Nie wiem, bo tu nie czytałem.
BLOOD INCANTATION
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
-
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Re: BLOOD INCANTATION
Jeśli prawdę można wypowiedzieć tylko szeptem, oznacza to, że kraj został opanowany przez wrogów.
- Sgt. Barnes
- zahartowany metalizator
Ta płyta jest po prostu bardzo dobra dostatecznie, po co dorabianie jakiejś ideologii. Słuchać, nie pierdolić!
Prawdziwy mężczyzna powinien być...ogolony i ciut, ciut pijany.
Bolesław Wieniawa-Długoszowski.
Bolesław Wieniawa-Długoszowski.
- dzik
- zahartowany metalizator
Właśnie tak. Podobnie jak poprzednie. Tylko lub aż bardzo dobre.
dobry kościół to kościół spalony
- Olo
- rasowy masterfulowicz
- Kontakt:
Nikt się "nie dał oszukać" bo sami muzycy w wywiadach od początku mówią, że korzystają z istniejących od dawna form.
Kwestia w ich przypadku ułożenia całości, budowania różnych scenografii z tych elementów i łączenia ich w spójną opowieść - tutaj tkwi sedno, a nie w rozpatrywanych po wyrwaniu z kontekstu podobieństwach we fragmentach. Wspaniała produkcja dopełnia narrację. Przekładając to na język filmowy - "Absolute Elsewhere" to bardziej "Stranger Things" niż "Siódma Pieczęć". Mi to osobiście jednak cholernie pasuje.
Życie światów jest ryczącą rzeką, ale Ziemia jest sadzawką i stawem.
Znak zagłady jest wypisany na waszych czołach – jak długo będziecie się opierać ukłuciom szpilek?
Znak zagłady jest wypisany na waszych czołach – jak długo będziecie się opierać ukłuciom szpilek?
-
Generalnie to te sztuczki Blood Incantation są tanie, a death metalu, zwłaszcza takiego na jaki ich stać, jest za mało, a to dla mnie za mało.Olo pisze: ↑21-12-2024, 18:42Nikt się "nie dał oszukać" bo sami muzycy w wywiadach od początku mówią, że korzystają z istniejących od dawna form.
Kwestia w ich przypadku ułożenia całości, budowania różnych scenografii z tych elementów i łączenia ich w spójną opowieść - tutaj tkwi sedno, a nie w rozpatrywanych po wyrwaniu z kontekstu podobieństwach we fragmentach. Wspaniała produkcja dopełnia narrację. Przekładając to na język filmowy - "Absolute Elsewhere" to bardziej "Stranger Things" niż "Siódma Pieczęć". Mi to osobiście jednak cholernie pasuje.
Jeśli prawdę można wypowiedzieć tylko szeptem, oznacza to, że kraj został opanowany przez wrogów.
- martyrdoom
- postuje jak opętany!
Bardzo chętnie posłuchałbym, jak jakiś zespół w naturalny sposób łączy melodie i zagrywki Eloy / Pink Floyd z death metalem. Po dwóch przesłuchaniach słyszę na "Absolute Elsewhere" sporo fajnych zagrywek, zarówno death metalowych, jak i importowanych. No i tu pojawia mi się problem w odbiorze: te części same w sobie są zagrane bardzo dobrze (poza wkurwiającą gitarą na cleanie połączoną z blastami), ale mam wrażenie, że te części nie tworzą całości. Słyszę to jako coś w stylu: 2 minuty death metalu, ciach, fragmencik na klawiszu, ciach, blast, ciach, Gilmour, ciach, Morbid Angel itd.
Jutro zrobię kolejne podejście, może tym razem wszystkie elementy wskoczą na swoje miejsca.
- Gall
- weteran forumowych bitew
Tak! Dokładnie tak! Na tym albumie te motywy się nie przenikają, nie ma płynnego przejścia z jednego w drugi. Kończy się death metal, wskakuje prog itd. Jak na takich wizjonerów (a umówmy się, Hidden History ma kilka wizjonerskich momentów wplatania w death metal kompletnie nieoczywistych rozwiązań z innej parafii) tutaj zabrakło im pomysłu na jakieś zmyślne aranżacje, by te różne światy połączyć. To jest mój główny zarzut pod adresem Absolute Elsewhere. Drugi to brak ducha i tego flow, który zdominował poprzedniczkę i za który ją kocham.martyrdoom pisze: ↑29-12-2024, 20:47Bardzo chętnie posłuchałbym, jak jakiś zespół w naturalny sposób łączy melodie i zagrywki Eloy / Pink Floyd z death metalem. Po dwóch przesłuchaniach słyszę na "Absolute Elsewhere" sporo fajnych zagrywek, zarówno death metalowych, jak i importowanych. No i tu pojawia mi się problem w odbiorze: te części same w sobie są zagrane bardzo dobrze (poza wkurwiającą gitarą na cleanie połączoną z blastami), ale mam wrażenie, że te części nie tworzą całości. Słyszę to jako coś w stylu: 2 minuty death metalu, ciach, fragmencik na klawiszu, ciach, blast, ciach, Gilmour, ciach, Morbid Angel itd.
Jutro zrobię kolejne podejście, może tym razem wszystkie elementy wskoczą na swoje miejsca.
For there is no folly of the beasts of the earth which is not infinitely outdone by the madness of men.
-
- postuje jak opętany!
Wywiad z Paulem sprzed ich koncertu w Krakowie w ubiegłym tygodniu:
-
- w mackach Zła
DankeSoundterror pisze: ↑03-05-2025, 16:33Wywiad z Paulem sprzed ich koncertu w Krakowie w ubiegłym tygodniu:
-
- w mackach Zła
Bardzo fajny wywiade, nawet zona z ciekawoscia posluchala, mimo iz ich muze raczej omija z daleka. Poczatek troche nerwowy ze strony Paula, widac nie czyta masterfula i obca mu jest krytyka, pozniej jednak wpadl w dobry flow i fajnie sie go sluchalo. Zabraklo mi moze tylko pytania o przyszlosc Spectral Voice w obliczu rosnacej popularnosci BI, cieszy natomiast juz teraz news o trasie z okazji 10-lecia Starspawn w 2026r. Czyli ja, zwykly konsument, pojde jeszcze kiedys na ich koncert, fajnieSoundterror pisze: ↑03-05-2025, 16:33Wywiad z Paulem sprzed ich koncertu w Krakowie w ubiegłym tygodniu:
-
- postuje jak opętany!
Dzieki!Hellrocker pisze: ↑03-05-2025, 22:02Bardzo fajny wywiade, nawet zona z ciekawoscia posluchala, mimo iz ich muze raczej omija z daleka. Poczatek troche nerwowy ze strony Paula, widac nie czyta masterfula i obca mu jest krytyka, pozniej jednak wpadl w dobry flow i fajnie sie go sluchalo. Zabraklo mi moze tylko pytania o przyszlosc Spectral Voice w obliczu rosnacej popularnosci BI, cieszy natomiast juz teraz news o trasie z okazji 10-lecia Starspawn w 2026r. Czyli ja, zwykly konsument, pojde jeszcze kiedys na ich koncert, fajnieSoundterror pisze: ↑03-05-2025, 16:33Wywiad z Paulem sprzed ich koncertu w Krakowie w ubiegłym tygodniu:
![]()
Miałem jeszcze kilka pytań, pominalem je bo też musiał niebawem wracać do ekipy. Całościowo nastawiłem się na BI oraz bardziej światopoglądowo.
A to pytanie miałem zadać, że starzy fani mogą być rozczarowaniu 1 czy 2 utworami starmi, a zapytałem że mało death metalu

- Anzhelmoo
- weteran forumowych bitew
Właśnie miałem pisać, że nerwowa atmosfera się zrobiła w pewnym momencie. Paul to spoko gość, więc zdziwiło mnie, że jakoś nie obrócił tego w żart, tylko z taką napinką do tego podszedł, że jak ktoś śmie krytykować.
Często jest tak...że nie, a potem coraz częściej jest tak...że nie, a potem zwykle jest tak...że nie. I potem zostaje już samo nie.
- DST
- rasowy masterfulowicz
Props za koszulkę Armagedda!
-
- zaczyna szaleć
Też się wybiorę jak będą grać materiał z pierwszej płyty. EP + dwie pierwsze płyty są rewelacyjne !
-
- postuje jak opętany!
Mnie osobiście obecna setlista pasowała. Chociaż ja jestem Timewave Zero Team i ten minialbum bym chciał zobaczyć odegrany na żywo w całości.
-
- mistrz forumowej ceremonii
Świetny wywiad. Kawał dobrej roboty. Pełne gratulacje
https://www.forbes.pl/diamenty/wizytowk ... er/q5mg1dm
https://www.kancelaria-pionier.pl/
https://www.facebook.com/events/2progi/ ... 468364941/..
Nie ma lóż- wysprzedane, Zostały normalne bilety.
https://www.kancelaria-pionier.pl/
https://www.facebook.com/events/2progi/ ... 468364941/..
Nie ma lóż- wysprzedane, Zostały normalne bilety.
- Major Zagłoba
- zaczyna szaleć
- Kontakt:
Kurde jako support przed Tangerine Dream, w ramach koncertowej współpracy.Soundterror pisze: ↑04-05-2025, 12:08Mnie osobiście obecna setlista pasowała. Chociaż ja jestem Timewave Zero Team i ten minialbum bym chciał zobaczyć odegrany na żywo w całości.
- Żułek
zdechł bym z nudówSoundterror pisze: ↑04-05-2025, 12:08Chociaż ja jestem Timewave Zero Team i ten minialbum bym chciał zobaczyć odegrany na żywo w całości.

Mocarne knury w butach biegają po lesie z połówkami melona na głowach wykrzykując pod adresem maciory jestem chomikiem z azbestu.
memberlist.php?mode=&sk=d&sd=d#memberlist
memberlist.php?mode=&sk=d&sd=d#memberlist
- Only_True_Believers
- rasowy masterfulowicz
ja też, wywiad świetny. musisz poprawić tylko akcent.Soundterror pisze: ↑04-05-2025, 12:08Mnie osobiście obecna setlista pasowała. Chociaż ja jestem Timewave Zero Team i ten minialbum bym chciał zobaczyć odegrany na żywo w całości.
Black metal is the last bastion of white people culture. Everything else has been degenerated.
-
- postuje jak opętany!
Dzięki!Only_True_Believers pisze: ↑04-05-2025, 16:08ja też, wywiad świetny. musisz poprawić tylko akcent.Soundterror pisze: ↑04-05-2025, 12:08Mnie osobiście obecna setlista pasowała. Chociaż ja jestem Timewave Zero Team i ten minialbum bym chciał zobaczyć odegrany na żywo w całości.
Pracuję nad tym - większość kontaktu z językiem angielskim to czytanie gazet czy w sieci i słuchanie niestety. Z tym nie mam problemów, tylko fakt - trzeba więcej gadać