Ciekawostki

Tematy niekoniecznie związane z metalem i muzyką...

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Awatar użytkownika
987654321k
postuje jak opętany!

Re: Ciekawostki

15-03-2025, 20:31

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Medard
mistrz forumowej ceremonii

20-03-2025, 10:57

podręcznik z zadaniami na kangurka matematycznego, wydany w Toruniu, ciekawe, czy Lutzja Mencen to jest z tych Mentzenów kandydatów na prezydenta?
ojciec Sławka to matematyk zdaje się na uniwerku w Toruniu:

Obrazek
Die Welt ist meine Vorstellung.
Awatar użytkownika
Maro
weteran forumowych bitew

21-03-2025, 13:25

mistrzsardu
rasowy masterfulowicz

25-03-2025, 06:48

Gapa.

25.03.2025, Nowy Jork (PAP) - Samolot przewoźnika United Airlines, który wyruszył z międzynarodowego lotniska w Los Angeles do Chin, musiał zawrócić z zaskakującego powodu. Jak podała stacja CNN, jeden z pilotów zapomniał zabrać ze sobą paszportu.
Maszyna wystartowała z LA w sobotę o godzinie 14.00 mając na pokładzie 257 pasażerów i 13 członków załogi. Zgodnie z planem, samolot skierował się na północny zachód, przecinając Ocean Spokojny w drodze do Szanghaju. Podróż miała trwać około 13,5 godziny.
Dane ze strony FlightAware, platformy monitorującej status lotów na całym świecie, ujawniły, że po dwóch godzinach od startu samolot zawrócił i o godzinie 17.00 wylądował w San Francisco.
"Pilot nie posiadał przy sobie paszportu" - poinformowała telewizja CNN, cytując oświadczenie United Airlines.
"Zorganizowaliśmy nową załogę, która tego samego wieczoru zabrała naszych klientów do celu. Pasażerowie otrzymali bony na posiłki o wartości 15 dolarów oraz rekompensatę" - wyjaśniły linie lotmicze.
Nowa załoga wystartowała około godziny 21.00, a samolot wylądował w Szanghaju z około sześciogodzinnym opóźnieniem.
Dziennik "Independent" przypomniał, że to nie pierwszy przypadek, gdy lot został zakłócony z powodu braku odpowiednich dokumentów pilota. W 2019 roku samolot lecący z Wietnamu do Korei Południowej opóźnił się o 11 godzin ponieważ pilot linii T'way Air zgubił paszport.
Celem życia nie jest przeżycie.
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA

25-03-2025, 13:14

mistrzsardu pisze:
25-03-2025, 06:48
Gapa.

25.03.2025, Nowy Jork (PAP) - Samolot przewoźnika United Airlines, który wyruszył z międzynarodowego lotniska w Los Angeles do Chin, musiał zawrócić z zaskakującego powodu. Jak podała stacja CNN, jeden z pilotów zapomniał zabrać ze sobą paszportu.
Maszyna wystartowała z LA w sobotę o godzinie 14.00 mając na pokładzie 257 pasażerów i 13 członków załogi. Zgodnie z planem, samolot skierował się na północny zachód, przecinając Ocean Spokojny w drodze do Szanghaju. Podróż miała trwać około 13,5 godziny.
Dane ze strony FlightAware, platformy monitorującej status lotów na całym świecie, ujawniły, że po dwóch godzinach od startu samolot zawrócił i o godzinie 17.00 wylądował w San Francisco.
"Pilot nie posiadał przy sobie paszportu" - poinformowała telewizja CNN, cytując oświadczenie United Airlines.
"Zorganizowaliśmy nową załogę, która tego samego wieczoru zabrała naszych klientów do celu. Pasażerowie otrzymali bony na posiłki o wartości 15 dolarów oraz rekompensatę" - wyjaśniły linie lotmicze.
Nowa załoga wystartowała około godziny 21.00, a samolot wylądował w Szanghaju z około sześciogodzinnym opóźnieniem.
Dziennik "Independent" przypomniał, że to nie pierwszy przypadek, gdy lot został zakłócony z powodu braku odpowiednich dokumentów pilota. W 2019 roku samolot lecący z Wietnamu do Korei Południowej opóźnił się o 11 godzin ponieważ pilot linii T'way Air zgubił paszport.
W sumie dziwne, bo bedac na lotnisku nie musi przekraczac granicy (wchodzic na lotnisko). Czysto teoretycznie moglby chyba po prostu przejsc z samolotu do samolotu, albo przesiedziec czas pomiedzy lotami w samolocie - jest miejsce do spania, jedzenie, kibel itd. No ale pewnie bylo tu wiecej niuansow.
If you do everything right, there will be no struggle.
If you struggle, you're not doing something right.
Awatar użytkownika
10,5
postuje jak opętany!

25-03-2025, 14:47

987654321k pisze:
15-03-2025, 20:31
Obrazek

Obrazek
Kurwa. Myślałem, że to Becker....
Nono.
Awatar użytkownika
Hatefire

25-03-2025, 15:02

ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze:
W sumie dziwne, bo bedac na lotnisku nie musi przekraczac granicy (wchodzic na lotnisko). Czysto teoretycznie moglby chyba po prostu przejsc z samolotu do samolotu, albo przesiedziec czas pomiedzy lotami w samolocie - jest miejsce do spania, jedzenie, kibel itd. No ale pewnie bylo tu wiecej niuansow.
No, ale samolot nie jest eksterytorialny. Kiedy wlatuje w przestrzeń powietrzną danego kraju przekracza granicę. To, że na lotnisku bada się dopiero prawo załogi/pasażerów do przekroczenia tej granicy, to kwestia techniczna.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA

25-03-2025, 16:09

Hatefire pisze:
25-03-2025, 15:02
ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze:
No, ale samolot nie jest eksterytorialny. Kiedy wlatuje w przestrzeń powietrzną danego kraju przekracza granicę. To, że na lotnisku bada się dopiero prawo załogi/pasażerów do przekroczenia tej granicy, to kwestia techniczna.
No ale nie moga mu sprawdzic paszportu zanim wyladuje. A jak juz wyladuje i okaze sie, ze nie ma paszportu, co mu zrobia? Kaza wracac skad przylecial? Nie ma problemu, taka wlasnie jego robota ;)
Awatar użytkownika
Hatefire

25-03-2025, 16:23

ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze:
25-03-2025, 16:09
No ale nie moga mu sprawdzic paszportu zanim wyladuje. A jak juz wyladuje i okaze sie, ze nie ma paszportu, co mu zrobia? Kaza wracac skad przylecial? Nie ma problemu, taka wlasnie jego robota ;)
Mogą też go zatrzymać, aż konsulat/ambasada kraju, z którego pochodzi wyda stosowny dokument. To problem linii lotniczej, żeby przysłała kogoś, kto może ten samolot pilotować i zabrać z lotniska, na którym stoi.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA

26-03-2025, 18:04

Taka historyjka.

Leżałem sobie w szpitalu, kolega na łóżku obok oglądał telewizję, reklama - wyślij na maila prośbę, to dostaniesz roczny zapas witaminy D3 za darmo (gdzieś tam pewnie było coś o samych kosztach przesyłki).

Dziwne, pomyślałem, ale ciul, z czystej ciekawości spróbuję, i tak kupuję.

Wpisałem się na ich stronie i zapomniałem.

Dwa miesiące później przyszły. No fajnie, faktycznie jest ich bodajże 360 tabsów w dawce 2000 UI. Może być. W środku masa ulotek wyjaśniających, jak wygląda schemat i w kogo to jest celowane. Schemat jest taki, że to jest ,,za darmo", a teraz masz możliwość zaliczenia wielu "okazji", czyli różnego rodzaju suplementów przysyłanych miesięcznie za 40 zł itp. Do tego jak coś tam weźmiesz to ,,za darmo" zegarek z ,,prawdziwym brylantem" i ileśtam błyszczących kryształków na nim. Strasznie się z niego uśmiałem, wyciąłem sobie go z papieru i nosiłem chwilę na dłoni że już go mam.

Następnego dnia rano - dostaję emaila pt. "zapłać nam za koszty wysyłki". 12,95 zł. Myślę sobie, dobra, później.
W środku dnia SMS - "zapłać nam za koszty wysyłki". Myślę sobie, trochę przeginają.
Wieczorem - ktoś dzwoni - myślę sobie - nie no, bez jaj, niemożliwe - odbieram - TAK! - to pani z Natural Pharmaceuticals czy jak im tam, zdążyła się przedstawić i powiedzieć że rozmowa nagrywana, rozłączyłem się natychmiast i wysłałem te 13 zł xD

Więcej o nich nie słyszałem, ale ciekawy jestem, co działoby się później - czy dostałbym wezwanie od prawnika, potem wokół bloku zaczęliby się kręcić ludzie w cylindrach itd.
mistrzsardu
rasowy masterfulowicz

26-03-2025, 18:33

Błąd popełniłeś na samym początku.
Nie zamawia się witaminy D3 2000 jednostek bo to bez sensu. I później przyszła kara ;)
Celem życia nie jest przeżycie.
Awatar użytkownika
tommek
w mackach Zła
Kontakt:

26-03-2025, 21:58

Obrazek
Imiona tych koni jak drzewo genealogiczne brytyjskiej arystokracji.
Awatar użytkownika
TheDude

27-03-2025, 11:53

Skumajcie czaczę. Giełda matrymonialna w Chinach. Swatanie level expert. Polecam obejrzeć całość.
Br00tal
postuje jak opętany!

27-03-2025, 12:04

Sąsiad z naprzeciwka sobie tak żonę skołował z Filipin czy innej Kambodży i wygląda na zadowolonego. Ma z nią dwójkę dzieci, ale oba wyglądają jak Bruce Lee, widać europejskie geny słabe. Na plus za to jest to, że mu żona nie podskakuje z niczym bo zawsze jak się jej nie podoba to może ja odstawić do Azji z powrotem :mrgreen:
Awatar użytkownika
Hatefire

27-03-2025, 12:21

Br00tal pisze:
Sąsiad z naprzeciwka sobie tak żonę skołował z Filipin czy innej Kambodży i wygląda na zadowolonego. Ma z nią dwójkę dzieci, ale oba wyglądają jak Bruce Lee, widać europejskie geny słabe. Na plus za to jest to, że mu żona nie podskakuje z niczym bo zawsze jak się jej nie podoba to może ja odstawić do Azji z powrotem :mrgreen:
On nie ma żony tylko niewolnicę. Jakie to żałosne.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Br00tal
postuje jak opętany!

27-03-2025, 12:52

Hatefire pisze:
27-03-2025, 12:21
Br00tal pisze:
On nie ma żony tylko niewolnicę. Jakie to żałosne.
No chciał niewolnice zamiast żony to ma, jego sprawa. Z drugiej strony ta nie wygląda na pierwszy rzut oka na nieszczęśliwa, żyje sobie wygodnie w Europie zamiast przymierać głodem w Azji.
Ja bym tego typu układu na jego miejscu nie chciał, ale kto bogatemu zabroni? :wink:
Awatar użytkownika
TheDude

27-03-2025, 14:55

Tu jest miecz obusieczny. Moim zdaniem, związek to muszą być emocje i oprócz elementu seksualnego przyjaźń.
Pamiętam, że swego czasu spędziłem pięć magicznych lat z dziewczyną, z którą po prostu uwielbiałem spędzać czas i jak tylko się umawialiśmy to czekałem na to spotkanie jak szalony. Kochaliśmy się i byliśmy też ziomalami. Niestety przyszedł moment kiedy stwierdziła, że wyjeżdża do innego kraju. Mnie namawiała, ale nie byłem na to gotowy (studia w trakcie). I przepadło.
Awatar użytkownika
Hatefire

27-03-2025, 15:11

TheDude pisze:
Tu jest miecz obusieczny. Moim zdaniem, związek to muszą być emocje i oprócz elementu seksualnego przyjaźń.
Pamiętam, że swego czasu spędziłem pięć magicznych lat z dziewczyną, z którą po prostu uwielbiałem spędzać czas i jak tylko się umawialiśmy to czekałem na to spotkanie jak szalony. Kochaliśmy się i byliśmy też ziomalami. Niestety przyszedł moment kiedy stwierdziła, że wyjeżdża do innego kraju. Mnie namawiała, ale nie byłem na to gotowy (studia w trakcie). I przepadło.
Ja dwa razy byłem u progu ołtarza. Pierwszy raz byłem jednak zbyt niedojrzały i za młody, żeby zdecydować się na ten krok. Nie mam obecnie z nią kontaktu. Wiem przez znajomych, że żyje za granicą i ma kiepskie życie prywatne. Nie piszę tego z satysfakcją tylko, z żalem, że tak się między nami zjebało. Moja wina.

Drugi raz to była świetna kobieta. No ale powiedzieć, że miała trudny charakter, to jak nazwać Stalina drobnym rzezimieszkiem. Tu akurat dobrze, że się rozpadło. Bo pisałbym na Forume, albo z oddziału zamkniętego w Toszku, albo z celi z przynajmniej ćwiarą na plecach ;-) Tu akurat mam kontakt i raz na pól roku wypijamy jakieś piwko.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Awatar użytkownika
Szalony Opos
postuje jak opętany!

27-03-2025, 16:25

TheDude pisze:
Moim zdaniem, związek to muszą być emocje i oprócz elementu seksualnego przyjaźń.

Święte słowa. Amen. Partnerstwo, przyjaźń czy jak kto woli kumpelstwo no i szacunek to chyba jedne z najlepszych składników na dobry związek.
Z moją byłą pewnie byłbym już po rozwodzie i z rozjebanymi nerwami. Moja obecna narzeczona jest 13 lat młodsza ode mnie. Dogadujemy się bardzo dobrze mimo tej różnicy. Poza tym ona lubi mecze, gra w Fifę na konsoli i nie robi scen.
Everyone loves you when you are dead
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA

27-03-2025, 18:49

mistrzsardu pisze:
26-03-2025, 18:33
Błąd popełniłeś na samym początku.
Nie zamawia się witaminy D3 2000 jednostek bo to bez sensu. I później przyszła kara ;)
Za darmo to i ocet słodki, ale tak serio to nie jestem fanem gigantycznych dawek D3, jak dla mnie moda bez sensu
ODPOWIEDZ