DOOM rekolekcje

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Awatar użytkownika
4m
weteran forumowych bitew

13-05-2008, 23:07

Pierwsza brzmi jak Black Sabbath, a druga jak Led Zeppelin :) Ważne, że tak się rodził metal, a o to chodzi przecież :)
from the thunder
and the thought
and the chaos
that free the form
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky
mistrz forumowej ceremonii

13-05-2008, 23:23

wrzucajcie wrzucajcie, tym bardziej, że to piękna płyta ;)
Awatar użytkownika
Czesław
rasowy masterfulowicz

13-05-2008, 23:27

...jedyny doom jakiego mogę słuchać godzinami to wolny death metal.
Awatar użytkownika
4m
weteran forumowych bitew

13-05-2008, 23:47

Prawdę mówiąc to nie znam jeszcze, ale pracuję nad tym, żeby poznać i wtedy opiszę, jeżeli nikt mnie nie uprzedzi do tego czasu ;) Seria 50 odcinków? Będzie co czytać i o czym dyskutować :D
from the thunder
and the thought
and the chaos
that free the form
Awatar użytkownika
longinus696
zahartowany metalizator

14-05-2008, 00:16

Chłopaki napierajcie. Forum nabiera więcej sensu przy takich inicjatywach.
The imagination is a muscle. It has to be exercised. Luis Bunuel

http://musicamok.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky
mistrz forumowej ceremonii

14-05-2008, 00:30

jakoś nie specjalnie lubię ;)
Awatar użytkownika
longinus696
zahartowany metalizator

14-05-2008, 00:31

No właśnie to jedna z tych kapel, które potrafią zdołować na serio. A debiut też jest świetny, chociaż mocno zamula momentami.
Awatar użytkownika
Wódz 10
rasowy masterfulowicz

16-05-2008, 23:20

Drone, masz zamiar liznąć rzeczy z Southern Lord?

I rzeczywiście przydałoby się przybliżyć kilka rzeczy proto-doomowych i "klimatycznie" pasujących: Blue Cheers, Coven, Flower Travellin' Band :)
I dream of colour music,
And the intricacies of the machines that make it possible
Sineater
postuje jak opętany!

17-05-2008, 01:27

"Transcendence into the peripheral" Disembowelment moim zdaniem broni się w chwili obecnej całkiem nieźle. Taki pomysł na death/doom nie był zbyt często powielany i płyta do tej pory brzmi bardzo świeżo i oryginalnie. Poza tym to niemiłosierny walec. Początek płyty to majstersztyk: skomasowane gitary jak w Rottrevore, niemiłosiernie bita perkusja to niemal Necrovore, wejście wokalu wyjęte z Goreaphobia. Kapitalny jest też patent z blastem na który nakłada się melancholijna gitarka. W ogóle całość to walec niemiłosierny, ale z finezją. Mam edycję Nuclear Blast, ale jakby ktoś widział wznowienie w wersji trzypłytowej to bardzo chętnie bym kupił. Ale jednak za jeszcze większy majstersztyk trzeba uznać:
THERGOTHON "Stream from the heavens". Być może najwolniejsza płyta metalowa (wiem, że istnieją jakieś sunn o))), ale to już nie metal tylko wynalazki) ale za to z jakimi jajami. Obrzydliwe wokale przeplatane z rachitycznym śpiewem (w ogóle fińskie kapele miały niezłe patenty wokalne, że wspomnę o Demilich), dziwne brzmienie, kawałki ciągnące się w nieskończoność ("the poweers of the seeaa... eaarth... the wiiind and the fireee....) ale jednak efekt powala. Płyta zdecydowanie w moim TOP wszech czasów.
jesterSS

17-05-2008, 08:39

Sineater pisze:(wiem, że istnieją jakieś sunn o))), ale to już nie metal tylko wynalazki)
I ja wymyślam gatunki?
Awatar użytkownika
4m
weteran forumowych bitew

31-05-2008, 13:32

longinus696 pisze:No właśnie to jedna z tych kapel, które potrafią zdołować na serio. A debiut [Eyehategod] też jest świetny, chociaż mocno zamula momentami.
Właśnie przed chwilą wyczytałem, że na realizację wydali 800$ + 200$ na napoje w trakcie. Do tego za bardzo nie wiedzieli za co się złapać w prawdziwym studio. Efekt wart przynajmniej 20x tyle. Trochę mi się ta historia przypomina przejścia wspomnianego wyżej w tym temacie Disembowelment.
from the thunder
and the thought
and the chaos
that free the form
Awatar użytkownika
4m
weteran forumowych bitew

Re:

26-06-2008, 11:22

Teeth of Lions Rule the Divine - Rampton, 2002, Southern Lord, sunn17

Obrazek

Lee Dorian (Cathedral), Justin Greaves (Iron Monkey, Electric Wizard), Greg Anderson & Stephen O'Malley (Sunn O))) ). Nazwa zespołu to nazwa kawałka Earth z płyty Earth2 . Płytę tworzą 3 tracki trwające w sumie trochę ponad 54 minuty. Dominują częstotliwości od 130 Hz w dół, więc aby należycie odebrać muzykę do odsłuchu wymagany jest system odznaczający się dobrą przynajmniej sprawnością w tym paśmie. Być może ktoś pomyśli, że to jest kolejna supergrupa. Być może ma rację, jednakże efekt nagrań jest powalający. Ten album to olbrzymie monstrum, tysiąctonowa ociężała bestia. Wolno, lecz nieubłaganie rosnące w siłę apokaliptyczne epicentrum trzęsienia ziemi. Fale sejsmiczne rozchodzące sie na wielohektarowych powierzchniach i powodujące, że olbrzymie masy gleby gwałtownie się zapadają. To nie jest jednak bad trip, chory sen przećpanego crackiem, kwasem, grzybami i kokainą mózgu. To nie jest hippisowski szajs, tu naprawdę trzeba być gotowym na prawdziwy ból i obłęd. Soul falling down, deep into black sand, where senses are drowned. Chcielibyście być w środku tego katastrofalnego i ogromnego aktu, gdy wszystko wokół Was runie w dół i łącznie z Wami pogrąży się w czarnym piachu? Ustawcie volume na bardzo wysokim poziomie - sąsiedzi Wam NIGDY tego nie wybaczą :twisted:
from the thunder
and the thought
and the chaos
that free the form
Awatar użytkownika
madmaxia
rozkręca się

Re: DOOM rekolekcje

26-06-2008, 11:41

Obrazek

SADNESS Danteferno

Ja bym to podciągnęła pod doom, ale to nie jest oczywista klasyfikacja. W każdym razie... ma klimat!
юзал читы в CS хоть раз, пошел нахуй с ресурса-
ты пидорас!!!

Obrazek
Awatar użytkownika
Adrian696
zahartowany metalizator

26-06-2008, 12:11

Drone pisze:Nnnnoooooo tak... Przy Teeth of Lions Rule the Divine
taki WINTER wydaje się grać speed metal w dość pogodny sposób.
przegiąłeś z tym porównaniem...
Drone pisze:Dla mnie (dla mnie!) pozostajesz zjebem i oficjalnie wciągam cię na listę wrogów.
vulture

26-06-2008, 12:21

wszystkie opisywane tu płyty albo mi sie przejadły i zdezaktualizowały albo - jak w przypadku Obsessed czy Teeth of Lions Rule the Divine nie zachwycają niczym szczególnym .
Awatar użytkownika
4m
weteran forumowych bitew

26-06-2008, 12:42

vulture pisze:wszystkie opisywane tu płyty albo mi sie przejadły i zdezaktualizowały albo - jak w przypadku Obsessed czy Teeth of Lions Rule the Divine nie zachwycają niczym szczególnym .
Takie zdanie osoby zachwycającej się "ZAJEBISTYM" najnowszym Guns'N'Roses - Chinese Democracy, które "idealnie trafia w mój gust" nie zadziwia w tym temacie niczym szczególnym ;)
from the thunder
and the thought
and the chaos
that free the form
vulture

26-06-2008, 12:49

I to jest argument wg.ciebie?
buahhhaaaaaaaaa
Awatar użytkownika
4m
weteran forumowych bitew

26-06-2008, 12:51

vulture pisze:I to jest argument wg.ciebie?
buahhhaaaaaaaaa
Argument, nie argument, wszystko jedno. Napisz może lepiej o zajebistej płycie doom, która idealnie trafiła w Twój gust, co? :)
from the thunder
and the thought
and the chaos
that free the form
vulture

26-06-2008, 12:59

Dawno nie było takiej.

Ze staroci wciąz kocham Second Ring Of Power wiadomo kogo i kilka innych o których może później skrobnę
kmarmaz
postuje jak opętany!

26-06-2008, 13:31

A co wiadomo na temat nowego Esoteric (Maniacal Vale)? Warte sześciu dych za podwójny digipack?
ODPOWIEDZ