TORTORUM

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ
death_to_all
zaczyna szaleć

Re: TORTORUM

16-01-2014, 22:12

Lykantrop pisze:Jeśli chodzi o potomków Thunderbolt to równanie jest proste:

Tortorum >>> Deus Mortem

Co w sumie jest dziwne, bo zawsze myślałem, że to obecność Marasa w Thunderbolt pozwoliła im wejść do 1 ligii, a Paimona wkład nie był aż taki znaczący (mając w pamięci płyty nagrywane jeszcze jako one man band). A okazuje się, że teraz radzi sobie o piekło lepiej od NCMa, któremu kondycha twórcza trochę siada.

Jak możesz??? Gdzie jest Holi???
Awatar użytkownika
COFFIN
mistrz forumowej ceremonii

16-01-2014, 22:14

No już właśnie przypominałem w odpowiednim temacie:-)))
'Come the Blessed Madness'
Dalihrob
zaczyna szaleć
Kontakt:

16-01-2014, 22:33

Nowy album jest zajebisty. Total rozpierdol !!
Watain chcialby nagrat tego albuma. ZLO!!!
Awatar użytkownika
Castor
weteran forumowych bitew

16-01-2014, 22:39

Ja mam nadzieje, że na dwójce wokal poprawią. Debiut był spoko, tylko te wokale jakieś takie nie za bardzo.
ObrazekObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
COFFIN

16-01-2014, 22:40

Zobaczymy, ale generalnie nie mieszałbym tutaj Watain.
'Come the Blessed Madness'
Awatar użytkownika
Lykantrop

16-01-2014, 22:48

Ihasan pisze:
Lykantrop pisze: Co w sumie jest dziwne, bo zawsze myślałem, że to obecność Marasa w Thunderbolt pozwoliła im wejść do 1 ligii, a Paimona wkład nie był aż taki znaczący (mając w pamięci płyty nagrywane jeszcze jako one man band). A okazuje się, że teraz radzi sobie o piekło lepiej od NCMa, któremu kondycha twórcza trochę siada.
Ale pierdolenie uskutecznia jak talalala ....
to że masz nie pod drodze z Deus Mortem nie świadczy o tym, że kondycja twórcza jak to "zgrabnie" nazwałeś siadła.
Ale jak nie po drodze, stwierdzam zastany fakt. Przecież dla zasady nie zjebałem ostatnich dokonań BoP, a wręcz przeciwnie, o EPie Deus Mortem też wypowiedziałem ciepłe słowa, więc to nie uprzedzenia tylko chłodne kalkulacje i moja wersja prawdy. Debiut jest zwyczajnie średni, a mając w pamięci pomysły Marka z "Pestilent Angel", "Agonizing..." czy nawet "Tormenting Pale Flesh..." to sorry, ale kompozycyjny krok w tył, na czele z ostatnim Azrejt.
Dalihrob pisze:Nowy album jest zajebisty. Total rozpierdol !!
Watain chcialby nagrat tego albuma. ZLO!!!
No właśnie całe szczęście Watain ciut odbił na ostatniej płycie od tego szlamu :)
Only pierwsze bicia are real!
manieczki pisze:Proszę tutaj pana lykantropa nie denerwować dzisiaj już, bo wypił 5(pięć) piwek, d.o.k.u.r.w.i.l wor metalem i cisnienie jego wynosi tera 150/95
Awatar użytkownika
Ihasan
rasowy masterfulowicz
Kontakt:

16-01-2014, 22:58

Lykantrop pisze: Ale jak nie po drodze, stwierdzam zastany fakt. Przecież dla zasady nie zjebałem ostatnich dokonań BoP, a wręcz przeciwnie, o EPie Deus Mortem też wypowiedziałem ciepłe słowa, więc to nie uprzedzenia tylko chłodne kalkulacje i moja wersja prawdy. Debiut jest zwyczajnie średni, a mając w pamięci pomysły Marka z "Pestilent Angel", "Agonizing..." czy nawet "Tormenting Pale Flesh..." to sorry, ale kompozycyjny krok w tył, na czele z ostatnim Azrejt.
to nie jest zastany fakt, lecz twoje subiektywne zdanie, z którym się kompletnie nie zgadzam i tyle;

Przecież skok jakościowy między Animą a Deus Mortem jest diametralny (na korzyść oczywiście Deusa).
Tu jest mega duży ukłon w stronę lat `90tych, świetne pomysły, niebanalne melodie połączone z dopierdolem; jedyne czego można się czepić to ewentualnie miks, który nie każdemu może leżeć ... muzycznie minusów nie widzę żadnych;

AZARATH muzycznie nie był skomponowany przez Marka tak gwoli ścisłości;
Black Magic Mushrooms

https://ancientdead.com/index.php
Awatar użytkownika
Ihasan
rasowy masterfulowicz
Kontakt:

16-01-2014, 23:06

Lykantrop pisze:, o EPie Deus Mortem też wypowiedziałem ciepłe słowa, więc to nie uprzedzenia tylko chłodne kalkulacje i moja wersja prawdy. Debiut jest zwyczajnie średni,
a czym się różni poza brzmieniem epka Deusa od debiutu?
bo wg mnie niczym tak na prawdę. Materiał całościowo został nagrany razem, różnica tylko jest w tym że epkę miksował Malta a debiut Wieslavcy bro - i tyle;
Black Magic Mushrooms

Awatar użytkownika
Lykantrop

16-01-2014, 23:11

Jaki skok jakościowy, c'mon, Anima Damnata to 1 liga brutalnego jak Nacho Vidal death metalu. Biją nawet na łeb Disgorge, a nie bez powodu były głosy, że nikt równie dobrze nie kontynuuje dzieła Deicide z dwóch pierwszych albumów. Lata 90te to słychać na co drugiej, tudzież co trzeciej płycie z gatunku BM, więc c'mon man. Podpalony trochę jestem to i nie mam sił na elaboraty, ale totalnie dziwią mnie takie opinie, że debiut Anima Damnata to jakiś poziom nie taki. Czysto subiektywnie to powiem nawet, że po Imperator, Vader i Damnation idzie w kolejce AD z debiutem.
Ihasan pisze:
Lykantrop pisze:, o EPie Deus Mortem też wypowiedziałem ciepłe słowa, więc to nie uprzedzenia tylko chłodne kalkulacje i moja wersja prawdy. Debiut jest zwyczajnie średni,
a czym się różni poza brzmieniem epka Deusa od debiutu?
bo wg mnie niczym tak na prawdę. Materiał całościowo został nagrany razem, różnica tylko jest w tym że epkę miksował Malta a debiut Wieslavcy bro - i tyle;
Więcej produktu gotowego, a mniej ekstraktu. Ja nie wypowiadam się na tematy tego kto miksował i gdzie, bo mnie to nie interere, nie orientuję się, niuanse brzmieniowo - techniczne to nie moja działka. Ja tylko muzykę odbieram, nie patrzę na to gdzie i przez kogo nagrywane :)
manieczki pisze:Proszę tutaj pana lykantropa nie denerwować dzisiaj już, bo wypił 5(pięć) piwek, d.o.k.u.r.w.i.l wor metalem i cisnienie jego wynosi tera 150/95
Awatar użytkownika
pr0metheus
zahartowany metalizator

16-01-2014, 23:27

Slucham extinctionist i moge go spokojnie postawic obok inhuman ritual massmurder, czyli najlepszego thunderbolta. Deus mortem i nowy azaracik natomiast to takie cieple kluchy, sorry ale roznica jest diametralna.
Nowego tortorum jeszcze nie slyszalem.
niech to miejsce niebawem zniknie
Awatar użytkownika
krz63
weteran forumowych bitew

16-01-2014, 23:32

Podobnie jak Ihasan nie rozumiem tego utyskiwania na Deus Mortem. To jedna z najlepszych płyt ubiegłego roku i im dłużej jej słucham, tym bardziej się do niej przekonuję. Właśnie cudne jest w niej to nawiązanie do ducha lat dziewięćdziesiątych skandynawskiego black metalu. Sam Necrosodom to znakomity "artysta", wraz z Nihilem, XCIII i M. absolutna czołówka w tym kraju jeśli chodzi o ludzi z jakąś wyobraźnią muzyczną i świadomością tego co chce się w tej muzyce zawrzeć. Deus Mortem mogę podsumować jednym słowem: wydawałbym.
http://www.arachnophobia.pl" onclick="window.open(this.href);return false;

Oremus - Popioły LP
Evil Machine - War In Heaven CD
Bloodthirst - Chalice of Contempt MC
Odraza - Esperalem Tkane CD
Genius Ultor - Nic co boskie nie jest mi obce CD
The Dead Goats - Ferox MC
Abusiveness - TBA CD
death_to_all
zaczyna szaleć

17-01-2014, 07:09

krz63 pisze:Podobnie jak Ihasan nie rozumiem tego utyskiwania na Deus Mortem. To jedna z najlepszych płyt ubiegłego roku i im dłużej jej słucham, tym bardziej się do niej przekonuję. Właśnie cudne jest w niej to nawiązanie do ducha lat dziewięćdziesiątych skandynawskiego black metalu. Sam Necrosodom to znakomity "artysta", wraz z Nihilem, XCIII i M. absolutna czołówka w tym kraju jeśli chodzi o ludzi z jakąś wyobraźnią muzyczną i świadomością tego co chce się w tej muzyce zawrzeć. Deus Mortem mogę podsumować jednym słowem: wydawałbym.

ekhm, chyba żeś pan o ghoulah zapomniał :) poza tym to poziom niezbyt wysoki, może poza M.
Awatar użytkownika
krz63
weteran forumowych bitew

17-01-2014, 08:27

1) Nie zapomniełem.
2) To bardzo wysoki poziom.

Oremus - Popioły LP
Abusiveness - TBA CD
Awatar użytkownika
Ihasan
rasowy masterfulowicz
Kontakt:

17-01-2014, 09:51

Lykantrop pisze: Więcej produktu gotowego, a mniej ekstraktu. Ja nie wypowiadam się na tematy tego kto miksował i gdzie, bo mnie to nie interere, nie orientuję się, niuanse brzmieniowo - techniczne to nie moja działka. Ja tylko muzykę odbieram, nie patrzę na to gdzie i przez kogo nagrywane :)
hehehe no ale na dużym albumie masz centralnie kontynuację tego co było na "Darknessence". Ja rozumiem są gusta i guściki, ale zastanawia mnie jak kogoś może mile zaskoczyć mlp a płyta okazuje się totalnym rozczarowaniem? przecież to jest TEN SAM klimat, te same emocje, ta sama muzyka, różnica jest jedna: miks!
nic więcej;
death_to_all pisze:ekhm, chyba żeś pan o ghoulah zapomniał :) poza tym to poziom niezbyt wysoki, może poza M.
niezbyt wysoki bo z Polski? :)
Black Magic Mushrooms

Awatar użytkownika
krz63
weteran forumowych bitew

17-01-2014, 10:36

Tak, bo z Polski. Zresztą biorąc pod uwagę opinie na temat Deus Mortem i Blaze of Perdition to wychodzi na to, że przeciętny polski fan ma bardziej wyszukany gust niż np. właściciel szanowanej wytwórni z zagranicy lub muzyk z kultowej kapeli z siwizną na łbie :-)

Oremus - Popioły LP
Abusiveness - TBA CD
Awatar użytkownika
Only_True_Believers
rasowy masterfulowicz

17-01-2014, 10:42

no proste ,że mam :D
Black metal is the last bastion of white people culture. Everything else has been degenerated.
Awatar użytkownika
Lykantrop

17-01-2014, 11:05

No właśnie, to chyba bdb jeśli nie ma się gustu szefa Nuclear Blast :)
Awatar użytkownika
krz63
weteran forumowych bitew

17-01-2014, 11:07

Akurat to co wydają wytwórnie typu Nuclear Blast raczej nie idzie z duchem gustu ani tym bardziej poglądów religinych jej właściciela. Przecież wiesz dobrze, że nie takich ludzi miałem na myśli.

Oremus - Popioły LP
Abusiveness - TBA CD
Awatar użytkownika
Lykantrop

17-01-2014, 11:14

Nie no zgrywam się, ale co do gustu polskiego metalowca z forum masterfula to generalny obraz wyłania się taki, że to człowiek oświecony. W UK największą awangardą dla metalowca jest taki The Devil's Blood czy Beastmilk, a tutaj Fire! Orchestra!, Coltrane, Whitehouse, Kaliber 44 i Johnny Cash za jednym zamachem. Powiedziałbym, że pranie wyjątkowo u nas przebiegło w dobrym kierunku, to na zachodzie głównie monotematyczni są i mało rozwinięci.
Awatar użytkownika
Tymothy
postuje jak opętany!

17-01-2014, 12:37

Analripper pisze:[
zależy co nazwiemy eksperymentami.
jest podobnie jak na debiucie, ALE... momentami jakby wolniej, troche luzniejsza atmosfera, paimonowa 'przebojowosc' zostala.
Hmmm, jednak wolę debiutancki krążek, nowy jest taki właśnie wolniejszy, bardziej klimatyczny, niby tez jest agresja, ale brak jej bezpośredniości, takiego chamstwa i totalnego wkurwienia jak było na debiucie... nowy album jest inny, zupełnie inna atmosfera, która niestety odwołuje się do religijnych trendów (co w sumie widac juz po okladce)...co prawda po kolejnych przesłuchaniach musze odszczekać, że nachalnie jada tremolem, ale jednak motoryka kawałków ich melodyka, te nawiedzono-natchnione aranżacje, a nawet czyste zaśpiewy trącą na kilometr tym o czym pisałem wcześniej.
Czy jest podobnie jak na debiucie? I tak i nie, bo są pewne zbierze rzeczy, ale tez dużo roznic.
Hello darkness, my old friend
ODPOWIEDZ