Czej, czej, czej... Czy ta formułka insynuuje, że jezus miał dziecko z własna matką? I coś mi jeszcze mów o wynaturzeniu dzisiejszego społeczeństwa...Bloodcult pisze: ukochane dziecka Jezusa i Maryi
Księża
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
- Oferma
- weteran forumowych bitew
Re: Księża
How entranced we are by the fire
Or enslaved to our own desires
Human - all too fucking human!
Or enslaved to our own desires
Human - all too fucking human!
- WaszJudasz
- zahartowany metalizator
Nie, to problem państwa, które włazi w dupska biskupom i boi się konsekwentnie egzekwować nawet to już i tak dające im kuriozalne przywileje prawo.Bloodcult pisze:To już problem szkół albo i nawet zwykła wygada (Skoro tylko nie liczni nie chodzą to łatwiej zapisać wszystkich hurtem).
Wątpię, by taki problem zaistniał. Interesuję się Indianami od bardzo dawna, a o takiej tezie po raz pierwszy przeczytałem w Twoich postach.Bloodcult pisze:aby potem nie było pretensji że ludzie wierzą w mord 80 milionów Indian :)
Mózg powiększa się w czaszce, kiedy wody w rzece wzbierają. Wtenczas błony czerepu się wznoszą, przybliżając do czaszki.
- Bloodcult
- mistrz forumowej ceremonii
Nicram cytował nawet książkę która to podobno udowadnia :) To naukowiec nie będę z nim polemizował :)
- WaszJudasz
- zahartowany metalizator
Podejrzewam, że ktoś poleciał grubym skrótem myślowym. Bo to, że miała miejsce tego rzędu hekatomba Indian jako NASTĘPSTWO konkwisty jest jak najbardziej realne.
Mózg powiększa się w czaszce, kiedy wody w rzece wzbierają. Wtenczas błony czerepu się wznoszą, przybliżając do czaszki.
- Triceratops
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Dziwne, ze wam sie nie nudzi, przeciez obecnosc religii nie ma wplywu na to czy ktos zostanie katolikiem, wiekszosc z nas tutaj miala i co, dalo to cos? Moze zlapia pare slabych jednostek i tyle, nie rozumiem o co kruszyc kopie, Ot tak samo jak z darwinizmem, tez kazdy z nas mial a kto wierzy w te bajki? XDD
woodpecker from space
- Bloodcult
Nie. Nasz pan historyk wyraźnie pisał o ludobójstwie w wyniku działań zbroinych :)WaszJudasz pisze:Podejrzewam, że ktoś poleciał grubym skrótem myślowym. Bo to, że miała miejsce tego rzędu hekatomba Indian jako NASTĘPSTWO konkwisty jest jak najbardziej realne.
-
Pewnie w wyniku działań zbrojnych spora ilość też poległa, weźmy pod uwagę przewagę technologiczną chociażby. Następstwa wojny - epidemie, głód, nowe nieznane dotąd choroby - zebrały kolejne żniwo. Dokładnej liczby nikt już nie poda, wszystkie liczby są szacunkowe. I, co by nie mówić, prawdopodobne.
- Medard
Jako pierwszy ludobójstwo przeprowadzone przez konkwistę ujawnił hiszpański, co ciekawe, duchowny Bartolomeo de las Casas w Krótkiej historii o wyniszczeniu Indian. Podawał tam konkretne dane, są to liczby i skala przypominające Holocaust.Bloodcult pisze:Nie. Nasz pan historyk wyraźnie pisał o ludobójstwie w wyniku działań zbroinych :)WaszJudasz pisze:Podejrzewam, że ktoś poleciał grubym skrótem myślowym. Bo to, że miała miejsce tego rzędu hekatomba Indian jako NASTĘPSTWO konkwisty jest jak najbardziej realne.
On tam był, ale oczywiście część danych zbierał z opowieści. Mam u rodziców tę książkę, mogę kiedyś zerknąć, bo czytałem wiele lat temu. Ale opisywał wszystkie ważne podboje i dokładnie samo ludobójstwo i to przerażające historie.
Ostatnio zmieniony 27-11-2019, 17:29 przez Medard, łącznie zmieniany 1 raz.
Die Welt ist meine Vorstellung.
-
Wrzuć skany jak Ci się będzie chciało. Może niekoniecznie całej książki, ale jakies wybrane fragmenty.
- Medard
Indianie byli rozgrywani przez konkwistę, często ich wspomagali w walkach przeciwko lokalnym władcom, Hiszpanie buntowali jedne ludy przeciwko innym, więc wielu Indian zginęło z rąk innych Indian. Ale to nie umniejsza winy samych Hiszpanów.Nasum pisze:Pewnie w wyniku działań zbrojnych spora ilość też poległa, weźmy pod uwagę przewagę technologiczną chociażby. Następstwa wojny - epidemie, głód, nowe nieznane dotąd choroby - zebrały kolejne żniwo. Dokładnej liczby nikt już nie poda, wszystkie liczby są szacunkowe. I, co by nie mówić, prawdopodobne.
Duże znaczenie miała religia i fakt, że biali byli uważani jako wybawiciele, bogowie, albo wojownicy bogów itp.
- Medard
Jasne. To krótka kniga.Nasum pisze:Wrzuć skany jak Ci się będzie chciało. Może niekoniecznie całej książki, ale jakies wybrane fragmenty.
- uglak
jak krotka to pewnie tutaj jest cala: http://www.gutenberg.org/cache/epub/203 ... mages.html" onclick="window.open(this.href);return false;Nasum pisze:Wrzuć skany jak Ci się będzie chciało. Może niekoniecznie całej książki, ale jakies wybrane fragmenty.
Guilty of being right
- Medard
Chyba trochę dłuższa, ale może się mylę.uglak pisze:jak krotka to pewnie tutaj jest cala: http://www.gutenberg.org/cache/epub/203 ... mages.html" onclick="window.open(this.href);return false;Nasum pisze:Wrzuć skany jak Ci się będzie chciało. Może niekoniecznie całej książki, ale jakies wybrane fragmenty.
Bo czytałem w tym samym czasie jeszcze inną pozycję o Inkach i nie pamiętam, czy ten zakonnik Bartek też to opisywał.
- 83koper83
- rasowy masterfulowicz
Pomijając już wszystko inne, przecież "lekcje" religii w szkołach ponadpodstawowych za moich czasów to był wypas bydła do kwadratu, czy to księżulo czy katechetka ledwo wyrabiali nerwowo, wszyscy ich mieli w chuju, ostentacyjnie zżynali zadania z prawdziwych przedmiotów, łazili po klasie.
Przecież fikcja religii w szkołach służy tylko i wyłącznie finansom Kościoła. Młodzież odbiera jedynie lekcje cynizmu. Bez cienia ironii mogę napisać, że wyprowadzenie katechezy ze szkół oznaczałoby postawienie na jakość krzewienia wiary, a nie fikcyjną masówkę.
BXVI >>>>> JPII
Indywidualna refleksja teologiczna >>>>> katolicyzm stadionowy.
Ale co ja tam wiem, w sumie to jebać katoli, im głupiej postępują, tym szybciej wyginą. I najśmieszniejsze jest to, że jak już wyginą do 0,5% populacji, dalej będą wypisywać w swoich gazetach, że jest ich 90% czy tam 70% bo tyle dzieci chodzi na religię.
Przecież fikcja religii w szkołach służy tylko i wyłącznie finansom Kościoła. Młodzież odbiera jedynie lekcje cynizmu. Bez cienia ironii mogę napisać, że wyprowadzenie katechezy ze szkół oznaczałoby postawienie na jakość krzewienia wiary, a nie fikcyjną masówkę.
BXVI >>>>> JPII
Indywidualna refleksja teologiczna >>>>> katolicyzm stadionowy.
Ale co ja tam wiem, w sumie to jebać katoli, im głupiej postępują, tym szybciej wyginą. I najśmieszniejsze jest to, że jak już wyginą do 0,5% populacji, dalej będą wypisywać w swoich gazetach, że jest ich 90% czy tam 70% bo tyle dzieci chodzi na religię.
Kerosene keeps me warm.
- Drone
Mam kolegę księdza, uczy też w liceum. Jak się będę z nim widział, to zapytam, jak teraz jest :)
Przegrana jest na wyciągnięcie ręki.
- Drone
Kolejny funkcjonariusz KK w akcji:
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... =BoxOpImg8" onclick="window.open(this.href);return false;
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... =BoxOpImg8" onclick="window.open(this.href);return false;
- 83koper83
- rasowy masterfulowicz
Nie ma co robić taniej sensacji, na końcu artykułu napisane jest przecież: w najbliższym czasie odbędzie się rozmowa biskupa z księdzem!Drone pisze:Kolejny funkcjonariusz KK w akcji:
Kerosene keeps me warm.
- Drone
Nie zauważyłem! Co za ulga - mam pewność, że sprawa zostanie załatwiona, jak należy! Na pewno razem odmówią pacierz do św. Dymfny w intencji nawrócenia agresorek z sądu!
- DeadButDreaming
- w mackach Zła
Podaję liczbę osób w Polsce prawdziwie zainteresowanych JAKOŚCIĄ wiary - 17 :) Masówka rulez Panie Kolego! :)83koper83 pisze:Bez cienia ironii mogę napisać, że wyprowadzenie katechezy ze szkół oznaczałoby postawienie na jakość krzewienia wiary, a nie fikcyjną masówkę.
The withered bones of those who failed
But more so of those who didn't even try
But more so of those who didn't even try
- Triceratops
Wlasnie wrucilem od taturzysty, wytatulowalem sobie na czole. Teraz codziennie sie zastanawiam dlaczego nie zrobilem napisu odwrotnego tak jak "ambulans" na karetkach.Oferma pisze:LEWICA JEST NAJSUPEROWSZA, ZAPAMIETAJ SOBIE, TRICEPS OSZCZERCO
woodpecker from space