ARCTURUS

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ
535

Re: ARCTURUS

30-05-2015, 20:07

Ale Rafale drogi...Któreż to prog-rockowe momenty są aż tak rażące? Których nie było wcześniej?
Awatar użytkownika
TORTURER
w mackach Zła

31-05-2015, 06:42

Oni po prostu zrobili przeskok jak od Uriah Heep do Moniki i Kulfona,w tym problem ;)
Death Dwells in Love
535

31-05-2015, 08:25

Bzdura wierutna...Weź sobie posłuchaj jedynki i dwójki. Nie mówiąc o reszcie. Wszystko to co nagrano na ostatniej, tam się znajduje. Tylko przyszedł taki dziwny czas, by jebać wszystko na oślep.
Artur_burzum
zaczyna szaleć

31-05-2015, 10:39

535 pisze:Bzdura wierutna...Weź sobie posłuchaj jedynki i dwójki. Nie mówiąc o reszcie. Wszystko to co nagrano na ostatniej, tam się znajduje. Tylko przyszedł taki dziwny czas, by jebać wszystko na oślep.
100/100+1
Awatar użytkownika
hcpig
mistrz forumowej ceremonii

31-05-2015, 10:55

535 pisze:Bzdura wierutna...Weź sobie posłuchaj jedynki i dwójki.
Nowa nie ma nic wspólnego z jedynką (to akurat plus) ani z dwójką, jeżeli już to najbliżej jej do poprzedniczki tylko że przystopwano zapędy progowe (plus), dodano trochę elektroniki (plus) i zmasakrowano wokale (w najlepszych ich momentach jest poprawnie, w słabszych jest dramat).

I piszę to jako fan bo trochę dziwią mnie komentarze rozpoczynajace się od 'Arcturus to zawsze gówniany był / źle zniósł próbę czasu' bo takie osoby opluwałyby zespół cokolwiek by Norwegowie nie nagrali.
Yare Yare Daze
Awatar użytkownika
rafalt.sobczak
rozkręca się

31-05-2015, 12:17

535 pisze:Ale Rafale drogi...Któreż to prog-rockowe momenty są aż tak rażące? Których nie było wcześniej?
Ale czy ja mówię, że tego nie było, po prostu nie lubię większości prog-rockowych tworów. Dla mnie Arcturus zawsze był co najwyżej średnim, nieco groteskowym zespołem. I chyba jest to najlepsza płyta w ich dyskografii, mimo wad, które omówiłem w poprzednim poście.
Jak mawiał Horacy "Gardzę nieoświeconym tłumem i trzymam się z dala"

Tylko, w takim razie co ja robię na masterfulu?
535

31-05-2015, 12:39

hcpig pisze:
535 pisze:Bzdura wierutna...Weź sobie posłuchaj jedynki i dwójki.
Nowa nie ma nic wspólnego z jedynką (to akurat plus) ani z dwójką,....
Świetnie, że muzyka może być odbierana na niezliczoną ilość sposobów, prowokując do wielu interpretacji. W tym przypadku jestem jednak zaniepokojony. Nie słychać "black metalowej" jedynki i The Satanist? Jestem pewien, że są tam wręcz cytaty z tych płyt. Oczywiście wokale Vortexa, wywołujące wkurwienie to najmocniejszy element tego materiału. Mało tego. Vortex zawsze bił wokalami Garma.
Awatar użytkownika
nicram
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

31-05-2015, 16:45

535 pisze: Mało tego. Vortex zawsze bił wokalami Garma.
Obrazek
all the monsters will break your heart
535

31-05-2015, 21:05

Masz z tym jakiś problem zdechły szczurku? Znowu chcesz płakać w poduchę?
535

31-05-2015, 21:35

rafalt.sobczak pisze:
535 pisze:Ale Rafale drogi...Któreż to prog-rockowe momenty są aż tak rażące? Których nie było wcześniej?
Ale czy ja mówię, że tego nie było, po prostu nie lubię większości prog-rockowych tworów. Dla mnie Arcturus zawsze był co najwyżej średnim, nieco groteskowym zespołem. I chyba jest to najlepsza płyta w ich dyskografii, mimo wad, które omówiłem w poprzednim poście.
Najlepsza po doskonałej Sideshow Symphonies oczywiście.
Awatar użytkownika
manieczki

04-06-2015, 03:07

535, jest zazdrość?
Obrazek
http://krucjatarozancowazaojczyzne.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
morbid
rasowy masterfulowicz

04-06-2015, 16:34

ktoś Ci za to opierdoli rurkę...
535

04-06-2015, 17:28

manieczki pisze:535, jest zazdrość?
Obrazek
Oszalałeś? Mam zazdrościć komuś posiadania bazgrołów, autorstwa grupki homosiów?
Awatar użytkownika
hcpig
mistrz forumowej ceremonii

04-06-2015, 17:35

535 pisze:Oczywiście wokale Vortexa, wywołujące wkurwienie to najmocniejszy element tego materiału. Mało tego. Vortex zawsze bił wokalami Garma.
To już jest jakiś wyrafinowany trolling, którego nie rozumiem. Kurde, chyba nawet na czwórce Dimmu były lepsze wokale.

Naprawdę nie słyszysz, że on się na tej płycie po prostu męczy?
Yare Yare Daze
535

04-06-2015, 18:00

Żaden trolling. Przyznaję, że są momenty dramatyczne, ale ja to traktuję jak zabawę, eksperyment.Poza tym w Arcturus to nie jest jakaś wielka nowość. Oczywiście rozumiem, że ktoś może zareagować pawiem. Ja, przykładowo, mam skurcze żołądka przy Don't Break The Oath.... i od lat nie mogę tego przełamać. Kurwa zaczynam się znowu tłumaczyć. Krótko. Vortexa cenię wyżej i podtrzymuję to co napisałem.
Awatar użytkownika
nicram

04-06-2015, 21:00

hcpig pisze:
535 pisze:Oczywiście wokale Vortexa, wywołujące wkurwienie to najmocniejszy element tego materiału. Mało tego. Vortex zawsze bił wokalami Garma.
To już jest jakiś wyrafinowany trolling,
Myślę, że w tych kategoriach należy to rozpatrywać.

Vortex to bez wątpienia BYŁ technicznie znakomity wokalista. Napisałem to w czasie przeszłym, bo jego obecna dyspozycja pozostawia delikatnie rzecz ujmując, wiele do życzenia. Niestety głos trzeba ćwiczyć i chyba te parę lat rozbratu w nagrywaniu płyt nie wywarło na niego dobrego wpływu. To co zaprezentował na Arcturian to jest bardzo nieprofesjonalne podejście do sprawy. Oczywiście można te wygłupy potraktować dosłownie, ale moim zdaniem w ten sposób pan wokalista tuszuje niedostatki wokalne. Przecież na tej płycie nie ma jednego utworu, w którym wzniósłby się wokalnie na poziom choćby Sideshow Symphonies. Garm moim zdaniem ma zdecydowanie większe możliwości jeżeli chodzi o modulację barwy głosu. Zresztą takie płyty jak Kveldssanger, Themes from William Blake's The Marriage of Heaven and Hell, Blood Inside, LMI, The Sham Mirrors, Murder Nature mówią same za siebie. Garma także cenię wyżej jako twórcę, bo niestety imć Vortex na przestrzeni tych kilkunastu już lat swojej kariery nagrał dwie dobre płyty: Sideshow Symphonies i The Archaic Course. To trochę mało.
535

04-06-2015, 21:30

Nie chcę kolejnej awantury, ale...Można powiedzieć, że to chujnia, ale, że w tej chujni Vortex nie daje rady? I ma nie wyćwiczony wokal? Słuchać przez tyle lat tego gościa i nie stwierdzić stylu?

[youtube][/youtube]

edit
Pamiętam ostatni występ Borknagar na Brutalu. Czeskie hostessy od Jagermeistera zasłaniały uszy, gdy Simen wchodził na wysokie rejestry. Tak się niektórzy zachowujecie tutaj na forum. Jakby to był pierwszy raz.
Awatar użytkownika
nicram

04-06-2015, 21:43

To co tutaj wkleiłeś tym bardziej utwierdza mnie w przekonaniu, że coś mu się z głosem jednak stało. 0:50-0:54 wyraźne problemy w utrzymaniem wysokich dźwięków i ich wyciągnięciem do góry. 1:09-1:12 to samo, tylko zakamuflowane black metalowym skrzekiem. Jak porównuję z tym co zaprezentował na Shipwrecked in Oslo to jest dzień do nocy.

edit: ja bardzo lubię jak Simen wchodzi w wysokie rejestry. Czysto. Jak tutaj: " onclick="window.open(this.href);return false;
535

04-06-2015, 22:36

Wiesz co można zrobić w studio. Nawet ja mogę tak zaśpiewać. Baranim głosem.

edit
Ewidentnie nigdy nie darłeś mordy przy alei Unii, ani na Widzewie...Na tym ostatnim to nawet lepiej. Kamieniarze pierdoleni.
Awatar użytkownika
longinus696
zahartowany metalizator

04-06-2015, 23:57

Ten zespół jest dla mnie skończony odkąd zobaczyłem ich na Brutalu w 2012 r. Lukier lał się ze sceny i płynął kilometrami. Stwierdziłem, że w tej muzyce nie ma dosłownie NICZEGO, co interesowałoby mnie w muzyce.
The imagination is a muscle. It has to be exercised. Luis Bunuel

http://musicamok.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
ODPOWIEDZ