sprzęt audio - potrzebna pomoc.
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
- Sybir
- mistrz forumowej ceremonii
Re: sprzęt audio - potrzebna pomoc.
Panie Kolego, a kolumny do sprawdzenia na początek? Oprócz Bowers i Paradigm? Widzisz jakieś ciekawe np. na tophifi?
nicram pisze:Antichrist niszczy UaFM w pięć sekund.
Triceratops pisze:szczepic sie mozna na rzadko mutujace i w miare stale genetycznie wirusy, jak gruzlica, krztusiec, blonica czy np koklusz
- SATYROS
- w mackach Zła
Zajebiście brzmią Paradigm studio60 v2.Sybir pisze:Panie Kolego, a kolumny do sprawdzenia na początek? Oprócz Bowers i Paradigm? Widzisz jakieś ciekawe np. na tophifi?
Z drewnianymi bokami.
Bardzo dobre do słuchania metalu.
Miałem przyjemność słuchać na nich muzy przez kilka lat.
Niechętnie, ale są na sprzedaż.

-
- w mackach Zła
Te zestawy, które testowałem w tophifi w Wrocławiu, to były cd nad https://www.tophifi.pl/stereo/odtwarzac ... zarny.html plus https://www.tophifi.pl/stereo/zestawy-s ... b-x2t.html, drugi to yamaha cd n301 (cd 700 nie było na stanie) + wzmak 701 + B&W 683 s2. Do tego jeszcze była audio-technica, o której wspomniałeś. Obydwa zestawy klocków testowałem z głośnikami PSB i B&W. Brzmienie PSB od razu mi się spodobało. B&W mi nie podeszły w żadnej konfiguracji. A że żaden z zestawów klocków nie wybijał się znacząco, wybrałem NAD (cena wzmaka z kolumnami w promocji jest bardzo atrakcyjna). Z klockami Yamaha nie zmieściłbym się w budżecie. Nie ukrywam, że design Yamaha bardzo mi się podoba. Testowałem jeszcze na koniec wzmak Rotel A12 bodajże, ale tutaj brzmienie mi wogóle nie siadło. Dokupiłem gramofon, kable, interconnect i zmieściłem się w założonej kwocie. Przesłuchałem już mnóstwo LP i CD, jestem bardzo zadowolony z zakupu. A wg kolegi Elhaz_77, te PSB brzmią podobnie jak Paradigm, których w tophifi nie uświadczysz. Za wyjątkiem tego zestawu wzmak NAD + kolumny, zeszli mi jeszcze parę złociszy z ceny. A potem przysłali kurierem na palecie w cenie zakupu.Sybir pisze:Panie Kolego, a kolumny do sprawdzenia na początek? Oprócz Bowers i Paradigm? Widzisz jakieś ciekawe np. na tophifi?
-
- w mackach Zła
Sybir, napisz jaki metraż pokoju, jaki budżet i czy oprócz metalu słuchasz innych gatunków.
Czy chcesz do wzmacniacza podłączyć tylko odtwarzacz CD i gramofon czy myślisz też o podłączaniu innych źródeł, np. komputera i strumieniowaniu z serwisów typu Spotify.
Czy chcesz do wzmacniacza podłączyć tylko odtwarzacz CD i gramofon czy myślisz też o podłączaniu innych źródeł, np. komputera i strumieniowaniu z serwisów typu Spotify.
-
- w mackach Zła
Chopy, a co sądzicie o takim zestawie:
kolumny Dynaudio EMIT M30
Onkyo TX - 8270
Yamaha CD-S300
Thorens TD 170-1
Po 15 latach muszę wymienić całkowicie sprzęt i myślę, żeby sobie walnąć coś podchodzącego pod hi end.
Onkyo TX - 8270
Yamaha CD-S300
Thorens TD 170-1
Po 15 latach muszę wymienić całkowicie sprzęt i myślę, żeby sobie walnąć coś podchodzącego pod hi end.
- Medard
A na co wymieniasz jeśli można spytać?SATYROS pisze:Zajebiście brzmią Paradigm studio60 v2.Sybir pisze:Panie Kolego, a kolumny do sprawdzenia na początek? Oprócz Bowers i Paradigm? Widzisz jakieś ciekawe np. na tophifi?
Z drewnianymi bokami.
Die Welt ist meine Vorstellung.
- Medard
Zacznę od tego, że nie lubię Onkyo,Necropunk pisze:Chopy, a co sądzicie o takim zestawie:
Onkyo TX - 8270
Yamaha CD-S300
Thorens TD 170-1
miałem kiedyś wzmaka tej firmy, który fatalnie grał.
Elektronika, czy nawet złącza były zwyczajnie słabo zaprojektowane i wykonane, w porównaniu do analogicznej cenowo yamahy. Na tamtą yamahę rozebraną z obudowy, aż przyjemnie było popatrzyć. :)
Ale to było dawniej, bo teraz nie wiem,
może robią dużo lepiej. Niektórzy chwalą sobie tą firmę. Ma fanów.
Dynaudio to kolumny znane z tego,
że są wymagające. Trzeba je dopieścić odpowiednim wzmacniaczem.
Posłuchaj i oceń, czy to współgra.
Cd Yamaha to podstawowy model.
Thorens ma proste ramię, wolę literę S,
ale z nowych znam tylko audiotechnica.
-
- w mackach Zła
Dynaudio w ogóle nie nadają się do ciężkiej muzyki.
Poza tym dlaczego amplituner, a nie wzmacniacz stereo?
- Sybir
Metraż pokoju - wg planu 12m, ale powierzchnia podłogi wynosi jakieś 16-17m. Pokój na planie prostokąta, zestaw rozlokowany na dłuższym boku, krótszy bok 3.7m, ze skosem na długości 2.6m.Elhaz_77 pisze:Sybir, napisz jaki metraż pokoju, jaki budżet i czy oprócz metalu słuchasz innych gatunków.
Budżet - najtrudniejsza kwestia :D To pierwszy zestaw, więc zakładam jakiś rozwój. Powiedzmy, że chciałbym zamknąć wszystko do kwoty 10k, ale optymalnie - poniżej 8k.
Spektrum badanego materiału będzie dość szerokie, z naciskiem na metal oczywiście, a w szczególności death - ale jeżeli Tom Waits zabrzmi słabo, to pęknie mi serce. Tropy niemetalowe: Tom Waits, Nick Cave, Arcade Fire, The National, Anna Calvi, Fleetwood Mac, King Crimson, VDGG, Hawkwind, HTRK, Om, Rykarda Parasol, Susanne Sundfor, różne postpunki i folki. Aha, zdaża mi się też słuchać jazzu czy soulu ;) Mam nadzieję, że to nie utrudni sprawy.
Komputer jako źródło raczej nie wchodzi w grę, ale dość często korzystam ze Spotify. Nie traktuję odgrywania z tego źródła jako konieczność, prędzej jako dodatek, z którego korzystałbym, o ile by był. Kwestia ceny.
Triceratops pisze:szczepic sie mozna na rzadko mutujace i w miare stale genetycznie wirusy, jak gruzlica, krztusiec, blonica czy np koklusz
- SATYROS
- w mackach Zła
Już mam JBL 250 tiMedard pisze:A na co wymieniasz jeśli można spytać?SATYROS pisze:Zajebiście brzmią Paradigm studio60 v2.Sybir pisze:Panie Kolego, a kolumny do sprawdzenia na początek? Oprócz Bowers i Paradigm? Widzisz jakieś ciekawe np. na tophifi?
Z drewnianymi bokami.
Takie jak na tym zdjęciu:

- Medard
Pewnie ma więcej funkcji, niż niedrogi wzmacniacz.Elhaz_77 pisze:Dynaudio w ogóle nie nadają się do ciężkiej muzyki.
Ale integra prawie zawsze ma lepszy dźwięk od amplitunera.
- Medard
Kilka dni temu była na to promocja, powystawowy wtedy 20 tyś., teraz kosztuje 40 tyś.
Gryphon to już hi end.
Słyszałem u gościa, który kupił starszy model za jakieś 8 tyś. chyba, to było niedrogo.

Gryphon to już hi end.
Słyszałem u gościa, który kupił starszy model za jakieś 8 tyś. chyba, to było niedrogo.

- Medard
Nie wiem, czy w tophifi, ale jeszcze Focal mogą pasować.Sybir pisze:Panie Kolego, a kolumny do sprawdzenia na początek? Oprócz Bowers i Paradigm? Widzisz jakieś ciekawe np. na tophifi?
-
- w mackach Zła
Teraz jest wyprzedaż starej serii Arcam i Można wyrwać sprzęt za 50% ceny. Polecam zestaw Arcam A39 i Cds27, ewentualnie Arcam A29 i Cds27. W tym drugim zestawie masz niższy model, o tej samej funkcjonalności, ale niższej mocy.Sybir pisze:Metraż pokoju - wg planu 12m, ale powierzchnia podłogi wynosi jakieś 16-17m. Pokój na planie prostokąta, zestaw rozlokowany na dłuższym boku, krótszy bok 3.7m, ze skosem na długości 2.6m.Elhaz_77 pisze:Sybir, napisz jaki metraż pokoju, jaki budżet i czy oprócz metalu słuchasz innych gatunków.
Budżet - najtrudniejsza kwestia :D To pierwszy zestaw, więc zakładam jakiś rozwój. Powiedzmy, że chciałbym zamknąć wszystko do kwoty 10k, ale optymalnie - poniżej 8k.
Spektrum badanego materiału będzie dość szerokie, z naciskiem na metal oczywiście, a w szczególności death - ale jeżeli Tom Waits zabrzmi słabo, to pęknie mi serce. Tropy niemetalowe: Tom Waits, Nick Cave, Arcade Fire, The National, Anna Calvi, Fleetwood Mac, King Crimson, VDGG, Hawkwind, HTRK, Om, Rykarda Parasol, Susanne Sundfor, różne postpunki i folki. Aha, zdaża mi się też słuchać jazzu czy soulu ;) Mam nadzieję, że to nie utrudni sprawy.
Komputer jako źródło raczej nie wchodzi w grę, ale dość często korzystam ze Spotify. Nie traktuję odgrywania z tego źródła jako konieczność, prędzej jako dodatek, z którego korzystałbym, o ile by był. Kwestia ceny.
Odtwarzacz Arcam Cds27 ma zamontowanego bardzo dobrego Daca, ma oddzielne zasilanie sekcji analogowej i cyfrowej, wejścia cyfrowe coaxial, spdif i USB. Miałem go kiedyś na testach, ale nie kupiłem, bo był wtedy za drogi. Katalogowo ponad 4 tysiące, teraz na Ceneo znajdziesz nawet za 1900, np. w Elektropunkt z Bydgoszczy. Poza tym jest to odtwarzacz sieciowy. Jedyny minus: dłużej niż standardowy odtwarzacz CD rozpoznawał i wczytywał płytę. Dla mnie nie byłby to problem, bo słucham płyt z reguły w całości. Co do głośników, to przy tym metrażu polecam podstawkowe. Paradigm to sprawdzona marka, ale wspomniany wcześniej Focal też jest ok. Okablowanie: polecam Wireworld, raczej nie niżej niż seria Solstice. Jak chcesz więcej dopytać to pm lub kontakt telefoniczny w tygodniu.
- Sybir
Dzięki, spodziewaj się pm ;)
Kolumny JBL to pomysł (teoretycznie) słaby/średni/dobry?
-
- w mackach Zła
Budżetowe JBL to słaby trop, te droższe są znacznie powyżej założonego przez Ciebie budżetu.Sybir pisze:Dzięki, spodziewaj się pm ;)
-
- w mackach Zła
Wybiera się ktoś z forumowiczów na tegoroczne Audioshow?
https://audioshow.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
- Medard
Ja bym się wybrał, ale jeszcze nie wiem, czy dam radę. Trzy różne lokalizacje,Elhaz_77 pisze:Wybiera się ktoś z forumowiczów na tegoroczne Audioshow?
może do jednej bym zajrzał.
-
- w mackach Zła
Sobieski i Golden Tulip są bardzo blisko siebie, zatem możesz zaliczyć dwie lokalizacje.
- Medard
Tak rzeczywiście, tylko w tulipie niewiele będzie.Elhaz_77 pisze:Sobieski i Golden Tulip są bardzo blisko siebie, zatem możesz zaliczyć dwie lokalizacje.
Czy na tych targach da się posłuchać muzyki w pokojach odsłuchowych? W skyboxach na narodowym? Na planie są stoiska dystrybutorów np. Q21