zakup gitary

Dział techniczny - problemy, preferencje, porady.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Deathless King
weteran forumowych bitew

Re: zakup gitary

01-03-2011, 09:46

Kurt pisze:
Xapapote pisze:kupujcie prawdziwy piecyk a nie jakieś komputerowe zło :)

+ 1, nic nie przebije brzmienia 100 watowego pieca Marshalla rozkręconego na maksa :)
Facepalm. Moze jeszcze mowimy o piecu z serii MG? Nic nie pobije to brzmienia porzadnej lampowej głowy podpietej pod dobra paczke 4x12 z całym rackiem dodatków, ale nie probuj tego rozkrecic na maxa lepiej. Wiadomo, ze lepiej jak jest lepiej, ale chlopak pisze ze potrzebuje w miare niedrogiego rozwiazania do grania W DOMU.

Ja bym polecił:

- kupić przejściówkę i spróbował podpiąć się pod kompa, ściągnać to co koledzy wymienili i popróbować, się pobawić. Przewaga? Nieograniczone praktycznie pole manewrów jeśli chodzi o brzmienia, efekty i symulacje. Do grania w domu wystarczy na 100% (sam takiego rozwiazania uzywam, po chuj mi kolejny klamot walający się po mieszkaniu?)

- jak się uprzesz to przetestowac jeden z 3 piecyków: Line 6 Spider IV, Roland Cube i Fender Mustang.
Only duzo tremolo na nietlumionych strunach is true!
Awatar użytkownika
Xapapote
weteran forumowych bitew

01-03-2011, 10:08

pisząc piecyk miałem na myśli coś kameralnego. jakieś combo 15W. tego jest sporo i za niewielkie pieniądze.
...:::jeśli mają jakąś czarną listę, chcę na niej być:::..
Awatar użytkownika
Alsvartr
rasowy masterfulowicz

01-03-2011, 13:59

Szczerze mówiąc małych spiderów nie polecam ;) Nie wiem jak brzmieniowo wypada IV ale trójka jest bardzo, bardzo średnia. Wiem bo mam ;)
“I cannot begin to describe how much I don’t care." - Dylan Moran
Awatar użytkownika
Deathless King
weteran forumowych bitew

01-03-2011, 14:03

Jak pracowałem w sklepie muzycznym to mialem okazje poogrywac male piecyki w duzych ilosciach, w tym spidery roznego rodzaju i mocy, i mimo ze najlepiej wypadly Orange (ale to dlatego ze maja fajne, crunchowe brzmienie - z tym ze sa troche drozsze), to Spidera zawsze polecalem z czystym sumieniem ;)
Awatar użytkownika
Alsvartr
rasowy masterfulowicz

01-03-2011, 14:10

Nie no jak na rozwiązanie pt. nowa pierdziawka w niewielkim budżecie to jest ok. Do grania w domu nie trzeba dokupowywac kostek, przesterów etc. Jednak brzmienie jest dosyć średnie jakby nie było.
Awatar użytkownika
Deathless King
weteran forumowych bitew

01-03-2011, 14:14

No ale czego oczekiwac po malym wzmaku za ~400zł?
Awatar użytkownika
Alsvartr
rasowy masterfulowicz

01-03-2011, 14:28

Szczerze mówiąc, to gdybym teraz miał do rozdysponowanie 400 zł i miał wybierac pomiędzy Spiderem i TonePortem (ew. PODem), wziąłbym to drugie.
Awatar użytkownika
Deathless King
weteran forumowych bitew

01-03-2011, 14:36

No tak, zdecydowanie (polecam UX-1, przez jakis czas uzywalem w domu), ale jesli mowimy o piecykach ~400zl to Spider IV sie spisuje calkiem, calkiem.
Awatar użytkownika
Xapapote
weteran forumowych bitew

07-03-2011, 14:37

ja mam coś takiego + distortion bossa

Obrazek
...:::jeśli mają jakąś czarną listę, chcę na niej być:::..
Awatar użytkownika
martyrdoom
postuje jak opętany!

11-05-2011, 22:58

Widzę, że tutaj się znacie na takich różnych sprzętach, to zapytam. Czy taki gadżet jest wart swojej ceny: http://allegro.pl/line-6-pod-studio-gx- ... 72476.html ? Kompletnie się na tym nie znam, nie grałem nigdy przez taki sprzęt, ale opis możliwości jest całkiem sensowny. Potrzebne by mi było coś takiego do grania w mieszkaniu, przez głośniki podłączone do komputera w Czasie Rzeczywistym, dlatego dziękuję z góry za rady "kup se piec", bo takowy posiadam. Czy żeby wyciągnąć z takiego poda jakieś sensowne brzmienie trzeba inwestować dużo kasiory, czy stykną takie cztery stówki? Będę wdzięczny za jakieś rady.
Awatar użytkownika
Deathless King
weteran forumowych bitew

11-05-2011, 23:03

Tak, chociaz jesli stowka w lewo/prawo nie robi Ci roznicy to zainwestowalbym w Line 6 UX-1. Sam uzywalem go do nagrywania sie w domu - fajny sprzet, duza funkcjonalnosc, szeroki wybor nawet fajnych (jak na cyfre) brzmien. Warto. Ale to co pokazales to tez dobry sprzet, UX-1 to tak jakby model wyzej.
Awatar użytkownika
Alsvartr
rasowy masterfulowicz

11-05-2011, 23:05

Jak najbardziej zajebista sprawa. Zalezy jeszcze czy chciałbyś podłączyc więcej niż jedno wiosło, ew. mikrofon, bo wtedy powinieneś sie porozglądac za wyższymi modelami które mają więcej inputów. Ale jesli tylko do grania/nagrywania, to oczywiście.
Awatar użytkownika
Nekromantheon
postuje jak opętany!

11-05-2011, 23:08

martyrdoom pisze:Widzę, że tutaj się znacie na takich różnych sprzętach, to zapytam. Czy taki gadżet jest wart swojej ceny: http://allegro.pl/line-6-pod-studio-gx- ... 72476.html ? Kompletnie się na tym nie znam, nie grałem nigdy przez taki sprzęt, ale opis możliwości jest całkiem sensowny. Potrzebne by mi było coś takiego do grania w mieszkaniu, przez głośniki podłączone do komputera w Czasie Rzeczywistym, dlatego dziękuję z góry za rady "kup se piec", bo takowy posiadam. Czy żeby wyciągnąć z takiego poda jakieś sensowne brzmienie trzeba inwestować dużo kasiory, czy stykną takie cztery stówki? Będę wdzięczny za jakieś rady.
Zainstaluj na kompie guitar rig 4 i tez bardzo fajnie sobie pograsz :)
Awatar użytkownika
Alsvartr
rasowy masterfulowicz

11-05-2011, 23:13

Tylko niestety bez dobrego zewnętrznego interfejsu jak ten wyzej, to jakośc nagrania będzie mogła konkurować z Satanic Warmaster ;)
Awatar użytkownika
Nekromantheon
postuje jak opętany!

11-05-2011, 23:14

w miare dobra karta muzyczna wystarczy
Awatar użytkownika
martyrdoom
postuje jak opętany!

11-05-2011, 23:22

Deathless King pisze:Tak, chociaz jesli stowka w lewo/prawo nie robi Ci roznicy to zainwestowalbym w Line 6 UX-1. Sam uzywalem go do nagrywania sie w domu - fajny sprzet, duza funkcjonalnosc, szeroki wybor nawet fajnych (jak na cyfre) brzmien. Warto. Ale to co pokazales to tez dobry sprzet, UX-1 to tak jakby model wyzej.
Właśnie nad tym UX-1 też się zastanawiam, raczej głównie ze względu na wejście mikrofonowe, wezmę go pod uwagę. Wolę raz zapłacić więcej i mieć już kupione coś konkretnego, niż potem się bawić w jakieś dokupywanie etc.
Alsvartr pisze:Jak najbardziej zajebista sprawa. Zalezy jeszcze czy chciałbyś podłączyc więcej niż jedno wiosło, ew. mikrofon, bo wtedy powinieneś sie porozglądac za wyższymi modelami które mają więcej inputów. Ale jesli tylko do grania/nagrywania, to oczywiście.
O, właśnie. Tu jest istotna kwestia. Czy pod coś takiego: http://allegro.pl/line-6-pod-studio-ux2 ... 72471.html mógłbym podłączyć jednocześnie 2 gitary i grać przez kompa tak jak normalnie się gra na 2 piece? O co chodzi z tym, że jedno wejście gitarowe jest normal (tu jarzę) a drugie "pad" ?
Awatar użytkownika
Deathless King
weteran forumowych bitew

11-05-2011, 23:23

no i przeciez UX-1 robi za taka zewnetrzna karte dzwiekowa. Za dobra karte dzwiekowa zaplacisz podobnie a tak masz urzadzonko ktore mozesz brac ze soba i podpinac np. do lapka. Na pewno jest to wygodniejsze i latwiejsze w obludze niz zabawa w konfiguracje karty i guitar riga.
Awatar użytkownika
Scaarph
zahartowany metalizator

11-05-2011, 23:23

Alsvartr pisze:Tylko niestety bez dobrego zewnętrznego interfejsu jak ten wyzej, to jakośc nagrania będzie mogła konkurować z Satanic Warmaster ;)
kurwa, to źle?
ON TO RUPTURE

Obrazek
Necro Skins Society
Awatar użytkownika
martyrdoom
postuje jak opętany!

11-05-2011, 23:25

Scaarph pisze:
Alsvartr pisze:Tylko niestety bez dobrego zewnętrznego interfejsu jak ten wyzej, to jakośc nagrania będzie mogła konkurować z Satanic Warmaster ;)
kurwa, to źle?
Myślę, że ok, ale chciałbym mieć możliwość wyboru ;)
Awatar użytkownika
Nekromantheon
postuje jak opętany!

11-05-2011, 23:27

Deathless King pisze:no i przeciez UX-1 robi za taka zewnetrzna karte dzwiekowa. Za dobra karte dzwiekowa zaplacisz podobnie a tak masz urzadzonko ktore mozesz brac ze soba i podpinac np. do lapka. Na pewno jest to wygodniejsze i latwiejsze w obludze niz zabawa w konfiguracje karty i guitar riga.
Jesli nie ma w miare "normalnej" karty to jak najbardziej masz racje
ODPOWIEDZ