sprzęt audio - potrzebna pomoc.

Dział techniczny - problemy, preferencje, porady.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Sybir
mistrz forumowej ceremonii

Re: sprzęt audio - potrzebna pomoc.

13-10-2018, 17:46

Panie Kolego, a kolumny do sprawdzenia na początek? Oprócz Bowers i Paradigm? Widzisz jakieś ciekawe np. na tophifi?
nicram pisze:Antichrist niszczy UaFM w pięć sekund.
Triceratops pisze:szczepic sie mozna na rzadko mutujace i w miare stale genetycznie wirusy, jak gruzlica, krztusiec, blonica czy np koklusz
Awatar użytkownika
SATYROS
w mackach Zła

13-10-2018, 18:32

Sybir pisze:Panie Kolego, a kolumny do sprawdzenia na początek? Oprócz Bowers i Paradigm? Widzisz jakieś ciekawe np. na tophifi?
Zajebiście brzmią Paradigm studio60 v2.
Z drewnianymi bokami.
Bardzo dobre do słuchania metalu.
Miałem przyjemność słuchać na nich muzy przez kilka lat.
Niechętnie, ale są na sprzedaż.
Obrazek
fugazi
w mackach Zła

13-10-2018, 18:34

Sybir pisze:Panie Kolego, a kolumny do sprawdzenia na początek? Oprócz Bowers i Paradigm? Widzisz jakieś ciekawe np. na tophifi?
Te zestawy, które testowałem w tophifi w Wrocławiu, to były cd nad https://www.tophifi.pl/stereo/odtwarzac ... zarny.html plus https://www.tophifi.pl/stereo/zestawy-s ... b-x2t.html, drugi to yamaha cd n301 (cd 700 nie było na stanie) + wzmak 701 + B&W 683 s2. Do tego jeszcze była audio-technica, o której wspomniałeś. Obydwa zestawy klocków testowałem z głośnikami PSB i B&W. Brzmienie PSB od razu mi się spodobało. B&W mi nie podeszły w żadnej konfiguracji. A że żaden z zestawów klocków nie wybijał się znacząco, wybrałem NAD (cena wzmaka z kolumnami w promocji jest bardzo atrakcyjna). Z klockami Yamaha nie zmieściłbym się w budżecie. Nie ukrywam, że design Yamaha bardzo mi się podoba. Testowałem jeszcze na koniec wzmak Rotel A12 bodajże, ale tutaj brzmienie mi wogóle nie siadło. Dokupiłem gramofon, kable, interconnect i zmieściłem się w założonej kwocie. Przesłuchałem już mnóstwo LP i CD, jestem bardzo zadowolony z zakupu. A wg kolegi Elhaz_77, te PSB brzmią podobnie jak Paradigm, których w tophifi nie uświadczysz. Za wyjątkiem tego zestawu wzmak NAD + kolumny, zeszli mi jeszcze parę złociszy z ceny. A potem przysłali kurierem na palecie w cenie zakupu.
Elhaz_77
w mackach Zła

13-10-2018, 18:47

Sybir, napisz jaki metraż pokoju, jaki budżet i czy oprócz metalu słuchasz innych gatunków.
Czy chcesz do wzmacniacza podłączyć tylko odtwarzacz CD i gramofon czy myślisz też o podłączaniu innych źródeł, np. komputera i strumieniowaniu z serwisów typu Spotify.
Necropunk
w mackach Zła

13-10-2018, 19:10

Chopy, a co sądzicie o takim zestawie:

kolumny Dynaudio EMIT M30
Onkyo TX - 8270
Yamaha CD-S300
Thorens TD 170-1

Po 15 latach muszę wymienić całkowicie sprzęt i myślę, żeby sobie walnąć coś podchodzącego pod hi end.
Awatar użytkownika
Medard

13-10-2018, 20:39

SATYROS pisze:
Z drewnianymi bokami.
Obrazek
A na co wymieniasz jeśli można spytać?
Die Welt ist meine Vorstellung.
Awatar użytkownika
Medard

13-10-2018, 21:09

Necropunk pisze:Chopy, a co sądzicie o takim zestawie:

kolumny Dynaudio EMIT M30
Onkyo TX - 8270
Yamaha CD-S300
Thorens TD 170-1

Po 15 latach muszę wymienić całkowicie sprzęt i myślę, żeby sobie walnąć coś podchodzącego pod hi end.
Zacznę od tego, że nie lubię Onkyo,
miałem kiedyś wzmaka tej firmy, który fatalnie grał.
Elektronika, czy nawet złącza były zwyczajnie słabo zaprojektowane i wykonane, w porównaniu do analogicznej cenowo yamahy. Na tamtą yamahę rozebraną z obudowy, aż przyjemnie było popatrzyć. :)

Ale to było dawniej, bo teraz nie wiem,
może robią dużo lepiej. Niektórzy chwalą sobie tą firmę. Ma fanów.

Dynaudio to kolumny znane z tego,
że są wymagające. Trzeba je dopieścić odpowiednim wzmacniaczem.
Posłuchaj i oceń, czy to współgra.

Cd Yamaha to podstawowy model.

Thorens ma proste ramię, wolę literę S,
ale z nowych znam tylko audiotechnica.
Elhaz_77
w mackach Zła

13-10-2018, 21:43

Dynaudio w ogóle nie nadają się do ciężkiej muzyki.
Poza tym dlaczego amplituner, a nie wzmacniacz stereo?
Awatar użytkownika
Sybir

13-10-2018, 22:04

Elhaz_77 pisze:Sybir, napisz jaki metraż pokoju, jaki budżet i czy oprócz metalu słuchasz innych gatunków.
Czy chcesz do wzmacniacza podłączyć tylko odtwarzacz CD i gramofon czy myślisz też o podłączaniu innych źródeł, np. komputera i strumieniowaniu z serwisów typu Spotify.
Metraż pokoju - wg planu 12m, ale powierzchnia podłogi wynosi jakieś 16-17m. Pokój na planie prostokąta, zestaw rozlokowany na dłuższym boku, krótszy bok 3.7m, ze skosem na długości 2.6m.
Budżet - najtrudniejsza kwestia :D To pierwszy zestaw, więc zakładam jakiś rozwój. Powiedzmy, że chciałbym zamknąć wszystko do kwoty 10k, ale optymalnie - poniżej 8k.
Spektrum badanego materiału będzie dość szerokie, z naciskiem na metal oczywiście, a w szczególności death - ale jeżeli Tom Waits zabrzmi słabo, to pęknie mi serce. Tropy niemetalowe: Tom Waits, Nick Cave, Arcade Fire, The National, Anna Calvi, Fleetwood Mac, King Crimson, VDGG, Hawkwind, HTRK, Om, Rykarda Parasol, Susanne Sundfor, różne postpunki i folki. Aha, zdaża mi się też słuchać jazzu czy soulu ;) Mam nadzieję, że to nie utrudni sprawy.
Komputer jako źródło raczej nie wchodzi w grę, ale dość często korzystam ze Spotify. Nie traktuję odgrywania z tego źródła jako konieczność, prędzej jako dodatek, z którego korzystałbym, o ile by był. Kwestia ceny.
Triceratops pisze:szczepic sie mozna na rzadko mutujace i w miare stale genetycznie wirusy, jak gruzlica, krztusiec, blonica czy np koklusz
Awatar użytkownika
SATYROS
w mackach Zła

13-10-2018, 23:09

Medard pisze:
SATYROS pisze:
Z drewnianymi bokami.
Obrazek
A na co wymieniasz jeśli można spytać?
Już mam JBL 250 ti
Takie jak na tym zdjęciu:
Obrazek
Awatar użytkownika
Medard

13-10-2018, 23:41

Elhaz_77 pisze:Dynaudio w ogóle nie nadają się do ciężkiej muzyki.
Poza tym dlaczego amplituner, a nie wzmacniacz stereo?
Pewnie ma więcej funkcji, niż niedrogi wzmacniacz.
Ale integra prawie zawsze ma lepszy dźwięk od amplitunera.
Awatar użytkownika
Medard

13-10-2018, 23:55

Kilka dni temu była na to promocja, powystawowy wtedy 20 tyś., teraz kosztuje 40 tyś.
Gryphon to już hi end.
Słyszałem u gościa, który kupił starszy model za jakieś 8 tyś. chyba, to było niedrogo.

Obrazek
Awatar użytkownika
Medard

14-10-2018, 00:02

Nie wiem, czy w tophifi, ale jeszcze Focal mogą pasować.
Elhaz_77
w mackach Zła

14-10-2018, 15:11

Sybir pisze:
Elhaz_77 pisze:Sybir, napisz jaki metraż pokoju, jaki budżet i czy oprócz metalu słuchasz innych gatunków.
Metraż pokoju - wg planu 12m, ale powierzchnia podłogi wynosi jakieś 16-17m. Pokój na planie prostokąta, zestaw rozlokowany na dłuższym boku, krótszy bok 3.7m, ze skosem na długości 2.6m.
Budżet - najtrudniejsza kwestia :D To pierwszy zestaw, więc zakładam jakiś rozwój. Powiedzmy, że chciałbym zamknąć wszystko do kwoty 10k, ale optymalnie - poniżej 8k.
Spektrum badanego materiału będzie dość szerokie, z naciskiem na metal oczywiście, a w szczególności death - ale jeżeli Tom Waits zabrzmi słabo, to pęknie mi serce. Tropy niemetalowe: Tom Waits, Nick Cave, Arcade Fire, The National, Anna Calvi, Fleetwood Mac, King Crimson, VDGG, Hawkwind, HTRK, Om, Rykarda Parasol, Susanne Sundfor, różne postpunki i folki. Aha, zdaża mi się też słuchać jazzu czy soulu ;) Mam nadzieję, że to nie utrudni sprawy.
Komputer jako źródło raczej nie wchodzi w grę, ale dość często korzystam ze Spotify. Nie traktuję odgrywania z tego źródła jako konieczność, prędzej jako dodatek, z którego korzystałbym, o ile by był. Kwestia ceny.
Teraz jest wyprzedaż starej serii Arcam i Można wyrwać sprzęt za 50% ceny. Polecam zestaw Arcam A39 i Cds27, ewentualnie Arcam A29 i Cds27. W tym drugim zestawie masz niższy model, o tej samej funkcjonalności, ale niższej mocy.
Odtwarzacz Arcam Cds27 ma zamontowanego bardzo dobrego Daca, ma oddzielne zasilanie sekcji analogowej i cyfrowej, wejścia cyfrowe coaxial, spdif i USB. Miałem go kiedyś na testach, ale nie kupiłem, bo był wtedy za drogi. Katalogowo ponad 4 tysiące, teraz na Ceneo znajdziesz nawet za 1900, np. w Elektropunkt z Bydgoszczy. Poza tym jest to odtwarzacz sieciowy. Jedyny minus: dłużej niż standardowy odtwarzacz CD rozpoznawał i wczytywał płytę. Dla mnie nie byłby to problem, bo słucham płyt z reguły w całości. Co do głośników, to przy tym metrażu polecam podstawkowe. Paradigm to sprawdzona marka, ale wspomniany wcześniej Focal też jest ok. Okablowanie: polecam Wireworld, raczej nie niżej niż seria Solstice. Jak chcesz więcej dopytać to pm lub kontakt telefoniczny w tygodniu.
Awatar użytkownika
Sybir

14-10-2018, 18:34

Dzięki, spodziewaj się pm ;)
Kolumny JBL to pomysł (teoretycznie) słaby/średni/dobry?
Elhaz_77
w mackach Zła

14-10-2018, 19:09

Sybir pisze:Dzięki, spodziewaj się pm ;)
Kolumny JBL to pomysł (teoretycznie) słaby/średni/dobry?
Budżetowe JBL to słaby trop, te droższe są znacznie powyżej założonego przez Ciebie budżetu.
Elhaz_77
w mackach Zła

17-10-2018, 09:00

Wybiera się ktoś z forumowiczów na tegoroczne Audioshow?
https://audioshow.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Medard

17-10-2018, 09:18

Elhaz_77 pisze:Wybiera się ktoś z forumowiczów na tegoroczne Audioshow?
https://audioshow.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Ja bym się wybrał, ale jeszcze nie wiem, czy dam radę. Trzy różne lokalizacje,
może do jednej bym zajrzał.
Elhaz_77
w mackach Zła

17-10-2018, 09:33

Sobieski i Golden Tulip są bardzo blisko siebie, zatem możesz zaliczyć dwie lokalizacje.
Awatar użytkownika
Medard

17-10-2018, 15:04

Elhaz_77 pisze:Sobieski i Golden Tulip są bardzo blisko siebie, zatem możesz zaliczyć dwie lokalizacje.
Tak rzeczywiście, tylko w tulipie niewiele będzie.
Czy na tych targach da się posłuchać muzyki w pokojach odsłuchowych? W skyboxach na narodowym? Na planie są stoiska dystrybutorów np. Q21
ODPOWIEDZ