POlitykowanie

Scena polityczna, konflikty wojenne, problemy globalne

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir

Regulamin forum
"Ludzie, którzy nie potrafią kontrolować własnych emocji, próbują kontrolować zachowania innych ludzi" - John Cleese
Miczurin
zaczyna szaleć

Re: POlitykowanie

19-07-2026, 01:23

Drugi etat? Chcieć to móc? Aż zapachniało paróweczkami... A nie, czekaj, to tylko amerykański sen!

https://businessinsider.com.pl/praca/et ... sa/t4622wn
Inne ogólnokrajowe ankiety pokazują, że skala zjawiska jest jeszcze większa. MarketWatch szacuje, że już 51 proc. Amerykanów polega na dodatkowej pracy, aby nadążyć za rosnącymi kosztami życia.

Choć udział osób z drugim źródłem dochodu lekko faluje z roku na rok, tendencja wciąż wskazuje, że niemal dwie piąte wszystkich pracowników nie może oprzeć się wyłącznie na podstawowej pensji z jednego etatu.

Tegoroczny raport Side Hustle Survey cytowany przez serwis BenefitsPro ujawnia, że 38 proc. Amerykanów ma co najmniej dwa zajęcia, a 65 proc. z nich wolałoby mieć tylko jedno — gdyby tylko to wystarczało na życie.
SamborWilk
w mackach Zła

19-07-2026, 01:31

Miczurin pisze:
19-07-2026, 01:23
Drugi etat? Chcieć to móc? Aż zapachniało paróweczkami... A nie, czekaj, to tylko amerykański sen!
Najlepiej też trzeci i czwarty, przykład idzie z góry.

Obrazek
Awatar użytkownika
empir
zahartowany metalizator

19-07-2026, 02:01

Lukass pisze:
18-07-2026, 23:16
Kolega Empir (chyba) pisał, że całość ma na celu głównie zwiększenie odzysku wysokiej jakości PET do recyklingu. I pewnie ma rację. Ale skoro tak, to dlaczego systemem objęte są np. puszki metalowe? Ich oddzielenie od innych odpadów jest dość łatwe technologicznie i powinno być realizowane w sortowni, a nie w mieszkaniu Kowalskiego. Trudno się w tym systemie dopatrzyć logiki.
PET był głównym powodem wprowadzenia systemu kaucyjnego, ale nie jedynym. Puszki aluminiowe również są bardzo cennym surowcem. Im czystszy i mniej zanieczyszczony strumień aluminium trafia do recyklingu, tym łatwiejszy i tańszy jest jego odzysk.
Co więcej, aluminium można przetwarzać praktycznie bez końca, a recykling zużywa nawet około 95% mniej energii niż produkcja nowego aluminium z rudy boksytu. Dlatego każda puszka, która wróci do obiegu zamiast trafić do odpadów, to realna oszczędność energii i surowców.
Jest też aspekt praktyczny. System kaucyjny ma zachęcać do zwrotu wszystkich opakowań po napojach jako jednej grupy. Gdyby obejmował wyłącznie PET, byłby pewnie mniej intuicyjny i prawdopodobnie mniej skuteczny. Celem nie jest zastąpienie sortowni, tylko odzyskanie jak największej liczby opakowań w jak najlepszej jakości.
NoGodsNoMasters
postuje jak opętany!

19-07-2026, 07:08

Widzę, że bieda popuściła w pieluchy i płacze. Chciałaby mieć na zgrzewkę zapakowanej w ekskluzywny plastik muszynianki, ale nie może. Brzydki Kazek nie zmieni pracy, ani nie pójdzie dorobić na boku, bo jest za brzydki, a wszystkie prace takie same. :D Nie stanie także w kolejce do petomatu, bo jego czas jest zbyt cenny. Woli wtedy pocierpieć i postękać w spokoju. Ludzie, których wykańcza finansowo kaucja za peta są zgubieni. Spokojnie przez kilkadziesiąt lat swojego brzydkiego żywota czekają na cud. Najgorsze jest jednak to, że nawet na tak niszowym forum gdzie użytkownicy przepalają majątki na bezsensowną z punktu widzenia przeciętnego kolekcjonera opakowań zwrotnych pasję, reprezentacja mentalnych Kazków trzyma się mocno. Co widać po reakcjach powyżej. Ręce opadają. Jest jeszcze jeden niuans tej z pozoru niewinnej pogawędki. Zdecydowana większość tych niezbyt urodziwych i zagubionych Kazimierzy wspiera pomysły pana Krzysia, pana Grzesia, pana Janusza i przede wszystkim pana Sławomira. :hehehe: Każdy jest kowalem swojego losu, likwidacja osiemset plus, likwidacja pensji minimalnej itepe . Wychodzi na to, że będą pierwszymi ofiarami kolejnego potencjalnego rozdania w cyrku. Mam się już z was śmiać?
NoGodsNoMasters
postuje jak opętany!

19-07-2026, 10:38

Lukass pisze:
18-07-2026, 23:16
Każdy rozbudowany słomiany miś to świetna okazja, by trochę zarobić. Wiesz, piszę z Trójmiasta. My tu wydaliśmy już sto kilkadziesiąt milionów złotych (!) na system, który w porównaniu z innymi na razie pozwala na zakup biletu za pomocą karty kredytowej, o ile akurat działa. Może uznasz, że to bez związku. Moim zdaniem to kwintesencja tego, jak się zarabia duże pieniądze w UE bez stworzenia czegokolwiek przydatnego czy sensownego.

Czekaj ,czekaj. Coś mi przypomniałeś. Popatrz jaki świat jest mały. Brałem kiedyś czynny udział w projekcie Tristar pod egidą firmy Qumak. Stawialiśmy z innym brzydkim Kazkiem takie kioski informacyjne z nierdzewki. W różnych punktach Trójmiasta. Nie dość, że po nocach to jeszcze w lutym. Taka bardzo dobrze płatna dodatkowa fucha źeby nie siedzieć w chałupie i nie rozczulać się nad wartością zawartości. :hehehe: Potem to chyba wszystko padło, bo Qumak spadł z rowerka. Kasa przepalona, mieszkańcy nic z tego nie mieli, ale ja swoje zrobiłem, biorąc uczciwą kwotę za uczciwą , a przy okazji wymagającą pracę ,więc nie mam żadnych wyrzutów sumienia. Oczywiście mogłem siedzieć w domu i jak każdy zwykły brzydki Kazek rozważać jak skandalicznie marnowane są nasze wspólne fundusze. Ma to sens. :D
SamborWilk
w mackach Zła

19-07-2026, 10:47

Lukass pisze:
19-07-2026, 00:18
Mi chodzi bardziej o to, że koszty - małe czy nie - rosną i czasami nie sposób powiedzieć, dlaczego rosną. Bo za każdym kolejnym prawem, które te koszty zwiększa, stoją jakieś grupy interesu, które na tym zarabiają.
Problem jest jak widać ze społeczeństwem, ten wątek daje taki obraz. Z tych kosztów najlepszy jeszcze jest podatek cukrowy, tak koślawo skonstruowany i absurdalny ze względu na nieścisłości że jest jawnym skokiem na kasę.
Ale piękni i młodzi z etatami mają to gdzieś :mrgreen:
NoGodsNoMasters
postuje jak opętany!

19-07-2026, 11:09

SamborWilk pisze:
19-07-2026, 10:47
Lukass pisze:
19-07-2026, 00:18
Mi chodzi bardziej o to, że koszty - małe czy nie - rosną i czasami nie sposób powiedzieć, dlaczego rosną. Bo za każdym kolejnym prawem, które te koszty zwiększa, stoją jakieś grupy interesu, które na tym zarabiają.
Problem jest jak widać ze społeczeństwem, ten wątek daje taki obraz. Z tych kosztów najlepszy jeszcze jest podatek cukrowy, tak koślawo skonstruowany i absurdalny ze względu na nieścisłości że jest jawnym skokiem na kasę.
Ale piękni i młodzi z etatami mają to gdzieś :mrgreen:
Ani jestem piękny, ani młody, etat też dyskusyjny, bo pracę zmieniam jak chcę i kiedy chcę. Poza tym standardowy dostępny dla brzydkiego Kazka etat jest w Polsce potrzebny głównie dla banku. Jeżeli Kazek planuje kredyt. Ok. Dość o mnie, bo i tak masz już gotowy obraz w swojej głowie, który nie ma nic wspólnego z rzeczywistością. Napisz lepiej co z tym wszystkim chcesz lub już robisz , oprócz biadolenia w niniejszym wątku? Ewidentnie jesteś tym wszystkim zmęczony, a nawet przerażony. Zewsząd rosnące opłaty i mnożące się podatki. Opresyjne państwo. Niewłaściwe społeczeństwo. Życie w takiej matni musi być bardzo ciężkie. Strach pomyśleć co z tobą będzie, gdy przyjdą prawdziwe problemy. Jaki masz plan? No i trzymaj się tam jakoś stary.
Awatar użytkownika
Rejwan
rasowy masterfulowicz

19-07-2026, 11:46

NoGodsNoMasters pisze:
Widzę, że bieda popuściła w pieluchy i płacze.
polaki biedaki cebulaki

Obrazek
To make a mistake is human but to really fuck things up you need a computer.
NoGodsNoMasters
postuje jak opętany!

19-07-2026, 11:58

Rejwan pisze:
NoGodsNoMasters pisze:
polaki biedaki cebulaki

Obrazek
Nie zrozumiałeś kontekstu użycia określenia "bieda", ale ty akurat jesteś w pełni usprawiedliwiony. Nie można mieć do ciebie pretensji. :hehehe:
Awatar użytkownika
SODOMOUSE
mistrz forumowej ceremonii

19-07-2026, 12:01

ponad 100 zgłoszeń, skarg na system kaucyjny, toż to maSSowy protest 0,50 gr + ! Pińćdziesiąt groszy plus - nowy program wsparcia w Polsce. XD
Obrazek
https://businessinsider.com.pl/finanse/ ... ty/t4k6pk5
Awatar użytkownika
Rejwan
rasowy masterfulowicz

19-07-2026, 12:07

NoGodsNoMasters pisze:
Rejwan pisze:
NoGodsNoMasters pisze:
polaki biedaki cebulaki

Obrazek
Nie zrozumiałeś kontekstu użycia określenia "bieda", ale ty akurat jesteś w pełni usprawiedliwiony. Nie można mieć do ciebie pretensji. :hehehe:
jak nie zrozumiałem to wyjaśnij, chociaż w sumie nie musisz, szogunie xD
To make a mistake is human but to really fuck things up you need a computer.
Wojna
w mackach Zła

19-07-2026, 12:15

Kiedyś dawniej znajomy z osiedla musiał nazbierać 40 puszek aluminiowych po piwie i miał 5 zł teraz 10 butelek ,puszek i ma 5 zł . Zresztą u mnie pod blokiem centralnie w śmietniku śpi 2 bezdomnych non-stop najebani .
300 metrów dalej pod Dino inni bezdomni 3 osoby mają rozjebane auto osobowe i tam centralnie mieszkają . Dla alkoholików bezdomnych ten system kaucyjny to złoto .
Awatar użytkownika
SODOMOUSE
mistrz forumowej ceremonii

19-07-2026, 12:21

Wojna pisze:
19-07-2026, 12:15
Kiedyś dawniej znajomy z osiedla musiał nazbierać 40 puszek aluminiowych po piwie i miał 5 zł teraz 10 butelek ,puszek i ma 5 zł . Zresztą u mnie pod blokiem centralnie w śmietniku śpi 2 bezdomnych non-stop najebani .
300 metrów dalej pod Dino inni bezdomni 3 osoby mają rozjebane auto osobowe i tam centralnie mieszkają . Dla alkoholików bezdomnych ten system kaucyjny to złoto .
no, baaa...jest jeszcze lepiej, bo są butelki zwrotne za 1 pln sztuka. U mnie w kiblu na zamkniętym osiedlu, jest sporo tego szkła. Ale nie ma penetracji kibla, bo ochrona nie wpuszcza....
NoGodsNoMasters
postuje jak opętany!

19-07-2026, 12:27

Rejwan pisze:
19-07-2026, 12:07
NoGodsNoMasters pisze:
Rejwan pisze:

polaki biedaki cebulaki

Obrazek
jak nie zrozumiałem to wyjaśnij, chociaż w sumie nie musisz, szogunie xD
Twoja samokrytyka i realna ocena własnych możliwości zostały przyjęte Kazek. :D
ODPOWIEDZ