Kącik Kulinarny v.2
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
-
- mistrz forumowej ceremonii
- Posty: 9055
- Rejestracja: 03-12-2007, 14:06
- Lokalizacja: beskidy
Re: Kącik Kulinarny v.2
tak, pręgę wdupczałem i jakieś antrykoty i inne dziwne rzeczy i co się tylko da. ale polędwica. ja jebie. to można nawet jeść na surowo bo się rozpływa w ustach i się zesrać można ze szczęścia. jebać wieprzowinę ogólnie. tylko młoda cielęcina
- 83koper83
- rasowy masterfulowicz
- Posty: 2078
- Rejestracja: 29-12-2010, 15:07
Re: Kącik Kulinarny v.2
Tu się nie zgadzam, ale chyba obejdzie się bez wzajemnego oczerniania naszych matek.Heretyk pisze:tylko młoda cielęcina
Kerosene keeps me warm.
- pr0metheus
- zahartowany metalizator
- Posty: 6086
- Rejestracja: 08-04-2005, 16:54
- Lokalizacja: pisze neonem
Re: Kącik Kulinarny v.2
a ja bym tam wyjechal. na przedwczesna emeryture;)Wódz 10 pisze:Balem sie tego sprobowac. Serio. Tydzien w Portugalii (wies i okolice) i obawialem o swoje zdrowie i zycie: mieso i mieso do kwadratu. Aczkolwiek:pr0metheus pisze:
Franchesina to wizytówka kulinarna w Porto, w Lizbonie o niej nie słyszałem.
Taka kanapka, gdzie jest mało chleba za to mnóstwo mięsa. Szynka kiełbasa , szynka , kotlet wołowy rodem z burgera , szynka. Trochę chleba, wszystko zalane serem. Idealna na kaca po nocnych zabawach. Ponoć jedna taka kanapka może zabić trzech wegetarian;)
Edit: kurwa, tych pionowych fotek z telefonu nie mogę obrócić
- Poweselny mix resztek z prosiaka + ryz + fasola = rewelacja.
- Swinskie policzki + ziemniaki z kasztanami = objawienie
Centralna Portugalia ma do tego swietne czerwone wina z Bairrady (szczep Baga), wyborne tanie wina musujace (Sao Domingo), niezle lekkie piwa (Sagres), fantastyczne owoce morza (mikro-krewety rzadza!). Do tego ichniejszy bimber w postaci aguerdiente (kupny, domowy, domowy w wersji z gruszka a'la Calvados). Piekny kraj, ale raz na jakis czas!
niech to miejsce niebawem zniknie
- Drone
- mistrz forumowej ceremonii
- Posty: 9917
- Rejestracja: 11-06-2012, 15:28
Re: Kącik Kulinarny v.2
Portugalia znakomita! Dwa lata temu spędziłem prawie 2 tygodnie w Lizbonie, ale zjechałem kiedyś całą Portugalię od dołu do góry. Nawet byłem - oczywiście dla jaj - w Fatimie :)
A z portugalskiego żarcia szczególnie mi smakuje ta ich flagowa zapiekanka czy jak to nazwać z dorsza, ziemniaków i warzyw.
A z portugalskiego żarcia szczególnie mi smakuje ta ich flagowa zapiekanka czy jak to nazwać z dorsza, ziemniaków i warzyw.
Przegrana jest na wyciągnięcie ręki.
- pr0metheus
- zahartowany metalizator
- Posty: 6086
- Rejestracja: 08-04-2005, 16:54
- Lokalizacja: pisze neonem
Re: Kącik Kulinarny v.2
azory- nie bylem, ale mysle ze taki portugalsko-wyspiarski mix moglby mi przypasowac
niech to miejsce niebawem zniknie
Re: Kącik Kulinarny v.2
Od mojej strony 173, ale jakbyś napierał z dworca głównego to 130-tką dojedziesz.pr0metheus pisze:azory- nie bylem, ...
- pr0metheus
- zahartowany metalizator
- Posty: 6086
- Rejestracja: 08-04-2005, 16:54
- Lokalizacja: pisze neonem
- Drone
- mistrz forumowej ceremonii
- Posty: 9917
- Rejestracja: 11-06-2012, 15:28
Re: Kącik Kulinarny v.2
Ładnie, dużo zieleni, z apartamentów na górnych piętrach na pewno są piękne widoki na ocean! :)
Przegrana jest na wyciągnięcie ręki.
- uglak
- mistrz forumowej ceremonii
- Posty: 9999
- Rejestracja: 15-06-2012, 12:03
- Lokalizacja: ארץ ישראל
Re: Kącik Kulinarny v.2
to akurat Ludwinów, a nie Azory ;-)pr0metheus pisze:
faktycznie, perfect place to live
Guilty of being right
- Triceratops
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
- Posty: 18159
- Rejestracja: 25-05-2006, 20:33
- Lokalizacja: Impossible Debility
Re: Kącik Kulinarny v.2
Wiemy, wiemy xDDDrone pisze: Nawet byłem - oczywiście dla jaj - w Fatimie :)
.
woodpecker from space
- Rattlehead
- zahartowany metalizator
- Posty: 4072
- Rejestracja: 16-02-2006, 19:38
Re: Kącik Kulinarny v.2
Bakaliał no forno czy jakoś takDrone pisze:A z portugalskiego żarcia szczególnie mi smakuje ta ich flagowa zapiekanka czy jak to nazwać z dorsza, ziemniaków i warzyw.
support music, not rumors
- COFFIN
- mistrz forumowej ceremonii
- Posty: 7964
- Rejestracja: 23-11-2005, 21:28
- Rattlehead
- zahartowany metalizator
- Posty: 4072
- Rejestracja: 16-02-2006, 19:38
- COFFIN
- mistrz forumowej ceremonii
- Posty: 7964
- Rejestracja: 23-11-2005, 21:28
Re: Kącik Kulinarny v.2
Penne z paluszkami surimi z groszkiem w sosie śmietanowo pomidorowym. Zajebista sprawa.
'Come the Blessed Madness'
- Rattlehead
- zahartowany metalizator
- Posty: 4072
- Rejestracja: 16-02-2006, 19:38
Re: Kącik Kulinarny v.2
Zapisano, dodano do jadłospisu na zbliżający się tydzień. Podziękował.
support music, not rumors
- COFFIN
- mistrz forumowej ceremonii
- Posty: 7964
- Rejestracja: 23-11-2005, 21:28
- Rattlehead
- zahartowany metalizator
- Posty: 4072
- Rejestracja: 16-02-2006, 19:38
- COFFIN
- mistrz forumowej ceremonii
- Posty: 7964
- Rejestracja: 23-11-2005, 21:28
Re: Kącik Kulinarny v.2
Oprócz tego, co na focie: ze dwa, trzy zabki czosnku, pieprz cayenne, sól i pieprz. Ja daję jeszcze z łyżkę cukru.
Podsmażasz cebulę, dodajesz czosnek i passatę. Doprawiasz resztą. Potem groszek i niech trochę pochodzi. Śmietana i bełtasz, aż kolor będzie jednolity. Na koncu paluszki surimi pokrojone w kostkę. Ugotowany makaraon odcedź i mimo wszystko trochę przelej zimną wodą. Zrzuć z patelni do gara z makaronem i tyle:)
Podsmażasz cebulę, dodajesz czosnek i passatę. Doprawiasz resztą. Potem groszek i niech trochę pochodzi. Śmietana i bełtasz, aż kolor będzie jednolity. Na koncu paluszki surimi pokrojone w kostkę. Ugotowany makaraon odcedź i mimo wszystko trochę przelej zimną wodą. Zrzuć z patelni do gara z makaronem i tyle:)
'Come the Blessed Madness'
- Triceratops
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
- Posty: 18159
- Rejestracja: 25-05-2006, 20:33
- Lokalizacja: Impossible Debility
Re: Kącik Kulinarny v.2
Smietana najgorsza z mozliwychCOFFIN pisze:Załapałem smaka:
woodpecker from space
- COFFIN
- mistrz forumowej ceremonii
- Posty: 7964
- Rejestracja: 23-11-2005, 21:28