SATYRICON
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
- Riven
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
- Kontakt:
Re: SATYRICON
Wiem ;). Ale ogladac tego nie bede, wystarczy tytul klipu.
this is a land of wolves now
- longinus696
- zahartowany metalizator
Kurt pisze:Pewnie, wszystko zależy od odpowiedniego "uzasadnienia" takiego dzieła. Może będzie miał trochę szczęścia i zostanie nowym klasykiem, który w taki przewrotny sposób zobrazował impresjonizm.
Oczywiście, że to zależy od uzasadnienia, a czasami po prostu od wymowy, która rzuca się w oczy.
Kurt pisze:Pomijając wszystko, kto ma decydować o tym, czy obraz jest "dobry"? Jednemu się z tym będzie kojarzył, drugiemu nie - kto ma rację? Pierwszy się będzie upierał, że to metaobraz, bo ma wszystkie wymagane elementy, a dla drugiego to będzie zwykła szmira. No chyba, że są jakieś obiektywne kryteria - tutaj jednak jestem spokojny, że takowych nie ma.
Ale dlaczego od razu wchodzisz w problem wartości? Jakie to ma znaczenie dla bycia metamalarstwem? To są dwa różne problemy. Metaobraz nie musi być od razu arcydziełem, tak samo jak metamuzka. Co do "obiektywnych kryteriów" to nie wiem o co Ci konkretnie chodzi. Obiektywne kryteria czego? Bycia metasztuką? Nie wiem po co - to dość nietrudno określić. Obiektywne kryteria wartościowania? Niby takich nie ma, a jednak wśród specjalistów istnieje ogólny konsensus w kwestii wartości pewnych dzieł - skąd się on bierze? Siła tradycji, czy siła oddziaływania tychże artefaktów? Generalnie kryteria oceniania się zmieniają z czasem, ale poszukuje się ich poza indywidualnym gustem, więc nie są one tak całkiem subiektywne.
Wszędzie. Nie wystarczy się sprzeciwić danemu stylowi, żeby tworzyć tzw. "metasztukę". Trzeba jeszcze w ramach własnej twórczości ten styl analizować pod jakimś względem - OPOWIADAĆ o nim. Do tego potrzebny jest pewien rodzaj wyższej świadomości - dystans do tego, co się robi, znajomość problemów związanych z formą dzieła, zdolność spekulowania co do możliwości. Generalnie jest to teoretyzowanie wewnątrz tego, co się tworzy, na temat tego, co się tworzy. Najłatwiej byłoby mi przytoczyć przykłady ze sztuk wizualnych, a konkretniej z malarstwa (minimal art, hard edge painting, pop art), ale może pomyślę jutro o przykładach z muzyki, żeby to jakoś zobrazować.Kurt pisze:Co do punka, dlaczego odmawiasz takiej świadomej trawestacji formy prog-rockowej racji bycia metamuzyką? Mieli dość skomplikowanych form, chcieli grać prosto i dawali temu wyraz w swój własny sposób - aż doszli do ściany i powstało You Suffer. Nie wiem co pominąłem, jest nawiązanie do formy, jest jej analiza i wreszcie twórczy upust, który nawiązuje (na zasadzie kontrastu) do punktu wyjścia. Ba, jest nawet przy tym nowa jakość. Gdzie się pomyliłem?
Oczywiście, że muzyka niesie znaczenia. Przecież niemal każdy utwór w muzyce rockowej (i nie tylko) masz ubrany w znaczenie.megawat pisze:Muzyka nie niesie ze sobą żadnych konkretnych znaczeń, jest nośnikiem emocji i co najwyżej stanów a to zupełnie inna brocha. Wyjątki stanowią umowne dźwięki i zespoły dźwięków, którym człowiek sam nadał znaczenie (sygnały, hymny).
The imagination is a muscle. It has to be exercised. Luis Bunuel
http://musicamok.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://musicamok.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
-
Maria Konopnicka
Przesłuchałem dziś uważnie ostatni album Satyricon, później włączyłem debiut Defecation i powolutku dochodzę do wniosku, że ""Purity Dilution" jest minimalnie lepsza

- Skaut
- mistrz forumowej ceremonii
- Riven
- Kontakt:
- Plastek
- Kontakt:
Akurat te pedały mają podstawy by pierdolić o black metalu...
Ufoludku ufoludku zerżnij mnie. Ufoludku ufoludku zerżnij mnie. Zerżnij, zerżnij u-f-o-l-u-d-k-u mnie.
Jesteśmy Fisted Sister i lubimy się jebać!!!! Wyjebiemy nawet owcę!!!!
Wszyscy ręce w górę! Wszyscy ręce w górę!
Wolę kakaową dziurę!!
Wolę kakaową dziurę!!
-
raphi
- zaczyna szaleć
Mi ten najnowszy album Satyricon kojarzy się z najnowszym albumem Black Sabbath. Słuchając obu czuję to samo - lekkie przynudzenie połączone z małym odprężeniem.
-
est
a jak zachowuje się twój zwieracz?
-
raphi
- zaczyna szaleć
Jest zwarty i gotowy :)
- Riven
- Kontakt:
Re:
powaga? bylem pewien, ze tak jak w polskim. the more you know!Skaut pisze:do policzalnych można stosować jedno i drugie.Riven pisze:number, bulletbelts sa policzalne
- Raagoon
- weteran forumowych bitew
w sumie trudno się nie zgodzićvicek pisze:watain nagrał lepsza płytę
- maciek z klanu
kupilem nowa plytę i jest DZIWNA. to najlepsze okreslenie tego materialu, ale ma potencjal. moim zdaniem satyricon chce isc w strone okult rocka, ale im jeszcze nie wychodzi. moze chca byc jak ghost co pokazuje phoenix. ale czuje ze ta plyta ma cholerny potencjal, jesli mnie nie znudzi. tutaj mozna sie posluzyc mala metafora.
polska kupila pendolino, ktore jest ładne piekne i kolorowe, a norwegia ma satyricon. moze za jakis czas i jedno i drugie bedzie jezdzic? miejmy nadzieje, ze szybko.
ps. aha i nie zgodze się, że ta płyta nie jest hiciarska. moim zdaniem jest bardzo melancholijna, ale i bardzo hiciarska.
polska kupila pendolino, ktore jest ładne piekne i kolorowe, a norwegia ma satyricon. moze za jakis czas i jedno i drugie bedzie jezdzic? miejmy nadzieje, ze szybko.
ps. aha i nie zgodze się, że ta płyta nie jest hiciarska. moim zdaniem jest bardzo melancholijna, ale i bardzo hiciarska.
Jestem Maciek, szukam klanu.Adrian696 pisze:nie, BURZUM jest emo
-
est
2 w 1 so wiele win!!!
- Lykantrop
Chyba raczej w stronę Sisters of Mercy albo The Cure.maciek z klanu pisze:kupilem nowa plytę i jest DZIWNA. to najlepsze okreslenie tego materialu, ale ma potencjal. moim zdaniem satyricon chce isc w strone okult rocka, ale im jeszcze nie wychodzi.
Only pierwsze bicia are real!
manieczki pisze:Proszę tutaj pana lykantropa nie denerwować dzisiaj już, bo wypił 5(pięć) piwek, d.o.k.u.r.w.i.l wor metalem i cisnienie jego wynosi tera 150/95
- Plastek
- Kontakt:
Panie, co pan? The Cure?
Ufoludku ufoludku zerżnij mnie. Ufoludku ufoludku zerżnij mnie. Zerżnij, zerżnij u-f-o-l-u-d-k-u mnie.
Wolę kakaową dziurę!!
Wolę kakaową dziurę!!
-
est
to zupełnie jak Tiamat ;)
-
Heretyk
ja myślę, że bardziej w kierunku King Crimson idą
- Riven
- Kontakt:
Żarty żartami. Nowa płyta to logiczna kontynuacja tego co robią od kilku lat i dziwią mnie te bolące dupy u fanów ich dotychczasowej twórczości. Ładnie to ujął znajomy :
"już wiem kim są ludzie, którzy lubią N,D, a nie lubią późniejszych.
?
Zjeby, które muszą mieć skocznie i prosto, żeby zrozumieć"
;d
I tyle
"już wiem kim są ludzie, którzy lubią N,D, a nie lubią późniejszych.
?
Zjeby, które muszą mieć skocznie i prosto, żeby zrozumieć"
;d
I tyle
-
Maria Konopnicka
Dokładnie tak, po Rebel zaczęli grać muzykę lekką, łatwą i przyjemną - taką, którą bez trudu mogą zaakceptować osoby nie słuchające black metalu, teraz logicznie kontynuując swój rozwój nagrali płytę jeszcze lżejszą, jeszcze łatwiejszą i i jeszcze przyjemniejszą - taką, którą bez trudu mogą zaakceptować osoby nie słuchające metalu. Występ na Eurowizji to tylko kwestia czasu. Wyboldowałem to zdanie, żeby za parę lat łatwiej było znaleźć i dopisać: A nie mówiłem?Riven pisze:Nowa płyta to logiczna kontynuacja tego co robią od kilku lat