Dzięki, będzie badane.
Co teraz czytacie? v.2
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
- Żwirek i Muchomorek
- rozkręca się
- Triceratops
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
- SODOMOUSE
- mistrz forumowej ceremonii
Re: Co teraz czytacie? v.2
Witajcie w cyfrowym więzieniu! Dobrowolnie oddajemy im część siebie przy każdym kliknięciu przycisku „zaloguj”.

NYCHTS
https://www.youtube.com/watch?v=0aItxEaNx4o
Zygmunt Konieczny - Jańcio Wodnik (1994)
https://www.youtube.com/watch?v=CEqmNme7TF4
https://www.youtube.com/watch?v=0aItxEaNx4o
Zygmunt Konieczny - Jańcio Wodnik (1994)
https://www.youtube.com/watch?v=CEqmNme7TF4
- Bolt
- weteran forumowych bitew

Dawno nie miałem takiego dobrego roku, jeżeli chodzi o ochotę do czytania.
I was born in this town
Live here my whole life
Probably come to die in this town
Live here my whole life
Never anything to do in this town
Live here my whole life
Probably come to die in this town
Live here my whole life
Never anything to do in this town
- ŚWIAT BEZ KOŃCA
Oooo to brzmi jak cos, co chetnie przeczytam!
If you do everything right, there will be no struggle.
If you struggle, you're not doing something right.
- Oki
- Jimmy Boyle
- rasowy masterfulowicz

całkiem przyjemne czytadło, poleci całość
- wonsz
- rasowy masterfulowicz
- Oki
- Sgt. Barnes
- zahartowany metalizator

Prawdziwy mężczyzna powinien być...ogolony i ciut, ciut pijany.
Bolesław Wieniawa-Długoszowski.
Bolesław Wieniawa-Długoszowski.
- wonsz
- rasowy masterfulowicz
- Żwirek i Muchomorek
- rozkręca się

Solaris fajniejsze, ale to tez ogólnie daje radę. Dawno nic Lema nie czytałem, lato chyba będzie pod tym znakiem.
- ŚWIAT BEZ KOŃCA
Musze powiedziec, ze emocjonalnie lektura wagi superciezkiej. Nie do wiary, ze jeszcze 90 lat temu powszechne byly historie typu: siedmiolatka pasla gesi i ja zgwalcono, a matka z tym nic nie zrobila, tylko po 3 dniach wyslala ja znowu pasc zwierzeta. Kobieta o artystycznej osobowosci marzaca o zyciu w miescie zostaje wydana za ubogiego chlopa, a ten ja rabie siekiera na kawalki i wrzuca do rzeki. To, ze w ogole kobieta w kwestii ozenku nie miala nic do powiedzenia, tylko przyjezdzal do ojca drugi chlop z wodka, oceniali majatki i decydowali, a kobieta wraca z pola i slyszy, ze ja juz przehandlowano. Emigracja do Kanady i USA i stamtad wysylanie 1 dolara w liscie, bo za tego dolara dalo sie juz pomoc rodzinie. Polecam generalnie.

-
- mistrz forumowej ceremonii
A widzę, że żona przeczytała i leży na stoliku nocnym od jakiegoś miesiąca więc może zajrzę.
Co do postu powyżej powyżej to MAVO mnie zamiotło doszczętnie.
Co do postu powyżej powyżej to MAVO mnie zamiotło doszczętnie.
- DST
- rasowy masterfulowicz
Jedyne co jego czytałem i było fantastyczne. Doskonałe pytania natury filozoficznej są tu stawiane.Żwirek i Muchomorek pisze: ↑10-06-2025, 13:12
Solaris fajniejsze, ale to tez ogólnie daje radę. Dawno nic Lema nie czytałem, lato chyba będzie pod tym znakiem.
- WaszJudasz
- zahartowany metalizator
ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze: ↑10-06-2025, 13:35Musze powiedziec, ze emocjonalnie lektura wagi superciezkiej.
Potwierdzam, gruba lektura. Tej samej autorki mocarne są też „Służące".
Mózg powiększa się w czaszce, kiedy wody w rzece wzbierają. Wtenczas błony czerepu się wznoszą, przybliżając do czaszki.
- tommek
- Kontakt:
ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze: ↑10-06-2025, 13:35Musze powiedziec, ze emocjonalnie lektura wagi superciezkiej. Nie do wiary, ze jeszcze 90 lat temu powszechne byly historie typu: siedmiolatka pasla gesi i ja zgwalcono, a matka z tym nic nie zrobila, tylko po 3 dniach wyslala ja znowu pasc zwierzeta. Kobieta o artystycznej osobowosci marzaca o zyciu w miescie zostaje wydana za ubogiego chlopa, a ten ja rabie siekiera na kawalki i wrzuca do rzeki. To, ze w ogole kobieta w kwestii ozenku nie miala nic do powiedzenia, tylko przyjezdzal do ojca drugi chlop z wodka, oceniali majatki i decydowali, a kobieta wraca z pola i slyszy, ze ja juz przehandlowano. Emigracja do Kanady i USA i stamtad wysylanie 1 dolara w liscie, bo za tego dolara dalo sie juz pomoc rodzinie. Polecam generalnie.
![]()

W powyższym fragmencie tej książki to na 90% ten parobek to brat mojej babki, niestety nie zweryfikuje tego bo nikt już nie żyje. Dziwnie się to czyta że w swojej rodzinie masz taki przypał.
- Żwirek i Muchomorek
- rozkręca się
Moja praprababcia tak skończyła. Przyszły prapradziadek przyjechał z wódą do dobrze rokującego gospodarza w sąsiedniej wsi, pogadali se od serca jak bdb koledzy, a jak już ustalili co było do ustalenia, to stary zaprowadził gościa na podwórko. Tam zaś na przyzbie siedziały sobie trzy córeczki ładnie ubrane, jak, za przeproszeniem, towar w sklepie, no i ich ojciec mówi tak: "To tera, panie Konstanty, pan se wybiera która mu tam się najbardziej podoba". No i wybrał. A ja tę historię znam stąd, że jedna z córek nowożeńców, siostra mojej prababci, opowiedziała mi to w pięknym wieku lat dziewięćdziesięciu pięciu.ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze: ↑10-06-2025, 13:35To, ze w ogole kobieta w kwestii ozenku nie miala nic do powiedzenia, tylko przyjezdzal do ojca drugi chlop z wodka, oceniali majatki i decydowali, a kobieta wraca z pola i slyszy, ze ja juz przehandlowano.
Można sobie oczywiście romantyzować chłopską przeszłość do woli, zachwycać się starymi pieśniami że takie piękne (i słusznie), serwetki podziwiać w skansenach i oglądać jakieś ręcznie malowane filmy na podstawie Reymonta, ale fakty są takie, że ten świat był, patrząc z dzisiejszej perspektywy, absolutnie kurwa okropny.
-
No to powiem Wam koledzy - srogo.... a poszukam tej książki, jakoś tak mnie zachęciliście.
- ŚWIAT BEZ KOŃCA
Jezus Maria, co historia to gorzej xD To od siebie dodam historię tylko z grubsza para-rodzinnej, ale niedaleko mojego miasteczka znajduje się wieś Krzywdy. A dlaczego nazywa się Krzywdy? Ano dlatego, że co lokalny rudnicki hrabia Tarnowski nie zdążył wyciągnąć kutaska z dziewki i ją zbrzuchacał, to myślał ,,kurna, przypał" i na szybko ją żenił z jakimś bidokiem żeby nie było ze to jego dziecko, i osadzał ich na kawałku swojej ziemi głęboko w dupie - z czasem zrobiło się ich tyle, że nazwano wieś Krzywdy.