EL MAHDY JR - The Spirit of Fucked Up Places [2013]

nie tylko metalem człowiek żyje :)

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
longinus696
zahartowany metalizator

EL MAHDY JR - The Spirit of Fucked Up Places [2013]

04-05-2014, 20:55

Obrazek

El Mady Rezoug [aka El Mahdy Jr] na co dzień jest tłumaczem języka francuskiego i algierskiego. Chociaż związany jest z turecką sceną muzyczną (obecnie zamieszkuje w Konyi w środkowej Anatolii), to w pogoni za zarobkiem podróżował do różnych miejsc - od rodzinnej Algierii po Burkina Faso. Materiał zawarty na "The Spirit of Fucked Up Places" powstawał właśnie podczas tych wojaży.

Swoje życiowe doświadczenia, codzienne odczucia oraz zastany w kolejnych przestrzeniach miejskich pejzaż dźwiękowy przekuwał każdorazowo w utwory. Samplował lokalną muzykę, komponował bity w oparciu o charakterystyczne dla danego miejsca dźwiękowe inspiracje. Jak sam mówi "Music ain't just music" - liczy się kontekst. W wywiadzie dla The Wire podkreśla, że zawsze bardziej pociągała go historia danego utworu i jego tło kulturowe niż sama kompozycja. Na tej zasadzie dobiera sample do swoich ścieżek - szatkuje je, obrabia na różne sposoby, dodaje rozmyte syntezatorowe tło, by na koniec wszystko ożywić np. tłustym dubowym pulsem.

Obrazek

Jedną z najważniejszych inspiracji Rezouga była Arabesk - turecka muzyka popularna (korzeniami tkwiąca w muzyce bizantyjskiej, środkowowschodniej, ale też w tureckim i bałkańskim folku), w której zakochał się, gdy wraz z rodziną przeniósł się z Algierii do Turcji. Arabesk była wszędzie - dobiegała z kafejek, z taksówek, z domów. Mimo to, jako element tureckiej kultury była ignorowana, a w swych początkach nawet zakazana i niedopuszczana do stacji radiowych. Dźwiękowo była zbyt multikulturowa, tekstowo zbyt rebeliancka, zbyt egzystencjalna. El Mahdi Rezouga wspomina, że dzięki niej czuł się jak w domu. W Algierii podobną rolę odgrywała muzyka raï.

Niezależnie od wszystkiego, arabeskowy pop, pocięty i zniekształcony - raz bardziej na przedzie, innym razem bardziej wmixowany w tło, wypełnia powyższy album, podobnie jak setki innych, trudnych do zdefiniowania dźwięków - wymyślonych lub pożyczonych. "The Spirit of Fucked Up Places" to soniczny zapis doświadczeń, jakie serwuje życie w egzotycznych metropoliach.

[youtube][/youtube]

Całość do osłuchania tutaj:
http://boomarmnation.bandcamp.com/album ... -up-places" onclick="window.open(this.href);return false;
The imagination is a muscle. It has to be exercised. Luis Bunuel

http://musicamok.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
grot
weteran forumowych bitew

Re: EL MAHDY JR - The Spirit of Fucked Up Places [2013]

05-05-2014, 19:58

po wysłuchaniu płyty na bandcampie nabrałem ochoty na Muslimgauze
- Odkryłem swoją drugą osobowość. Ma na imię Jan.
- O, czym się zajmuje?
- Jan, generalnie, pogardza.
Awatar użytkownika
longinus696
zahartowany metalizator

05-05-2014, 20:07

grot pisze:po wysłuchaniu płyty na bandcampie nabrałem ochoty na Muslimgauze
Coś w tym jest. Miałem to samo odczucie. Nawet sobie odświeżyłem mojego ukochanego "Farouk Enjineer" :)
The imagination is a muscle. It has to be exercised. Luis Bunuel

http://musicamok.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
dr Kill
postuje jak opętany!

27-05-2014, 15:44

Powyższy opis dobrze oddaje to, co znajduje się na tej płycie. Jest bardzo kolorowo, różnorodnie. Odniesienia do popu da się wyłapać. Nawet jeżeli ktoś nie słucha takiej muzyki, to jednak skąd by ona nie pochodziło zawsze posiada jakiś element wspólny. Tutaj jest go trochę, ale dosłownie szczypta, co w palecie z innymi muzycznymi smakami daje niezłą kompozycję. Mi smakuje.
ODPOWIEDZ