Kącik Kulinarny v.2

Tematy niekoniecznie związane z metalem i muzyką...

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Rejwan
weteran forumowych bitew
Posty: 1894
Rejestracja: 17-08-2013, 22:06
Lokalizacja: WWA

Re: Kącik Kulinarny v.2

19-11-2025, 21:43

Obrazek
krewety und bagieta
To make a mistake is human but to really fuck things up you need a computer.
piotraz
rasowy masterfulowicz
Posty: 2236
Rejestracja: 01-04-2011, 11:14

Re: Kącik Kulinarny v.2

19-11-2025, 22:01

Rejwan pisze:
19-11-2025, 21:43
Obrazek
krewety und bagieta
:nerd: za mało masla do maczania bagiet :lupa: ale pychola :yes:
Awatar użytkownika
Ascetic
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Posty: 16878
Rejestracja: 10-01-2015, 15:54

Re: Kącik Kulinarny v.2

19-11-2025, 22:06

Masła? Chorwat, Grek, pewnie i Włoch by za taką profanację zabił. Ja też.
lys på slutten av lys
piotraz
rasowy masterfulowicz
Posty: 2236
Rejestracja: 01-04-2011, 11:14

Re: Kącik Kulinarny v.2

19-11-2025, 22:59

Ja tam zwykly Polaczek i umoczyć w maselku lubie :youcan:
Ale jakbym zobaczył patelnie grillową to inna sprawa, także nie rób tu z siebie Greka czy Chorwata :krzyk:
Awatar użytkownika
Ascetic
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Posty: 16878
Rejestracja: 10-01-2015, 15:54

Re: Kącik Kulinarny v.2

19-11-2025, 23:06

Wydawało mi się, że dostępność produktów z których południowcy korzystają i na czym przyrządzają choćby krewetki jest w Polsce dostateczna. W tym dobrej jakości oliwy choćby z oliwek.

Krewety ze skwarami też ktoś tutaj ogarniał?
lys på slutten av lys
Awatar użytkownika
Najprzewielebniejszy
zahartowany metalizator
Posty: 4445
Rejestracja: 31-12-2001, 18:22

Re: Kącik Kulinarny v.2

19-11-2025, 23:10

Na szczęściełe jesteśmy w Polscełe i do krewetełe musowo masełe z czosnełe, pietruszenełe i na koniec oliwełe, po zdjęciu z ogniełe.

Co do oliwełe, właśnie wpłynęłę



Obrazek
Awatar użytkownika
Lukass
zahartowany metalizator
Posty: 5077
Rejestracja: 13-08-2015, 23:28
Lokalizacja: Trójmiasto

Re: Kącik Kulinarny v.2

19-11-2025, 23:20

Ascetic pisze:
19-11-2025, 23:06
Wydawało mi się, że dostępność produktów z których południowcy korzystają i na czym przyrządzają choćby krewetki jest w Polsce dostateczna. W tym dobrej jakości oliwy choćby z oliwek.

Krewety ze skwarami też ktoś tutaj ogarniał?
Przy obecnych, rekordowych (i absolutnie szalonych) cenach oliwy nic mnie już nie zdziwi. Że z oliwek to wiadomo, bo każda oliwa jest z oliwek :sarcasm2: Ja bym te krewety zrobił na oleju rzepakowym :hehehe: Różnice są dość skromne, nikt nie zauważy, trochę straty na smaku. Na szczęście nie lubię krewetek.
Where did we go wrong?
How did we go wrong?
Awatar użytkownika
Ascetic
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Posty: 16878
Rejestracja: 10-01-2015, 15:54

Re: Kącik Kulinarny v.2

19-11-2025, 23:24

Lukass pisze:
19-11-2025, 23:20
Ascetic pisze:
19-11-2025, 23:06
Wydawało mi się, że dostępność produktów z których południowcy korzystają i na czym przyrządzają choćby krewetki jest w Polsce dostateczna. W tym dobrej jakości oliwy choćby z oliwek.

Krewety ze skwarami też ktoś tutaj ogarniał?
Przy obecnych, rekordowych (i absolutnie szalonych) cenach oliwy nic mnie już nie zdziwi. Że z oliwek to wiadomo, bo każda oliwa jest z oliwek :sarcasm2: Ja bym te krewety zrobił na oleju rzepakowym :hehehe: Różnice są dość skromne, nikt nie zauważy, trochę straty na smaku. Na szczęście nie lubię krewetek.
Dobrze, że mieszkamy w Polsce. Przetwórstwo rzepaku, trzeba wspierać, choć jak sądzę te wielkopowierzchniowe gospodarstwa, to nawet jakiś kapitał zagramaniczny może nosić na swoich barkach. Trzeba wspierać nasz rzepak, tak jak Ryki, Garwolin w masełku.

Na oleju właściwie nie robiłem, podleję kolejnym razem, lnianym.

A nie lubi się krewetę, bo? Że jebią? Że nieodczyszczone, gówno swoje w sobie mają? Czy co?
lys på slutten av lys
Awatar użytkownika
Lukass
zahartowany metalizator
Posty: 5077
Rejestracja: 13-08-2015, 23:28
Lokalizacja: Trójmiasto

Re: Kącik Kulinarny v.2

19-11-2025, 23:44

Ascetic pisze:
19-11-2025, 23:24
Dobrze, że mieszkamy w Polsce. Przetwórstwo rzepaku, trzeba wspierać, choć jak sądzę te wielkopowierzchniowe gospodarstwa, to nawet jakiś kapitał zagramaniczny może nosić na swoich barkach. Trzeba wspierać nasz rzepak, tak jak Ryki, Garwolin w masełku.

Na oleju właściwie nie robiłem, podleję kolejnym razem, lnianym.

A nie lubi się krewetę, bo? Że jebią? Że nieodczyszczone, gówno swoje w sobie mają? Czy co?
Nie lubi i tyle. Nie smakują. Uwielbiam ryby, a stawonogom mówię nie. Niech se żyją.

Oliwę uwielbiam, ale no żesz kurwa mać, tam się coś złego stało. Przy obecnych cenach tylko do spożycia na surowo. Przy smażeniu to naprawdę jeden pies. Patriotycznemu rzepakowi mówimy gromkie TAK!
Where did we go wrong?
How did we go wrong?
Awatar użytkownika
Ascetic
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Posty: 16878
Rejestracja: 10-01-2015, 15:54

Re: Kącik Kulinarny v.2

19-11-2025, 23:48

Rzepak* uber Alles!

*Der Raps.
lys på slutten av lys
Awatar użytkownika
Rejwan
weteran forumowych bitew
Posty: 1894
Rejestracja: 17-08-2013, 22:06
Lokalizacja: WWA

Re: Kącik Kulinarny v.2

20-11-2025, 09:09

piotraz pisze:
19-11-2025, 22:01
Rejwan pisze:
19-11-2025, 21:43
Obrazek
krewety und bagieta
:nerd: za mało masla do maczania bagiet :lupa: ale pychola :yes:
Oj tam na drugą nóżkę kawełe z massełe i styka :P

Obrazek

jakiś masterfulowy przepis na taką ośmiornitze? kusi
To make a mistake is human but to really fuck things up you need a computer.
piotraz
rasowy masterfulowicz
Posty: 2236
Rejestracja: 01-04-2011, 11:14

Re: Kącik Kulinarny v.2

20-11-2025, 09:29

:pray: :yes: mój ulubiony owoc morza :hehehe:

Rzadko robię, bo zamknęli mi makro i o świeża ciężko, nigdy nie wyszła mi zajebiście-tylko dobrze, ale to może przez to że tam gdzie się ją wyłowi zawsze smakuje lepiej, nawet ryba z wiadomo jak czystej rzeki Mekong.

Obgotuj w miarę dużej ilości soli, później pokrój na kawałki i jeden sposób to klasycznie; oliwa, czosnek, płatki chilli smażysz i na koniec limonka, a drugi sposób no to jest ta moja miłość do Azji; marynuj w sosie ostrygowym i kapką rybnego przez 1-2 h, a potem patelnia grillowa i gotowe. Na to limonka i coś zielonego - np. kolendra i będzie pan zadowolony :kurde:
Awatar użytkownika
Rejwan
weteran forumowych bitew
Posty: 1894
Rejestracja: 17-08-2013, 22:06
Lokalizacja: WWA

Re: Kącik Kulinarny v.2

20-11-2025, 09:35

piotraz pisze:
20-11-2025, 09:29
:pray: :yes: mój ulubiony owoc morza :hehehe:

Rzadko robię, bo zamknęli mi makro i o świeża ciężko, nigdy nie wyszła mi zajebiście-tylko dobrze, ale to może przez to że tam gdzie się ją wyłowi zawsze smakuje lepiej, nawet ryba z wiadomo jak czystej rzeki Mekong.

Obgotuj w miarę dużej ilości soli, później pokrój na kawałki i jeden sposób to klasycznie; oliwa, czosnek, płatki chilli smażysz i na koniec limonka, a drugi sposób no to jest ta moja miłość do Azji; marynuj w sosie ostrygowym i kapką rybnego przez 1-2 h, a potem patelnia grillowa i gotowe. Na to limonka i coś zielonego - np. kolendra i będzie pan zadowolony :kurde:
dziękuwa. tylko kolendry nie będę dodawał bo mi smakuje jak mydło :P nienawidzę tego
To make a mistake is human but to really fuck things up you need a computer.
piotraz
rasowy masterfulowicz
Posty: 2236
Rejestracja: 01-04-2011, 11:14

Re: Kącik Kulinarny v.2

20-11-2025, 11:43

Drobno posiekany szczypiorek też ładnie podkręci.
tabaluga
weteran forumowych bitew
Posty: 1061
Rejestracja: 07-08-2017, 16:05

Re: Kącik Kulinarny v.2

20-11-2025, 11:54



może ośmiornica grająca na pianinie przekona was aby nie jeść tych wspaniałych i inteligentnych stworzonek :cry:
MAGA
ODPOWIEDZ