SATYRICON

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Awatar użytkownika
Riven
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Kontakt:

Re: SATYRICON

09-09-2013, 21:52

Wiem ;). Ale ogladac tego nie bede, wystarczy tytul klipu.
this is a land of wolves now
Awatar użytkownika
longinus696
zahartowany metalizator

09-09-2013, 23:29

Kurt pisze:Pewnie, wszystko zależy od odpowiedniego "uzasadnienia" takiego dzieła. Może będzie miał trochę szczęścia i zostanie nowym klasykiem, który w taki przewrotny sposób zobrazował impresjonizm.

Oczywiście, że to zależy od uzasadnienia, a czasami po prostu od wymowy, która rzuca się w oczy.
Kurt pisze:Pomijając wszystko, kto ma decydować o tym, czy obraz jest "dobry"? Jednemu się z tym będzie kojarzył, drugiemu nie - kto ma rację? Pierwszy się będzie upierał, że to metaobraz, bo ma wszystkie wymagane elementy, a dla drugiego to będzie zwykła szmira. No chyba, że są jakieś obiektywne kryteria - tutaj jednak jestem spokojny, że takowych nie ma.

Ale dlaczego od razu wchodzisz w problem wartości? Jakie to ma znaczenie dla bycia metamalarstwem? To są dwa różne problemy. Metaobraz nie musi być od razu arcydziełem, tak samo jak metamuzka. Co do "obiektywnych kryteriów" to nie wiem o co Ci konkretnie chodzi. Obiektywne kryteria czego? Bycia metasztuką? Nie wiem po co - to dość nietrudno określić. Obiektywne kryteria wartościowania? Niby takich nie ma, a jednak wśród specjalistów istnieje ogólny konsensus w kwestii wartości pewnych dzieł - skąd się on bierze? Siła tradycji, czy siła oddziaływania tychże artefaktów? Generalnie kryteria oceniania się zmieniają z czasem, ale poszukuje się ich poza indywidualnym gustem, więc nie są one tak całkiem subiektywne.
Kurt pisze:Co do punka, dlaczego odmawiasz takiej świadomej trawestacji formy prog-rockowej racji bycia metamuzyką? Mieli dość skomplikowanych form, chcieli grać prosto i dawali temu wyraz w swój własny sposób - aż doszli do ściany i powstało You Suffer. Nie wiem co pominąłem, jest nawiązanie do formy, jest jej analiza i wreszcie twórczy upust, który nawiązuje (na zasadzie kontrastu) do punktu wyjścia. Ba, jest nawet przy tym nowa jakość. Gdzie się pomyliłem?
Wszędzie. Nie wystarczy się sprzeciwić danemu stylowi, żeby tworzyć tzw. "metasztukę". Trzeba jeszcze w ramach własnej twórczości ten styl analizować pod jakimś względem - OPOWIADAĆ o nim. Do tego potrzebny jest pewien rodzaj wyższej świadomości - dystans do tego, co się robi, znajomość problemów związanych z formą dzieła, zdolność spekulowania co do możliwości. Generalnie jest to teoretyzowanie wewnątrz tego, co się tworzy, na temat tego, co się tworzy. Najłatwiej byłoby mi przytoczyć przykłady ze sztuk wizualnych, a konkretniej z malarstwa (minimal art, hard edge painting, pop art), ale może pomyślę jutro o przykładach z muzyki, żeby to jakoś zobrazować.
megawat pisze:Muzyka nie niesie ze sobą żadnych konkretnych znaczeń, jest nośnikiem emocji i co najwyżej stanów a to zupełnie inna brocha. Wyjątki stanowią umowne dźwięki i zespoły dźwięków, którym człowiek sam nadał znaczenie (sygnały, hymny).
Oczywiście, że muzyka niesie znaczenia. Przecież niemal każdy utwór w muzyce rockowej (i nie tylko) masz ubrany w znaczenie.
The imagination is a muscle. It has to be exercised. Luis Bunuel

http://musicamok.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Maria Konopnicka

10-09-2013, 02:23

Przesłuchałem dziś uważnie ostatni album Satyricon, później włączyłem debiut Defecation i powolutku dochodzę do wniosku, że ""Purity Dilution" jest minimalnie lepsza

Obrazek
Awatar użytkownika
Skaut
mistrz forumowej ceremonii

10-09-2013, 18:59

Coś tam było! Człowiek!
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

10-09-2013, 19:01

number, bulletbelts sa policzalne
Awatar użytkownika
Plastek
zahartowany metalizator
Kontakt:

10-09-2013, 19:05

Akurat te pedały mają podstawy by pierdolić o black metalu...
Ufoludku ufoludku zerżnij mnie. Ufoludku ufoludku zerżnij mnie. Zerżnij, zerżnij u-f-o-l-u-d-k-u mnie.
Jesteśmy Fisted Sister i lubimy się jebać!!!! Wyjebiemy nawet owcę!!!!
Wszyscy ręce w górę! Wszyscy ręce w górę!
Wolę kakaową dziurę!!
Awatar użytkownika
Skaut

10-09-2013, 19:13

Riven pisze:number, bulletbelts sa policzalne
do policzalnych można stosować jedno i drugie.
Coś tam było! Człowiek!
raphi
zaczyna szaleć

10-09-2013, 19:58

Mi ten najnowszy album Satyricon kojarzy się z najnowszym albumem Black Sabbath. Słuchając obu czuję to samo - lekkie przynudzenie połączone z małym odprężeniem.
est

10-09-2013, 20:52

a jak zachowuje się twój zwieracz?
raphi
zaczyna szaleć

10-09-2013, 20:55

Jest zwarty i gotowy :)
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

Re:

10-09-2013, 21:01

Skaut pisze:
Riven pisze:number, bulletbelts sa policzalne
do policzalnych można stosować jedno i drugie.
powaga? bylem pewien, ze tak jak w polskim. the more you know!
Awatar użytkownika
Raagoon
weteran forumowych bitew

10-09-2013, 23:39

vicek pisze:watain nagrał lepsza płytę
w sumie trudno się nie zgodzić
Awatar użytkownika
maciek z klanu

11-09-2013, 07:39

kupilem nowa plytę i jest DZIWNA. to najlepsze okreslenie tego materialu, ale ma potencjal. moim zdaniem satyricon chce isc w strone okult rocka, ale im jeszcze nie wychodzi. moze chca byc jak ghost co pokazuje phoenix. ale czuje ze ta plyta ma cholerny potencjal, jesli mnie nie znudzi. tutaj mozna sie posluzyc mala metafora.

polska kupila pendolino, ktore jest ładne piekne i kolorowe, a norwegia ma satyricon. moze za jakis czas i jedno i drugie bedzie jezdzic? miejmy nadzieje, ze szybko.

ps. aha i nie zgodze się, że ta płyta nie jest hiciarska. moim zdaniem jest bardzo melancholijna, ale i bardzo hiciarska.
Adrian696 pisze:nie, BURZUM jest emo ;)
Jestem Maciek, szukam klanu.
est

11-09-2013, 10:25

2 w 1 so wiele win!!!
Awatar użytkownika
Lykantrop

11-09-2013, 11:14

maciek z klanu pisze:kupilem nowa plytę i jest DZIWNA. to najlepsze okreslenie tego materialu, ale ma potencjal. moim zdaniem satyricon chce isc w strone okult rocka, ale im jeszcze nie wychodzi.
Chyba raczej w stronę Sisters of Mercy albo The Cure.
Only pierwsze bicia are real!
manieczki pisze:Proszę tutaj pana lykantropa nie denerwować dzisiaj już, bo wypił 5(pięć) piwek, d.o.k.u.r.w.i.l wor metalem i cisnienie jego wynosi tera 150/95
Awatar użytkownika
Plastek
zahartowany metalizator
Kontakt:

11-09-2013, 11:16

Panie, co pan? The Cure?
Ufoludku ufoludku zerżnij mnie. Ufoludku ufoludku zerżnij mnie. Zerżnij, zerżnij u-f-o-l-u-d-k-u mnie.
Jesteśmy Fisted Sister i lubimy się jebać!!!! Wyjebiemy nawet owcę!!!!
Wszyscy ręce w górę! Wszyscy ręce w górę!
Wolę kakaową dziurę!!
est

11-09-2013, 11:18

to zupełnie jak Tiamat ;)
Heretyk

11-09-2013, 11:19

ja myślę, że bardziej w kierunku King Crimson idą
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

11-09-2013, 11:27

Żarty żartami. Nowa płyta to logiczna kontynuacja tego co robią od kilku lat i dziwią mnie te bolące dupy u fanów ich dotychczasowej twórczości. Ładnie to ujął znajomy :

"już wiem kim są ludzie, którzy lubią N,D, a nie lubią późniejszych.

?

Zjeby, które muszą mieć skocznie i prosto, żeby zrozumieć"

;d
I tyle
Maria Konopnicka

11-09-2013, 11:40

Riven pisze:Nowa płyta to logiczna kontynuacja tego co robią od kilku lat
Dokładnie tak, po Rebel zaczęli grać muzykę lekką, łatwą i przyjemną - taką, którą bez trudu mogą zaakceptować osoby nie słuchające black metalu, teraz logicznie kontynuując swój rozwój nagrali płytę jeszcze lżejszą, jeszcze łatwiejszą i i jeszcze przyjemniejszą - taką, którą bez trudu mogą zaakceptować osoby nie słuchające metalu. Występ na Eurowizji to tylko kwestia czasu. Wyboldowałem to zdanie, żeby za parę lat łatwiej było znaleźć i dopisać: A nie mówiłem?
ODPOWIEDZ