to razy sto
FASZYZM
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir
Regulamin forum
"Ludzie, którzy nie potrafią kontrolować własnych emocji, próbują kontrolować zachowania innych ludzi" - John Cleese
"Ludzie, którzy nie potrafią kontrolować własnych emocji, próbują kontrolować zachowania innych ludzi" - John Cleese
- Żwirek i Muchomorek
- postuje jak opętany!
Re: FASZYZM
Każesz ludziom czytać Rothbarda, a przypominam, że według Rothbarda pojęcia takie jak państwo czy społeczeństwo są znaczeniowo puste. Istnieją tylko jednostki - ludzie, znaczy ja, ty, nicram i inni - które żyją ze sobą razem, zazwyczaj pod butem grupki trzymającej pozostałych w szachu za pomocą monopolu siły (wojsko, podatki itp.) i ideologii (religia, ale nie tylko - odsyłam do rozdziału o intelektualistach w "Manifeście libertariańskim"). Idąc tym tropem, Kościół nikogo gwałcić nie może i nie może być zły. To nazwa pewnej specyficznej grupy mafijnej złożonej z uprzywilejowanych jednostek wyzyskujących jeleni skłonnych oddawać mu pieniądze. To ci ludzie są źli i to oni gwałcą małe dzieci, przy czym nie wszyscy, tylko ci, którzy faktycznie to robią.Rejwan pisze: ↑30-09-2025, 21:14"To nie islam wojuje tylko ludzie. " czyli idąc tą retoryką zgodziłbyś się np. że "to nie papieże gwałcą małe dzieci tylko ludzie"? xDnicram pisze: ↑30-09-2025, 21:08To nie islam wojuje tylko ludzie. Tak jak chrześcijanie wojowali i tak samo mordowali. Islam ma wiele twarzy. Nie zmienia to faktu, że obydwie religie wywodzą się z tego samego semickiego źródła, mają wspólnych proroków i są tak samo złe. Śmieszne jest to, że Polacy w tym twój idol Braun (z wyglądu i nazwiska czystej wody Żyd), którzy są w większości antysemitami, modlą się do przybitego do kawałka drewna, Żyda.
Wydaje mi się, że ten pogląd najwyraźniej i najskrajniej artykułowała Ayn Rand, bo ona w ogóle była najbatdziej blackmetalowa i zjebana z tego całego towarzystwa niedorozwojów, ale znajdziesz go też u Rothbarda (o, np. we wspomnianym manifeście albo tutaj: https://cdn.mises.org/anatomy-of-the-state.pdf ) i innych osobników tego pokroju, dokąd trafił z klasycznego liberalizmu (Locke, Smith i inni), który, dla odmiany, zjebany nie był. Generalnie Rothbard i ci twoi idole tak się do tamtych mają jak Cradle of Filth do Mayhem, chociaż czasami zdarzało mu się zauważyć coś trafnego.
Więc idąc twoją rothbardowską wizją świata - nicram ma sto procent racji. Islam i Kościół nie wojują. To muzułmanie i chrześcijanie wojują, zresztą nie wszyscy, ale to już jest taka subtelność, że typowi czytelnicy Rothbarda mają na to za mało RAMu.
- Rejwan
- weteran forumowych bitew
na UW i SGH jest normalnie programowo wykladana Szkoła Austriacka, na SGHu dodatkowo sporo wykładowców czy nauczycieli akademickich było fascynatami Ayn Rand - ale to pewnie specyfika mojego kierunku czyli Systemów Informacyjnych

a nerwowy sroll trafił u mnie na czarną

tylko, że Islam ma w swój program wpisany dżihad. - dla mnie to koniec tego tematu.Żwirek i Muchomorek pisze: ↑03-10-2025, 07:55Więc idąc twoją rothbardowską wizją świata - nicram ma sto procent racji. Islam i Kościół nie wojują. To muzułmanie i chrześcijanie wojują, zresztą nie wszyscy, ale to już jest taka subtelność, że typowi czytelnicy Rothbarda mają na to za mało RAMu.
To make a mistake is human but to really fuck things up you need a computer.
- Żwirek i Muchomorek
- postuje jak opętany!
O geocentryzmie Ptolemeusza też się uczy na uczelniach, a wśród osób uczących historii doktryn politycznych na pewno trafiają się kryptosympatycy Adolfa - to nie jest żaden argument. Jeśli czegokolwiek to dowodzi, to tego, że to dobre szkoły, które prezentują różne wpływowe systemy ekonomiczne (bo szkoła austriacka do nich należy - trzeba być debilem, żeby to negować). Tylko to nie ma nic wspólnego z tym, czy te poglądy są słuszne albo nie. Jest jeszcze taki problem, że ekonomia to jedno, a wyciągane z niej wnioski natury filozoficznej to drugie, ale o tym to w ogóle nie ma co tu gadać, bo to strata czasu.

-
- weteran forumowych bitew
mam takie pytanie do czytających rothbarda i inne szkoły austriackie, może akurat ktoś mi rozjaśni temat. Chwalony tu przez kończących lepsze uczelnie i podawany jako przykład zajebistosci i ekonomicznego geniuszu obecny prezydent Argentyny, libertarianin, wolnościowiec, prawdziwy dolarowy żyd - wyjebał ekonomię państwa, giełda to już chyba niżej notowana niż ta rysowana gównem za pomocą patyka w Liberii, wszystko tam się posypało i będzie go ratował trampek (america first) 21 miliardami dolarów. Amerykanie niestety nie podzielają zdania o zajebistosci austriackiej szkoły bo ostatecznie okazało się, że będą musieli za nią zapłacić z własnych kieszeni. teraz pytanie - dlaczego jest tak chujowo skoro miało być tak pięknie? Czy to wina Atlasa ciemiężonego czy po prostu prezydent Argentyny to zwykły lewak?
Seein' me is def not repeated or done twice
I laugh as I cast the first stones at Christ
I laugh as I cast the first stones at Christ
- Nerwowy
- zahartowany metalizator
Następnym razem na pewno się uda! Zresztą to nie był prawdziwy kapitalizm!
Co by nie mówić jak jeszcze jestem w stanie zrozumieć nastoletnich kucy wychowanych na memach, tik tokach i "masakracjach" Korwina czy Brauna, zajaranych wolnym ryneczkiem (chociaż próby łączenia libertarianizmu z zamordyzmem religijnym i narodowym socjalizmem to zawsze był przejaw ciężkiej schizofrenii) to stary koń postulujący wprowadzanie XIX wiecznych metod zarządzania (a w zasadzie jego kompletnego braku) do współczesnej gospodarki i nieironicznie pierdolący coś o prywatnych armiach i służbach to już totalne kuriozum. Na forume nie brakuje totalnych kretynów, ale to jest ścisła topka

Co by nie mówić jak jeszcze jestem w stanie zrozumieć nastoletnich kucy wychowanych na memach, tik tokach i "masakracjach" Korwina czy Brauna, zajaranych wolnym ryneczkiem (chociaż próby łączenia libertarianizmu z zamordyzmem religijnym i narodowym socjalizmem to zawsze był przejaw ciężkiej schizofrenii) to stary koń postulujący wprowadzanie XIX wiecznych metod zarządzania (a w zasadzie jego kompletnego braku) do współczesnej gospodarki i nieironicznie pierdolący coś o prywatnych armiach i służbach to już totalne kuriozum. Na forume nie brakuje totalnych kretynów, ale to jest ścisła topka

De Mysteriis Dom Niggeriis
Slayer to kał i ogólnie rzecz biorąc beznadziejna kapela.
- hcpig
- mistrz forumowej ceremonii