zawsze można zjeść fasoli i masz gazy jak ta lala

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
zawsze można zjeść fasoli i masz gazy jak ta lala
Kasza, tylko kasza gryczana wspaniale wpływa na jelita. Przeczyszcza je najlepiej.
dlatego mnie to cieszy że nie ma praktycznie zimy od wielu lattomaszm pisze: ↑21-08-2022, 08:56Weżcie po uwagę też jeden aspekt- zima generuje masę kosztów. Docieplenie domu- przy obecnej cenie styropianu czy piru to masakra, ogrzewanie i jego koszty(gaz pellet, węgiel czy prąd- ceny wywindowane 200-400% w porównaniu jeszcze z okresem sprzed paru lat) nie wspominając ,że przy obecnych brakach na rynku surowców elektrociepłownie mogą w którymś momencie nie wytworzyć odpowiedniej ilości energii na które jest zapotrzebowanie co wg mnie wkrótce nastąpi . Jeśli dojebie zimą srogą rzędu te - kilka stopni i będzie taka temperatura utrzymywać się przez dłuższy czas to wg mnie będą problemy z dostawą prądu.
to w tym roku, wyjątkowo dopierdoli Herr Celcjusz....wyjebje rury z wodą, zabraknie prądu, gazu, wyngla...To będzie trułe black metal winter !Żułek pisze: ↑21-08-2022, 13:08dlatego mnie to cieszy że nie ma praktycznie zimy od wielu lattomaszm pisze: ↑21-08-2022, 08:56Weżcie po uwagę też jeden aspekt- zima generuje masę kosztów. Docieplenie domu- przy obecnej cenie styropianu czy piru to masakra, ogrzewanie i jego koszty(gaz pellet, węgiel czy prąd- ceny wywindowane 200-400% w porównaniu jeszcze z okresem sprzed paru lat) nie wspominając ,że przy obecnych brakach na rynku surowców elektrociepłownie mogą w którymś momencie nie wytworzyć odpowiedniej ilości energii na które jest zapotrzebowanie co wg mnie wkrótce nastąpi . Jeśli dojebie zimą srogą rzędu te - kilka stopni i będzie taka temperatura utrzymywać się przez dłuższy czas to wg mnie będą problemy z dostawą prądu.![]()
Jasne, i dlatego też w tym roku życzę sobie oraz wszystkim wokół, by zima była łagodna.
Bzdura, jak sama nazwa wskazuje izolacja termiczna izoluje, więc schłodzenie jak i ogrzanie wnętrza jest łatwiejszeLukass pisze: ↑21-08-2022, 13:21Jasne, i dlatego też w tym roku życzę sobie oraz wszystkim wokół, by zima była łagodna.
Ale - coraz bardziej gorące lata generują dokładnie taki sam problem, tyle że związany z klimatyzacją. Sprawa znana od lat z krajów na południu Europy. My mamy może nawet bardziej przejebane, przez powszechną izolację termiczną budynków. Zimą to działa, ale latem też. Taki budynek nagrzewa się trochę dłużej, ale też o wiele dłużej ciepło oddaje, przez co schłodzenie go w trakcie upałów jest prawie niemożliwe, jeśli klima nie chodzi non-stop. Oczywiście, w mieszkaniach to wciąż bardziej luksus, niż standard, ale będzie się to zmieniało i też będzie generowało duże zużycie energii elektrycznej.
Nie zgodzę sie. Do chłodzenia domu, najważniejsze są rolety zewnętrzne, ja przy tych upałach dzięki roletom trzymam 23-24 stopnie w domu, jak wchodzisz to wydaje ci się że jest klima.Lukass pisze: ↑21-08-2022, 13:21Jasne, i dlatego też w tym roku życzę sobie oraz wszystkim wokół, by zima była łagodna.
Ale - coraz bardziej gorące lata generują dokładnie taki sam problem, tyle że związany z klimatyzacją. Sprawa znana od lat z krajów na południu Europy. My mamy może nawet bardziej przejebane, przez powszechną izolację termiczną budynków. Zimą to działa, ale latem też. Taki budynek nagrzewa się trochę dłużej, ale też o wiele dłużej ciepło oddaje, przez co schłodzenie go w trakcie upałów jest prawie niemożliwe, jeśli klima nie chodzi non-stop. Oczywiście, w mieszkaniach to wciąż bardziej luksus, niż standard, ale będzie się to zmieniało i też będzie generowało duże zużycie energii elektrycznej.
Kolega z fizyką to chyba ma nie po drodze? Skoro izolacja termiczna izoluje, to znaczy, że utrudnia przepływ ciepła. Jeśli na zewnątrz jest zimniej, niż wewnątrz, to utrudnia wychłodzenie pomieszczeń. Zimą jest to korzystne, bo chcemy nie tracić energii w formie ciepła z budynku. Latem i jesienią jest to niekorzystne, bo chcemy i bez klimy ni chuja. Na co dziś mamy świetny przykład, na zewnątrz 20, w środku 30. I mogłoby być tak przez tydzień, a i tak jak tylko zamkniesz okna, masz w środku gorąco. No przecież to jest szkoła podstawowa, ja proszę o rozwagę.Kilgore pisze: ↑21-08-2022, 13:58Bzdura, jak sama nazwa wskazuje izolacja termiczna izoluje, więc schłodzenie jak i ogrzanie wnętrza jest łatwiejszeLukass pisze: ↑21-08-2022, 13:21Jasne, i dlatego też w tym roku życzę sobie oraz wszystkim wokół, by zima była łagodna.
A tu się zgodzę, ale to głównie dlatego, że w dobrze izolowanym budynku okna są niejako najsłabszym ogniwem - jeśli możesz zablokować dostęp promieni słonecznych praktycznie w stu procentach, to wnętrze po prostu nie nagrzewa się tak bardzo. Zatem - nie tyle są najważniejsze w chłodzeniu, co są najważniejsze w przeciwdziałaniu nagrzewaniu się.piotraz pisze: ↑21-08-2022, 14:25Nie zgodzę sie. Do chłodzenia domu, najważniejsze są rolety zewnętrzne, ja przy tych upałach dzięki roletom trzymam 23-24 stopnie w domu, jak wchodzisz to wydaje ci się że jest klima.Lukass pisze: ↑21-08-2022, 13:21Jasne, i dlatego też w tym roku życzę sobie oraz wszystkim wokół, by zima była łagodna.
Kolega to myli systemy walutowe, latem jest to jak najbardziej korzystne, zapobiega nadmiernemu nagrzewaniu wnętrza, pozwala łatwo schłodzić wnętrza. No chyba że kolega chcę z zamkniętymi oknami i wyłączoną klima czekać aż mieszkanie się wychłodzi przez przegrody przy gradiencie temperatur 10 stopni to powodzeniaLukass pisze: ↑21-08-2022, 19:26Kolega z fizyką to chyba ma nie po drodze? Skoro izolacja termiczna izoluje, to znaczy, że utrudnia przepływ ciepła. Jeśli na zewnątrz jest zimniej, niż wewnątrz, to utrudnia wychłodzenie pomieszczeń. Zimą jest to korzystne, bo chcemy nie tracić energii w formie ciepła z budynku. Latem i jesienią jest to niekorzystne, bo chcemy i bez klimy ni chuja. Na co dziś mamy świetny przykład, na zewnątrz 20, w środku 30. I mogłoby być tak przez tydzień, a i tak jak tylko zamkniesz okna, masz w środku gorąco. No przecież to jest szkoła podstawowa, ja proszę o rozwagę.Kilgore pisze: ↑21-08-2022, 13:58Bzdura, jak sama nazwa wskazuje izolacja termiczna izoluje, więc schłodzenie jak i ogrzanie wnętrza jest łatwiejszeLukass pisze: ↑21-08-2022, 13:21
Jasne, i dlatego też w tym roku życzę sobie oraz wszystkim wokół, by zima była łagodna.
Lukass pisze: ↑21-08-2022, 19:26Kolega z fizyką to chyba ma nie po drodze? Skoro izolacja termiczna izoluje, to znaczy, że utrudnia przepływ ciepła. Jeśli na zewnątrz jest zimniej, niż wewnątrz, to utrudnia wychłodzenie pomieszczeń. Zimą jest to korzystne, bo chcemy nie tracić energii w formie ciepła z budynku. Latem i jesienią jest to niekorzystne, bo chcemy i bez klimy ni chuja. Na co dziś mamy świetny przykład, na zewnątrz 20, w środku 30. I mogłoby być tak przez tydzień, a i tak jak tylko zamkniesz okna, masz w środku gorąco. No przecież to jest szkoła podstawowa, ja proszę o rozwagę.Kilgore pisze: ↑21-08-2022, 13:58Bzdura, jak sama nazwa wskazuje izolacja termiczna izoluje, więc schłodzenie jak i ogrzanie wnętrza jest łatwiejszeLukass pisze: ↑21-08-2022, 13:21
Nie tyle mylę systemy walutowe, co nie ulegam marketingowi producentów dociepleńKilgore pisze: ↑21-08-2022, 19:47Kolega to myli systemy walutowe, latem jest to jak najbardziej korzystne, zapobiega nadmiernemu nagrzewaniu wnętrza, pozwala łatwo schłodzić wnętrza. No chyba że kolega chcę z zamkniętymi oknami i wyłączoną klima czekać aż mieszkanie się wychłodzi przez przegrody przy gradiencie temperatur 10 stopni to powodzeniaLukass pisze: ↑21-08-2022, 19:26Kolega z fizyką to chyba ma nie po drodze? Skoro izolacja termiczna izoluje, to znaczy, że utrudnia przepływ ciepła. Jeśli na zewnątrz jest zimniej, niż wewnątrz, to utrudnia wychłodzenie pomieszczeń. Zimą jest to korzystne, bo chcemy nie tracić energii w formie ciepła z budynku. Latem i jesienią jest to niekorzystne, bo chcemy i bez klimy ni chuja. Na co dziś mamy świetny przykład, na zewnątrz 20, w środku 30. I mogłoby być tak przez tydzień, a i tak jak tylko zamkniesz okna, masz w środku gorąco. No przecież to jest szkoła podstawowa, ja proszę o rozwagę.
W sumie wszystko już napisałem powyżej.
Tomasz, ja też bywałem i wiem, że da się to zrobić. Ale klimat się zmienia. W Hiszpanii już teraz w budynkach publicznych oraz niektórych biznesach nie wolno latem chłodzić do temperatury poniżej 27 stopni. Przyznasz, że dalekie od komfortu. A robią tak, bo brakuje już energii elektrycznej, żeby to wszystko uciągnąć. Za 10-20 lat zimy w Polsce prawie nie będzie, niezależnie od wątpliwości sceptyków.tomaszm pisze: ↑21-08-2022, 20:16Ale tak czy srak montaż klimatyzacji i koszt z tym związany a koszt ogrzewania domu to przepasć więc nie wiem po co Twój wywód jak tu nie ma czego porównywać ,że zima to jednak nieporównywalnie większe koszta w postaci nagrzania budynku jak jego schłodzenia latem.
NIe wiem też o czym piszesz- wierz mi bywałem w róznych miesjcach gdzie upały sięgały 40 stopni powyzej i schłodzenie na noc klimatyzacją działająca w opór to 20 minut i była piździawica. Powodzenia w nagrzaniu domu w tym czasie przy -20.