Klimaty - sonda

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ

Najlepsiejsi klimaciorze?

Amorphis
0
Brak głosów
Anathema
2
7%
Gathering, The
2
7%
Katatonia
4
14%
Moonspell
1
4%
My Dying Bride
7
25%
Paradise Lost
6
21%
Sentenced
2
7%
Therion
1
4%
3rd and the Mortal, The
1
4%
Tiamat
2
7%

Liczba głosów: 28
Awatar użytkownika
Bezdech
weteran forumowych bitew

Re: Klimaty - sonda

06-10-2011, 23:31

Conflagrator pisze: Tak na marginesie - czasem bezmyślnie szufladkuje się zespoły jako gothic metal podczas gdy graja one całkiem klawą muzykę. Znacie szwedzkie TENEBRE? Wszędzie piszą, że to jakiś wszawy gothic metal, a to całkiem klawa muzyka dla fanów Danzig czy The Black League.
Ale oni grali później takie typowe "klimatowe" G. Zwiedziony fajnością Mark of the Beast posłuchałem przypadkiem następnego albumu i nie było to przyjemne doświadczenie.
They told them not to fear, they couldn't be prepared
Then came the day that not a single soul was spared
Awatar użytkownika
Duvelor
weteran forumowych bitew

06-10-2011, 23:33

Conflagrator pisze:Znacie szwedzkie TENEBRE? Wszędzie piszą, że to jakiś wszawy gothic metal, a to całkiem klawa muzyka dla fanów Danzig czy The Black League.
Ja znam i lubię. Mam pełny album i EP. Nie słucham często, ale czasem do tych nagrań wracam. Szczególnie podoba mi się "Descend From Heaven" EP.
𝕮𝖔𝖗𝖔𝖓𝖊𝖗
Awatar użytkownika
Bezdech
weteran forumowych bitew

06-10-2011, 23:35

^ Pfff co za romantyk niepoprawny. Napisz jeszcze, że najlepszy jest tam cover Pet Shop Boys.
DCI Hunt

06-10-2011, 23:42

Bezdech pisze:
Conflagrator pisze:Tak na marginesie - czasem bezmyślnie szufladkuje się zespoły jako gothic metal podczas gdy graja one całkiem klawą muzykę. Znacie szwedzkie TENEBRE? Wszędzie piszą, że to jakiś wszawy gothic metal, a to całkiem klawa muzyka dla fanów Danzig czy The Black League.
Ale oni grali później takie typowe "klimatowe" G. Zwiedziony fajnością Mark of the Beast posłuchałem przypadkiem następnego albumu i nie było to przyjemne doświadczenie.
Tak, wiem. Sam kupiłem na Allegro "Electric Hellfire Kiss" i okazało się, że wyrzuciłem w błoto te 5 zł. ;)
Wolfkhan pisze:a co z Hypocrisy?
Np. takim?

Wiocha jak nic, ale względnie lubię te późniejsze płyty Hypocrisy.
Awatar użytkownika
Wolfkhan
postuje jak opętany!

06-10-2011, 23:47

Conflagrator pisze:Np. takim?

Wiocha jak nic, ale względnie lubie te późniejsze płyty Hypocrisy.
"Virus" był całkiem całkiem. "Catch 22 (V2.0.08)" i "A Taste of Extreme Divinity" jeszcze nie przewijałem.
Awatar użytkownika
Duvelor
weteran forumowych bitew

06-10-2011, 23:48

Bezdech pisze:^ Pfff co za romantyk niepoprawny. Napisz jeszcze, że najlepszy jest tam cover Pet Shop Boys.
Oj, tego nie napiszę... przez "palce" by to nie przeszło. ;)
𝕮𝖔𝖗𝖔𝖓𝖊𝖗
Awatar użytkownika
Bezdech
weteran forumowych bitew

06-10-2011, 23:54

Skoro nie, to te kantry pewnie wobec tego. Czekam na coming out, czy jak mawia moja luba "wyjście z szafy".
Awatar użytkownika
Duvelor
weteran forumowych bitew

06-10-2011, 23:57

Słucham tej kapeli na tyle rzadko, że nie pamiętam czy jest tam numer country :) Tytułowy jest w porządku. Ot taki hit. Zresztą te płyty kupiłem łącznie za 15 zł (w tym wysyłka) zatem "jeść nie wołają".
𝕮𝖔𝖗𝖔𝖓𝖊𝖗
Awatar użytkownika
Bezdech
weteran forumowych bitew

07-10-2011, 00:01

Jasne, akurat ;) btw Ciężko by chyba było zabulić za to większą kasę, za swoje dałem chyba 12zł tyle, że w sklepie stacjonarnym.
Awatar użytkownika
Duvelor
weteran forumowych bitew

07-10-2011, 00:06

Zgadza się. Jakbym miał za obie dać dwa razy tyle, to bym się nie zdecydował :)
𝕮𝖔𝖗𝖔𝖓𝖊𝖗
Awatar użytkownika
antek_cryst
postuje jak opętany!

07-10-2011, 00:15

Conflagrator pisze:Nie powiem Ci, bo juz nie pamiętam muzyki z "Design 19", a Depeche Mode znam słabo. Po prostu część elektronicznych partii dość mocno kojarzyła mi się z Depeche Mode i tak to zapamiętałem. Inna sprawa, że było to kilkanaście lat temu i punktów odniesienia miałem niewiele. Może i przesadziłem z tym tributem, ale naprawdę nie było tam słychać DP? Poza tym z czystej ciekawości - ta płyta faktycznie jest tak strasznie słaba jak wszędzie piszą?
Nie wiem, do czego się odnosisz w przypadku design19. Wiem jedno - Cemetary takiej płyty nie wydało.
Kojarzenie elektroniki z DM to pójście na łatwiznę. Owszem, jest tam kilka sampli na krzyż, ale od DM jest to tak odległe jak Rocco od seksualnej wstrzemięźliwości. ;)
Czy płyta "Sundown" jest słaba? Moim zdaniem nie. Czy jest inna od wcześniejszych dokonań - na pewno (od tej płyty bliżej im było, w dużym uproszczeniu, do Rammstein niż Entombed). Wszystko zależy od Twojej tolerancji na"gotyk" (w chuj ułomne jest to uogólnienie, ale z braku laku...). Jak nie lubisz - to nie ma sensu przekonywać się na siłę - tu polecam "Godless beauty", bo to taki melodyjny Entombed. Jak Cię nie wkurwia melodia - daj płycie szansę. Najwyżej stracisz 40 minut.
Jak pisałem - mogę być nieobiektywny, bo to moje czasy ogólniaka i straszny mam do tego sentyment - tak więc weź na to poprawkę. ;)
uważam, że cudownie być pijanym. Nawet chyba lepiej niż oświeconym.
DCI Hunt

07-10-2011, 00:39

antek_cryst pisze:
Conflagrator pisze:Nie powiem Ci, bo juz nie pamiętam muzyki z "Design 19", a Depeche Mode znam słabo. Po prostu część elektronicznych partii dość mocno kojarzyła mi się z Depeche Mode i tak to zapamiętałem. Inna sprawa, że było to kilkanaście lat temu i punktów odniesienia miałem niewiele. Może i przesadziłem z tym tributem, ale naprawdę nie było tam słychać DP? Poza tym z czystej ciekawości - ta płyta faktycznie jest tak strasznie słaba jak wszędzie piszą?
Nie wiem, do czego się odnosisz w przypadku design19. Wiem jedno - Cemetary takiej płyty nie wydało.
Kojarzenie elektroniki z DM to pójście na łatwiznę. Owszem, jest tam kilka sampli na krzyż, ale od DM jest to tak odległe jak Rocco od seksualnej wstrzemięźliwości. ;)
Czy płyta "Sundown" jest słaba? Moim zdaniem nie. Czy jest inna od wcześniejszych dokonań - na pewno (od tej płyty bliżej im było, w dużym uproszczeniu, do Rammstein niż Entombed).
Nie zrozumielismy się. Chodziło mi o zespół Sundown - innej kapeli Lodmalma. W żadnym razie nie chodziło mi o płytę Cemetary :)
Maria Konopnicka

07-10-2011, 01:57

black_lava pisze:w moim przypadku historia z "Wildhoney" była podobna.
Niejedną bluzkę zdjąłem i nie jeden staniczek rozpiąłem przy tej płycie. Choćby za to będę ją cenił do końca życia. :)
Awatar użytkownika
Morph
mistrz forumowej ceremonii
Kontakt:

07-10-2011, 02:02

Nie wiedziałem że jesteś crossdresserem.
Give birth to something dead
Give birth to something old
Maria Konopnicka

07-10-2011, 02:11

Każdy rozumie moje posty w taki sposób, jaki jest mu najbliższy :)
Awatar użytkownika
nicram
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

07-10-2011, 07:41

Wczoraj obejrzałem sobie po kilku latach koncert Anathema - Vision of a Dying Embrace, który to na bazie szału na klimaty wreszcie kupiłem na DVD. Ależ to było zajebiste. Zresztą Anathemę widziałem na żywca dwa razy i to koncertowo jest nadal zajebisty zespół. I nie inaczej jest z tym koncertem z Krakowa. Taka prosta muza, a jaka MOC! :-)
all the monsters will break your heart
Awatar użytkownika
Duvelor
weteran forumowych bitew

07-10-2011, 08:56

Maria Konopnicka pisze:
black_lava pisze:w moim przypadku historia z "Wildhoney" była podobna.
Niejedną bluzkę zdjąłem i nie jeden staniczek rozpiąłem przy tej płycie. Choćby za to będę ją cenił do końca życia. :)
Do takiego zdejmowania to nadaje się też Lake of Tears. ;)
Ostatnio zmieniony 07-10-2011, 09:11 przez Duvelor, łącznie zmieniany 1 raz.
𝕮𝖔𝖗𝖔𝖓𝖊𝖗
Awatar użytkownika
antek_cryst
postuje jak opętany!

07-10-2011, 09:07

Conflagrator pisze:Nie zrozumieliśmy się. Chodziło mi o zespół Sundown - innej kapeli Lodmalma. W żadnym razie nie chodziło mi o płytę Cemetary. :)
To nas cwaniak Lodmalm w maliny wpuścił. ;)
Projektu Sundown nie słyszałem, więc ciężko mi cokolwiek powiedzieć, ale poszukam dziś tego na jutubie i zobaczę, co to za zwierz.

edit:
design19 to płyta tylko dla fanatyków Lodmalma i to takich, którym nie straszne są taneczne bity.
Do takiego "Black Vanity" ta płyta ma się mniej więcej tak, jak (porównując Cemetary Do Tiamatu) Lucyfire do "Clouds".
Posłuchać można, tylko po co?
Ostatnio zmieniony 07-10-2011, 09:16 przez antek_cryst, łącznie zmieniany 1 raz.
uważam, że cudownie być pijanym. Nawet chyba lepiej niż oświeconym.
Awatar użytkownika
boroowa
weteran forumowych bitew

07-10-2011, 09:09

Drone pisze:Obrazek
+1
I'll give you black sensations up and down your spine
If you're into evil, you're a friend of mine
See the white light flashing as I split the night
Cos if good's on the left then I'm sticking to the right
Awatar użytkownika
megawat
weteran forumowych bitew

07-10-2011, 11:24

A o The Gathering już ktoś wspomniał, ktokolwiek?
A w ankiecie nie głosuję.
Za bardzo kocham wszystkie te zespoły. ;D
"Funkcjonariusze po wstępnych oględzinach poćwiartowanych i nagich zwłok stwierdzili, że morderca musiał być szczególnym zboczeńcem".
ODPOWIEDZ