ULVER
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Więc tak - jestem tą płytą zarżnięty i czuję się malutki. Melancholia, głębia, majstersztyk produkcji, genialne wokale nieco na modłę "Little Blue Bird" bądź "Blinded By Blood", i do tego najlepsze - SOLITUDE. Kurwa, leżę i nie wiem co powiedzieć, a jestem dopiero po trzech nocno-rannych przesłuchaniach i w stanie wyczerpania fizycznego. Odczekam parę dni i rozpocznę tegoroczną zabawę - wartościowanie SOTS na tle \m/ HALMSTAD \m/
))

- Riven
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
- Kontakt:
- Riven
- Kontakt:
[quote][i]Wysłane przez Olo[/i]
Ulver (nor) "Shadows of the Sun" 7cd'2007
Jester records
(...)
adres: http://www.jester-records.com
Olo - [b]7,5[/b]
[/quote]
IMO lekka przesada Olo, wychodzi że to płyta niewiele ponad przeciętność, a tak nie jest.
Ulver (nor) "Shadows of the Sun" 7cd'2007
Jester records
(...)
adres: http://www.jester-records.com
Olo - [b]7,5[/b]
[/quote]
IMO lekka przesada Olo, wychodzi że to płyta niewiele ponad przeciętność, a tak nie jest.
- Gore_Obsessed
- zahartowany metalizator
- cumchrist
- zaczyna szaleć
Płyta genialna. Myślę, że nabrałem dystansu w stopniu wystarczającym, żeby wydać taką ocenę. Jedyny szkopuł, strasznie wkurwia mnie własnie "Solitude"... Nie wiem, nie pasuje mi wcale.
In us we all have the power
But sometimes it's so hard to see
And instinct is stronger than reason
It's just human nature to me
But sometimes it's so hard to see
And instinct is stronger than reason
It's just human nature to me
[quote][i]Wysłane przez cumchrist[/i]
Jedyny szkopuł, strasznie wkurwia mnie własnie "Solitude"... Nie wiem, nie pasuje mi wcale. [/quote]
Mi za pierwszym razem trochę przeszkadzał brak dublowania końcówek zwrotek i to rozminięcie się z dokładnością co do odgrywania partii akustycznych +trąbka zamiast fletu, ale za drugim razem cover chwycił tak, że szok.
PS. nie wiem czy Mad_Metal to nick z allegro Marii Konopnickiej, jeśli tak to widać, że nawet tacy Ulver-sceptycy dali się skusić;) Ciekawe jak wrażenia.
Jedyny szkopuł, strasznie wkurwia mnie własnie "Solitude"... Nie wiem, nie pasuje mi wcale. [/quote]
Mi za pierwszym razem trochę przeszkadzał brak dublowania końcówek zwrotek i to rozminięcie się z dokładnością co do odgrywania partii akustycznych +trąbka zamiast fletu, ale za drugim razem cover chwycił tak, że szok.
PS. nie wiem czy Mad_Metal to nick z allegro Marii Konopnickiej, jeśli tak to widać, że nawet tacy Ulver-sceptycy dali się skusić;) Ciekawe jak wrażenia.
- Skaut
- mistrz forumowej ceremonii
Jak na Ulver przystało, dałem "Shadows Of The Sun" dość duży kredyt zaufania. Nie powiem, abym się zawiódł, ale chiba innych emocji poszukiwałem w ich krążku, a może wynika to z faktu porównania do absolutu, jakim był "Blood Inside". Wiem już na pewno, że po absolut nie sięgnęli. Fakt, takie atmosferyczne granie wychodzi im całkiem nieźle, ale wciąż mam wrażenie, że dla Garma i spółki był to bardziej eksperyment i swego rodzaju wprowadzenie do tego co ma nastąpić na następnym albumie (niech jeszcze co najmniej rok postudiują nad technikami orkiestracyjnymi). Momentami mam wrażenie, że ta melancholijna przestrzeń dżwiękowa gdzieś ucieka (chociażby w Funebre, który mogłby być krótszy). Całości brakuje jakiegoś elementu zaskoczenia, takiej małej narcystycznej kropki nad "i", mowiącej: "to znow kurwa my, ULVER, nagraliśmy doskonały album"
Wiem jedno, za te eksperymenty, jedyny w swym rodzaju klimat, genialny wokal i "solitude" należy się mocne 8/10.

Coś tam było! Człowiek!
Dobra, tydzień minął. Przez ten czas słuchałem tylko SOTS, z przerwami na nowy Minsk i dokopałem się do jednego szkopułu - za mało momentów wrzynających się w łeb. Ostatecznie przegrywa z Blood Inside, z Zaślubinami też, co oczywiście nie umniejsza geniuszu nowego Ulver bo to płyta sama w sobie genialna. Tak na 99,998% co plansuję ją w kategorii płyt, bez których muzyka byłaby zdecydowanie uboższa. Niech no tylko wrócę do chaty, to zaraz
"For the record
No one will understand
What it is all about
The dead name
Backwards
Amen...."
No i z \m/HALMSTAD\m/ przegrywa uplasowywując się na drugim miejscu tegorocznego podium.
"For the record
No one will understand
What it is all about
The dead name
Backwards
Amen...."
No i z \m/HALMSTAD\m/ przegrywa uplasowywując się na drugim miejscu tegorocznego podium.
- Riven
- Kontakt:
[quote][i]Wysłane przez jesterSS[/i]
Dobra, tydzień minął. Przez ten czas słuchałem tylko SOTS, z przerwami na nowy Minsk i dokopałem się do jednego szkopułu - za mało momentów wrzynających się w łeb. [b]Ostatecznie przegrywa z Blood Inside, z Zaślubinami też, co oczywiście nie umniejsza geniuszu nowego Ulver bo to płyta sama w sobie genialna[/b]. Tak na 99,998% co plansuję ją w kategorii płyt, bez których muzyka byłaby zdecydowanie uboższa.[/quote]
no widzisz, jednak mialem racje ;P
Dobra, tydzień minął. Przez ten czas słuchałem tylko SOTS, z przerwami na nowy Minsk i dokopałem się do jednego szkopułu - za mało momentów wrzynających się w łeb. [b]Ostatecznie przegrywa z Blood Inside, z Zaślubinami też, co oczywiście nie umniejsza geniuszu nowego Ulver bo to płyta sama w sobie genialna[/b]. Tak na 99,998% co plansuję ją w kategorii płyt, bez których muzyka byłaby zdecydowanie uboższa.[/quote]
no widzisz, jednak mialem racje ;P
this is a land of wolves now