TORTORUM

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Awatar użytkownika
Ihasan
rasowy masterfulowicz
Kontakt:

Re: TORTORUM

27-03-2014, 19:27

COFFIN pisze:Wytrzymałem prawie do końca, więc tak po krótce:
Ihasan pisze: zalecana natychmiastowa wizyta u laryngologa!;
+ 1
czyli idziesz w duecie z prometheuszem ... rozumiem;
COFFIN pisze:Wysmazył dużo lepsze, teraz chce być Szwedem - z kiepskim rezultatem.
rozumiem, że po jednym odsłuchu jesteś w stanie już pisać o tym albumie?!
ok! Dużo lepsze?! niekoniecznie, lepsze z tym jestem w stanie się zgodzić, ale jak się wsłuchać w ten album tu jest masa nalecialości z Thunderbolt, co oczywiście jest na plus tego albumu, druga sprawa to różnorodność na tym albumie sprawia, że nie jest to nudna płyta na jedno kopyto. Lubię jak w muzyce się coś dzieje i śmiało mogę napisać, że tak jest na nowym albumie TORTORUM pisanie, że chce być na siłę Szwedem z kiepskim rezultatem jest grubym przerysowaniem, choć wiadomo że niektóre nalecialości z tej sceny da się odczuć.
COFFIN pisze:Kompletnie beż własnej tożsamości i charakteru. Zapowiadał sie ten projekt ok, ale jak mam słuchac kolejnej chorągiewki, to dziękuję - szkoda czasu.
rzecz gustu, mam zgoła odmienne zdanie w tym temacie i nikt mnie nie przekona, że jest to słaby album choć by go tu mieszano z błotem ... a czekaj! w sumie tak się stalo, bo po Twoim poście ratlerki wybiegły adorować Twój post :)
Black Magic Mushrooms

https://ancientdead.com/index.php
Awatar użytkownika
Plastek
zahartowany metalizator
Kontakt:

27-03-2014, 19:31

Czuję preejakulat.
Ufoludku ufoludku zerżnij mnie. Ufoludku ufoludku zerżnij mnie. Zerżnij, zerżnij u-f-o-l-u-d-k-u mnie.
Jesteśmy Fisted Sister i lubimy się jebać!!!! Wyjebiemy nawet owcę!!!!
Wszyscy ręce w górę! Wszyscy ręce w górę!
Wolę kakaową dziurę!!
Awatar użytkownika
COFFIN
mistrz forumowej ceremonii

27-03-2014, 19:51

Ihasan - tak naprawdę obawy pojawiły się po poście Tymothy'ego, który chyba pierwszy słyszał całość, do tego tytuł i reszta, i nie pomyliłem się. Po debiucie oczekiwałem ulepszenia 'tematu', a nie zmiany kierunku w 'religijną' modłę. Po tamtej jednej płycie kompletnie mi ten zespół nie kojarzy się z tą stylistyką. Dlatego dla mnie to rozczarowanie. I tak, po jednym odsłuchu. Trochę się nasłuchałem 'różnych' rzeczy, żeby wystarczyło. Najlepsze rzeczy z tej półki już nagrano i raczej szybko nic mi się nie spodoba, co widać nawet po temacie Nefandus, którego zawsze lubiłem. No i nie bronie Ci jarania się tym materiałem. Ja wracam do Kaosritual;>
'Come the Blessed Madness'
Awatar użytkownika
AroHien
rasowy masterfulowicz

27-03-2014, 20:24

manieczki pisze:calosc do odsluchu
http://iliveforonedollaraday.wordpress" onclick="window.open(this.href);return false;. ... -odsluchu/
Takie to, nijakie... Ani dobre ani złe. Niby coś się dzieje a nudne. Debiut lepiej rokował.
dave
zaczyna szaleć

27-03-2014, 21:08

Nie jest to też jakieś gówno. To tylko poprawna, na czasie płyta. Nic więcej. Teksty akurat dobre. Ale skoro jest Negative Plane...
Zdecydowanie nie jest to płyta dla mnie.
Awatar użytkownika
Sova
rasowy masterfulowicz

11-04-2014, 21:37

już mam cedeki, zafoliowane:

Obrazek

30 zeta + wysyłka. malignantvoices@gmail.com

lub allegro troszkę drożej:

http://allegro.pl/tortorum-katabasis-cd ... 78360.html" onclick="window.open(this.href);return false;
abstract
postuje jak opętany!

12-04-2014, 11:50

musze przyznac, ze w porownaniu z tortorum dodsengel nie wypada tak zle. widac sa na swiecie gorsze metalowe zespoly!
Awatar użytkownika
Ihasan
rasowy masterfulowicz
Kontakt:

18-04-2014, 13:54

ależ pięknie wydany jest ten vinyl TORTORUM, ciekawe jak na żywo sie prezentuje?!

Sova oczywiście będziesz je miał? :)

Obrazek

Obrazek

obowiązkowy zakup!
Black Magic Mushrooms

Awatar użytkownika
Kingu
weteran forumowych bitew

18-04-2014, 14:19

Ascetyczna forma graficzna debiutu szła w parze z zimną i agresywną muzą. Tym razem jest ładnie i przyjemnie, bezpiecznie i na czasie, raczej watainowo niż gorgorothowo. Szkoda...
Awatar użytkownika
Sova
rasowy masterfulowicz

20-04-2014, 08:43

Ihasan pisze:ależ pięknie wydany jest ten vinyl TORTORUM, ciekawe jak na żywo sie prezentuje?!

Sova oczywiście będziesz je miał? :)

Obrazek

obowiązkowy zakup!
tak, czarne winyle już zamówione
Awatar użytkownika
nicram
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

21-05-2014, 20:34

Kingu pisze:Ascetyczna forma graficzna debiutu szła w parze z zimną i agresywną muzą. Tym razem jest ładnie i przyjemnie, bezpiecznie i na czasie, raczej watainowo niż gorgorothowo. Szkoda...
Nie, raczej Dodsengel, te sprawy. To prawda, że płyta jest przyjemna i pewnie dlatego bardzo mi się podoba. Oczywiście jest modnie i wygodnie, ale mam fazę na tego typu dźwięki. W swojej kategorii to naprawdę dobry materiał. Nie żałuję zakupu płyty, bo dość często jej słucham.
Ostatnio zmieniony 22-05-2014, 14:06 przez nicram, łącznie zmieniany 1 raz.
all the monsters will break your heart
Awatar użytkownika
COFFIN

21-05-2014, 22:38

nicram pisze: To prawda, że płyta jest przyjemna i pewnie dlatego bardzo mi się podoba.
....:D
nicram pisze:Oczywiście jest modnie i wygodnie, ale mam fazę na tego typu dźwięki. W swojej kategorii to naprawdę dobry materiał
Ale czy tak naprawdę w swojej?;) Czekam na kolejny materiał - może, jak towarzystwo się zmieni, to będzie jeszcze bardziej waflowo.
Awatar użytkownika
Ihasan
rasowy masterfulowicz
Kontakt:

21-05-2014, 22:57

zajebisty album
Black Magic Mushrooms

Awatar użytkownika
COFFIN

21-05-2014, 23:19

Na max kilka odsłuchów, bo kolejne razy już nie wchodzą w rachubę. Szkoda czasu, skoro są dużo lepsze płyty w temacie, który wybrał ten 'zespół'.
Awatar użytkownika
nicram
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

22-05-2014, 14:05

COFFIN pisze:
nicram pisze:Oczywiście jest modnie i wygodnie, ale mam fazę na tego typu dźwięki. W swojej kategorii to naprawdę dobry materiał
Ale czy tak naprawdę w swojej?;)
Nie no oczywiście, że nie swojej. :-) Przemienili się w kapelę religijną, koniunkturalną itd. Szkopuł w tym, że te kompozycję są całkiem niezłe. Melodie, klimat trzymają fason, mają to "coś" co sprawia, że nie chce mi się tak szybko odrywać od tej muzyki. Może po prostu dziadzieję na starość. :-)
all the monsters will break your heart
Awatar użytkownika
COFFIN

22-05-2014, 14:09

nicram pisze:Przemienili się w kapelę religijną, koniunkturalną itd.
Po takim, a nie innym debiucie moim zdaniem to błąd. Ale niech każdy słucha tego, co mu najbardziej pasi:)
Awatar użytkownika
Plastek
zahartowany metalizator
Kontakt:

22-05-2014, 18:29

Skoro nawet niegdyś wielkie zespoły bm takie jak Marduk czy Mayhem przemieniają się w koniunkturalne, religijne kurwy, to nie dziwcie się, że malutkie też.
Ufoludku ufoludku zerżnij mnie. Ufoludku ufoludku zerżnij mnie. Zerżnij, zerżnij u-f-o-l-u-d-k-u mnie.
Jesteśmy Fisted Sister i lubimy się jebać!!!! Wyjebiemy nawet owcę!!!!
Wszyscy ręce w górę! Wszyscy ręce w górę!
Wolę kakaową dziurę!!
Awatar użytkownika
Lykantrop

12-06-2014, 18:11

Trochę zniechęcony podchodziłem do "Katabasis" po komentarach bdb kolegów z forum, którzy zarzucali Paimonowi i jego świcie załączenie religijność mode on. Nie jest to jednak tak uchojebliwe na szczęście i nie ma tutaj tej najbardziej wynaturzonej formy tej niszy w postaci jakichś pizdrykowatych inwokacji, zawodzenia i chorałów. Fakt faktem, sporawo tutaj nawiązań do dwóch ostatnich płyt Watain, słychać też echa Thunderbolt, a ta nostalgiczno - sentymentalna atmosfera z "Extinctionist" gdzieś niestety umknęła. Szkoda, bo generalnie od strony warsztatowej i brzmieniowej nie ma się do czego dopierdolić, ale jest to kolejny black metalowy album, który wydaje mi się nie mieć tego specyficznego ducha rebelii. Tego pierwiastka szaleństwa, który jest chyba głównym kryterium moich poszukiwań czegoś ponadprzeciętnego w tym gatunku. Albo ja się marudny robię na starość i wybredny, albo zwyczajnie scena black metalowa od 7 lat znowu pada na łeb i szyję (przynajmniej na przestrzeni tych lat nie wyszło nic co wywróciłoby mnie do góry nogami), wszystko jakieś takie szablonowe i do bólu schematyczne, a jak nie schematyczne to z kolei próba udowadniania, że jak się posłuchało Dodheimsgard i Ved Buens Ende to już można tworzyć dzieła łamiące scenowe paradygmaty. Nie podoba mi się kompletnie ta droga rozwoju i chyba trochę jednak racji miał Riven w tym, że BM powinien pozostać w lesie, a nie być przedmiotem debaty i kabaretów na salonach. Co dziwne w sumie, bo na początku tego całego boomu na religijność wydawało mi się, że to jest właśnie ta najsłuszniejsza droga (Katharsis, DSO, Funeral Mist).
Only pierwsze bicia are real!
manieczki pisze:Proszę tutaj pana lykantropa nie denerwować dzisiaj już, bo wypił 5(pięć) piwek, d.o.k.u.r.w.i.l wor metalem i cisnienie jego wynosi tera 150/95
Pan_Kimono
rasowy masterfulowicz

12-06-2014, 18:40

Lykantrop pisze:Trochę zniechęcony podchodziłem do "Katabasis" po komentarach bdb kolegów z forum, którzy zarzucali Paimonowi i jego świcie załączenie religijność mode on. Nie jest to jednak tak uchojebliwe na szczęście i nie ma tutaj tej najbardziej wynaturzonej formy tej niszy w postaci jakichś pizdrykowatych inwokacji, zawodzenia i chorałów. Fakt faktem, sporawo tutaj nawiązań do dwóch ostatnich płyt Watain, słychać też echa Thunderbolt, a ta nostalgiczno - sentymentalna atmosfera z "Extinctionist" gdzieś niestety umknęła. Szkoda, bo generalnie od strony warsztatowej i brzmieniowej nie ma się do czego dopierdolić, ale jest to kolejny black metalowy album, który wydaje mi się nie mieć tego specyficznego ducha rebelii. Tego pierwiastka szaleństwa, który jest chyba głównym kryterium moich poszukiwań czegoś ponadprzeciętnego w tym gatunku. Albo ja się marudny robię na starość i wybredny, albo zwyczajnie scena black metalowa od 7 lat znowu pada na łeb i szyję (przynajmniej na przestrzeni tych lat nie wyszło nic co wywróciłoby mnie do góry nogami), wszystko jakieś takie szablonowe i do bólu schematyczne, a jak nie schematyczne to z kolei próba udowadniania, że jak się posłuchało Dodheimsgard i Ved Buens Ende to już można tworzyć dzieła łamiące scenowe paradygmaty. Nie podoba mi się kompletnie ta droga rozwoju i chyba trochę jednak racji miał Riven w tym, że BM powinien pozostać w lesie, a nie być przedmiotem debaty i kabaretów na salonach. Co dziwne w sumie, bo na początku tego całego boomu na religijność wydawało mi się, że to jest właśnie ta najsłuszniejsza droga (Katharsis, DSO, Funeral Mist).
+1 ładnie i madrze napisane, mam te same odczucia co do najnowszej plyty Torturum. Z jednym sie nie zgodze - w Katharsis sluchac sporo "lasu", z calego tego nurtu oni byli najblizej korzeni.
KVLT lizania CZASZKI
Heretyk

12-06-2014, 18:43

Lykantrop pisze:albo zwyczajnie scena black metalowa od 7 lat znowu pada na łeb i szyję (przynajmniej na przestrzeni tych lat nie wyszło nic co wywróciłoby mnie do góry nogami).

to oczywiste. funeral mist, mayhem, dso, może coś jeszcze... na całą resztę spokojnie można się odlać i włączyć stare płyty darkthrone, bathory, czy tam burzum. nic lepszego raczej się juz w tym gatunku nie pojawi
ODPOWIEDZ