A nie zdarzyło się nigdy w historii, że muzyk odchodził od mało znanego zespołu i tworzył nowy, bardziej znany i bardziej wpływowy? A z tymi 'gruzami' to nie przesadzajmy, bo King nie jest przecież kontynuatorem muzyki Mercyful Fate, tylko tworzy własne jazdy.Plagueis pisze: To chyba nie dziwi, jeżeli weźmiemy pod uwagę daty ukazania się pierwszych płyt MF i KD i fakt, że ten drugi powstał na gruzach tego pierwszego...
MERCYFUL FATE
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Re: MERCYFUL FATE
- Plagueis
- rasowy masterfulowicz
A jak to się ma do MF i KD?Karkasonne pisze: A nie zdarzyło się nigdy w historii, że muzyk odchodził od mało znanego zespołu i tworzył nowy, bardziej znany i bardziej wpływowy?
Co nie zmienia faktu, że KD powstał na gruzach MF, więc gdzie tu przesada?Karkasonne pisze:A z tymi 'gruzami' to nie przesadzajmy, bo King nie jest przecież kontynuatorem muzyki Mercyful Fate, tylko tworzy własne jazdy.
"Argument stoi pierwszy, wykręt na szarym końcu."
Ma się tak, że Mercyful Fate, mimo że istniało wcześniej, wcale nie musiało być ważniejsze w historii z samego faktu bycia starszym i tego, że był w nim King Diamond.Plagueis pisze: A jak to się ma do MF i KD?
Co nie zmienia faktu, że KD powstał na gruzach MF, więc gdzie tu przesada?
Chyba inaczej rozumiemy 'na gruzach'. Dla mnie znaczy to, że odeszli z MF główni twórcy i stworzyli inny zespół, który kontynuował muzykę starego. A to się nie stało.
- Plagueis
- rasowy masterfulowicz
Ale ważniejsze było choćby ze względu na to, że byli od początku czymś wyjątkowym na scenie, a Diamond solo jedynie ową wyjątkowość - choć w innym stylu - pociągnął dalej. Wniosek z tego, że MF było ważniejsze z natury rzeczy i zostawmy dywagacje na temat tego czy musiało być "z samego faktu bycia starszym". :)Karkasonne pisze: Ma się tak, że Mercyful Fate, mimo że istniało wcześniej, wcale nie musiało być ważniejsze w historii z samego faktu bycia starszym i tego, że był w nim King Diamond.
Gruzy to gruzy, a to, w jakim kierunku udał się zespół (w tym wypadku dwa), który na nich powstał, jest bez znaczenia. Nie ma tutaj przecież mowy o kontynuowaniu drogi/tradycji MF.Karkasonne pisze:Chyba inaczej rozumiemy 'na gruzach'. Dla mnie znaczy to, że odeszli z MF główni twórcy i stworzyli inny zespół, który kontynuował muzykę starego. A to się nie stało.
Bez obrazy, ale trochę czepialstwem i nadinterpretacjami mi tu zalatuje. ;)
Po prostu inaczej rozumiemy "na gruzach". Wg mnie to oznacza, że tradycja jest kontynuowana. Gdyby wcześniej grali hard rocka w stylu AC/DC w kapeli Thunderpussy, a potem dwóch po rozpadzie by odeszło i założyło Mercyful Fate, to nie powiedziałbym, że MF powstało na gruzach Thunderpussy. Ale to takie szczegóły.
- Plagueis
- rasowy masterfulowicz
Czyli gdyby na gruzach szkoły postawiona została apteka, to już nie moglibyśmy powiedzieć, że apteka powstała na gruzach szkoły, gdyż nie kontynuowała by tradycji poprzedniczki, tak? :) A co z faktem, że jednak na tych gruzach ją postawiono? ;) Dobra, koniec! :D
Żeby nie było, że off top, polecę innym off top'em, ale trochę w klimacie - w oczekiwaniu na nową płytę KD:
[youtube][/youtube]
Żeby nie było, że off top, polecę innym off top'em, ale trochę w klimacie - w oczekiwaniu na nową płytę KD:
[youtube][/youtube]
Apteka stałaby DOSŁOWNIE na gruzach czegoś innego, a z zespołem to jest metafora.Plagueis pisze:Czyli gdyby na gruzach szkoły postawiona została apteka, to już nie moglibyśmy powiedzieć, że apteka powstała na gruzach szkoły, gdyż nie kontynuowała by tradycji poprzedniczki, tak? :) A co z faktem, że jednak na tych gruzach ją postawiono? ;) Dobra, koniec! :D
- Plagueis
- rasowy masterfulowicz
- hcpig
- mistrz forumowej ceremonii
Nie wiem jak czyni to faktycznie ale ja piszę tak jak wychodzi z tej muzy. Mało jest tam hitów, myślę o tych płytach całościowo, przez to też mnie męczą i do mało której wracam. MF jak wrócił po reaktywacji to rozjebał i nawet rzeczy słabsze typu 9 niszczą Diamoda solo. W sumie to nie przypominam sobie innego artysty gdzie rozdzwięk jakościowy kariery zespołowej i solo był większy nie licząc relacjii Black Sabbath - Ozzy solo.Plagueis pisze: Przecież to, że najpierw powstaje tekst, nie ma żadnego wpływu na kompozycje. Podejrzewam, że King tworzy ogólny koncept, historię, następnie ubiera całość luźno w słowa, które są napisane na tyle elastycznie, żeby można je dopasować do muzyki, a gdy ta już powstanie, zostają na nią stosownie "położone" liryki.
Yare Yare Daze
-
- w mackach Zła
Jak sobie tak poczytałem o tych aptekach gruzach i jakimś tam pussy to taka mnie wzięła refleksja...czy ten Heavy Metal , który ja słucham to ten sam.... Czy to Mercyful , które tak zryło moją psychikę w połowie lat 80tych , przypadkiem nie tworzyło tylko dla mnie , bo jak czytam to innym to chyba inaczej grali...
- Plagueis
- rasowy masterfulowicz
Mi wychodzi inaczej.hcpig pisze: Nie wiem jak czyni to faktycznie ale ja piszę tak jak wychodzi z tej muzy.
Mnie nie męczą, wracam często, hitów zatrzęsienie.hcpig pisze:Mało jest tam hitów, myślę o tych płytach całościowo, przez to też mnie męczą i do mało której wracam.
Z tym bym polemizował, to wciąż zbliżony poziom.hcpig pisze:MF jak wrócił po reaktywacji to rozjebał i nawet rzeczy słabsze typu 9 niszczą Diamoda solo.
Nie słyszę żadnego rozdźwięku, a już zwłaszcza tak dużego.hcpig pisze: W sumie to nie przypominam sobie innego artysty gdzie rozdzwięk jakościowy kariery zespołowej i solo był większy nie licząc relacjii Black Sabbath - Ozzy solo.
Chyba inaczej to wszystko widzimy, więc dalsza polemika jest chyba bez sensu. Raczmy się dźwiękami, każdy jakimi chce. ;)
Mnie też zryło i do dziś w ścisłym top ever. A jak kto co odbiera, to już temat na poważne opracowania naukowe. ;)AdrianSmith pisze:Jak sobie tak poczytałem o tych aptekach gruzach i jakimś tam pussy to taka mnie wzięła refleksja...czy ten Heavy Metal , który ja słucham to ten sam.... Czy to Mercyful , które tak zryło moją psychikę w połowie lat 80tych , przypadkiem nie tworzyło tylko dla mnie , bo jak czytam to innym to chyba inaczej grali...
- Harlequin
Jakby kazano mi zabrać na bezludną wyspę 2 metalowe albumy to zabrałbym "Melisse" i "Don;t Break the Oath". Dla mnie to totalne absoluty.
-
- w mackach Zła
Był rok 1985 bodajże ... Kuzyn się hajtał , mój Rodziciel postanowił że jako świadek pójdę jak ta lala - dał Chopina ( dla młodszego pokolenia to banknot o nominale 5000 zł.) , który stanowił miesięczną pensję....
Pojechałem na rynek kupić - spodnie ,koszulę i buty ....
Górniak ( jeden z Łódzkich rynków ) wtedy obfity był we wszystko , również w zachodnie płyty.
Pamiętam jakby to było kilka dni temu, stoi jeden Typ ( dziś mój friend )- wokół Niego tłumek gapiów , kilku przebiegających w kartonie .... Okazało się że w płytach . Kiedy po kilku minutach dostałem się do wspomnianego pudła i .... Eureka kilkadziesiąt płyt z Metalem . Patrzyłem , macałem , oglądałem , oczywiście pełny wzwód.... A tu nagle moim oczom ukazała się żółta okładka a na niej jakaś postać wyciąga do mnie rękę . Kurwa ... Napis Mercyful Fate .... Przecież jakieś pół roku temu leciało w Muzyce Młodych....
fala gorąca , burza hormonów i z moich ust bezwiednie wydobywają się słowa - ile ta płyta kosztuje ? ... Czy mi starczy ? Tylko takie pytanie chodzi po mojej głowie . Po krótkim targu starcza - Chopin wędruje do kieszeni sprzedawcy a ja dumnie paraduje z płytą do domu ( bez spodni koszuli i butów )
w domu dym - kazali żebym oddał ale jak ? Na rynku nie ma zwrotów :-) Ile ta płyta przeżyła..... Impry ,balangi, szkoła średnia .... I później . Nie ma bardziej zjechanej u mnie ( oczywiście jest druga na sztukę ) trzeszczy jak stara łajba , pognieciona, przetarta, odklejona bokami , ala najcenniejsza sercu - Don't Break the Oath .... Koniec kropka
Pojechałem na rynek kupić - spodnie ,koszulę i buty ....
Górniak ( jeden z Łódzkich rynków ) wtedy obfity był we wszystko , również w zachodnie płyty.
Pamiętam jakby to było kilka dni temu, stoi jeden Typ ( dziś mój friend )- wokół Niego tłumek gapiów , kilku przebiegających w kartonie .... Okazało się że w płytach . Kiedy po kilku minutach dostałem się do wspomnianego pudła i .... Eureka kilkadziesiąt płyt z Metalem . Patrzyłem , macałem , oglądałem , oczywiście pełny wzwód.... A tu nagle moim oczom ukazała się żółta okładka a na niej jakaś postać wyciąga do mnie rękę . Kurwa ... Napis Mercyful Fate .... Przecież jakieś pół roku temu leciało w Muzyce Młodych....
fala gorąca , burza hormonów i z moich ust bezwiednie wydobywają się słowa - ile ta płyta kosztuje ? ... Czy mi starczy ? Tylko takie pytanie chodzi po mojej głowie . Po krótkim targu starcza - Chopin wędruje do kieszeni sprzedawcy a ja dumnie paraduje z płytą do domu ( bez spodni koszuli i butów )
w domu dym - kazali żebym oddał ale jak ? Na rynku nie ma zwrotów :-) Ile ta płyta przeżyła..... Impry ,balangi, szkoła średnia .... I później . Nie ma bardziej zjechanej u mnie ( oczywiście jest druga na sztukę ) trzeszczy jak stara łajba , pognieciona, przetarta, odklejona bokami , ala najcenniejsza sercu - Don't Break the Oath .... Koniec kropka
-
- weteran forumowych bitew
Trzeba założyć taki temat ale dwie płyty to za mało.Harlequin pisze:Jakby kazano mi zabrać na bezludną wyspę 2 metalowe albumy to zabrałbym "Melisse" i "Don;t Break the Oath". Dla mnie to totalne absoluty.
- Plagueis
- rasowy masterfulowicz
"Don't Break the Oath" to LEGENDA. Ponad trzy dekady temu usłyszałem ją pierwszy raz i do tej pory nie natrafiłem na nic, co mogłoby ten krążek zdetronizować - moja płyta życia i to się raczej już nie zmieni...
-
- w mackach Zła
U mnie zdetronizował... Niejaki Bathory ze swoim " Hammerheart "
i to pewnie też tak zostanie
a pro po Robert nagrałeś/wydałeś coś ostatnio ?
pozdrawiam
a pro po Robert nagrałeś/wydałeś coś ostatnio ?
pozdrawiam
- Plagueis
- rasowy masterfulowicz
U mnie pozycja druga w top ever, prawie ex aequo. Chociaż z tymi dwoma płytami mam tak, że najlepsza jest ta, której w danym momencie słucham he, he. ;) Jednak gdybym miał zabrać jedną na bezludną wyspę, byłby to MF.AdrianSmith pisze:U mnie zdetronizował... Niejaki Bathory ze swoim " Hammerheart "
Dużo materiału powstało i leży - nie ma czasu na nagrywanie, cały czas coś. Mam sporo nowego sprzętu i oprogramowania oraz żelazne postanowienia na ten rok, ale wyjdzie - zobaczymy.AdrianSmith pisze:a pro po Robert nagrałeś/wydałeś coś ostatnio ?
pozdrawiam
Pozdro, Arek! ;)
-
- w mackach Zła
Samemu ? Czy Grzesiek Entombed pomagał ?
jak wydasz ,dasz cynk i piszę się
- Plagueis
- rasowy masterfulowicz
Nie, nie, Entombed rzucił granie w cholerę - teraz tylko sztuki walki i praca; widzimy się raz na kwartał. ;) Jak coś się będzie działo, dam Ci znać na priva. :) Spadamy, bo off top się robi.AdrianSmith pisze:Samemu ? Czy Grzesiek Entombed pomagał ?
- hcpig
No u mnie to jest top 20 płyt metalowych, które nigdy się nie nudzą. Pamiętam że jak poznałem je piewszy raz (przegrywana kaseta z każdym z nich po jednej stronie 14 lat temu) to przez prawie 2 miesiące nie zmieniałem playlisty. Wpadłem w tzw. 'trans Mańka z Bagien' co przydarzyło mi się tylko kilka razy w życiu.Harlequin pisze:Jakby kazano mi zabrać na bezludną wyspę 2 metalowe albumy to zabrałbym "Melisse" i "Don;t Break the Oath". Dla mnie to totalne absoluty.
Yare Yare Daze