KARA ŚMIERCI
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir
Regulamin forum
"Ludzie, którzy nie potrafią kontrolować własnych emocji, próbują kontrolować zachowania innych ludzi" - John Cleese
"Ludzie, którzy nie potrafią kontrolować własnych emocji, próbują kontrolować zachowania innych ludzi" - John Cleese
- WaszJudasz
- zahartowany metalizator
Re: KARA ŚMIERCI
No i git. Ja sie troszczę, ale metalowiec ze mnie żaden, więc spytałem.
Mózg powiększa się w czaszce, kiedy wody w rzece wzbierają. Wtenczas błony czerepu się wznoszą, przybliżając do czaszki.
- Drone
- mistrz forumowej ceremonii
Bardzo dobry post. Uważam dokładnie tak samo.WaszJudasz pisze:Tak ogólnie pacząc wydaje mi się, że odchodzenie od kary śmierci jest związane przynajmniej po części z demokratyzacją źródeł prawa, że się tak (zapewne rażąco niefachowo) wyrażę. Prawo, które przestało mieć źródło i ostateczną instancję w Bogu, odwiecznej tradycji czy nawet ziemskiej dyktaturze siły, które chce wywodzic się z konsensusu społecznego, ma taką osobliwą właściwość, że staje sie jednocześnie rozmyte i skupione. Rozmyte - bo rozmywa się odpowiedzialność za nie, a skupione - bo jednocześnie przepływa do cokolwiek nieprzejrzystej grupy specjalistów, którzy nadają mu funkcjonalną formę. Duch prawa wypływa przynajmniej teoretycznie od ludu, którego interesy prawo ma zabezpieczać, lecz jego litera kształtuje się w środowisku, któremu mało kto ufa. Łagodzenie charakteru kar, warunków ich odbywania czy wreszcie odejście od kar o charakterze nieodwracalnym (jako okaleczenie czy właśnie kara śmierci) może być, moim skromnym zdaniem, efektem związanej z takim stanem rzeczy niepewności, ucieczki od odpowiedzialności, lęku przed prawem jako potężnym narzędziem kształtowania własnego losu, kóre (wychowany w etyce judeochrześcijańskiej przecież) ogół dostał do rąk. Stąd kuriozum "dożywocia" czyli trzymania obywatela w zamknięciu tak długo, aż sam umrze.
Możliwe oczywiście, że pierdolę trzy po trzy albo nie wyraziłem dobrze tego mi chodzi po głowie, ale coś z tego chyba jest na rzeczy.
Przegrana jest na wyciągnięcie ręki.
Nigdy nie uważałem siebie za metalowca 4ad (nie AIDS), parę innych, "pedalski"The Cure, pijacki The Cult, David "is this love" Coverdale, Gary Moore i takie tam...,ale nigdy nie przestałem słuchać metalu. Wczoraj obchodziłem kolejną rocznicę legalnego w świetle prawa cywilnego, udanego i HETEROSEKSUALNEGO związku małżeńskiego. Panie Pacjent. My tutaj jesteśmy i walczymy.Pacjent pisze:Niedawno ktoś zauważył, że forum się homoseksualizuje. Ja bym powiedział, że niewieścieje. W tej chwili 20% z głosujących jest przeciwko karze śmierci. Metalowcy przestają słuchać metalu, zakładają różowe koszule, troszczą się o los zwierzątek i zwyroli.
Jeśli zaś chodzi o przymusowe roboty dla więźniów to nie jest to dochodowe. Koszty organizacyjne są wyższe niż to co wypracowują.

- Kingu
- weteran forumowych bitew
Do czego porównujesz, skoro podany przeze mnie przykład prawdopodobnie nigdzie nie jest urzeczywistniany?Pacjent pisze: Jeśli zaś chodzi o przymusowe roboty dla więźniów to nie jest to dochodowe. Koszty organizacyjne są wyższe niż to co wypracowują.
- Drone
Temat jakoś przygasł. Kara śmierci jest moralna, pragmatyczna, daje przestępcy możliwość szybkiej przemiany (w sensie materialnym i duchowym), pełni także funkcję zbiorowego katharsis. Opór przed karą śmierci to chwilowa, lewacka moda podszyta tchórzem i ateistycznym ogłupieniem,
- Wasyl
Tworzy bohaterów,męczenników i kosztuje duzo kasy.
- Drone
Nieprawda, jest tania. A mity powstają niezależnie od realnej rzeczywistości (vide Smoleńsk), więc i mity o straceńcach też powstaną.
- Wasyl
W Usa policzyli koszty i wszyło prawie tyle samo co za dozywocie. Poza tym, czy nie jest ona aby sprzeczna z katechizmem? :)
- Drone
W USA niepotrzebnie przetrzymują tych więźniów przez kolejne lata w areszcie, co podraża usługę. Czapa powinna nastąpić w pól roku po wyroku i wszystko by było gites. Katechizm? Czas napisać nowy.
- Wasyl
W Polsce pół roku to nawet jednej apelacji nie rozpatrzą. I za co miała by być czapa?
- Drone
Za morderstwa, znęcanie się, gwałty. Za to wszystko, co tak kochamy w black metalu :)
-
I za to, że zupa była za słona.
- Bezdech
To rozumiem, że teraz będziesz forsował odpowiednie zmiany w prawodawstwie. Zamierzasz sam kandydować, czy przekażesz powyższe przemyślenia swojemy lokalnemu panu posłu? W ilu miastach masz zamiar docelowo prowadzić kampanię zbierania poparcia? Pytam bo może się pojawię na wiecu jak będzie w okolicy.Drone pisze:Temat jakoś przygasł. Kara śmierci jest moralna, pragmatyczna, daje przestępcy możliwość szybkiej przemiany (w sensie materialnym i duchowym), pełni także funkcję zbiorowego katharsis. Opór przed karą śmierci to chwilowa, lewacka moda podszyta tchórzem i ateistycznym ogłupieniem,
They told them not to fear, they couldn't be prepared
Then came the day that not a single soul was spared
Then came the day that not a single soul was spared
- Wasyl
Za jakie morderswo? Co znaczy znęcanie? Za jaki gwałt?Drone pisze:Za morderstwa, znęcanie się, gwałty. Za to wszystko, co tak kochamy w black metalu :)
- Drone
A to już nie moja sprawa. Zostawiam to sędziom.
- Drone
Na razie klimat nie sprzyja. Może za 10, 20 lat.Bezdech pisze:To rozumiem, że teraz będziesz forsował odpowiednie zmiany w prawodawstwie. Zamierzasz sam kandydować, czy przekażesz powyższe przemyślenia swojemy lokalnemu panu posłu? W ilu miastach masz zamiar docelowo prowadzić kampanię zbierania poparcia? Pytam bo może się pojawię na wiecu jak będzie w okolicy.Drone pisze:Temat jakoś przygasł. Kara śmierci jest moralna, pragmatyczna, daje przestępcy możliwość szybkiej przemiany (w sensie materialnym i duchowym), pełni także funkcję zbiorowego katharsis. Opór przed karą śmierci to chwilowa, lewacka moda podszyta tchórzem i ateistycznym ogłupieniem,
- Wasyl
Postulujesz karę śmierci. Jest to więc twoja sprawa. A jak sędzia wyda wyrok śmierci osobie, która zabiła kogos, wg Ciebie, w oboronie własnej czy mienia. A jak będzia sędzia katolik i da 15 lat seryjnemu gwałcicielowi?Drone pisze:A to już nie moja sprawa. Zostawiam to sędziom.
- Drone
No cóż, na wszystko nie mamy wpływu. Myślę, że więcej osób ginie od porażenia prądem elektrycznym albo w wypadkach samochodowych niż od fałszywego skazania. Nie róbmy histerii z powodu błędu statystycznego.
- Skaut
- Drone
Ale ja nie pytałem, za co ma być kara śmierci, tylko czy w ogóle ma być