DISCHARGE

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Awatar użytkownika
longinus696
zahartowany metalizator

DISCHARGE

03-09-2008, 02:11

Obrazek

Hear Nothing, See Nothing, Say Nothing
Clay 1982

Vulture mnie swoimi ambitnymi zakupami natchnął, a poza tym, chyba nie było jeszcze tematu o tym zasłużonym zespole.

Mamy tu coś, co zwykło się określać mianem "Reign In Blood gatunku hardcore punk". Płyta i zespół, które zdefiniowały pewien gatunek i zarazem stanowią praktycznie niedościgniony wzór dla ogromnej rzeszy swoich naśladowców. Kilkanaście krótkich, zwartych w formie i wyraźnych w treści kawałków, zespolonych w solidną petardę za pomocą gęstej kanonady perkusyjnej. To właśnie jest d-beat: dźwiękowa podpora dla anarchistycznych treści Discharge. To jest soundtrack do walk ulicznych, z tym, że nie do jakiejś marnej bijatyki pod monopolowym, ale do manifestacji z udziałem tysięcy demonstrantów napierających na kordon policji. Protest and survive! Protest and survive! W swoim czasie to były wyżyny ekstremy. Skóry, ćwieki, "piłujące" gitary.
Ile znaczą dla metalu, wie każdy, kto nie jest głuchy i choć trochę interesuje się historią gatunku. Mieli niebagatelny wpływ na Slayer; do inspiracji ich muzyką przyznawała się Metallica, więc chyba wszystko jasne. Zresztą nie wyobrażam sobie maniaka porządnej gitarowej łobuzerki, który powiedziałby coś złego na tę płytę. Można nie akceptować politycznego przesłania, ale nie można pozostać obojętnym na estetyczny wkład Discharge w muzykę rockową.
Ponieważ domyślam się, że niewielu będzie zainteresowanych, ustanawiam ten temat platformą wymiany opinii na temat szeroko rozumianego dis-core trendu (piękne określenie, niestety nie moje, tylko Wiktora Skoka) zapoczątkowanego przez bohaterów niniejszej recenzji. Kto lubi Discharge, Dirupt, Disfear, albo inne Disorder niech tu wpisuje peany pochwalne albo bluzgi krytyczne....
The imagination is a muscle. It has to be exercised. Luis Bunuel

http://musicamok.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
zuo
zaczyna szaleć

Re: DISCHARGE

03-09-2008, 10:13

kapela świetna, mam ich dwu płytową antologię, doskonale sie tego słucha. dołożył bym do nich jeszcze gbh i the exploited.
Awatar użytkownika
ultravox
zahartowany metalizator

03-09-2008, 10:34

Discharge to absolutna podstawa. Ta płyta niszczy, depcze, rozpierdala w drobny mak. Kto nie zna ten pionas i tyle w temacie ;)
Pan_Kimono
rasowy masterfulowicz

03-09-2008, 10:35

Bardzo dobry zespół i powiem to co zuo: Nie zapominajcie o GBH:)
KVLT lizania CZASZKI
zuo
zaczyna szaleć

03-09-2008, 11:12

no i ripcord był niczego sobie. a z trochę innej bajki to one way system.
Awatar użytkownika
TORTURER
w mackach Zła

03-09-2008, 15:55

Mam i lubie "Hear nothing.." oraz Ep "Why?",fundament i tyle!...nowszych nie słyszałem niestety,dają rade?
Death Dwells in Love
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky
mistrz forumowej ceremonii

03-09-2008, 21:42

mówicie, że dobre? warto ściągnąć?
zuo
zaczyna szaleć

03-09-2008, 22:42

sprawdź. na płytach dużo lepiej nie brzmią :wink:
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky
mistrz forumowej ceremonii

03-09-2008, 22:44

mój boże...
Awatar użytkownika
Bonny
rasowy masterfulowicz

03-09-2008, 23:09

Nie dość że ignorant to jeszcze dewota ;)
Awatar użytkownika
Bonny
rasowy masterfulowicz

03-10-2008, 21:39

longinus696 pisze: Mieli niebagatelny wpływ na Slayer; do inspiracji ich muzyką przyznawała się Metallica, więc chyba wszystko jasne.
Myślę że można na to spojrzeć nieco inaczej. O ile kontynent i Ameryka, z pewnym oczywiście uproszczeniem, miała i zasłuchiwała się w Celtic Frost, to zespoły z Wyspy kultywowały (i nadal kultywują, vide ostatnie Benediction!) dzieło Discharge. Stąd według mnie bierze się między innymi ten wyjątkowy i niepowtarzalny nigdzie indziej sound angielskich kapel, mam na myśli przede wszystkim death metal, ale nie sposób przecież przecenić ich wpływu na powstającą tam w połowie lat 80. scenę crust. Kto nie słyszy Discharge w Benediction, starym Bolt Thrower albo z nieco innej parafii w Prophecy of Doom (poprzestańmy na tych wystarczająco reprezentatywnych zespołach) to powinien się poważnie zastanowić nad sensem swojego życia;)

Właśnie słucham genialnego debiutu TRAGEDY i tak sobie myślę, że gatunek stworzony przez Discharge ma się znakomicie.
zuo
zaczyna szaleć

03-10-2008, 21:49

Drone pisze:DISCHARGE kasuje to wszystko. Przy okazji: słyszał ktoś singiel "The Beginning Of The End" i co z tą nową płytą?

On own label, cat.no. VILE001. Release date is uncertain, but the band's been
selling the CD on their tour dates Aug 2008.
Awatar użytkownika
Fazi
rozkręca się
Kontakt:

04-10-2008, 09:12

nowa ep'ka nawet daje radę. Ale miałem okazję obejrzeć dvd z fragmentem koncertu Discharge po reaktywacji i tu niestety straszna poracha, stare dziady nie powinny już grać swoich młodzieńczych kawałków, bo za chujca nie ma tam żadnej energii.
Co do "Hear...." to wiadomo kult i tyle. Ale ten zespół nagrał również parę syfów, na przykład takie "Massacre Divine" jest wg mnie niesłuchalne.
Awatar użytkownika
longinus696
zahartowany metalizator

06-10-2008, 01:31

Bonny pisze:Właśnie słucham genialnego debiutu TRAGEDY i tak sobie myślę, że gatunek stworzony przez Discharge ma się znakomicie.
O właśnie. Kolejna kapelka, o której należało tu wspomnieć. Wszystkie 3 krążki świetne. Dwójka może nawet minimalnie lepsza niż debiut. Tylko EP-ki nie słyszałem.

Awatar użytkownika
Bonny
rasowy masterfulowicz

23-08-2009, 11:57

Nie mogłem znaleźć osobnego tematu o hardcore (a zdaje mi się, że takowy był...), nowego zakładać nie będę, bo pewnie odzew będzie śladowy, więc nie bez racji podepnę się pod Discharge.

SEVERED HEAD OF STATE - Power Hazard

Obrazek

Kolejna perełka z Portland. Zespół powstał jakieś 10 lat temu, na koncie ma kilka 7" i jeden duży krążek. Niedawno nakładem rodzimej Nikt Nic Nie Wie ukazało się na CD ostatnie mini "Power Hazard" uzupełnione o dwa wcześniejsze single - razem przeszło 30 minut brutalnej mieszanki hardcore, d-beat, crust. Wprawdzie nic odkrywczego, ale słucha się tego wybornie - stare wypróbowane i zawsze sprawdzające się patenty, kapitalne brzmienie, obligatoryjny ładunek łomotu, odrobina melodyki. Miłośnicy metalicznego, łamiącego kości punka z pewnością nie będą zawiedzeni, zwłaszcza fani Tragedy czy His Hero Is Gone.
Awatar użytkownika
longinus696
zahartowany metalizator

23-08-2009, 12:54

Bonny pisze:Kolejna perełka z Portland. Zespół powstał jakieś 10 lat temu, na koncie ma kilka 7" i jeden duży krążek. Niedawno nakładem rodzimej Nikt Nic Nie Wie ukazało się na CD ostatnie mini "Power Hazard" uzupełnione o dwa wcześniejsze single - razem przeszło 30 minut brutalnej mieszanki hardcore, d-beat, crust. Wprawdzie nic odkrywczego, ale słucha się tego wybornie - stare wypróbowane i zawsze sprawdzające się patenty, kapitalne brzmienie, obligatoryjny ładunek łomotu, odrobina melodyki. Miłośnicy metalicznego, łamiącego kości punka z pewnością nie będą zawiedzeni, zwłaszcza fani Tragedy czy His Hero Is Gone.
Przyłączam się do rekomendacji. Wprawdzie nie znam wyżej opisanej EP-ki, ale słyszałem ich dwa długograje.
Osoba Todda Burdette, który obsługuje tu gitarę i wokal, stanowi łącznik z jeszcze inną świetną kapelą crustową, jaką jest DEATHREAT (tam z kolei gościu gra na perce). Obczajcie ich album "Consider It War" z 2003 roku. Zresztą debiut też jest niczego sobie - jak ktoś lubi taką muzę, nie powinien być rozczarowany:

Obrazek

Awatar użytkownika
Riven
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Kontakt:

15-07-2012, 00:53

pozwole sobie wskrzesic ten temat i prosze napierdalac posty takie jak te wyzej
this is a land of wolves now
535

15-07-2012, 01:03

No to mnie wkurzyłeś. Ubieram buty i bięgnę po Bońka.
Awatar użytkownika
SOWIX666
postuje jak opętany!

15-07-2012, 01:17

Awatar użytkownika
Riven
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Kontakt:

15-07-2012, 01:18

przy oryginale to brzmi jak gowno niestety