METALLICA

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Awatar użytkownika
ozob
zahartowany metalizator

Re: METALLICA

14-04-2023, 22:31

Słaby w chuj jest ten nr.
"Bawi mnie, gdy widzę jak ludzie, których tam wtedy nie było, albo nie są Norwegami, rozwodzą się nad dawanymi czasami, jakby wszyscy jednoczyli się wówczas przeciwko wspólnemu celowi" - Dolk.
Awatar użytkownika
wonsz
rasowy masterfulowicz

14-04-2023, 23:47

płyta z generatora, brzmi jak nagrywanie żeby wypełnić kontrakt z nielubianą wytwórnią.
rzułf
Awatar użytkownika
hcpig
mistrz forumowej ceremonii

15-04-2023, 09:25

Wyszło też na taśmie:

Obrazek
Yare Yare Daze
Awatar użytkownika
vicek
zahartowany metalizator

15-04-2023, 11:14

Płyta najlepsza od lat
Awatar użytkownika
Ascetic
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

15-04-2023, 11:22

To oczywiste.

Tylko ta solówa na 3:38 albo jakoś tak w Room. Power metyl, bez powera i zagrany jak koślawy niemiecki stadionowy Power, znów metyl. I ten bas jak od pchlarza fleji z redhotów. Ale to może dobrze, że truchiłło jest choć trochę słyszany.

I to wszechobecne cyk, cyk, też w pytke jest. To pewnie dlatego, żeby randomowy odbiorca metki nie pogubił się przez przypadek w zagraniach pana perkusisty. Jest urokliwie prosto, naiwnie wręcz.
Poro
Awatar użytkownika
Sgt. Barnes
zahartowany metalizator

15-04-2023, 12:53

Przesłuchałem dwa razy, nie chce mi się więcej. Wróciłem do Load, jest przepaść. Niby inna muzyka, inna produkcja, ale wolę ten ich country/stoner/danzig metal niż te powroty do "korzeni". Jak słucham Bleeding me na maca, to ściany się poruszają, chociaż to prawie ballada...
Prawdziwy mężczyzna powinien być...ogolony i ciut, ciut pijany.
Bolesław Wieniawa-Długoszowski.
BOLEK
weteran forumowych bitew

15-04-2023, 13:35

ja zakończyłem swą przygodę na re Load następnych płyt nie słuchałem oprócz jakiś tam zajawek szkoda czasu
"Mnie się podobają melodie, które już raz słyszałem. Po prostu. No... To... Poprzez... No reminiscencję. No jakże może podobać mi się piosenka, którą pierwszy raz słyszę."
Awatar użytkownika
TheDude

15-04-2023, 13:53

BOLEK pisze:
15-04-2023, 13:35
ja zakończyłem swą przygodę na re Load następnych płyt nie słuchałem oprócz jakiś tam zajawek szkoda czasu
Popieram postawę, sam również ją stosuję :)

Obrazek
Awatar użytkownika
hcpig

15-04-2023, 14:20

Ta płyta gorsza wariacja ostatniej, z poprawianymi komputerowo wokalami (Hetfield już prawie 'nie wyciąga') i wszystkimi wadami 'Death Magnetic'. Nie ma na szczęście żadnej chujowej ballady ale nie podobają mi się kompozycje, brak hitów, mało jest luzu i tego ducha Metalliki, który powrócił tak mocno na ostatniej. Poprzednio mieliśmy sporo Load / Reload, teraz chyba tylko 'You Must Burn!' tym pachnie (walec pod 'Devil's Dance'), jest to na pewno najmocniej osadzona w NWOBHM płyta Mety i jak ktoś lubi takie klimaty to wejdzie na 6-7/10, ja tam jak kolega poniżej cytowany:
Sgt. Barnes pisze:
wolę ten ich country/stoner/danzig metal niż te powroty do "korzeni".
A, no i nawet w słabszej formie współczesna Meta niszczy 'Repentless' Slayera.
Yare Yare Daze
Awatar użytkownika
ozob
zahartowany metalizator

15-04-2023, 14:25

Wyjebalbym nr ostatni, Crown of Barbed Wire, You Must Burn i Sleepwalk My Life Away. Płyta by tylko zyskała, bo byłaby krotrsza i odpadłyby zamulacze. Ogólnie jest dobrze, a mogło być świetnie.
"Bawi mnie, gdy widzę jak ludzie, których tam wtedy nie było, albo nie są Norwegami, rozwodzą się nad dawanymi czasami, jakby wszyscy jednoczyli się wówczas przeciwko wspólnemu celowi" - Dolk.
Awatar użytkownika
Hellion
w mackach Zła

15-04-2023, 15:34

hcpig pisze:
15-04-2023, 14:20
Ta płyta gorsza wariacja ostatniej, z poprawianymi komputerowo wokalami (Hetfield już prawie 'nie wyciąga') i wszystkimi wadami 'Death Magnetic'. Nie ma na szczęście żadnej chujowej ballady ale nie podobają mi się kompozycje, brak hitów, mało jest luzu i tego ducha Metalliki, który powrócił tak mocno na ostatniej. Poprzednio mieliśmy sporo Load / Reload, teraz chyba tylko 'You Must Burn!' tym pachnie (walec pod 'Devil's Dance'), jest to na pewno najmocniej osadzona w NWOBHM płyta Mety i jak ktoś lubi takie klimaty to wejdzie na 6-7/10, ja tam jak kolega poniżej cytowany:
Sgt. Barnes pisze:
wolę ten ich country/stoner/danzig metal niż te powroty do "korzeni".
A, no i nawet w słabszej formie współczesna Meta niszczy 'Repentless' Slayera.
O chuju zloty, wez ty już nie pierdol z tym niszczeniem.
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA

15-04-2023, 15:35

Sgt. Barnes pisze:
Przesłuchałem dwa razy, nie chce mi się więcej. Wróciłem do Load, jest przepaść. Niby inna muzyka, inna produkcja, ale wolę ten ich country/stoner/danzig metal niż te powroty do "korzeni". Jak słucham Bleeding me na maca, to ściany się poruszają, chociaż to prawie ballada...
Można nie lubić Load albo Reload, ale tam zawsze były jakieś wyraźne kawałki które trafiły do kanonu i każdy je zna, zwłaszcza na Reload, a od St. Anger włącznie nie znam takiego ani jednego...
If you do everything right, there will be no struggle.
If you struggle, you're not doing something right.
Sturm
postuje jak opętany!

15-04-2023, 15:36

Mam takie niejasne wrażenie, że kiedy muzycy Mety i Fidelman czytają opinie, że to można było wywalić, tamto skrócić, Larsa schować z samego tyłu, a za to wysunąć bas, uśmiechają się pod wąsem. No bo załóżmy, że wychodzi płyta optymalna — 40-45-minutowa, wyprodukowana tak, jak trzeba. No fajnie, jest dobra, może bardzo dobra, ale i tak prochu nie wymyślają, nie te lata, zatem żyje parę miesięcy i tyle. A tak ludzie będą robić swoje składanki bez tych gorszych utworów. Jeden powie, że powinna się kończyć „Crown of Barbed Wire”, a „Inamorata” wyjebać, drugi — że wyjebać to starą tamtego z brzucha jej starej, bo właśnie „Crown of Barbed Wire” jest do niczego, a „Inamorata” genialna, tylko z odpowiednim brzmieniem. I zdolniachy z YT będą przycinać za długie kawałki, robić własne miksy, chować Larsa, wszyscy zachwyceni swoimi wersjami i sobą. W ten sposób płyta będzie żyła oddolnie całe lata.
Awatar użytkownika
ozob
zahartowany metalizator

15-04-2023, 15:40

ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze:
15-04-2023, 15:35
Sgt. Barnes pisze:
Można nie lubić Load albo Reload, ale tam zawsze były jakieś wyraźne kawałki które trafiły do kanonu i każdy je zna, zwłaszcza na Reload, a od St. Anger włącznie nie znam takiego ani jednego...
"Zwłaszcza na Relaoad". XD
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA

15-04-2023, 15:43

ozob pisze:
15-04-2023, 15:40
"Zwłaszcza na Relaoad". XD
Nie znam Relaload, to chyba jakiś musical Disneya, natomiast na Reload jest masa doskonale zapamiętywalnych kawałków, The Memory Remains, Where the Wild Things Are, Fuel, Fixxxer, Attitude, aż chyba puszczę zaraz.
Awatar użytkownika
Hellion
w mackach Zła

15-04-2023, 15:44

Load ma chyba więcej hitów - until it sleeps, king nothing, hero of the day, mama said
Reload chyba za to bardziej nośne - the memory remains, fuel, unforgiven II
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA

15-04-2023, 15:45

Sturm pisze:
15-04-2023, 15:36
Mam takie niejasne wrażenie, że kiedy muzycy Mety i Fidelman czytają opinie, że to można było wywalić, tamto skrócić, Larsa schować z samego tyłu, a za to wysunąć bas, uśmiechają się pod wąsem. No bo załóżmy, że wychodzi płyta optymalna — 40-45-minutowa, wyprodukowana tak, jak trzeba. No fajnie, jest dobra, może bardzo dobra, ale i tak prochu nie wymyślają, nie te lata, zatem żyje parę miesięcy i tyle. A tak ludzie będą robić swoje składanki bez tych gorszych utworów. Jeden powie, że powinna się kończyć „Crown of Barbed Wire”, a „Inamorata” wyjebać, drugi — że wyjebać to starą tamtego z brzucha jej starej, bo właśnie „Crown of Barbed Wire” jest do niczego, a „Inamorata” genialna, tylko z odpowiednim brzmieniem. I zdolniachy z YT będą przycinać za długie kawałki, robić własne miksy, chować Larsa, wszyscy zachwyceni swoimi wersjami i sobą. W ten sposób płyta będzie żyła oddolnie całe lata.
Niezły trik, czyli chodzi o to, żeby zrobić płytę jak najgorszą, żeby potem latami ją poprawiano, i przez to będzie żyła oddolnie całe lata. Kalifornijska szkoła marketingu.
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA

15-04-2023, 15:47

Hellion pisze:
Load ma chyba więcej hitów - until it sleeps, king nothing, hero of the day, mama said
Kiedyś strasznie lubiłem Wasting my Hate i Hero of the Day (wciąż lubię), ale trochę uszło ze mnie powietrze jak przeczytałem w wywiadzie że to w zasadzie zapychacze zrobione na odpierdol, bo płyta była za krótka. No bo jak sam twórca uważa, że kawałek jest słaby, to tak trochę głupio go w ogóle wypuszczać.
Awatar użytkownika
Rejwan
weteran forumowych bitew

15-04-2023, 16:05

na poprzedniej było kilka zapadających w pamięć hitów jak np. Moth Into Flame, gdzie była jakaś energia w sumie,
no a na nowej brak hitów i energii
To make a mistake is human but to really fuck things up you need a computer.
Awatar użytkownika
Sgt. Barnes
zahartowany metalizator

15-04-2023, 16:47

ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze:
15-04-2023, 15:47
Hellion pisze:
Kiedyś strasznie lubiłem Wasting my Hate i Hero of the Day (wciąż lubię), ale trochę uszło ze mnie powietrze jak przeczytałem w wywiadzie że to w zasadzie zapychacze zrobione na odpierdol, bo płyta była za krótka. No bo jak sam twórca uważa, że kawałek jest słaby, to tak trochę głupio go w ogóle wypuszczać.
Ja chciałbym, żeby dziś wypuszczali takie "wypełniacze" :D Dla mnie Load, chociaż długa jak życie przeciętnego Japończyka, to kopalnia zajebistej muzy - chyba tylko Poor Twisted Me bym wywalił i dał w to miejsce kapitalny Devil Dance z Reload. Zresztą, z tych dwóch albumów można zrobić taki zestaw, że mucha nie kuca...
Prawdziwy mężczyzna powinien być...ogolony i ciut, ciut pijany.
Bolesław Wieniawa-Długoszowski.
ODPOWIEDZ