METALLICA

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Riven
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Kontakt:

Re: Nowa METALLICA

11-11-2008, 10:02

ja uwazam, ze reload to gowno, a death magnetic to dla mnie teraz srednia plyta. jak na nich to oczywiscie wielkie osiagniecie, ale thrash metal to nie paraolimpiada zeby brac pod uwage niepelnosprawnosc zawodnikow

edit: wiem, ze wczesniej pisalem o tej plycie w bardziej pochlebnym tonie, ale niestety teraz wlaczylem DIVINE INTERVENTION i ocena plyty metallici spadla o jakies 2 punkty ;D

edit2:
Czwarty w kolejce - "The Day That Never Comes" - w pierwszej chwili nieco się skrzywiłem, ale zanim się skończył podkówka na mojej twarzy zmieniła się w banana. To się nazywa "ballada" - zamiast jakiegoś pieprzonego smęcenia, mamy wolniejszy kawałek z pazurem, utwór na miarę takich klasyków jak Fade to Black czy One
LOL
this is a land of wolves now
Awatar użytkownika
ultravox
zahartowany metalizator

11-11-2008, 10:25

Maria Konopnicka pisze: "That whas just your life" - klasyczna Metaliica, 100 proc. thrashu w thrashu - aż się łezka kręci
Dokładnie w ten sposób podziałał na mnie ten kawałek.
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

11-11-2008, 11:21

- bo poczatek jest fatalny. Hetfield kiedys umial pisal fajne partie na czystym kanale. to nie ma startu do riffow z One czy Fade to black (chociaz sam daleki jestem od zachwytow nad tym drugim, no ale niech bedzie)

- bo solowki sa ckliwe i nudne

- bo utwor jest rozlazly i niespojny

- i najgorsze - bo to brzmi jak parodia utworu z AJFA. ten sam schemat, do tego w 'ostrej' czesci riff, ktory brzmi jak krzywa wersja zajebistych partii z One. nie pamietam juz w ktorym dokladnie momencie, ale to przeciez slychac odrazu. nie byloby to moze tak razaceg gdyby nie to, ze tutaj brzmi to do dupy (chociaz chyba glownie przez kiepska perkusje Larsa)

- no i kwestia mniej istotna, aczkolwiek odzwierciedlajaca poziom tej plyty - TELEDYSK. jest po prostu beznadziejny. i widac kolejne 'nawiazania' do One, tyle, ze, tak jak w przypadku dzwieku, obraz wyglada jak marna podrobka pierwowzoru.
Pelson
rasowy masterfulowicz

11-11-2008, 22:26

Maria Konopnicka pisze: Co do kawałka - absolutnie się nie zgodzę, że jest niespójny, czy solówki są kiepskie.
Ależ one są kiepskie. Puść sobie taki Damage Inc. a zaraz potem "The Day...". W tym pierwszym solo powoduje, że mam chęć walic głową w ścianę pokoju, w tym drugim jedynie ziewam z politowaniem. Nie jest to dla mnie rzecz najwazniejsza w muzyce i nie popełniam nad popiskiwaniem solowym ejakulatu, ale nawet zlewany przez Ciebie Load miał ciekawsze i mniej sztampowe sola. Hammet AD 2008 nie ma startu do siebie samego sprzed 20 lat z okładem.
Maria Konopnicka pisze:Jedynym grzechem "Death Magnetic" jest to, że ukazała się dopiero teraz. Daję sobie rękę uciąć, że gdyby wyszła pomiędzy "Master..." a "And Justice..." to dziś wszyscy zgodnie by pieli o wielkości tego krążka i zachwycali się każdym dźwiękiem z niego płynącym.
Gdyby DM wyszło pomiędzy rzeczonymi albumami to mówiono by o jednorazowym, sporym spadku formy zespołu na M. MoP i AJFA bezdyskusyjnie kasują ten album. Tak naprawdę jeśli chodzi o autorskie kompozycje Amerykanów to DM jest lepsze tylko od Reload i St Wanker a na równi z czerniną.
DM w obecnej formie to solidny zawodnik. Gdyby pozbył się parunastu kilo (minut), wzmocnił przygotowanie motoryczne (Ulrich), urozmaicił grę kombinacyjną (Hammet) i udoskonalił taktykę (produkcja) to byłby świetny.
Rejwan pisze:
29-05-2025, 22:19
polecam poczytać Rothbarda
Awatar użytkownika
Gotharus
postuje jak opętany!

12-11-2008, 10:15

Pelson pisze: DM w obecnej formie to solidny zawodnik. Gdyby pozbył się parunastu kilo (minut), wzmocnił przygotowanie motoryczne (Ulrich), urozmaicił grę kombinacyjną (Hammet) i udoskonalił taktykę (produkcja) to byłby świetny.
Z Hamettem to prawda, niestety dobrych solówek za dużo na albumie nie ma. Ostatnio posłuchałem płyty własnie pod tym kątem i naprawdę zajebiste solo strzelil tylko w unforgiven, reszta przeciętna, nie wyrózniająca się, co jak na takiego gitarzyste jest wielkim zarzutem. Jak mnie wkurwia ta wszędobylska kaczka. Na koncertach to już w ogóle masakra, koleś praktycznie psuje każde solo. Co do Hammeta jeszcze, to ostatnio w jakimś wywiadzie jako jedyny przyznał, że brzmienie rzeczywiście miejscami spaprane.
Mort
rasowy masterfulowicz

12-11-2008, 12:45

Jako, że nic nowego nie mam w tym temacie do napisania, to się powtórzę - zajebisty album, jak dotad nr 1 2008 roku.
The Day That Never Comes - super utwor i teledysk tez swietny.
I AM MORBID
Awatar użytkownika
Scaarph
zahartowany metalizator

12-11-2008, 19:05

od chuja, obydwie :D
ON TO RUPTURE

Obrazek
Necro Skins Society
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

12-11-2008, 20:30

uważam, że wszyscy którym podoba się nowa Metallica są pozerami i nie znają się na metalu :)
Awatar użytkownika
Skaut
mistrz forumowej ceremonii

12-11-2008, 20:32

a ja uważam, że obaj pierdolicie głupoty :D
Coś tam było! Człowiek!
vulture

12-11-2008, 21:32

jak każdy album Metalliki ( poza Reload i St.Anger) tak i ten najnowszy zyskuje z czasem.to jest DOBRA płyta.ale tylko tyle.
to takie 7/10 i nic więcej.
Awatar użytkownika
boroowa
weteran forumowych bitew

12-11-2008, 22:01

vulture pisze:jak każdy album Metalliki ( poza Reload i St.Anger) tak i ten najnowszy zyskuje z czasem.to jest DOBRA płyta.ale tylko tyle.
dobra i ocena aż 7/10? a gdzie miejsce na płyty bardzo dobre, wyśmienite, bliskie geniuszu, genialne, ponadczasowe?

Nowa Metallica i nowy Satyricon otrzymują ode mnie naciągane 5/10, przy czym

Metallica - niczego się nie spodziewałem, a zostałem pozytywnie zaskoczony; niemniej na dłuższą metę płyta nuży, riffy zajebiste ("All Nightmare Long" ok 1:20 - cudo) poprzeplatane są chujowatym graniem a'la St.Anger (50% tegoż utworu), do tego jakieś parodie riffów z własnej przeszłości ("One" vs "The Day that Never Comes" ok 5 minuty)

Satyricon - miałem nadzieję na kontynuację serii bardzo dobrych i wspaniałych płyt (RE, V, N,D) a dostałem odgrzewany kotlet, który w dodatku jest w połowie pokryty zielonym nalotem. 3 utwory na jakieś MiniCD i byłoby 8/10.

pewnie obydwie kupię, ale obecnie zajmują 1208 i 1209 pozycję na want-liście :lol:
I'll give you black sensations up and down your spine
If you're into evil, you're a friend of mine
See the white light flashing as I split the night
Cos if good's on the left then I'm sticking to the right
vulture

12-11-2008, 22:22

boroowa pisze:
vulture pisze:jak każdy album Metalliki ( poza Reload i St.Anger) tak i ten najnowszy zyskuje z czasem.to jest DOBRA płyta.ale tylko tyle.
dobra i ocena aż 7/10? a gdzie miejsce na płyty bardzo dobre, wyśmienite, bliskie geniuszu, genialne, ponadczasowe?

Nowa Metallica i nowy Satyricon otrzymują ode mnie naciągane 5/10, przy czym

Metallica - niczego się nie spodziewałem, a zostałem pozytywnie zaskoczony; niemniej na dłuższą metę płyta nuży, riffy zajebiste ("All Nightmare Long" ok 1:20 - cudo) poprzeplatane są chujowatym graniem a'la St.Anger (50% tegoż utworu), do tego jakieś parodie riffów z własnej przeszłości ("One" vs "The Day that Never Comes" ok 5 minuty)

Satyricon - miałem nadzieję na kontynuację serii bardzo dobrych i wspaniałych płyt (RE, V, N,D) a dostałem odgrzewany kotlet, który w dodatku jest w połowie pokryty zielonym nalotem. 3 utwory na jakieś MiniCD i byłoby 8/10.

pewnie obydwie kupię, ale obecnie zajmują 1208 i 1209 pozycję na want-liście :lol:

mi sie właśnie ten All NIghtmare Long tak średnio widzi,wokale mnie tu irytują,szczególnie pod koniec -bieda jak chuj.pierdoli mi to cały utwór.

a nowy SATYRICON zyskuje z każdym kolejnym przesłuchaniem.Żadne odgrzewane kotlety,pleśń ani inne takie - konsekwentne rozwinięcie stylu zapoczątkowanego na poprzednich dwóch wydawnictwach,kurwa,czy wy słuchacie tej płyty z głośniczków laptopa jedząc przy tym obiad i oglądajac Na wspólnej?Ten materiał tylko przy pierwszych kontaktach wydaje sie monotonny i nieinteresujący.Im dalej z nim przebywasz tym bardziej cie obezwładnia.rzecz rozgrywa sie na poziomie melodii i rewelacyjnej produkcji.Daleki jestem od tego aby okrzyknać ten album Genialnym tak jak uczynił to Drone ale w moim osobistym rankingu płyta ta zajmuje bardzo wysokie miejsce.
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky

13-11-2008, 20:01

w zasadzie to nowa Metka i nowy Satyricon to bardzo podobne płyty - obie maksymalnie położone przez brzmienie garów ;)
Awatar użytkownika
AroHien
rasowy masterfulowicz

13-11-2008, 20:15

O nowej plycie Metallicy mozna powiedziec tyle dobrego, ze po wielu latach udalo im sie nagrac krazek, ktory dochodzi do tego 5-5.5/10. To wszystko.
Awatar użytkownika
Fazi
rozkręca się
Kontakt:

14-11-2008, 06:35

Maria Konopnicka pisze:
twoja_stara_trotzky pisze:w zasadzie to nowa Metka i nowy Satyricon to bardzo podobne płyty - obie maksymalnie położone przez brzmienie garów ;)
Dla mnie nowa Metallica to zdecydowanie najlepiej wyprodukowana płyta, spośród tych jakie słyszałem w tym roku.
na ile rozkręcasz subwoofer żeby usłyszeć co Urlich gra stopami? :twisted:
Awatar użytkownika
Morph
Kontakt:

14-11-2008, 13:34

Maria Konopnicka pisze: Dla mnie nowa Metallica to zdecydowanie najlepiej wyprodukowana płyta, spośród tych jakie słyszałem w tym roku.
Produkcję tej płyty mogą docenić tylko fani boomboxów, Limb Bizkit i tub basowych w starych Golfach, zbyt homoseksualni żeby słuchać The Black Eyed Peas.

Co innego GH3 mix, ten jest naprawdę o niebo bardziej słuchalny ;)
Give birth to something dead
Give birth to something old
ki3r
zaczyna szaleć

17-11-2008, 14:23

Fazi pisze:
Maria Konopnicka pisze:
twoja_stara_trotzky pisze:w zasadzie to nowa Metka i nowy Satyricon to bardzo podobne płyty - obie maksymalnie położone przez brzmienie garów ;)
Dla mnie nowa Metallica to zdecydowanie najlepiej wyprodukowana płyta, spośród tych jakie słyszałem w tym roku.
na ile rozkręcasz subwoofer żeby usłyszeć co Urlich gra stopami? :twisted:
A to on umie jeszcze grać stopami? :P
guessWho pisze:...a na okrągło prąd mnie przeszywa, gdy słucham Artrosis, każda ich płyta to dla mnie przeżycie- wspaniała uczta dla ucha i duszy...
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

03-12-2008, 00:15

http://vids.myspace.com/index.cfm?fusea ... d=46660022

wywiad z Araya. mowi, ze wypuscili nowy numer jak uslyszeli Death Magnetic :lol:
nie, nie podoba mu sie.
Awatar użytkownika
Gotharus
postuje jak opętany!

03-12-2008, 00:26

Riven pisze:http://vids.myspace.com/index.cfm?fusea ... d=46660022

wywiad z Araya. mowi, ze wypuscili nowy numer jak uslyszeli Death Magnetic :lol:
nie, nie podoba mu sie.
Jakoś mnie to nie dziwi ;)
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

03-12-2008, 09:05

Psychopathy red jest bardzo dobre, ale na tle Metallici to najlepszy utwor metalowy ostatnich lat :lol:
ogolnie fajny wywiad, jak ktos czci Slayer to polecam. jak nie to niech spierdala :lol:
ODPOWIEDZ