Księża

Tematy niekoniecznie związane z metalem i muzyką...

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Awatar użytkownika
Oferma
weteran forumowych bitew

Re: Księża

27-11-2019, 14:27

Bloodcult pisze: ukochane dziecka Jezusa i Maryi
Czej, czej, czej... Czy ta formułka insynuuje, że jezus miał dziecko z własna matką? I coś mi jeszcze mów o wynaturzeniu dzisiejszego społeczeństwa...
How entranced we are by the fire
Or enslaved to our own desires
Human - all too fucking human!
Awatar użytkownika
WaszJudasz
zahartowany metalizator

27-11-2019, 14:35

Bloodcult pisze:To już problem szkół albo i nawet zwykła wygada (Skoro tylko nie liczni nie chodzą to łatwiej zapisać wszystkich hurtem).
Nie, to problem państwa, które włazi w dupska biskupom i boi się konsekwentnie egzekwować nawet to już i tak dające im kuriozalne przywileje prawo.

Bloodcult pisze:aby potem nie było pretensji że ludzie wierzą w mord 80 milionów Indian :)
Wątpię, by taki problem zaistniał. Interesuję się Indianami od bardzo dawna, a o takiej tezie po raz pierwszy przeczytałem w Twoich postach.
Mózg powiększa się w czaszce, kiedy wody w rzece wzbierają. Wtenczas błony czerepu się wznoszą, przybliżając do czaszki.
Awatar użytkownika
Bloodcult
mistrz forumowej ceremonii

27-11-2019, 14:41

Nicram cytował nawet książkę która to podobno udowadnia :) To naukowiec nie będę z nim polemizował :)
Grzegorz Braun to ruski agent

http://allegro.pl/uzytkownik/bloodcult
Awatar użytkownika
WaszJudasz
zahartowany metalizator

27-11-2019, 14:46

Podejrzewam, że ktoś poleciał grubym skrótem myślowym. Bo to, że miała miejsce tego rzędu hekatomba Indian jako NASTĘPSTWO konkwisty jest jak najbardziej realne.
Mózg powiększa się w czaszce, kiedy wody w rzece wzbierają. Wtenczas błony czerepu się wznoszą, przybliżając do czaszki.
Awatar użytkownika
Triceratops
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

27-11-2019, 16:18

Dziwne, ze wam sie nie nudzi, przeciez obecnosc religii nie ma wplywu na to czy ktos zostanie katolikiem, wiekszosc z nas tutaj miala i co, dalo to cos? Moze zlapia pare slabych jednostek i tyle, nie rozumiem o co kruszyc kopie, Ot tak samo jak z darwinizmem, tez kazdy z nas mial a kto wierzy w te bajki? XDD
woodpecker from space
Awatar użytkownika
Bloodcult

27-11-2019, 16:42

WaszJudasz pisze:Podejrzewam, że ktoś poleciał grubym skrótem myślowym. Bo to, że miała miejsce tego rzędu hekatomba Indian jako NASTĘPSTWO konkwisty jest jak najbardziej realne.
Nie. Nasz pan historyk wyraźnie pisał o ludobójstwie w wyniku działań zbroinych :)
Grzegorz Braun to ruski agent

http://allegro.pl/uzytkownik/bloodcult
Nasum

27-11-2019, 17:28

Pewnie w wyniku działań zbrojnych spora ilość też poległa, weźmy pod uwagę przewagę technologiczną chociażby. Następstwa wojny - epidemie, głód, nowe nieznane dotąd choroby - zebrały kolejne żniwo. Dokładnej liczby nikt już nie poda, wszystkie liczby są szacunkowe. I, co by nie mówić, prawdopodobne.
Awatar użytkownika
Medard

27-11-2019, 17:28

Bloodcult pisze:
WaszJudasz pisze:Podejrzewam, że ktoś poleciał grubym skrótem myślowym. Bo to, że miała miejsce tego rzędu hekatomba Indian jako NASTĘPSTWO konkwisty jest jak najbardziej realne.
Nie. Nasz pan historyk wyraźnie pisał o ludobójstwie w wyniku działań zbroinych :)
Jako pierwszy ludobójstwo przeprowadzone przez konkwistę ujawnił hiszpański, co ciekawe, duchowny Bartolomeo de las Casas w Krótkiej historii o wyniszczeniu Indian. Podawał tam konkretne dane, są to liczby i skala przypominające Holocaust.
On tam był, ale oczywiście część danych zbierał z opowieści. Mam u rodziców tę książkę, mogę kiedyś zerknąć, bo czytałem wiele lat temu. Ale opisywał wszystkie ważne podboje i dokładnie samo ludobójstwo i to przerażające historie.
Ostatnio zmieniony 27-11-2019, 17:29 przez Medard, łącznie zmieniany 1 raz.
Die Welt ist meine Vorstellung.
Nasum

27-11-2019, 17:29

Wrzuć skany jak Ci się będzie chciało. Może niekoniecznie całej książki, ale jakies wybrane fragmenty.
Awatar użytkownika
Medard

27-11-2019, 17:32

Nasum pisze:Pewnie w wyniku działań zbrojnych spora ilość też poległa, weźmy pod uwagę przewagę technologiczną chociażby. Następstwa wojny - epidemie, głód, nowe nieznane dotąd choroby - zebrały kolejne żniwo. Dokładnej liczby nikt już nie poda, wszystkie liczby są szacunkowe. I, co by nie mówić, prawdopodobne.
Indianie byli rozgrywani przez konkwistę, często ich wspomagali w walkach przeciwko lokalnym władcom, Hiszpanie buntowali jedne ludy przeciwko innym, więc wielu Indian zginęło z rąk innych Indian. Ale to nie umniejsza winy samych Hiszpanów.

Duże znaczenie miała religia i fakt, że biali byli uważani jako wybawiciele, bogowie, albo wojownicy bogów itp.
Awatar użytkownika
Medard

27-11-2019, 17:34

Nasum pisze:Wrzuć skany jak Ci się będzie chciało. Może niekoniecznie całej książki, ale jakies wybrane fragmenty.
Jasne. To krótka kniga.
Awatar użytkownika
uglak

27-11-2019, 17:39

Nasum pisze:Wrzuć skany jak Ci się będzie chciało. Może niekoniecznie całej książki, ale jakies wybrane fragmenty.
jak krotka to pewnie tutaj jest cala: http://www.gutenberg.org/cache/epub/203 ... mages.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Guilty of being right
Awatar użytkownika
Medard

27-11-2019, 17:50

uglak pisze:
jak krotka to pewnie tutaj jest cala: http://www.gutenberg.org/cache/epub/203 ... mages.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Chyba trochę dłuższa, ale może się mylę.
Bo czytałem w tym samym czasie jeszcze inną pozycję o Inkach i nie pamiętam, czy ten zakonnik Bartek też to opisywał.
Awatar użytkownika
83koper83
rasowy masterfulowicz

27-11-2019, 17:51

Pomijając już wszystko inne, przecież "lekcje" religii w szkołach ponadpodstawowych za moich czasów to był wypas bydła do kwadratu, czy to księżulo czy katechetka ledwo wyrabiali nerwowo, wszyscy ich mieli w chuju, ostentacyjnie zżynali zadania z prawdziwych przedmiotów, łazili po klasie.

Przecież fikcja religii w szkołach służy tylko i wyłącznie finansom Kościoła. Młodzież odbiera jedynie lekcje cynizmu. Bez cienia ironii mogę napisać, że wyprowadzenie katechezy ze szkół oznaczałoby postawienie na jakość krzewienia wiary, a nie fikcyjną masówkę.

BXVI >>>>> JPII
Indywidualna refleksja teologiczna >>>>> katolicyzm stadionowy.

Ale co ja tam wiem, w sumie to jebać katoli, im głupiej postępują, tym szybciej wyginą. I najśmieszniejsze jest to, że jak już wyginą do 0,5% populacji, dalej będą wypisywać w swoich gazetach, że jest ich 90% czy tam 70% bo tyle dzieci chodzi na religię.
Kerosene keeps me warm.
Awatar użytkownika
Drone

27-11-2019, 18:13

Mam kolegę księdza, uczy też w liceum. Jak się będę z nim widział, to zapytam, jak teraz jest :)
Przegrana jest na wyciągnięcie ręki.
Awatar użytkownika
Drone

27-11-2019, 19:25

Kolejny funkcjonariusz KK w akcji:

http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... =BoxOpImg8" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
83koper83
rasowy masterfulowicz

27-11-2019, 19:34

Drone pisze:Kolejny funkcjonariusz KK w akcji:

http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... =BoxOpImg8" onclick="window.open(this.href);return false;
Nie ma co robić taniej sensacji, na końcu artykułu napisane jest przecież: w najbliższym czasie odbędzie się rozmowa biskupa z księdzem!
Kerosene keeps me warm.
Awatar użytkownika
Drone

27-11-2019, 19:41

Nie zauważyłem! Co za ulga - mam pewność, że sprawa zostanie załatwiona, jak należy! Na pewno razem odmówią pacierz do św. Dymfny w intencji nawrócenia agresorek z sądu!
Awatar użytkownika
DeadButDreaming
w mackach Zła

27-11-2019, 21:08

83koper83 pisze:Bez cienia ironii mogę napisać, że wyprowadzenie katechezy ze szkół oznaczałoby postawienie na jakość krzewienia wiary, a nie fikcyjną masówkę.
Podaję liczbę osób w Polsce prawdziwie zainteresowanych JAKOŚCIĄ wiary - 17 :) Masówka rulez Panie Kolego! :)
The withered bones of those who failed
But more so of those who didn't even try
Awatar użytkownika
Triceratops

28-11-2019, 08:56

Oferma pisze:LEWICA JEST NAJSUPEROWSZA, ZAPAMIETAJ SOBIE, TRICEPS OSZCZERCO
Wlasnie wrucilem od taturzysty, wytatulowalem sobie na czole. Teraz codziennie sie zastanawiam dlaczego nie zrobilem napisu odwrotnego tak jak "ambulans" na karetkach.
woodpecker from space
ODPOWIEDZ