ENSLAVED

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Awatar użytkownika
Adrian696
zahartowany metalizator

Re: Progresywne Wikingi z Haugesund

17-10-2008, 20:41

Maleficio pisze:Ja nie umiem tego słuchać, nie wiem kurde czemu... ale dla mnie wieje nudą. Ale to samo mam z płytami Opeth więc luz...

nie bardzewicz, bo płyt Opeth nie da sie słuchac, mozna przy nich zasypiac - a Enslaved jest genialny....
Drone pisze:Dla mnie (dla mnie!) pozostajesz zjebem i oficjalnie wciągam cię na listę wrogów.
streetcleaner
rasowy masterfulowicz

21-10-2008, 16:28

naprawde udany krazek :D
Awatar użytkownika
TORTURER
w mackach Zła

22-10-2008, 00:40

Według mnie,Enslaved z tym nowym "progresywnym" obliczem,dopiero dojrzał na poprzedniej płycie i na nowej to zapieczetował.Przestałem ich słuchac po "eld",bo pozniejsze płyty wydaja mi sie gniotami,olałem szczerze ten zespól,skresliłem...az do "Ruun".ktory otworzył mi oczy,ze to inny troche,ale wciaz ten sam zespoł i co najważniesze w końcu ponownie gra zajebiście.."Vertebrae" -mnóstwo fajna!
Death Dwells in Love
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky
mistrz forumowej ceremonii

22-10-2008, 08:12

TORTURER pisze:Według mnie,Enslaved z tym nowym "progresywnym" obliczem,dopiero dojrzał na poprzedniej płycie i na nowej to zapieczetował.Przestałem ich słuchac po "eld",bo pozniejsze płyty wydaja mi sie gniotami,olałem szczerze ten zespól,skresliłem...az do "Ruun".ktory otworzył mi oczy,ze to inny troche,ale wciaz ten sam zespoł i co najważniesze w końcu ponownie gra zajebiście.."Vertebrae" -mnóstwo fajna!
mam bardzo zbliżone zdanie w tej kwestii.
Awatar użytkownika
Skaut

31-10-2008, 14:46

TORTURER pisze:Według mnie,Enslaved z tym nowym "progresywnym" obliczem,dopiero dojrzał na poprzedniej płycie i na nowej to zapieczetował.Przestałem ich słuchac po "eld",bo pozniejsze płyty wydaja mi sie gniotami,olałem szczerze ten zespól,skresliłem...az do "Ruun".ktory otworzył mi oczy,ze to inny troche,ale wciaz ten sam zespoł i co najważniesze w końcu ponownie gra zajebiście.."Vertebrae" -mnóstwo fajna!
wszystko PRAWIE sie zgadza, album najezony transowo-progresywna rytmika. Faktycznie "Vertebrae" wydaje sie byc nastepnym dobrym krokiem w rozwoju, klawisze w tle bardzo fajnie buduja klimat calej plyty, tutaj wokal zaryczy, tam troche powyje w strone ksiezyca. No wlasnie wokale. Nie wiem dlaczego, ale ten ptasi growl i czysty spiew strasznie mnie tutaj irytuja - po prostu jak zaczynam sluchac od nowa, nie moge zdzierzyc tych wokaliz. Wszystko bylo ok na Ruun, na Isa i poprzednich, a tutaj mam wrazenie, ze panowie silą sie i silą, i jakas groteska im z tego wychodzi. Przesluchalem to wiele razy i choc bardzo chcialem, niestety nie porwalo mnie. Albo patos albo agresja - zdecydujcie sie panowie. Tak jak Heretyk napisal (z lekka poprawka):

Isa >= Ruun > Vertebrae
Coś tam było! Człowiek!
Awatar użytkownika
4m
weteran forumowych bitew

Re:

17-11-2008, 22:41

Jestem przy refrenie 3 kawałka :shock: Brzmienie przepiękne - jedna z najlepiej nagranych płyt metalowych jakie dane było mi słyszeć. I piszę to z całą świadomością, że bębny zbyt miękkie i to jeszcze nie jest tutaj szczyt możliwości. Chłopaki się mocno postarali, jak na razie pewna pierwsza tegoroczna 10, słucham dalej :) Właśnie podważyli sens istnienia Opeth :D
from the thunder
and the thought
and the chaos
that free the form
Awatar użytkownika
ultravox
zahartowany metalizator

18-11-2008, 14:05

O ile mnie pamięć nie myli, "Monumension" też była płytą miesiąca w MH. Tyle, że wtedy jej dystrybutorem na Polskę było MMP ;)
W każdym razie jak dla mnie ich nowa płyta jest rewelacyjna. Duży krok do przodu w stosunku do poprzedniej, którą też kocham(tak jak i wszystkie ich płyty ;) )
Awatar użytkownika
Morph
Kontakt:

Re: ENSLAVED

25-07-2010, 12:13

Lubię, nawet bardzo, ze zdecydowanym naciskiem na Monumension i trochę mniejszym na Mardraum.
Give birth to something dead
Give birth to something old
Awatar użytkownika
Alsvartr
rasowy masterfulowicz

25-07-2010, 12:17

Nigdy tak naprawdę nie dałem szansy temu zespołowi. Raz czy dwa przesłuchalem czesc ze splitu z Emperor, demo i debiut, nie zachwyciło mnie i zapomniałem o istnieniu tego zespołu. Może kiedys przyjdzie ich czas, ale jak do tej pory to Zniewolony mnie nie zachwycił.
“I cannot begin to describe how much I don’t care." - Dylan Moran
Awatar użytkownika
Andy Blakk
rozkręca się
Kontakt:

25-07-2010, 13:01

Swego czasu Vikingligr Veldi, Frost i Eld gościły u mnie w odtwarzaczu bardzo często. Potem jakoś rzadziej do nich wracałem. Ostatnio oglądałem kilka klipów na youtube i... chyba sobie skompletuję ich dyskografię. A przynajmniej kilka tytułów.
Karkasonne

25-07-2010, 14:22

Wielbię "Vikingligr Veldi", jedna z ważniejszych dla mnie płyt w ogóle. Słyszałem chyba wszystkie pozostały, ale pozostawiły mnie bez zachwytów.
Awatar użytkownika
zekke
weteran forumowych bitew

25-07-2010, 14:31

sam pisales ten belkot czy skads skopiowales?
Awatar użytkownika
Scaarph
zahartowany metalizator

25-07-2010, 14:38

znam i bardzo sobie uważam wszystko do blodhemn włącznie, a potem się jakoś urwało, w sumie nie wiem nawet dlaczego. trzeba będzie nadrobić.
ON TO RUPTURE

Obrazek
Necro Skins Society
Awatar użytkownika
gelO
rasowy masterfulowicz

25-07-2010, 14:41

...trzeba, bo dalej jest też zajebiście.
Z płyt bardzo lubię, koncertowo już trochę mniej.
Awatar użytkownika
Gore_Obsessed
zahartowany metalizator

25-07-2010, 17:43

Kiedyś miałem wszystko, do "Blodhemn" włącznie, na kasetach. Niedawno kupiłem okazyjnie "Blodhemn", "Monumension" oraz reedycję "Hordanes land". We wszystkich trzech odsłonach są dla mnie równie przekonujący. Mam do nich duży szacunek za długą muzyczną karierę bez (o ile mi wiadomo) żadnej wpadki oraz to, że nie boją się eksperymentować i poszukiwać, ale robią to z tak potrzebnym wyczuciem i (mam wrażenie) rozmysłem.
Moim faworytem pozostaje "Blodhemn". Bardzo lubię klimat tego albumu, kojarzy mi się z zamglonymi fiordami, burzami chłoszczącymi skalne wybrzeża, surowością i pięknem tamtejszej przyrody. Wspaniała okładka tylko potęguje to wrażenie. Do tego bardzo dobrze mi robi potężna dawka energii i całkiem duża przebojowość tych utworów.
Najpotężniejsze wrażenie robi na mnie jednak intro do "Frost". Coś pięknego. Z chęcią posłuchałbym całej płyty w takich klimatach.
Only SŁUCHANIE płyt is real!
Awatar użytkownika
PrzemoC
postuje jak opętany!

25-07-2010, 18:17

Uwielbiam zwłaszcza jedynkę i "Frost", późniejsze kilka płyt już mnie tak nie ruszyło, dopiero "Below the Lights" zrobiło na mnie bardzo dobre wrażenie. Produkcje najnowsze lubie obadać od czasu do czasu, ale nie do końca mi leży takie granie - co nie znaczy, że uważam to za kiepskie - to bardzo dobra muzyka, ale nie do końca w moim guście.
Awatar użytkownika
Only_True_Believers
rasowy masterfulowicz

25-07-2010, 18:55

Wyśmienita kapela od początku do końca, nie mieli żadnej wpadki, cenię ich za poszukiwania przy których jednak nie stracili klimatu starego norweskiego bm.
Black metal is the last bastion of white people culture. Everything else has been degenerated.
Maria Konopnicka

25-07-2010, 20:45

"Lubię", "wyśmienita", "uwielbiam", "przekonujące", "wielbię" - a podczas ich ostatniego, magicznego, wspaniałego koncertu, który zagrali w Polsce pod sceną było może ze 40 osób.... Jak będziecie mieli kiedyś okazję zobaczyć ich na żywo to zdecydowanie polecam - klasa sama w sobie.
Co do płyt - poza Eld w zasadzie lubię wszystkie. Na Eld nie podoba mi się brzmienie, szczególnie perkusji + jakiś taki wsiowy, na siłę kreowany klimat (ach, te kury...). Gdybym miał wybrać ich najlepszy album to odrzucając wszelkie sentymenty do ich wczesnej twórczości, postawiłbym na Vertebrae. Najbardziej wyrafinowana, dojrzała, odważna. Dla mnie zdecydowanie jedna z najważniejszych płyt ostatnich lat. Bardzo wiele obiecuję sobie po ich następnym albumie.
Awatar użytkownika
TORTURER
w mackach Zła

25-07-2010, 21:00

Juz kiedys pisalem,ale sie powtorze ;).Po Eld przestalem sluchac ,do tej plyty uwielbialem (Eld najmniej w sumie-ze wzgledu na chujowe brzmienie),nastepne plyty mnie ominely,tzn przesluchalem ale nie zrobily na mnie wrazenia,dopiero wraz z Ruun odzyskalem zainteresowanie Enslaved na nowo i oczywiscie Vertebrae,te dwa longi dopiero ukazuja dojrzalosc stylu,który chyba chcieli osiagnac na plytach miedzy Eld a Ruun.Klasa ekypa ;),jestem ciekaw czy zaprezentuja cos nowego na nadchodzacej plycie.
Death Dwells in Love
Awatar użytkownika
Wasyl
weteran forumowych bitew

25-07-2010, 21:18

Fantastyczny zespół. IMO nie nagrał nigdy słabej płyty.
ODPOWIEDZ