Hemp Gru

nie tylko metalem człowiek żyje :)

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Awatar użytkownika
DST
rasowy masterfulowicz

Re: Re:

05-05-2014, 13:43

dr Kill pisze: A niech ludzie robią co chcą, przynajmniej jest co oglądać w internetach :)

Popularność takich grup jest całkiem zrozumiała. Nawijają o prostych sprawach w prosty sposób, co trafia do prostych odbiorców. Czemu tu się dziwić.
O to chodzi. Jest jeszcze kwestia przynależenia do określonej grupy, czucia się uprzywilejowanym z powodu mieszkania na osiedlu (dla niektórych sam fakt mieszkania w bloku to już dowód na to, że znasz życie i w ogóle musisz walczyć o przetrwanie blablabla), jebania systemu (w szczególności policji) i gadania o ulicznych zasadach, które w praktyce nie istnieją. Ale też zdaje sobie sprawę, że u młodszego odbiorcy taki silny, łopatologiczny przekaz może zaskoczyć.

Trochę się offtop zrobił:)
Awatar użytkownika
Mistrz
postuje jak opętany!

Re: Hemp Gru

06-05-2014, 00:12

Awatar użytkownika
moonfire
zahartowany metalizator

06-05-2014, 16:29

HG nie znam poza kawałkiem o Powstaniu Warszawskim, natomiast kawałek Bonusa to ciężkie gówno: typowy kryminalny rap o "zasadach".
Awatar użytkownika
Skaut
mistrz forumowej ceremonii

06-05-2014, 21:10

moonfire pisze:"kryminalny rap o zasadach"
teraz jest idealnie :D :D :D
Coś tam było! Człowiek!
Awatar użytkownika
moonfire
zahartowany metalizator

06-05-2014, 23:09

"kryminalny" "rap" o "zasadach" - myślę, że teraz jest kompletnie idealnie. :)
Awatar użytkownika
flow
postuje jak opętany!

08-05-2014, 23:34

dr Kill pisze: Popularność takich grup jest całkiem zrozumiała. Nawijają o prostych sprawach w prosty sposób, co trafia do prostych odbiorców. Czemu tu się dziwić.
To przecież oczywizm, analogię widzę u kapel metalowych. Przyśpiewki o szatanie, nekrofilii i innym patroszeniu zwłok. To bardziej pasuje do wykonywanej muzyki niż liryki o miłości czy spacerach po parku letnią porą lub, jak w przypadku kapel hh, walce z policją, biedzie i życiu na krawęzi. Te teksty to dylko dodatek do całości choć wiadomo są odchyły od normy.
Najlepsze dla mnie jest to, że Ci goście z Hemp Gru nawijają od 20 lat ciągle o tym samym ciągle w ten sam sposób :D Stoją w miejscu jakby ich ktoś tam wkopał i zalał toną betonu.
Sugerujesz w ich wypadku progres i zmianę klimatu na powiedzmy dark ambient lub grind:)
Takie kapele grają do czasu gdy będzie na to zapotrzebowanie, oni się wybili, są rozpoznawalni a raczej byli bo na chwilę obecną zawiesili działalnośc.
Awatar użytkownika
dr Kill
postuje jak opętany!

09-05-2014, 16:00

flow pisze:
dr Kill pisze: Popularność takich grup jest całkiem zrozumiała. Nawijają o prostych sprawach w prosty sposób, co trafia do prostych odbiorców. Czemu tu się dziwić.
To przecież oczywizm, analogię widzę u kapel metalowych. Przyśpiewki o szatanie, nekrofilii i innym patroszeniu zwłok. To bardziej pasuje do wykonywanej muzyki niż liryki o miłości czy spacerach po parku letnią porą lub, jak w przypadku kapel hh, walce z policją, biedzie i życiu na krawęzi. Te teksty to dylko dodatek do całości choć wiadomo są odchyły od normy.
Ale weź pod uwagę też to, że raczej w metalu nie chodzi o przekaz :) Jednak w rapsach głównym instrumentem jest wokal i co by nie było teksty które prezentują mocniej trafiają do przeciętnego słuchacza. Nie znam wielu przypadków jedzenia trupów, za to wystarczy spojrzeć na ulicę, wyszukać kilku osobników dla których te betonowe wartości są podstawą życia, a 4:20 to ich ulubiona godzina.
flow pisze:
dr Kill pisze:Najlepsze dla mnie jest to, że Ci goście z Hemp Gru nawijają od 20 lat ciągle o tym samym ciągle w ten sam sposób :D Stoją w miejscu jakby ich ktoś tam wkopał i zalał toną betonu.
Sugerujesz w ich wypadku progres i zmianę klimatu na powiedzmy dark ambient lub grind:)
Takie kapele grają do czasu gdy będzie na to zapotrzebowanie, oni się wybili, są rozpoznawalni a raczej byli bo na chwilę obecną zawiesili działalnośc.
Sugeruję, że po prostu stoją w miejscu. Jasne, można się przyczepić, że słucham Cannibal Corpse. Nikt nie będzie tutaj bronił tezy, że z płyty na płytę przekraczają co i rusz inną rzekę, ale jednak ja w nich czuję na każdej płycie co innego, poza tym robią to na wysokim poziomie. Tutaj tego nie słyszę, ale to też pewnie kwestia osłuchania gatunku.
Awatar użytkownika
flow
postuje jak opętany!

17-05-2014, 18:21

booshee pisze:problem z 98% polskiego hip-hopu jest taki, że chłopaczyny usilnie twierdzą że każdy ma własny styl rymowania, fakt że bardziej seplenisz od kolegi to nie jest kwestia indywidualnego stylu tylko problem logopedyczny, albo ci kolesie z drugiego filmiku, czym róznią się między sobą?
Analogicznie kapele z kręgu black/death metalu silą się na oryginał muzyczny i w warstwie tekstów, pytanie czy tak bardzo różnią się od siebie?
Każdy z nich rymuje jakby cegłami rzucał. Tak rymowali ludzie 12 lat temu np. WSP Wspólnicy i tylko wtedy miało to swój urok i surowość, a ci kolesie dodatkowo brzmią jakby moi sąsiedzi zebrali się do kupy i zaczeli cos mówic do mikrofonu. Wilku daje rade jeśli już. Czarni bracia rymujący po angielsku, francusku itd. jednak zjadają nas na śniadanie w większości, i dobrze.
Zakładając ten temat nie miałem na celu badania czy HG jest kapelą oryginalną, błyskiem wśród reszty krajowej swory podobnych im. Ot, taki uzupełniacz, bez napiny :). Byłem ciekaw co ma do powiedzenia na temat tychże typowy fan metalu, dzięki jednak za przemyslenia i sugestie ewentualne na temat tychże.
Baton
weteran forumowych bitew

17-05-2014, 18:59

flow pisze:Byłem ciekaw co ma do powiedzenia na temat tychże typowy fan metalu
E, to złe forum wybrałeś. Spróbuj na jakimś metal.pl czy innej gejdolinie, tutaj typowe metaluchy to jednak mniejszość.
Fairies wear boots and now you gotta believe me
Yeah I saw it, I saw it, I tell you no lies
Awatar użytkownika
Bloodcult
mistrz forumowej ceremonii

17-05-2014, 19:56

Hemp Gru to gówno
Grzegorz Braun to ruski agent

http://allegro.pl/uzytkownik/bloodcult
Awatar użytkownika
KAKAESIAK
rasowy masterfulowicz

23-05-2014, 15:40

jak większość polskiego hip-hopu czy jak się to zwie
In a world of compromise...some don't
blasfimer
rozkręca się

26-05-2014, 17:12

Kto nie zna wejścia wilka na bit w to jest to, to oczywiście przegrał życie. Ogromny sentyment mam do tego, poza tym dobre klasyczne bity, a tak to gówno największe z kilkoma przebłyskami jak zwrotka ero w życiu warszawy.
ja zakładam wieko stawiam kamień na niego = kvlt eternal podobnie jak wersy o rozjeżdżaniu kurew walcem
majeku
postuje jak opętany!

27-05-2014, 10:38

W wojsku podczas służby na izbie chorych były różne przypadki. Wyrostek, złamana ręka, atak astmy, nawet wada serca wyszła komuś. Ale były też takie gdzie rozpoznanie pana lekarza majora było mało optymistyczne: mente captus. I taki oto przypadek oświecił mnie, że istnieje coś takiego ja HG. Jako sanitariusz spokojnie wysłuchałem, podałem leki i zaleciłem odpowiednią ilość pierdolnięcia się czołem w ścianę. Jak patrzę na tych wykonawców to mi się ten gostek z Warszawki przypomina i ogólnie rysuje się spójna całość twórca-odbiorca.
ODPOWIEDZ