POSTAWA ROSZCZENIOWA

ogólne rozmowy o tym i owym... tylko metal prosimy....

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
z w i e r z e
zaczyna szaleć

Re: POSTAWA ROSZCZENIOWA

22-11-2015, 15:03

Dzięki tomaszm, 535 i manieczki. Mama materiał na parę wieczorów.
tomaszm
mistrz forumowej ceremonii

22-11-2015, 15:08

hcpig pisze:Masa dzięki Godplayer za wygrzebanie Book of Black Earth, ich trójka jest bdb! Aż siegnąłem po przeszłe nagrania spodziewając się korzeni może metalcore'owych a tu dupa bo na początku zespół łoił kościsty i posępny old skulowy death metal z odciskiem blacku. Echa takiego grania również słychać na 'Cold Testament' ale wszystko podlane jest już nowoczesnym sosem i jest też dokładnie to o co prosiłem - bezpośrednie wpływy 'Iowa' Slipknot! W paru miejscach pojawiają sie jakieś melodyjne zwolnienia bez sensu ale to naprawdę już epizodycznie, ogólnie album brzmi zajebiście świeżo i kopie dupę!
trójeczka BOBE jest masa fajna ale takiej choroby jak na Iowie niestety tam nie ma. Podpinam się pod Twoją prośbę bo chciałbym psychiatryka na miarę tego

[youtube][/youtube]
Jak się sytuacja rzeczywiście przedstawia.

https://www.youtube.com/watch?v=GAUey4v-ljU&t=1655s
Awatar użytkownika
hcpig

22-11-2015, 19:38

Żeby odtworzyć całkiem Iowę to musiałby się za to wziąść sam Slipknot, niestety środowiska z których oni czerpią same nie podołają bo numetalowcy to totalna indolencja instrumentalna a deathmetalowcy są na ogół zbyt hermetyczni i zniewoleni schematami no ale może mylę się. Trójka BOBE to na pewno krok w dobrym kierunku.
Yare Yare Daze
tomaszm

25-11-2015, 20:57

Czegoś zbliżonego to tych Panów szukam, pięknie mi to robi taki Sludge wymieszany z metalcorem z lekką nutką dekadencji

Obrazek
Ostatnio zmieniony 25-11-2015, 21:02 przez tomaszm, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Plastek
zahartowany metalizator
Kontakt:

25-11-2015, 21:00

hcpig pisze:Żeby odtworzyć całkiem Iowę to musiałby się za to wziąść sam Slipknot.
Kurwa jakże bym chciał żeby kiedyś takie coś się stało...
Ufoludku ufoludku zerżnij mnie. Ufoludku ufoludku zerżnij mnie. Zerżnij, zerżnij u-f-o-l-u-d-k-u mnie.
Jesteśmy Fisted Sister i lubimy się jebać!!!! Wyjebiemy nawet owcę!!!!
Wszyscy ręce w górę! Wszyscy ręce w górę!
Wolę kakaową dziurę!!
Awatar użytkownika
Believer
weteran forumowych bitew

25-11-2015, 22:44

szukam czegoś w klimacie dwóch pierwszych płyt the prodigy
tomaszm

29-11-2015, 15:54

Believer pisze:szukam czegoś w klimacie dwóch pierwszych płyt the prodigy
Ciężka sprawa bo ten poziom breakbeatu jest nieosiągalny dla reszty. Z rzeczy które mi w pierwszej kolejności przychodzi do głowy to Sonz Of A Loop, momentami bardzo podobny feeling i zajawki jak Prodigy.

[youtube][/youtube]

mothra
postuje jak opętany!

29-11-2015, 18:17

Believer pisze:szukam czegoś w klimacie dwóch pierwszych płyt the prodigy
Może Zomby? http://www.discogs.com/Zomby-Where-Were ... ter/429319" onclick="window.open(this.href);return false;
Ta płyta to całkiem zgrabne połączenie rave'u i breakbeat'u, więc może by się mogło sprawdzić. Nie jest to może jakiś odkrywczy materiał, ale miło się słucha raz na jakiś czas.
Awatar użytkownika
Skaut

29-11-2015, 22:58

tomaszm pisze:
Skaut pisze:Ja z kolei potrzebuje szumów. Ale nie takich standardowych. Mogą być rytmiczne lub bardziej odchodzące w stronę ambientu, ważne żeby "gryzły" i posiadały swego rodzaju "przeszkadzajki" w tle. Z jednej strony coś na modłę ostatniego RAIME , THE HAXAN CLOAK, MONDKOPF, . Z drugiej JON HOPKINS, trochę GLOBAL COMMUNICATION, FUTURE SOUND OF LONDON, czy MASERATI (ale mniej krautu). Ktoś coś?
Jasne zara zerknę na półkę daj mi ten minuts

Całą dyskografia Fuck Buttons

Oneohtrix Point Never

Arca

Stendeck z albumu Sonnambula
te oczywiście znaju. Reszta to sprawdzenia, ale ogromny fallus idzie w ręce mothra za:
mothra pisze: Obrazek
Surgeon ‎– Screw The Roses
Wkręciło się niesamowicie. Takich dźwięków potrzebowałem. Dziękować. Jak tylko się od tego odkleję, to lecę dalej z Waszymi polecankami.
Coś tam było! Człowiek!
mothra
postuje jak opętany!

29-11-2015, 23:10

Cieszy mnie to niezmiernie, gdybyś szukał więcej takich brzmień, to oczywiście polecam się na przyszłość : )
Awatar użytkownika
yossarian84
rasowy masterfulowicz

29-11-2015, 23:12

ja nie szukam, ale lubię z Tobą konwersować
poleć jakieś FAJNE BRZMIENIA
mothra
postuje jak opętany!

29-11-2015, 23:50

Powiem szczerze, że ciężko, bo zakładam, że z Twoją znajomością zimnych fal, większość rzeczy będziesz znać, a też nie chcę wyjechać z oczywistościami typu Red Lorry Yellow Lorry, The Sound czy tam Danse Society. W każdym razie mógłbyś ogarnąć 13th Chime, jeżeli tego jeszcze nie zrobiłeś.

" onclick="window.open(this.href);return false;
Tak wiem, nic odkrywczego, ale cholera, przez ten zespół mi się kiedyś dawno temu ładnie gotyk wkręcił.

A jak nie, to może Noh Mercy? Jak lubisz rozkrzyczane post-punki, to może akurat, tutaj nawet kobiety na wokalu nie przeszkadzają.

Nie wiem też jak wygląda u Ciebie sytuacja z minimal synth. Osobiście nie przepadam, ale to robi mi wybitnie:

Musiałabym zrobić większy research, bo dość długo nie siedzę już w takiej muzyce i dużo rzeczy z głowy pouciekało niestety.
Awatar użytkownika
Lobas
zaczyna szaleć

01-12-2015, 21:14

Poszukuję czegoś podobnego do Primordial, mógłby ktoś polecić jakiś zespół?
Chelsea Bus Company
Awatar użytkownika
Silent_Sea
weteran forumowych bitew

01-12-2015, 21:41

Lobas pisze:Poszukuję czegoś podobnego do Primordial, mógłby ktoś polecić jakiś zespół?
Podobno jakieś płyty Batory so w podobnym klimacie ale wiadomo, że Primordial jest NAJ-LEP-SZY ! ;)

Na poważnie polecam sprawdzić Waylander, Geasa ( z perkusisto Primordial ) i Mael Mórdha.
Marzyłem, żeby to było miejsce spotkań kulturalnych ludzi.
Awatar użytkownika
yossarian84
rasowy masterfulowicz

04-12-2015, 14:10

mothra pisze:Powiem szczerze, że ciężko, bo zakładam, że z Twoją znajomością zimnych fal, większość rzeczy będziesz znać, a też nie chcę wyjechać z oczywistościami typu Red Lorry Yellow Lorry, The Sound czy tam Danse Society. W każdym razie mógłbyś ogarnąć 13th Chime, jeżeli tego jeszcze nie zrobiłeś.

Tak wiem, nic odkrywczego, ale cholera, przez ten zespół mi się kiedyś dawno temu ładnie gotyk wkręcił.

A jak nie, to może Noh Mercy? Jak lubisz rozkrzyczane post-punki, to może akurat, tutaj nawet kobiety na wokalu nie przeszkadzają.

Nie wiem też jak wygląda u Ciebie sytuacja z minimal synth. Osobiście nie przepadam, ale to robi mi wybitnie:

Musiałabym zrobić większy research, bo dość długo nie siedzę już w takiej muzyce i dużo rzeczy z głowy pouciekało niestety.
dzięki :-)
Nebelwerfer
zaczyna szaleć

01-01-2016, 20:15

Tzo Panicze poletzo?
Szukam czegoś wolnego, ew. przeplatanego z umpa-umpa, w klimacie wolniejszych patentów Incantation z okresu OtG, DC. Czyli bardziej death niż doom.

Drugi temat: coś niekoniecznie super brutalnego, ale z ogromną ilością flażoletów. Takie coś jak Black Label Society mogłoby być, gdyby Zakk nie udawał Ozziego. Może coś bardziej w klimacie starszych Lamb Of God, czy coś.
Awatar użytkownika
ultravox
zahartowany metalizator

01-01-2016, 20:49

Nebelwerfer pisze:Tzo Panicze poletzo?
Szukam czegoś wolnego, ew. przeplatanego z umpa-umpa, w klimacie wolniejszych patentów Incantation z okresu OtG, DC. Czyli bardziej death niż doom.
Disciples of Mockery znajesz?
Nebelwerfer
zaczyna szaleć

01-01-2016, 22:26

Dzięki ci, dobry człowieku.
Awatar użytkownika
hcpig

09-01-2016, 20:46

Jakie znacie dobre deathowy progresy? Tzn. nie takie jak Atheist czy Cynic ale z jednej strony obracające sie w ramach wtrętnego, kościstego, odskulowego DM a z drugiej siegające po niebanalne, techniczne arażancje czyli rzeczy takie jak jedynka Afflicted, Carbonized, Nokturnel, Nocturnus, After Death, stary Therion, Krypt of Kerberos itp. o Korpse juz wiem tylko się zbieram doń.
Yare Yare Daze
Awatar użytkownika
Self
rasowy masterfulowicz

09-01-2016, 21:30

Do głowy przychodzą mi:
Demilich - Nespithe (obowiązkowo!)
Lykathea Aflame - Elvenefris (chociaż to ma korzenie w technicznym łojeniu bardziej niż w oldskulowym DM, bądź co bądź warte przynajmniej zapoznania się)
Disharmonic Orchestra - Not to be unidimensional conscious

Timeghoul podobno bardzo dobre jest i mniej więcej w opisywanym klimacie, ale nie miałem okazji się zapoznać jeszcze zbyt dobrze.
ODPOWIEDZ