PENTAGRAM

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Skaut
mistrz forumowej ceremonii

07-05-2011, 00:45

Sprecyzuj jeśli możesz. Marian z pewnością nie miał na myśli dojrzałości estetycznej, więc nie wiem w czym mógł mieć rację. Wydaje mi się, że każda w miarę oblatana w muzyce osoba jest w stanie ten album docenić, niezależnie od wieku.
Coś tam było! Człowiek!
Awatar użytkownika
Bonny
rasowy masterfulowicz

Re:

07-05-2011, 00:47

Znam ludzi, którzy mają 40 lat, a w kwestii "oblatania w muzyce" są nastolatkami. Znam też odwrotną sytuację. Znam też takich, którzy mają 40 lat i ich wiek jest wprost proporcjonalny do ich "oblatania w muzyce". O to mi chodziło.
Maria Konopnicka

Re: PENTAGRAM

07-05-2011, 00:49

Bonny pisze: i tutaj chodzi już nawet nie tyle o wiek, co o dojrzałość estetyczną.
No właśnie - to miałem na myśli, mniejsza o wiek - bo w czym lepsi, Ci którzy kończyli ze mną podstawówkę mając 17 lat - chodzi właśnie o tę estetyczną dojrzałość. :)))
Skaut pisze:Sprecyzuj jeśli możesz. Marian z pewnością nie miał na myśli dojrzałości estetycznej,
LOL :))))))))))))))))
Skaut pisze: Wydaje mi się, że każda w miarę oblatana w muzyce osoba jest w stanie ten album docenić, niezależnie od wieku.
Reakcje na ten album chociażby na tym forum, wcale o tym nie świadczą. :) Jeśli tak, to rzekłbym, że zaledwie kilka osób tu piszących jest "w miarę oblatanych w muzyce", a nie śmiałbym deprecjonować wielu znakomitości, które się tu udzielają. ;) Mówię z siebie - gdybym ten album poznał 10/15/20 lat temu, nie byłbym w stanie docenić go tak bardzo, jak doceniam - słuchając go dzisiaj. Być może wynika to z mojej ułomności, pozostaje jednak faktem. :)
Awatar użytkownika
Skaut

07-05-2011, 00:55

Bonny pisze:Znam ludzi, którzy mają 40 lat, a w kwestii "oblatania w muzyce" są nastolatkami. Znam też odwrotną sytuację. Znam też takich, którzy mają 40 lat i ich wiek jest wprost proporcjonalny do ich "oblatania w muzyce". O to mi chodziło
No, ale to taki trochę oczywizm jest...
Coś tam było! Człowiek!
Awatar użytkownika
Bonny
rasowy masterfulowicz

Re:

07-05-2011, 01:00

Reakcje na ten album, nie tylko na tym forum, wcale o tym nie świadczą.
Awatar użytkownika
Skaut

07-05-2011, 01:03

IRONMIL pisze:
Skaut pisze:Sprecyzuj jeśli możesz. Marian z pewnością nie miał na myśli dojrzałości estetycznej
LOL :))))))))))))))))
No i z czego rechocze? ;)
IRONMIL pisze:
Skaut pisze: Wydaje mi się, że każda w miarę oblatana w muzyce osoba jest w stanie ten album docenić, niezależnie od wieku.
Reakcje na ten album chociażby na tym forum, wcale o tym nie świadczą :) Jeśli tak, to rzekłbym, że zaledwie kilka osób tu piszących, jest "w miarę oblatanych w muzyce", a nie śmiałbym deprecjonować wielu znakomitości, które się tu udzielają ;) Mówię z siebie - gdybym ten album poznał 10/15/20 lat temu, nie byłbym w stanie docenić go tak bardzo, jak doceniam - słuchając go dzisiaj. Być może wynika to z mojej ułomności, pozostaje jednak faktem. :)
Nie słyszałeś debiutu, drugiej płyty? Ta nowa przecież w jakimś stopniu do tych płyt nawiązuje. Nie doceniałeś ich te 5/10/15 lat temu? Coś słabo w takim razie z Twoim oblataniem. ;)
Coś tam było! Człowiek!
Maria Konopnicka

Re:

07-05-2011, 01:18

Skaut pisze:no i z czego rechocze? ;)
Wyszło trochę jak w Lucky Luke.
- Pojedziemy wzdłuż rzeki bo Lucky Luke na pewno pomyśli, że przeprawimy się przez most!
- Na pewno przeprawili się wzdłuż rzeki, myśląc, że pomyślę iż przejechali przez most :)
Skaut pisze:nie słyszałeś debiutu, drugiej płyty? Ta nowa przecież w jakimś stopniu do tych płyt nawiązuje. Nie doceniałeś ich te 5/10/15 lat temu? Coś słabo w takim razie z Twoim oblataniem ;)
Słyszałem i debiut i drugą płytę - doceniłem je 5/10/15 lat temu, ale jednak nie zrobiły na mnie takiego wrażenie, jakie dziś robi "Last Rites". Dziś jestem bardziej przygotowany na odbiór "Last Rites", niż byłem przygotowany na odbiór jedynki i dwójki 15, 10 czy 5 lat temu. Być może świadczy to o mojej ułomności, ale nie należy wykluczać, że świadczy to także (lub/i) o doskonałości "Last Rites".
Awatar użytkownika
Skaut

07-05-2011, 01:36

IRONMIL pisze:
Skaut pisze:no i z czego rechocze? ;)
Wyszło trochę jak w Lucky Luke.
- Pojedziemy wzdłuż rzeki bo Lucky Luke na pewno pomyśli, że przeprawimy się przez most!
- Na pewno przeprawili się wzdłuż rzeki, myśląc, że pomyślę iż przejechali przez most :)
no ale zachowałeś się jak typowy Dalton,bo sam na początku nie doprecyzowałeś ;)
IRONMIL pisze:
Skaut pisze:nie słyszałeś debiutu, drugiej płyty? Ta nowa przecież w jakimś stopniu do tych płyt nawiązuje. Nie doceniałeś ich te 5/10/15 lat temu? Coś słabo w takim razie z Twoim oblataniem ;)
Słyszałem i debiut i drugą płytę - doceniłem je 5/10/15 lat temu, ale jednak nie zrobiły na mnie takiego wrażenie, jakie dziś robi "Last Rites". Dziś jestem bardziej przygotowany na odbiór "Last Rites", niż byłem przygotowany na odbiór jedynki i dwójki 15, 10 czy 5 lat temu. Być może świadczy to o mojej ułomności, ale nie należy wykluczać, że świadczy to także (lub/i) o doskonałości "Last Rites".
Całkiem możliwe, że wcześniej pisałem o docenieniu "Last Rites" bardziej z własnej perspektywy. Ale wydaje mi się, że nawet na tym forum sporo osób nowy album PENTAGRAM ocenia pozytywnie, niezależnie od "oblatania" w scenie doom/heavy/stoner - patrz chociażby Arohien, który raczej dał się poznać na tym forum jako maniak death metalu w różnych odmianach ;)
Coś tam było! Człowiek!
Maria Konopnicka

Re:

07-05-2011, 01:48

Skaut pisze:na tym forum sporo osób nowy album PENTAGRAM ocenia pozytywnie, niezależnie od "oblatania" w scenie doom/heavy/stoner - patrz chociażby Arohien, który raczej dał się poznać na tym forum jako maniak death metalu w różnych odmianach ;)
Nie chcę nikogo obrażać, czy pochopnie oceniać, ale mam wrażenie, że na tym forum istnieje owczy pęd zarówno w bezrefleksyjnym ocenianiu jak i krytykowaniu płyt. Mam wrażenie, że ostatni album PENTAGRAM na tym forum docenił tylko Drone - reszta, albo przyklasnęła, albo dołączyła się do sceptyczno-triceratopsowego nurtu, kwestionującego wyjątkowość tego albumu.

Mam wrażenie, że żadne serce tak naprawdę nie pękło przy tej płycie, żadna łza nie skapnęła po policzku, nie uderzyła w klawiaturę wydając przeraźliwy i przejmujący jęk, przypominający odgłos pękającej struny liry, na której grał Apollo w nadziei na oczyszczenie. :) Innymi słowy - mam wrażenie, że nawet Ci, którzy docenili tę płytę - tak naprawdę nie w pełni ją docenili i nie w pełni ją zrozumieli. :)))) Wiecie do czego zmierzam? :))))))))))))))
Ostatnio zmieniony 07-05-2011, 01:58 przez Maria Konopnicka, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Skaut

07-05-2011, 01:53

Trochę dziwnie to odbierasz. Jeśli Drone ten album wychwalał, to reszta po jego rekomendacji już świadomie nie może "Last Rites" docenić? Bez sensu są według mnie takie ogólnikowe stwierdzenia.
Coś tam było! Człowiek!
Maria Konopnicka

Re:

07-05-2011, 02:00

Może, ale nikt jeszcze nie podjął mniej lub bardziej udanej próby wyartykułowania tego. :)
Awatar użytkownika
Skaut

07-05-2011, 02:10

Strasznie wybiórczo ten wątek czytałeś. ;)
Coś tam było! Człowiek!
Raf
w mackach Zła

Re: Re:

07-05-2011, 08:20

IRONMIL pisze:Nie chcę nikogo obrażać, czy pochopnie oceniać ale mam wrażenie, że na tym forum istnieje owczy pęd zarówno w bezrefleksyjnym ocenianiu jak i krytykowaniu płyt. Mam wrażenie, że ostatni album PENTAGRAM na tym forum docenił tylko Drone - reszta, albo przyklasnęła, albo dołączyła się do sceptyczno-triceratopsowego nurtu, kwestionującego wyjątkowość tego albumu.
Ale pewnie są też tacy jak ja, którzy uważają ten album za po prostu dobry, ale nie jakiś wyjątkowy, genialny, 10/10 itp.
535

07-05-2011, 08:54

IRONMIL pisze:nie chcę nikogo obrażać, czy pochopnie oceniać ale mam wrażenie, że na tym forum istnieje owczy pęd zarówno w bezrefleksyjnym ocenianiu jak i krytykowaniu płyt. Mam wrażenie, że ostatni album PENTAGRAM na tym forum docenił tylko Drone - reszta, albo przyklasnęła, albo dołączyła się do sceptyczno-triceratopsowego nurtu, kwestionującego wyjątkowość tego albumu.
W jednym masz rację, gdyby nie to iż przez parę dni molestowaliście na zmianę to pewnie nie rzuciłbym uchem w stronę tej płyty, ale "owczy pęd"? Daj Pan spokój. :))
IRONMIL pisze:Mam wrażenie, że żadne serce tak naprawdę nie pękło przy tej płycie, żadna łza nie skapnęła po policzku, nie uderzyła w klawiaturę wydając przeraźliwy i przejmujący jęk, przypominający odgłos pękającej struny liry, na której grał Apollo w nadziei na oczyszczenie :) Innymi słowy - mam wrażenie, że nawet Ci, którzy docenili tę płytę - tak naprawdę nie w pełni ją docenili i nie w pełni ją zrozumieli:)))) Wiecie do czego zmierzam? :))))))))))))))
Czyżbyś w wolnych chwilach parał się amatorsko czymś ocierającym się o "psychologię"? :)))
Awatar użytkownika
Riven
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Kontakt:

07-05-2011, 08:58

ta, marian musi wszystkim wytlumaczyc dlaczego czegos sluchaja/nie sluchaja - nie wystarcza mu jak ktos napisze "to mi sie podoba" albo "to jest chujowe" ;). tylko on slucha muzyki szczerze, reszta albo klamie, albo nie wie co mowi :))
this is a land of wolves now
535

07-05-2011, 09:08

To mniej więcej tak jakbym ja odmówił mu prawa do smakowania i pisania o PORTERZE którego widocznie wczoraj nadużył, lub piwie, bo jestem na 100 procent pewien, że wychlałem go w życiu wielokrotnie więcej od Niego:)))))))) I też napiszę, że zachwyt nad PORTEREM ŻYWIECKIM to OWCZY PĘD:)))))

Proponuję za każdym razem, przed każdym najmniejszym komentarzem - pytać o zgodę. Utworzyć formularz, z podstawowymi danymi, wiek, wzrost, kolor oczu,skóry, może jakieś zdjęcie, informacja na temat posiadanej ilości płyt, ilości odbytych koncertów, itd... takie małe CV. Po wstępnej akceptacji, przesyłamy swojego posta do ocenzurowania, no a później już droga prosta:))) To znacznie usprawni proces komunikacji:))
Awatar użytkownika
Wujek Lucyferiusz
postuje jak opętany!

07-05-2011, 09:09

535 pisze:Czyżbyś w wolnych chwilach parał się amatorsko czymś ocierającym się o "psychologię"?:)))
Rzekłbym: Kaznodziejstwo.
A gdzie kotuś widzisz głupotę? W teorii ekonomicznej szkoły austriackiej? Mam cię zabić?
Kel'Thuz - młot na parchów

t(-_-t) Hvert norske ord høres ut som en gammel skog og krig i helvete!
Awatar użytkownika
Kurt
rasowy masterfulowicz

07-05-2011, 09:12

Czyli, jeśli dobrze zrozumiałem, albo się kocha bezgranicznie ten album (jak Drone), albo się go jebie (jak Triceps). Ewentualnie można go nie zrozumieć, bo nie jest się Tobą, dobrze to zrozumiałem Ironmill ? Popraw mnie proszę, jeśli gdzieś się jebnąłem przy rozumowaniu logicznym.

A nie można, jak zauważył kolega Raf, po prostu lubić i docenić zajebistą muzyką, niesamowicie klimatyczną, zagraną z prawdziwą pasją ale nie uważać jej za słowo objawione?
535 pisze:Po wstępnej akceptacji, przesyłamy swojego posta do ocenzurowania , no a później już droga prosta:))) To znacznie usprawni proces komunikacji:))
Czekaj, czekaj... to nie Ty chciałeś pytać o PESEL przy każdej próbie komentowania Autopsy? ;)
The madness and the damage done.
535

07-05-2011, 09:31

Tak, i proponuję to uskutecznić, bo premiera AUTOPSY tuż tuż i posypią się zaraz zarzuty, kto i gdzie był wtedy, gdy wydawali np. "Severed Survival" i przede wszystkim, GDZIE STAŁO ZOMO - to chyba znacie:))))?

Pierdyknąć listę kto na forum, ma mandat do pisania o AUTOPSY i sprawa załatwiona. Pewnie, że świetnie czyta się to co tworzą Koledzy DRONE, IRONMIL, BONNY, ... czy kilku innych, no ale by wyciągać zaraz takie wnioski jak ten kilka postów wyżej, to jest niepotrzebna brawura:)
Idę zarobić na "chleb".
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky

07-05-2011, 10:29

Raf pisze:
IRONMIL pisze:nie chcę nikogo obrażać, czy pochopnie oceniać ale mam wrażenie, że na tym forum istnieje owczy pęd zarówno w bezrefleksyjnym ocenianiu jak i krytykowaniu płyt. Mam wrażenie, że ostatni album PENTAGRAM na tym forum docenił tylko Drone - reszta, albo przyklasnęła, albo dołączyła się do sceptyczno-triceratopsowego nurtu, kwestionującego wyjątkowość tego albumu.
Ale pewnie są też tacy jak ja, którzy uważają ten album za po prostu dobry, ale nie jakiś wyjątkowy, genialny, 10/10 itp.
No to wpisujesz się w nurt krytyczny, razem ze mną. ;)
ODPOWIEDZ