Nowa wersja Masterful (UPDATE)

info o masterfulu / wasze propozycje i uwagi

Moderator: Gore_Obsessed

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Dragazes
w mackach Zła

Re: Nowa wersja Masterful Magazine i forum

03-01-2015, 14:25

Ja bym prosił aby oznaczenie nieprzeczytanych postów było bardziej widoczne. Wprowadzenie koloru byłoby dobrym rozwiązaniem.
Should the compact Disc become soiled by fingerprints, dust or dirt, it can be wiped with a clean and lint free soft, dry cloth. If you follow these suggestions, the Compact Disc will provide a lifetime of pure listening enjoyment.
Awatar użytkownika
masterful
weteran forumowych bitew
Kontakt:

03-01-2015, 14:31

Good point...

Riven pisze:ciekawe ze pewnie wiekszosc z Was uzywa fejsbuka, takze po nocach, i jakos nie kojarze, zeby ktos marudzil na biale tlo
Awatar użytkownika
Riven
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Kontakt:

03-01-2015, 14:34

do listy pozerskich stron z bialym tlem proponuje jeszcze dopisac Google, Reuters, CNN i Wikipedie :). jak tu czytac po nocach i na kacu? korporacje ktore wydaja miliony na usability testing na pewno sie myla, nie to co eksperci od designu z masterfula
this is a land of wolves now
Awatar użytkownika
Kingu
weteran forumowych bitew

03-01-2015, 14:51

Triceratops pisze: kolor bialy zabija fora, wezcie to kurwa zmiencie bo wszyscy zapadna na oczojebnosc
Białe forum to chujnia z grzybnią. Wchodzić się odechciewa.
U mnie nową wersję wyświetla Chrome jak jakiś przypadkowy kolaż tła, okładek, tekstu i menu.
Riven pisze:do listy pozerskich stron z bialym tlem proponuje jeszcze dopisac Google, Reuters, CNN i Wikipedie :). jak tu czytac po nocach i na kacu? korporacje ktore wydaja miliony na usability testing na pewno sie myla, nie to co eksperci od designu z masterfula
Szukanie informacji na Google i czytanie o tego rodzaju muzyce na forum to dwie kompletnie różne czynności. To tak jakby w hali dworca ustawić sobie stoliczek z lampką wina i gramofonem.
Awatar użytkownika
brb
postuje jak opętany!

03-01-2015, 14:57

masterful pisze:Good point...

Riven pisze:ciekawe ze pewnie wiekszosc z Was uzywa fejsbuka, takze po nocach, i jakos nie kojarze, zeby ktos marudzil na biale tlo
Towarzyszu masterful czegoś tu nie rozumiem. Czytelnicy narzekają że tło im przeszkadza a wy idziecie w zaparte że jest dobrze. Dla kogo jest to forum?? Dla użytkowników czy redaktorów? Kompozycja kolorów męczy oczy i to że fejs czy google też są białe tego nie zmieni.
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

03-01-2015, 14:58

zrozumcie jedno - takie podazanie za "trendem" w designie to nie jest kwestia "trendziarstwa", tylko czerpania wzorcow ktore opracowane sa na zimno, na bazie empirycznych badan. webdesign to juz cos innego niz w latach 90., gdzie w duzej mierze ograniczal sie do widzimisie i prywatnego gustu autora. teraz bardzo duzo srodkow przeznacza sie na zbadanie obiektywnych cech designu, ktore wplywaja na czytelnosc i latwosc obslugi,np. eye-tracking przy uzyciu specjalnej aparatury badajacej ruch galek ocznych podczas ogladania strony. to nie jest "trendziarstwo",tak jak trendziarstwem nie jest np. zwiekszenie aerodynamiki w konstrukcjach samochodow- one maja coraz bardziej oplywowe ksztalty z uwagi na obiektywne cechy, np. mniejszy opor powietrza przekladajacy sie na zmniejszenie spalania. wspolczesny design interfejsow komputerowych robiony jest na takiej samej zasadzie.

czysta estetyka i forma robiona pod jej dyktando obowiazuje w grafice artystycznej,np. w blookletach plyt, ale jesli chodzi o strone internetowa, priorytetem powinna byc uzytecznosc i klarownosc przekazu tresci. dlatego zmiany sa bdb,abstrahujac od prywatnej opinii i gustu.

to ogolna uwaga, natomiast zgodze sie, ze powinna byc opcja ustawienia ciemniejszego motywu dla osob, ktorym jasne tlo przeszkadza.
Ostatnio zmieniony 03-01-2015, 14:59 przez Riven, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
manieczki

03-01-2015, 14:59

rajwen Ty już wiesz tso
http://krucjatarozancowazaojczyzne.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
brb
postuje jak opętany!

03-01-2015, 15:00

Riven pisze:zrozumcie jedno - takie podazanie za "trendem" w designie to nie jest kwestia "trendziarstwa", tylko czerpania wzorcow ktore opracowane sa na zimno, na bazie empirycznych badan. webdesign to juz cos innego niz w latach 90., gdzie w duzej mierze ograniczal sie do widzimisie i prywatnego gustu autora. teraz bardzo duzo srodkow przeznacza sie na zbadanie obiektywnych cech designu, ktore wplywaja na czytelnosc i latwosc obslugi,np. eye-tracking przy uzyciu specjalnej aparatury badajacej ruch galek ocznych podczas ogladania strony. to nie jest "trendziarstwo",tak jak trendziarstwem nie jest np. zwiekszenie aerodynamiki w konstrukcjach samochodow- one maja coraz bardziej oplywowe ksztalty z uwagi na obiektywne cechy, np. mniejszy opor powietrza przekladajacy sie na zmniejszenie spalania. wspolczesny design interfejsow komputerowych robiony jest na takiej samej zasadzie.

czysta estetyka i forma robiona pod jej dyktando obowiazuje w grafice artystycznej,np. w blookletach plyt, ale jesli chodzi o strone internetowa, priorytetem powinna byc uzytecznosc i klarownosc przekazu tresci. dlatego zmiany sa bdb,abstrahujac od prywatnej opinii i gustu.

to ogolna uwaga, natomiast zgodze sie, ze powinna byc opcja ustawienia ciemniejszego motywu dla osob, ktorym jasne tlo przeszkadza.
badania badaniami ale oczy mnie bolą
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

03-01-2015, 15:01

to zmniejsz jasnosc ekranu. ja tak robie. przeciez caly internet jest bialy :). oby krytyka polityczna sie nie dowiedziala...
Awatar użytkownika
Żułek

03-01-2015, 15:55

Riven pisze:to zmniejsz jasnosc ekranu. ja tak robie. przeciez caly internet jest bialy :). oby krytyka polityczna sie nie dowiedziala...
aha
to mówisz że na jednych stronach zmieniasz ustwienia na jasniej a na innych na ciemniej ? :P chyba nie oto chodzi w internetach :P
Mocarne knury w butach biegają po lesie z połówkami melona na głowach wykrzykując pod adresem maciory jestem chomikiem z azbestu.

memberlist.php?mode=&sk=d&sd=d#memberlist
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

03-01-2015, 15:57

luknalem na bookmarki do stron ktore odwiedzam regularnie . wszystkie (~ok 13) maja biale tlo i czarny tekst, masterful byl ostatni. nie widze problemu. podoba mi sie ten "trend", bo wygodniej mi czytac czarny tekst na jasnym tle, podobnie jak w gazecie czy ksiazce.

nadal apeluje do adminow, zeby wlaczyli wybor trybu "nocnego". to raczej nie jest czasochlonna sprawa. ja pozostane przy bialym tle.
Awatar użytkownika
Kraft
weteran forumowych bitew

03-01-2015, 16:03

Brak forumowej zajawki na głównej to błąd. Chyba, że celowo próbujecie ograniczyć ruch. Dominacja białego tła w sieci ma podstawę w preferencjach czytelników przyzwyczajonych do tradycyjnego druku. Co bardziej kumate łebmajstry wiedzą jednak, że biel książkowa/gazetowa nie równa się bieli #FFFFFF dopalonej przez jarzeniówki czy diody ekranu LCD. Odcień szarości, choćby bardzo delikatny radykalnie poprawia komfort widzenia. Powinno być to uwzględnione przynajmniej na forum. Tyle narzekań. Reszta zmian, która jak rozumiem ma być ukłonem w stronę użytkowników mobilnych, jest ok.
Awatar użytkownika
Żułek

03-01-2015, 16:04

ja se zmieniłem na ten "szary" wyglad i jest troche lepiej ale nadal za jasno jak dla mnie

podpisy są słabo podkreślone i nie wiadomo czy to podpis czy część posta, zwłaszcza jak ktoś tylko cytuje
no i jak już ktoś pisać aby nowe posty na forum były jakoś bardziej widoczne
Mocarne knury w butach biegają po lesie z połówkami melona na głowach wykrzykując pod adresem maciory jestem chomikiem z azbestu.

memberlist.php?mode=&sk=d&sd=d#memberlist
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

03-01-2015, 16:06

@Kraft
+10

Szczerze mowiac nie zwrocilem uwagi na wartosc tla w hexach, bo z uwagi na zmeczenie oczu, z reguly mam bardzo ciemny ekran. ciemny interfejs w niczym tu nie pomagal, bo wiekszosc ekranow IPS i tak swieci w calosci, z kolej AMOLEDy, stosowane glownie w komorkach i tabletach, maja byc moze idealna (tj. niepodswietlana) czern, ale za to wala po oczach kontrastem.
Nasum

03-01-2015, 16:08

W poprzedniej wersji na czerwono zaznaczeni byli tylko admini, teraz na czerwono zaznaczono nick każdego użytkownika. W jakiś sposób zaznaczycie adminów? Nie żeby spędzało mi to sen z powiek, ale można by było...
Awatar użytkownika
masterful
weteran forumowych bitew
Kontakt:

03-01-2015, 16:13

prosze....
Nasum pisze:W poprzedniej wersji na czerwono zaznaczeni byli tylko admini, teraz na czerwono zaznaczono nick każdego użytkownika. W jakiś sposób zaznaczycie adminów? Nie żeby spędzało mi to sen z powiek, ale można by było...
Awatar użytkownika
Block69
zahartowany metalizator

03-01-2015, 16:14

Kilkadziesiąt minut i idzie przywyknąć. Wydaje mi się, że na telefonie będzie sie lepiej przeglądać.
PENIS METAL
Awatar użytkownika
Kilgore
weteran forumowych bitew

03-01-2015, 16:22

Może gdyby ta czcionka była czarna na białym tle, tej szarej na jasnym tle to sorry ale prawie nie widzę - pora na okulistę chyba. Poza tym zmiany raczej dobre.
Wyobraź sobie że zawsze masz czas
Awatar użytkownika
DeadButDreaming
w mackach Zła

03-01-2015, 16:25

Okładki płyt wrzucane na czarne tło wyglądały bardzo klimatycznie. Nikt mi nie powie, że forum o muzyce metalowej z białym tłem będzie miało ten sam klimat. Było to już poruszane w tym wątku.
The withered bones of those who failed
But more so of those who didn't even try
Awatar użytkownika
masterful
weteran forumowych bitew
Kontakt:

03-01-2015, 16:25

forum czyli theme zostal przygotowany tak aby sie dobrze wyswietal na kazdym urzadzeniu, Niebawem caly serwis bedzie sie ladnie skladal na tableciki i telefony... Ale to jeszcze chwileczka..
Block69 pisze:Kilkadziesiąt minut i idzie przywyknąć. Wydaje mi się, że na telefonie będzie sie lepiej przeglądać.
ODPOWIEDZ