A jednak dzieje się zaskakująco często. Zresztą, nie trzeba takiego nawet naćpać- podchodzi dwóch rosłych gości do kogoś, bierze mu telefon i przystawia do twarzy. Jeśli ofiarą nie jest agresywna, to też niewiele zrobi. Wiadomo, że w jakiś sposób ofiary wina, że nie jest agresywna, nie krzyczy itd. All I'm saying is, jeśli pójdziemy tą królicza nora, to da się jeszcze na wiele sposobów zwalić wine na ofiarę. Tymczasem są na świecie miejsca, gdzie ludzie nie zamykają domów wychodząc, i nikt ich nie okrada, więc może problem jest jednak inny?
MYSTIC FESTIVAL 2026, Gdańsk, 3-6.06
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
- ŚWIAT BEZ KOŃCA
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Re: MYSTIC FESTIVAL 2026, Gdańsk, 3-6.06
Find your flow
- Hatefire
Nie kolega Karkas ma sporo racji. Jest to myślenie z gatunku po co ubrała krótką spódniczkę idąc wieczorem na spacer. Jasne jeśli masz możliwość łatwo lepiej zabezpieczyć telefon zrób to, edukujmy w tym zakresie. Natomiast ton sam sobie winny, bo był głupi, to typowe victim blaming.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
-
longas
- rozkręca się
dziwi mnie jesli to jest coroczy problem, ze organizator nie ostrzega przed tym, informacją w ulotce jaką sie dostaje razem z biletem, jakimis banerami, czy komunikatem ze sceny.
a co do pinów, to ja wielokrotnie widziałem na koncertach jak ludzie wpisuja te piny czy robią wzor zupełnie bez zasłaniania. wiec jak złodziej sobie kogos upatrzy z telefonem to moze miec pełnowartosciowy odblokowany telefon
a co do pinów, to ja wielokrotnie widziałem na koncertach jak ludzie wpisuja te piny czy robią wzor zupełnie bez zasłaniania. wiec jak złodziej sobie kogos upatrzy z telefonem to moze miec pełnowartosciowy odblokowany telefon
- nagrobek
- zahartowany metalizator
chyba zawsze pojawiają się w sieci jakieś informacje i ostrzeżenia plus ludzie ostrzegają się wzajemnie, przecież organizator nie będzie jebal na wejściu z megafonu i banerami „witajcie w raju doliniarzy”
- Medard
- mistrz forumowej ceremonii
,
lepiej tak, niż przyjmować mnóstwo zgłoszeń,
właściwie to chyba pierwszy fest w PL, który ma taką renomę, jeśli chodzi o kradzieże,
pomijam krojenie w latach 90, bo to było zwykle przed wejściem na teren imprezy
dlaczego nie, władze Rzymu ostrzegają turystów prze kradzieżami, głównie w metrze,
lepiej tak, niż przyjmować mnóstwo zgłoszeń,
właściwie to chyba pierwszy fest w PL, który ma taką renomę, jeśli chodzi o kradzieże,
pomijam krojenie w latach 90, bo to było zwykle przed wejściem na teren imprezy
Die Welt ist meine Vorstellung.
- nagrobek
no rozkmin dlaczego nie, dasz radę
-
longas
- rozkręca się
ja zadnego ostrzezenia nie widziałem. słyszałem ze takie rzeczy sie zdarzaja na koncertach wiekszych, ale ze akurat mystic jest z tego znany to nie. i gdybym to wiedziałem to bym bardziej pilnował telefonu, choc akurat mam taki ktory raczej nie jest w zainteresowaniu złodziei
przeciez to w interesie organizatorów jest zeby ludzie sie pilnowali i było jak najmniej kradziezy.
- Lukass
Nie no, Kolega robi to, co robią od lat różne cimcie z Gazet Wyborczych i innych Polityk. Zawsze się zastanawiałem, co w głowie mają ludzie, którzy wyskakują z tym argumentem krótkiej spódniczki. Wykonaj taki eksperyment myślowy, że masz szesnastoletnią córkę. Czy naprawdę komunikat, jaki będziesz dla niej miał, to:Hatefire pisze: ↑04-07-2026, 13:07Nie kolega Karkas ma sporo racji. Jest to myślenie z gatunku po co ubrała krótką spódniczkę idąc wieczorem na spacer. Jasne jeśli masz możliwość łatwo lepiej zabezpieczyć telefon zrób to, edukujmy w tym zakresie. Natomiast ton sam sobie winny, bo był głupi, to typowe victim blaming.
Gadanie o victim blaming ma sens, gdy poruszamy się w logice prawa karnego. Chodzi o sytuację, w której (optymistycznie) obrona oskarżonego (najczęściej o przestępstwa seksualne) próbuje umniejszyć jego winę, sugerując, że to ofiara sama chciała, się prosiła, itp., lub (pesymistycznie) gdy cały system prawny tak funkcjonuje. Gdy wyjdziemy poza logikę sprawy karnej, cały sens ulatuje, bo nie mówimy już o winie, a bardziej o odpowiedzialności. Problem polega na tym, że te cimcie mówią to tak, jakby "Nikt nie ma prawa cię skrzywdzić" = "Nikt cię nie skrzywdzi". Myślę, że obaj doskonale wiemy, że tego znaku równości tam nie ma. Mam prawo iść na mecz Lechia Gdańsk - Śląsk Wrocław w koszulce Arki Gdynia. I nikt nie ma prawa mnie pobić. Ale jeśli spróbuję to zrealizować, to przy odrobinie szczęścia będę miał wiele czasu, żeby przemyśleć tę sprawę jeszcze raz podczas rehabilitacji. Czy będę tego winny? Nie. Czy będę za to odpowiedzialny? Tak.Hatefire gadający do swej nieistniejącej córki pisze: Tak, włóż tę króciutką spódniczkę. Tak, tę, w której wyglądasz jak mała ladacznica. Wypij więcej tego wina, jesteś zbyt spięta. A teraz jest już północ, idź do tego ciemnego parku. Tak, tego na uboczu, gdzie siedzą wieczorami alfonsi i erazmusy z Senegalu i Kolumbii. Pamiętaj, nikt nie ma prawa cię skrzywdzić. Baw się dobrze!
I z tym telefonem jest podobnie. No jasne, że koleś nie jest winny tego, że mu ten telefon zajebali. Czy mógł temu zapobiec? Pewnie tak. Nie od dziś wiadomo, że na festiwalach trochę łatwiej stracić telefon lub portfel. Raz, że kradną. Dwa, że łatwo zgubić podczas zabawy. I dlatego albo cennych rzeczy się nie bierze, albo się ma oczy dookoła głowy. A on napisał sążnistego płaczliwego posta, z którego aż bije podejście takiej panny, co to po pijaku półnaga poszła do mieszkania obcego chłopa. Ojej, jak to się stało, świat jest okrutny. No jest. Ale myślę, że lepiej dostać reality check w postaci straconego majątku, a nie połamanych kości. A jego naiwność w zakresie oczekiwań, że policja będzie ganiać po Europie za złodziejami telefonu, jest naprawdę wzruszająca.
Where did we go wrong?
How did we go wrong?
How did we go wrong?
- Hatefire
No, ale gdzie ty w tym co napisałem jest zachęta do ryzykownych zachowań. Bo moim zdaniem jest to krytyka chóru wujków dobra rada zrzucających winę na ofiarę przestępstwa. A ten twój wymyślony dialog z córką jest tak krindżowy i nierealistyczny (nawet jakbym miał córkę), że podejrzewam, że coś ci chyba treści przekazywane przez algorytmy sprały ci mózg. Serio tego twojego wymyślonego monologu ojca nawet nie chce się komentować tak to groteskowe.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
- uglak
- mistrz forumowej ceremonii
Tak, chyba powinienem bardziej parabolizować - nie chodzi o to, że przerzucam winę na gościa, ale trzeba minimalizować zagrożenia. Nie wchodzisz do ciapatej dzielnicy w Londynie wachlując się plikiem funtów, bo prosisz się o kłopoty.
Guilty of being right
- Hatefire
Jasne trzeba minimalizować. No ale koleś był na koncercie i używał telefonu tak jak powszechnie ludzie używają na koncertach. Poszedł popływać na basenie, a nie w zatoce z rekinami. Mi kiedyś ukradli rower z piwnicy, no jasne mogłem mieć dwie kłódki zamiast jednej, albo nawet trzy i alarm. Pytanie gdzie ta granica minimalizowania zagrożeń.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
- ŚWIAT BEZ KOŃCA
Tak już swoją drogą, anegdota tylko, mojej żonie ukradli telefon w galerii handlowej. Położyła go na kilka sekund na ladzie czekając w kolejce do jakiegoś jedzenia, podniosła wzrok, telefonu nie było. Zgłosiła to na pały. Minęły ze 3 lata, telefon się odnalazł. Okazało się, że policja trafiła na jakiegoś typa który miał w domu masę kradzionych telefonów, i to był jeden z nich. Wszystko z nim było OK wciąż, poza tym że język był zmieniony na ukraiński.
Find your flow
- ŚWIAT BEZ KOŃCA
W sensie że ciapatą dzielnicą jest Mystic, a użycie telefonu jest analogią do wachlowania się plikiem funtów?
Find your flow
- Ascetic
Uspokój się. Wdech, wydech. On tak po prostu ma. Lubi rozwinąć wątek, powiązać go twórczo z czymkolwiek. Byle by napisać sążnisty post. Do dialogu z nieistniejącą córką bym się nie czepiał. Tutaj dostrzegam rys twórcy, niespełnionego pisarza. To akurat należy docenić, te starania.Hatefire pisze: ↑04-07-2026, 21:28No, ale gdzie ty w tym co napisałem jest zachęta do ryzykownych zachowań. Bo moim zdaniem jest to krytyka chóru wujków dobra rada zrzucających winę na ofiarę przestępstwa. A ten twój wymyślony dialog z córką jest tak krindżowy i nierealistyczny (nawet jakbym miał córkę), że podejrzewam, że coś ci chyba treści przekazywane przez algorytmy sprały ci mózg. Serio tego twojego wymyślonego monologu ojca nawet nie chce się komentować tak to groteskowe.
Do meritum sprawy. Na każdym bilecie, tak dla antyreklamy i po to aby się 3 razy zastanowić czy warto iść na koncert - @wyjebane: „RUMIŃSKIE GANGI KRADNĄ”. Do tego profilaktycznie jak już musisz cokolwiek z elektroniki zabierać, to bierzesz pejdżer albo tam-tamy. Ja prawdę powiedziawszy wcale bym nie szedł, tylko szydził z internetu, że komuś obcięli palec i wykradli mu te zdjęcia pociągów czy innej infrastruktury. mistrzov nie chodzi i nikt mu nie kradnie, i dalej może przetrzymywać foty i snuć opowieści,I tak trzeba żyć!
- Hatefire
U mnie sprawa się rozwiązała też. Kolesia złapali, bo jakiś funfel tego co ukradł wpadł na czymś innym i się rozpruł na psach. Okazało się, że to sąsiad z klatki obok. Roweru nie odzyskałem, ale kasę oddał. Śmieszna sprawa kilka lat później spotkałem go na pogrzebie takiego dalszego kuzyna. Okazało się że pracowali razem (w sensie pracy normalnej nie przestępczej hehe).ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze: ↑04-07-2026, 21:35Tak już swoją drogą, anegdota tylko, mojej żonie ukradli telefon w galerii handlowej. Położyła go na kilka sekund na ladzie czekając w kolejce do jakiegoś jedzenia, podniosła wzrok, telefonu nie było. Zgłosiła to na pały. Minęły ze 3 lata, telefon się odnalazł. Okazało się, że policja trafiła na jakiegoś typa który miał w domu masę kradzionych telefonów, i to był jeden z nich. Wszystko z nim było OK wciąż, poza tym że język był zmieniony na ukraiński.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
- Lukass
Miało być skrajnie groteskowe, cieszę się, że takie jestHatefire pisze: ↑04-07-2026, 21:28No, ale gdzie ty w tym co napisałem jest zachęta do ryzykownych zachowań. Bo moim zdaniem jest to krytyka chóru wujków dobra rada zrzucających winę na ofiarę przestępstwa. A ten twój wymyślony dialog z córką jest tak krindżowy i nierealistyczny (nawet jakbym miał córkę), że podejrzewam, że coś ci chyba treści przekazywane przez algorytmy sprały ci mózg. Serio tego twojego wymyślonego monologu ojca nawet nie chce się komentować tak to groteskowe.
Where did we go wrong?
How did we go wrong?
How did we go wrong?
- Ascetic
O super. uglaka dawno z tym tematem nie było.
Forum w pigułce
- pacjentov: rumuny kradną
- mistrzov: hehe, fajna, ciasna na zdjęciach, no, ta zwrotnica pod Wrzeszczem. Każdy
ma przecież tajemnicę w fotach …
- Lukass: a huj, wypowiem się, co mi szkodzi. Nie na temat ale zawsze
- uglak: ciaaaaaaapaci!
- Ascetic
Mówiłem. Gołębia się bierze albo tam-tamy.Lukass pisze: ↑04-07-2026, 21:42Miało być skrajnie groteskowe, cieszę się, że takie jestHatefire pisze: ↑04-07-2026, 21:28No, ale gdzie ty w tym co napisałem jest zachęta do ryzykownych zachowań. Bo moim zdaniem jest to krytyka chóru wujków dobra rada zrzucających winę na ofiarę przestępstwa. A ten twój wymyślony dialog z córką jest tak krindżowy i nierealistyczny (nawet jakbym miał córkę), że podejrzewam, że coś ci chyba treści przekazywane przez algorytmy sprały ci mózg. Serio tego twojego wymyślonego monologu ojca nawet nie chce się komentować tak to groteskowe.Po prostu, sama idea "victim blaming" nie ma sensu poza procesem karnym. Wina to wina, a pchanie się w niebezpieczne sytuacje to pchanie się w niebezpieczne sytuacje. Dwie różne sprawy. Festiwal to ścisk, mało przestrzeni, dużo ludzi wokół. Trudno kontrolować to, co się dzieje w okolicy. Jeśli nie chcesz czegoś stracić, to tego nie bierzesz, albo godzisz się z ryzykiem. Nie zmienia to faktu, że kradnący to chuje, ale to raczej żadna pociecha, czyż nie? Wiadomo, nie da się zjechać z ryzykiem do zera. Ale telefon za sześć czy osiem koła w kieszeni to odpowiednik portfela z taką kwotą w gotówce. Weźmiesz tyle gotówki na koncert?
Ja bym tam też nie chlał, bo to wydatnie zwiększa ryzyko, że się tam-tamy zgubią, a gołąb …
- Hatefire
Jak już jesteśmy przy gołębiach pocztowych. Fun fact, dobry gołąb jest wart wielokrotnie więcej niż nawet najbardziej wypasiony fon. Słuchałem ostatnio audycji na ten temat. W Belgii, która jest światowym centrum gołębiarstwa działają szajki, które je kradną.
Jakby ktoś był zainteresowany.
Ostatnio zmieniony 04-07-2026, 21:53 przez Hatefire, łącznie zmieniany 1 raz.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
- Ascetic
Tylko, czy je można wnosić na Mystica?Hatefire pisze: ↑04-07-2026, 21:49Jak już jesteśmy przy gołębiach pocztowych. Fun fact, dobry gołąb jest wart wielokrotnie więcej niż nawet najbardziej wypasiony fon. Słuchałem ostatnio audycji na ten temat. W Belgii, która jest światowym centrum gołębiarstwa działają szajki, które je kradną.
Jakby ktoś był zainteresowany.