SATYRICON

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Maria Konopnicka

Re: SATYRICON

03-09-2013, 16:59

Sybir pisze:Czy nie uważacie, że rozmawianie o dojrzałości, licytowanie się nią, samo w sobie jest dziecinne? ;)
zdecydowanie :)
Awatar użytkownika
Riven
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Kontakt:

03-09-2013, 17:00

Sybir pisze:Czy nie uważacie, że rozmawianie o dojrzałości, licytowanie się nią, samo w sobie jest dziecinne? ;)
ale przeciez poki co chodzilo o 'dojrzalosc' muzyki, cokolwiek to ma w sumie znaczyc; jak Maria zacznie wypominac interlokutorom pesel, to sie z Toba zgodze:).
this is a land of wolves now
Maria Konopnicka

03-09-2013, 17:01

Lykantrop pisze:
Maria Konopnicka pisze:Zauważyłem taką tendencję na forum, że im coś jest mniej metalowe tym bardziej zostaje uznawane za dojrzałe :)
To w sumie żadna nowość. W latach 90 ci co słuchali klimatów też twierdzili, że są bardziej dojrzali od tych co woleli pić wódżitsu bez zapity przy Betrayer albo Ahret Dev :)
Myślałem jednak, że dziś ludzie są już zbyt dojrzali niż w latach 90-tych. Okazuje się, że byłem w błędzie :)))
Maria Konopnicka

03-09-2013, 17:02

Riven pisze: jak Maria zacznie wypominac interlokutorom pesel, to sie z Toba zgodze:).
ty jeszcze nie masz PESEL-u więc Ci niczego nie wypomnę :)))
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

03-09-2013, 17:02

NO WLASNIE O TYM MOWILEM !!!!!!!!!:-(
Awatar użytkownika
Sybir
mistrz forumowej ceremonii

03-09-2013, 17:07

Lykantrop pisze:
Maria Konopnicka pisze:Zauważyłem taką tendencję na forum, że im coś jest mniej metalowe tym bardziej zostaje uznawane za dojrzałe :)
To w sumie żadna nowość. W latach 90 ci co słuchali klimatów też twierdzili, że są bardziej dojrzali od tych co woleli pić wódżitsu bez zapity przy Betrayer albo Ahret Dev :)
Nie byli. Dla mnie picie alkoholi wysokoprocentowych bez mieszania z tzw. popitkami jest właśnie jakimś wyznacznikiem. Poza tym, jak nie smakuje, to po co pić? Lepiej oddać potrzebującym ;)
Riven pisze:
ale przeciez poki co chodzilo o 'dojrzalosc' muzyki, cokolwiek to ma w sumie znaczyc; jak Maria zacznie wypominac interlokutorom pesel, to sie z Toba zgodze:).
Riven, właśnie o to mi chodzi - to tylko gadania o "dojrzałości", które niewiele wnosi do dyskusji. Poza tym, imo, to bardziej trzeba czuć. W każdym razie, słowa są zbędne, PESEL właściwie też ;)
nicram pisze:Antichrist niszczy UaFM w pięć sekund.
Triceratops pisze:szczepic sie mozna na rzadko mutujace i w miare stale genetycznie wirusy, jak gruzlica, krztusiec, blonica czy np koklusz
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

03-09-2013, 17:09

Nie nie, 'dojrzalosc' to przeciez bardzo wazna cecha kazdego albumu. Nie mam sily teraz jej dokladnie okreslac, ale zobacz sobie co rozni np. Show no mercy od South of Heaven, poza brzmieniem, solowkami i innymi takimi powierzchownymi rzeczami ;).
Maria Konopnicka

03-09-2013, 17:11

Dokładnie - w dyskusji nieważne jest czy rozmówca ma 11 lat i słucha muzyki od miesiąca czy 50 i słucha od 40 lat :)
Awatar użytkownika
Sybir

03-09-2013, 17:11

Co najwyżej dojrzałość twórców, tutaj zgoda. Nie lubię przypisywać ludzkim przymiotów materii nieożywionej ;)
Triceratops pisze:szczepic sie mozna na rzadko mutujace i w miare stale genetycznie wirusy, jak gruzlica, krztusiec, blonica czy np koklusz
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

03-09-2013, 17:15

E tam. Moze dobor slow nie jest najtrafniejszy - ale przeciez wiadomo o co chodzi. Mniej wiecej.

Unquestionable Presence to plyta dojrzalsza od Piece of Time. Ma sens? Ma.
Awatar użytkownika
Sybir

03-09-2013, 17:25

Napisałbym: lepsza, bardziej złożona, lepiej skomponowana, ale nie zmienia to faktu, że rozumiem, o co Ci chodzi. Mamy zgodę? ;)
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

03-09-2013, 17:28

Moze byc, ale zobacz, sa plyty mniej zlozone niz inne, a zdecydowanie bardziej dojrzale :). Soulside Journey vs Under a funeral moon np. Zreszta to juz szczegoly. Grunt, zeby bylo jasne - Satyricon od czasu Rebel to ekstraklasa black metalu:)).
Awatar użytkownika
Sybir

03-09-2013, 17:31

Za każdym razem, kiedy przypominam sobie ten album (choć znam na pamięć), to zasmuca mnie fakt, że nie poszli dalej tą drogą. Volcano lubię, do Now, Diabolical z pewnymi oporami przekonałem się, ale to właśnie Rebel... jest takim black metalem, o jaki mógłbym walczyć.
Awatar użytkownika
black_lava
rasowy masterfulowicz

03-09-2013, 17:33

satyr oddaj mi piniedze za bilet na koncert!a jezeli zagraja phoenix w progresji to zesram sie na srodku sali!gdzie stary Satyricon!
"And the scars I will see
Like the face of the moon
Cast no blessings at me
Necro as fuck! "
Maria Konopnicka

03-09-2013, 17:42

Sybir pisze:Co najwyżej dojrzałość twórców, tutaj zgoda. Nie lubię przypisywać ludzkim przymiotów materii nieożywionej ;)
Przecież powstało mnóstwo doskonałych płyt nagranych przez niedojrzałych, nastoletnich twórców, którzy później zdziadzieli i już nie potrafili nagrać czegoś równie ekscytującego.
Awatar użytkownika
gelO
zahartowany metalizator

03-09-2013, 17:43

Posłuchałem tej nowej płyty - całkiem spoko. Kilka kawałków nawet chyba mi się spodobało, ale już nie będę słuchał, bo nie lubię przez internet :-)
Awatar użytkownika
Nerwowy
zahartowany metalizator

03-09-2013, 17:44

Knokkelmann pisze:Ja rozumiem, że Frost całe życie napierdalał w najszybszych tempach i nie miał czasu popracować nad bardziej wyrafinowanym graniem, ale bez przesady.
No faktycznie, szczególnie na dwóch poprzednich albumach ;ddd
De Mysteriis Dom Niggeriis
Slayer to kał i ogólnie rzecz biorąc beznadziejna kapela.
Awatar użytkownika
Knokkelmann
postuje jak opętany!

03-09-2013, 17:52

Sybir pisze:Za każdym razem, kiedy przypominam sobie ten album (choć znam na pamięć), to zasmuca mnie fakt, że nie poszli dalej tą drogą. Volcano lubię, do Now, Diabolical z pewnymi oporami przekonałem się, ale to właśnie Rebel... jest takim black metalem, o jaki mógłbym walczyć.
S.W. Krupp musiałby dostać pełny etat.
Nerwowy pisze:
Knokkelmann pisze:Ja rozumiem, że Frost całe życie napierdalał w najszybszych tempach i nie miał czasu popracować nad bardziej wyrafinowanym graniem, ale bez przesady.
No faktycznie, szczególnie na dwóch poprzednich albumach ;ddd
Ostatnią płytą Satyricon jaką kupiłem była Volcano. Dwie następne słyszałem, ale mnie nie porwały. Może właśnie z tego m.in. powodu.
This is where everything goes backwards.
Awatar użytkownika
Nerwowy
zahartowany metalizator

03-09-2013, 17:53

Z jakiego ? Przecież właśnie na obu bębny są doskonałe.
De Mysteriis Dom Niggeriis
Slayer to kał i ogólnie rzecz biorąc beznadziejna kapela.
Awatar użytkownika
Sybir

Re: Odp: SATYRICON

03-09-2013, 17:56

Maria Konopnicka pisze:
Sybir pisze:Co najwyżej dojrzałość twórców, tutaj zgoda. Nie lubię przypisywać ludzkim przymiotów materii nieożywionej ;)
Przecież powstało mnóstwo doskonałych płyt nagranych przez niedojrzałych, nastoletnich twórców, którzy później zdziadzieli i już nie potrafili nagrać czegoś równie ekscytującego.
A Ty ciągle, Maria, dojrzałość mentalną wiążesz z metrykalną. Rozumiem, że to Twój flagowy argument, zgodny z klasycznym zresztą pytaniem, mam jednak swoje - nie znudziło Ci się jeszcze drążyć tematu w tym kierunku? Obawiam się, że to trochę jałowe ;)
ODPOWIEDZ