RUSSIAN CIRCLES - "Geneva" [2009]

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Ihasan
rasowy masterfulowicz
Kontakt:

RUSSIAN CIRCLES - "Geneva" [2009]

30-12-2009, 13:21

Obrazek
RUSSIAN CIRCLES - "Geneva"

właśnie sobie przesłuchuję po raz kolejny ten doskonały album RUSSIAN CIRCLE zatytułowany "Geneva".
Po raz kolejny RS mnie bardzo mile zaskoczyli, nagrali bardzo przede wszystkim dojrzałą i mocno dopracowaną płytkę. Może nie ma w niej tak nieokiełznanego szaleństwa jakie było w "Enter", ale mi to kpl. nie przeszkadza. Płytka cholernie klimatyczna i zarazem mroczna w porównaniu z poprzednimi. Słuchając tego albumu mam wrażenie, że każdy dźwięk jest do końca przemyślany i nic tu nie jest zrobione z przypadku, wszystko jakby matematycznie wyliczone, zaplanowane, każdy dźwięk płynie wprawiając słuchającego w trans. Bardzo dużą rolę odgrywa tu uwypuklona gitara basowa, która robi niesamowity klimat, choćby w tytułowym numerze.
Nie brakuje też tu numerów spokojnych chciało by się rzec delikatnych jak choćby numer "Melee" czy "Haxed All".
Album bez wątpienia nie tylko na jedne przesłuchanie, bardzo wciągający ...

P.S. kolejna pozycja, która obaliła moją "magiczną" 20stke :wink:

Gorąco polecam ten krążek tym, którzy jeszcze nie słyszeli a poprzednie płyty RC bardzo sobie cenią;
Black Magic Mushrooms

https://ancientdead.com/index.php
Awatar użytkownika
Realista
weteran forumowych bitew

Re: RUSSIAN CIRCLES - "Geneva" [2009]

30-12-2009, 13:29

Świetny materiał, trochę się bałem czy sprostają debiutowi (dwójki nie słyszałem) ale jestem urzeczony tym albumem,
z pewnością tak jak Ihasan napisał, mrocznie, klimatycznie ale nadal słychać ze to ten sam zespół co nagrał "Enter".
U mnie może aż tak nie przewraca do góry nogami czołówki najlepszych płyt roku ale z pewnością byłby w miarę wysoko.
streetcleaner
rasowy masterfulowicz

30-12-2009, 13:31

Ihasan jak rozhasał :D
Awatar użytkownika
Skaut
mistrz forumowej ceremonii

04-01-2010, 22:25

kurcze no nie wiem, u mnie aż takich zachwytów nie ma. Za dużo tutaj jednak tego post-rocka ;) Brakuje temu albumowi jednak trochę magii, jakiegoś odmiennego ciągu od reszty post-rockowo-instrumentalnych rzeczy (choć kawałek "Melee" całkiem fajny). Chyba nawet taki Pelican mnie bardziej przekonuje, aczkowiek słucha się tego przyjemniej niż dla przykładu Long Distance Calling (podejrzewam, że może się Tobie Ihasan spodobać). Może i płyta jest przemyślana, ale jednak nie do końca ten album wciąga. Ot, kolejny przyzwoity przedstawiciel gatunku, w którym większość jest przyzwoita ;) Dodatkowo, ostatni kawałek jakoś dziwnie kojarzy mi się z "Violence" Anathemy z płyty "A Natural Disaster". I generalnie to nie jest taki głupi trop, tyle, że Anathema nawet na tym krążku potrafi stworzyć dość osobliwą atmosferę, natomiast Russian Circles to taki twór bez tego pierwiastka. Tak ja to widzę.
Coś tam było! Człowiek!
Awatar użytkownika
Triceratops
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

04-08-2019, 11:26

Wiem, ze moda na tego typu granie juz minela ale po prostu smiem odnotowac, ze nowa plytka sie pojawila
woodpecker from space
Awatar użytkownika
Medard
mistrz forumowej ceremonii

04-08-2019, 11:45

Triceratops pisze:Wiem, ze moda na tego typu granie juz minela ale po prostu smiem odnotowac, ze nowa plytka sie pojawila
Bardzo dobrze wypadli przed Mastodon w Progresji, dobre info.
Die Welt ist meine Vorstellung.
RippingHeadache
weteran forumowych bitew

04-08-2019, 18:05

Po ostatniej płycie i promującym go koncercie, na którym się wynudziłem (w przeciwieństwie do ich pierwszej wizyty w PL) z bólem postawiłem na nich krzyżyk. Z przyjemnością zatem stwierdzam, że na "Blood Year" forma RC zwyżkuje.
ODPOWIEDZ