IMPETUOUS RITUAL / ASCENDED DEAD - Łódź, 17 Lipca

zareklamuj koncert / wrazenia z koncertow...

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

hes
zaczyna szaleć

Re: IMPETUOUS RITUAL / ASCENDED DEAD - Łódź, 17 Lipca

18-07-2019, 16:58

uglak pisze:
trup pisze:No żesz kurwa mać... zapomniałem.... jprdl....
Jak było?!
spokojnie, w Warszawie masz dzisiaj ;-) czy mi sie pomylilo i nie jestes z Warszawy?
W Wawce klitka zwana Chmurami się wyprzedała, z tego co widzę ;)
Awatar użytkownika
trup
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

18-07-2019, 17:00

hes pisze:
uglak pisze:
trup pisze:No żesz kurwa mać... zapomniałem.... jprdl....
Jak było?!
spokojnie, w Warszawie masz dzisiaj ;-) czy mi sie pomylilo i nie jestes z Warszawy?
W Wawce klitka zwana Chmurami się wyprzedała, z tego co widzę ;)
Że jak??? żart chyba..?
hO Aster Tor Pente - "Give Light and The People Will Follow."
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
Awatar użytkownika
Sybir
mistrz forumowej ceremonii

18-07-2019, 17:19

I to chyba przed południem.
nicram pisze:Antichrist niszczy UaFM w pięć sekund.
Triceratops pisze:szczepic sie mozna na rzadko mutujace i w miare stale genetycznie wirusy, jak gruzlica, krztusiec, blonica czy np koklusz
Awatar użytkownika
Anzhelmoo
weteran forumowych bitew

18-07-2019, 17:42

Nie ma co się dziwić, w sprzedaży było tylko 70 biletów.
Często jest tak...że nie, a potem coraz częściej jest tak...że nie, a potem zwykle jest tak...że nie. I potem zostaje już samo nie.
Awatar użytkownika
SODOMOUSE

18-07-2019, 17:47

Elitatrnie. Jak na wielu fińskich gigs. Ale tam pula bywa 88 sztuk :)
Raf
w mackach Zła

18-07-2019, 18:57

trup pisze:Jak było?!
goło i wesoło, naprawdę, zobaczysz ;)

spoiler alert!!!

Impetuous Ritual wystąpili ubrani jedynie w slipki

end spolier!!!
Awatar użytkownika
maciek z klanu

18-07-2019, 21:29

Jak ktoś będzie na koncercie to proszę o zakup dwóch sztuk ir
Adrian696 pisze:nie, BURZUM jest emo ;)
Jestem Maciek, szukam klanu.
Awatar użytkownika
Ascetic

18-07-2019, 22:47

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

spotkane towarzystwo raczej było zgodne. było srogo. była pożoga. była moc.

co do DsO była mniejsza zgodność, ale to insza inszość ;-)

będziecie mieć jutro chłopcy dobrą zabawunie. gwarantuję.
Poro
Awatar użytkownika
Drone

18-07-2019, 23:23

Doskonały koncert! Nie pamiętam tak wyrafinowanego zbydlęcenia na żywo! ASCENDED DEAD bdb, ale IMPETUOUS RITUAL to miazga absolutna. Nabyłem kasetę z materiałem koncertowym (?) za 20zł, płyty cd nie zdążyłem, bo wszystkie poszły.

Bardzo udany wieczór także towarzysko, pozdrawiam wszystkich spotkanych. Czuję, że kol. Ascetic niedługo przekona się do DsO ;)
Przegrana jest na wyciągnięcie ręki.
Awatar użytkownika
Ascetic

18-07-2019, 23:27

Drone pisze:Doskonały koncert! Nie pamiętam tak wyrafinowanego zbydlęcenia na żywo! ASCENDED DEAD bdb, ale IMPETUOUS RITUAL to miazga absolutna. Nabyłem kasetę z materiałem koncertowym (?) za 20zł, płyty cd nie zdążyłem, bo wszystkie poszły.

Bardzo udany wieczór także towarzysko, pozdrawiam wszystkich spotkanych. Czuję, że kol. Ascetic niedługo przekona się do DsO ;)
pracowałeś nad tym. usilnie ;-) to prawda. są perspektywy. nieodległe ;-)

serdecznie pozdrawiam. kolegów, którym się chciało ruszyć na ten mocny wykon.

tak. z tym zbydlęceniem to jest tak jak piszesz. jest w tym taki atawistyczny pierwiastek. był to prawdziwy cavernous death metal. wyglądają jakby mamuta trzymali w jaskini <do spożycia>. zachowują się na scenie jak dzikusy. a muzyka to wyżyw i dzicz.
Poro
Awatar użytkownika
Self
rasowy masterfulowicz

19-07-2019, 02:08

Ascended Dead nie znałem wcześniej i wprawdzie wjechałem do lokalu z buta jak już zaczęli zadymę, to bardzo mi się spodobało. Spodziewałem się, że Impetuous Ritual wezmą ze sobą na trasę jakieś gruzy, a tu bardziej klasyczne, przebojowe momentami wręcz podejście do death metalu. Będę śledzić ich poczynania.

A sama gwiazda wieczoru, czyli Impetuous Ritual? Matko bosko kochano... Ale od początku, bo sam początek mnie nie porwał - nie było przebacz i Australijczycy ustawili ścianę dźwięku, przebijanie się przez którą trwało u mnie jakieś dwa utwory, ale potem zdecydowanie złapałem bakcyla. Nie wiem, kiedy ostatnio miałem do czynienia z taką soniczną przemocą. Momentami brzmieli wręcz jak awangarda - ściana dźwięku z gitar, a perkusja swoje, z tym że to wszystko spinało się w spójną całość. I jeszcze taki szczegół - znakomite brzmienie perkusji na żywo. Tzn. na płytach perkusja jest nieco wycofana, co dobrze udało się uzyskać na scenie. Widać, że to opętani ludzie są - nikt normalny zresztą nie jeździ po świecie i nie daje koncertów z biletami za 40 zł, żeby zagrać dla garstki tzw. prawdziwych maniacs.

Bdb koncert znaczy się.
Awatar użytkownika
gelO
rasowy masterfulowicz

19-07-2019, 07:11

IR zdecydowanie lepiej, co nie znaczy że AD było nie bdb. Pochwała dla organizatora, ze nie wpuścił na siłę tych 100 osób.
Kto ma szanse dziś być we Wrocławiu, a nie pójdzie to jest pipsztal.
Awatar użytkownika
Ascetic

19-07-2019, 08:08

Self pisze:Ascended Dead nie znałem wcześniej i wprawdzie wjechałem do lokalu z buta jak już zaczęli zadymę, to bardzo mi się spodobało. Spodziewałem się, że Impetuous Ritual wezmą ze sobą na trasę jakieś gruzy, a tu bardziej klasyczne, przebojowe momentami wręcz podejście do death metalu. Będę śledzić ich poczynania.

A sama gwiazda wieczoru, czyli Impetuous Ritual? Matko bosko kochano... Ale od początku, bo sam początek mnie nie porwał - nie było przebacz i Australijczycy ustawili ścianę dźwięku, przebijanie się przez którą trwało u mnie jakieś dwa utwory, ale potem zdecydowanie złapałem bakcyla. Nie wiem, kiedy ostatnio miałem do czynienia z taką soniczną przemocą. Momentami brzmieli wręcz jak awangarda - ściana dźwięku z gitar, a perkusja swoje, z tym że to wszystko spinało się w spójną całość. I jeszcze taki szczegół - znakomite brzmienie perkusji na żywo. Tzn. na płytach perkusja jest nieco wycofana, co dobrze udało się uzyskać na scenie. Widać, że to opętani ludzie są - nikt normalny zresztą nie jeździ po świecie i nie daje koncertów z biletami za 40 zł, żeby zagrać dla garstki tzw. prawdziwych maniacs.

Bdb koncert znaczy się.
tak jak rozmawialiśmy. dla mnie na koncercie to taka anty-muzyka, w sensie, że niby hałas, nawet dla mocno osłuchanych ludzi w gęstych dźwiękach, jednak muzyka. jak nie, jak tak?

tak. w szczególności blach. one były instrumentem prowadzącym. jak wszystko inne się sklejało, blachy nadawały ton i kierunek. mi to tak stanęło w głowie na początku koncertu, później już mniej, bo się wtopiłem w tą jazdę bez trzymanki i bardziej sobą odbierałem całość niż poszczególne elementy.
Ostatnio zmieniony 19-07-2019, 08:32 przez Ascetic, łącznie zmieniany 2 razy.
Poro
Awatar użytkownika
Ascetic

19-07-2019, 08:17

gelO pisze:IR zdecydowanie lepiej, co nie znaczy że AD było nie bdb. Pochwała dla organizatora, ze nie wpuścił na siłę tych 100 osób.
Kto ma szanse dziś być we Wrocławiu, a nie pójdzie to jest pipsztal.
dokładnie. - o takich oczywistych rzeczach, że do naszego pięknego kraju to może zjadą za fynfanście lat i to zapewne już tylko z repertuarem niezal-owym to nawet nie ma co pisać. korzystajcie. bo się może nie powtórzyć.

do tego moje dwie sugestie.

1/ mi w odbiorze pomógł alkohol. wlazła ta muzyka we mnie jeszcze mocniej po spożyciu. spożycie, mnie otworzyło na nią. w innym wypadku może bym coś wybrzydzał/ na coś w związku z kwestiami technicznymi/ grą muzyków (jak czytam w internetach to się kręci nosem. nie na naszym forume, oczywiście). więc tym samym proponuję się nastukać serdecznie. ale zresztą komu ja to mówię:_) już widzę oczami wyobraźni, te wpisy. sobota 15ta. "elo chopaki. była miazga. a czy ktoś widział ....? żyje, czy nie ? "

2/ zatyczki. nigdy nie biorę. tym razem to był błąd. ciągle w uszach słyszę pędzące pendolino. takie co śmiało popierdala na zardzewiałych torach.

no i co oczywiste: pozdrowienia dla gelo (i jego kolegów) i selfa, selfa i gelo. fajnie, że Wam się chciało kolebać kawałeczek polski jakby nie patrzeć. bo dla mnie to zero wysiłku. taxi tu. monopolowy. taxi tam.
Poro
est

19-07-2019, 08:53

Było coś słychać? Dało się odróżnić zespoły ze słuchu czy tylko polegaliście na broszurce informacyjnej i rozpisce czasowej żeby ogarnąć kto akurat "gra" tę awangardę?

(tak, jestem zazdrosny)
Awatar użytkownika
Drone

19-07-2019, 09:06

Brzmienie było bardzo dobre, a jeśli mowa o takiej stylistyce, to wręcz doskonałe. Zresztą w Chmurach koncerty zazwyczaj wychodzą bdb brzmieniowo.
Awatar użytkownika
Ascetic

19-07-2019, 09:07

est pisze:Było coś słychać? Dało się odróżnić zespoły ze słuchu czy tylko polegaliście na broszurce informacyjnej i rozpisce czasowej żeby ogarnąć kto akurat "gra" tę awangardę?

(tak, jestem zazdrosny)
ja poznałem, że IR to to na co przyszedłem, bo wcześniej na okoliczność zakupów wymieniłem serdeczności z panem gitarzystą. później mi pomachał ze sceny i ma charakterystyczny tatuaż. ten kierunek, ale nie ten wzór (tamten to jakiś chyba lokalny folklor. coś jakby u nas sobie metaluch jebnął na klacie haft łowicki ;-) :

Obrazek

nie ma co zmniejszać swoich emocji. zazdrość to bardzo dobra emocja jest. no i jest czego zazdrościć ;-)

ps. tak nawet tutaj dywagowałem jak to wypadnie na żywca. czy nie będzie to rozczarowanie i nie skończy się rytualnym paleniem płyt w ramach protestu. bo to sztuka jest to odtworzyć. i tu podwójnie był to koncert jakim być powinien. bo to dodaje tej sytuacji dla mnie dodatkową wartość.

<ale>

Grave Upheaval to to nie było. tam lepsze nagłośnienie, a i też set inaczej skonstruowany, więc łatwiej zagrać, żeby lepiej weszło (więcej zwolnień). ale z drugiej strony do miękkiego Temple Nightside to dużo lepiej IR wypadł. i do Irkallian Oracle. a z kolei do Vassafor to też bliżej niż dalej.
Ostatnio zmieniony 19-07-2019, 09:10 przez Ascetic, łącznie zmieniany 2 razy.
Poro
Awatar użytkownika
Drone

19-07-2019, 09:08

Przypomnę zdanie eksperta na temat IR:
twoja_stara_trotzky pisze:posłuchałem, zupełnie mnie to nie przekonuje, w zasadzie to jest to chujnia nawet.
;)
Awatar użytkownika
Ascetic

19-07-2019, 09:10

Drone pisze:Przypomnę zdanie eksperta na temat IR:
twoja_stara_trotzky pisze:posłuchałem, zupełnie mnie to nie przekonuje, w zasadzie to jest to chujnia nawet.
;)
może mieć kurna racje.
muszę się nad tym mocno zastanowić ;-)
Poro
Awatar użytkownika
Mol
zahartowany metalizator

19-07-2019, 09:54

otoz ku zaskoczeniu co niektorych bylem i ja.

nie spodziewalem sie rewelacji jesli chodzi o brzmienie i tak w sumie bylo. choc jak na lokal tego typu to moglo byc gorzej.

Ascended Dead - przyzwoicie, ale to zupelnie nie moj death metal, nie pomagalo w tym niezbyt czytelne brzmienie, ale moze taki jest zamysl w tej niszy. Srednio moglem wylowic jakies riffy, a to troche zniechecalo. Niemniej jednak obejrzalem caly koncert.

Jesli chodzi o Impetous Ritual - to juz jedna wielka kakofonia, totalnie bez brzmienia i jakiegos motywu przewodniego. Rozumiem, ze na tym polega ich pomysl na siebie, ze atakuja sluchacza sciana dzwieku i nalezy ja odbierac calosciowo, najlepiej bedac pod wplywem? ;)

Ciekawe doswiadczenie ogolnie, plusem jest to, ze metal ma wiele oblicz i kazdy moze znalezc cos dla siebie.
Obrazek

Obrazek
ODPOWIEDZ