Smartfon

Dział techniczny - problemy, preferencje, porady.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Riven
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Kontakt:

Re: Smartfon

01-01-2013, 19:20

no ale tego nie kupujesz po to, zeby robic grafe w fotoszopie, tylko zeby miec wykurwiste czcionki do czytania. zobacz sobie jak wylada tekst np. w galaxy s3. poezja. pikseli z lupa trzeba szukac.

pytanie tylko czy takie zageszczenie nie pozera baterii w jakis chujowy sposob. caly czas czekam na newsa o nowej technologii w ogniwach, poki tego nie bedzie to tylko takie podkrecanie bajerow, i chyba powoli dochodzimy do sciany (tak jak w dziedzinie CPU obecnie), zreszta kurwa, jakie to telefony maja parametry to pala opada ;) oczywiscie to sa wszystko ARMy no ale mimo wszystko milo sie robi na sama mysl :)

a, no i jeden problem z tym sony - nie jest to samoled ;). imo jednak najfajniejsza technologia poki co
this is a land of wolves now
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

01-01-2013, 19:38

Dobre wieści : jest duży update nova launcher. m. in. nowy widok app drawera, zajebisty :

Obrazek

jak się chwyci z prawej to przylatuje szybko, no eleganckie
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

04-01-2013, 18:16

placebo?
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

04-01-2013, 21:45

jeśli komus muli nexus 7 (ale prawdopodobnie dotyczy to także innych urzadzen z androidem) tak jak mi przez ostatnie tygodnie, to polecam zrobić czystke w aplikacjach. brzmi to absurdalnie, ale wygląda na to , ze jest jakiś bug, który powoduje, ze system strasznie zwalnia pod wpływem albo a) malej ilości wolnej pamięci (mniej możliwa opcja) b) dużej liczby aplikacji (150+). w każdym razie wyjebalem z 60 appow których i tak nie tykałem od 3 miesięcy, zwolniłem ok 6 gb wolnego i teraz tablet smiga jak maly samochodzik, zero spiec od godziny, google now wlacza się natychmiast (a wcześniej trwalo to ze 3 sek), zero czkawki w animacjach, appy deinstalują się niemal natychmiast...no kurwa, jakbym lepszy procesor sobie zainstalowal :D

Z jednej strony zajebiscie, z drugiej trochę padaka jeśli takie rzeczy zmulaja androida...

nie jestem jedyny zreszt: http://www.theregister.co.uk/2012/09/11/nexus_7/
stary news ale u mnie wygląda to dokładnie tak samo. ludzie narzekali, ze nexus spowolnil się od update'u do 4.2, ale po zwolnieniu miejsca zapierdala mi jak nie przymierzając ipad. anyway, jestem kontent, wywaliłem i tak niepotrzebny syf, zostało ~90 przydatnych aplikacji i znow widać project butter.
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

06-01-2013, 19:33

zrobiłem mały research w w/w sprawie, w tym na grupach Google, no i sporo osób ma identyczne doświadczenia, natomiast nie określono jednoznacznie gdzie leży przyczyna. prawdopodobnie cos jest nie tak z systemem plików (znacząco spada szybkość I/O) , zwłaszcza, że w nexusie jest tylko jedna partycja (dla porównania w galaxy nawet w samej pamięci wewnętrznej, bez karty SD, jest coś na kształt osobnej partycji systemowej i przeznaczonej na pliki). kiepsko, nie po to kupuje urządzenie z 16 GB pamięci, żeby nie moc ich wykorzystać. z drugiej strony pozbylem się tylko bezużytecznych appow i tablet śmiga jak rakieta.
Awatar użytkownika
Only_True_Believers
zahartowany metalizator

07-01-2013, 13:19

Czy ktoś z was zna procedurę postępowania serwisów sprzętu elektronicznego? czekam juz miesiąc na naprawdę telefonu, która ciągle ma status "wstrzymana" bo brakuje części zamiennej, i nie wiadomo kiedy ona będzie. Co mogę zrobić aby odzyskać nowy tel, lub kase? dodam, że zasada 30 dni to jakiś mit.
Black metal is the last bastion of white people culture. Everything else has been degenerated.
Awatar użytkownika
Clochard
weteran forumowych bitew

07-01-2013, 15:32

Gwarancyjna naprawa? Warunki powinny być opisane w karcie gwarancyjnej lub instrukcji.
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

07-01-2013, 15:34

Ja wlasnie czekam na wiadomość - mam nadzieje, ze nie będzie takich walow. Na wszelki wypadek zrobiłem fote telefonu i pokserowalem wszystkie dokumenty, nigdy nie wiadomo :D
Awatar użytkownika
Only_True_Believers
zahartowany metalizator

07-01-2013, 15:42

dodzwoniłem się do serwisu, od miesiąca czekają na cześć tylnej obudowy, a uszkodzony był soft, WTF?!
Black metal is the last bastion of white people culture. Everything else has been degenerated.
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

07-01-2013, 15:56

no domagaj się działania, w takiej sytuacji co możesz innego zrobić. sądem im pogrozisz?
Awatar użytkownika
Only_True_Believers
zahartowany metalizator

07-01-2013, 16:16

chuja sie moge domagać, dodzwonienie do serwisu zajęło mi 4 godziny, a baba mogła tylko sprawdzic status naprawy, i powiedziała, że mam czekać.
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

07-01-2013, 16:41

no sam widzisz, huja możesz. taka rzeczywistość.
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

07-01-2013, 18:53

http://www.theverge.com/2013/1/6/384486 ... ailability

Nvidia hasn't revealed the clock speed of the Tegra 4's processor yet, but it does say that it has 72 GPU cores (..)

wycialem istotny szczegół i lepiej to wygląda ;ddd
Pan_Kimono
rasowy masterfulowicz

09-01-2013, 10:37

ok pytanie moze z dupy ale nie umiem sobie z tym poradzic, naprawic potrafie samochod a z telefonem sobie kompletnie nie radze.

Kliknalem cos przed swietami, wydaje mi sie ze to widzet, w kazdym razie:
Po ekranie lata mi mikolaj w saniach ciagnietych przez renifery, wypadaja z niego prezenty a na dole pojawiaja sie jakies dziwne ludziki z dlugimi uszami. Co to kurwa jest i jak to odinstalwoac? szukalem w aplikacjach ale nie ma nic nowego, myslalem, ze wylaczy sie samo po switach ale ni chuja, wciaz fruwa.
KVLT lizania CZASZKI
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

09-01-2013, 11:00

hahhaa ;d

używasz go launcher? pewnie tak, bo chinole lubią takie gówna, a niestety jest to mimo wszystko najlepszy launcher dla androida <=2.3. tak czy inaczej, ja teraz nie mam żadnego urządzenia z tym pod ręką, ale jeśli dobrze kombinuje to poszukaj w opcjach launchera (przycisk menu > preferences) jakiegoś Xmas effect
Awatar użytkownika
lumpskaut
zaczyna szaleć

Re: Odp: Smartfon

09-01-2013, 11:10

Wystarczy zaktualizować poświątecznie.
Chciałbym zalać Twój polder.
Pan_Kimono
rasowy masterfulowicz

09-01-2013, 11:40

ok dzieki panowie, faktycznie to byl go launcher. Mikolaj wyjebany.
KVLT lizania CZASZKI
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

11-01-2013, 11:09

kuhhhhwa polacy, ale sobie zajebisty budzik zrobiłę

kupiłem dock do nexusa, niestety drogi skurwiel ale nie miałem za bardzo wyjścia bo uszkodziłem port usb -- co prawda działa, ale kabel lata w nim luźno i boje się, ze kiedyś się rozjebie. dlatego możliwość ladowania baterii przez zlacza pogo (te male zlote gowienka z boku tabletu) jest masa spoko. dock wygląda ok i przepuszcza tez dźwięk, wiec można sobie tableta postawić i jest zajebiste radio/budzik (trzeba skonfigurować odpowiedni Daydream w settings>display).

minusy - dock jest whuj solidnie zrobiony i odpowiednio ciezki, ale bywa, ze tablet zle 'zaskakuje'
jakość przewodzonego dzwieku pozostawia trochę do zyczenia - slychac podobny efekt jak przy podlaczeniu słuchawek do ladujacego się laptopa. na szczęście przy niskiej glosnosci jest to marginalna rzecz i żeby sobie na noc puscic DroneZone do snu wystarcza.

ale najlepsze sa komendy głosowe z google now, z których dopiero teraz zaczalem korzystać, bo się okazuje ze sa naprawdę spoko. jeden swype na ekranie, "Set alarm to 7 am" i voila, zrobione. To samo "define <slowo>" jak czegos nie kumam. Normalnie kurwa Jetsonowie :D. Brakuje paru komend, np. "Cancel alarms", ale soft się szybko rozwija (jest ogromny postep w porównaniu z tym jak to wygladalo pare miechow temu) wiec licze na więcej. kto wie, może niedługo będzie non stop w trybie czuwania i nie trzeba będzie nawet dotykać ekranu. już nie tak daleko do tego .*

jakbym nie rozpierdolil portu usb to pewnie nie wydawałbym na to kasy, na pewno warte maksymalnie polowe tych 120 zl, ale w sumie chuj tam... fajny bajer.

Obrazek
jest na allegro w sklepie x-kom

* gwoli scislosci - komendy głosowe nie maja zadnego związku z dockiem, sa dostępne w każdym urządzeniu z androidem 4.1+
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

12-01-2013, 11:41

hahaha Samsung dojebal skrajnie mizgonistyczna reklamę swoich nowych elastycznych ekranow:

SZMATA :D.
ODPOWIEDZ