BIOSPHERE / Geir Jenssen
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
- Najprzewielebniejszy
- zahartowany metalizator
Re: BIOSPHERE / Geir Jenssen
nienawidze was, kolejne plyty do kupienia...
WINYLE na sprzedaż viewtopic.php?f=25&t=18597&p=1845769#p1845769
Jeżeli chodzi o Tromso jako miasto, to nie jest warte złamanego grosza. Jeżeli chodzi o okolice, to warte są każdych pieniędzy. Nie potrzebuję wspomagania, by chcieć tam ponownie ruszyć. No chyba, że w układach...
- Riven
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
- Kontakt:
Do tematu dodaję opis drugiej płyty Biosphere, którą zupełnie niesłusznie pominąłem wcześniej. Ale dopiero niedawno w pełni się z nią dobrze osłuchałem. Tak czy siak:
So frightening to lose yourself, to loose your will to the group will, to lose yourself to the group self. (Scanners Cronnenberga)

Jak pisałem, sam potrzebowałem sporo czasu, żeby ją załapać, w sumie nastąpiło to dopiero teraz. Wcześniej wydawała mi się trochę miałka - nie jest ani tak "ostra" jak house'owy debiut, ani tak radykalnie minimalistyczna jak Substrata. Ale to oczywiście nie może być wadą, tak więc biję się w pierś i gorąco polecam. Kto lubi kosmos i oniryczny klimat będzie wniebowzięty.
Miażdzące psyche "Decryption", w którym pojawia się w/w cytat z Cronenberga =>
Kapitalny The Shield z adekwatnym teledyskiem =>
Słuchać i wio na orbitę!
So frightening to lose yourself, to loose your will to the group will, to lose yourself to the group self. (Scanners Cronnenberga)

A więc już sam tytuł albumu sugeruje z czym będziemy mieli do czynienia. Patashnik wydaje mi się swego rodzaju pomostem między w 100% kosmicznym debiutem, a bardziej abstrakcyjnymi treściami z kolejnych płyt. Mamy więc nie tylko kosmos i sci-fi, ale też lot przez ciemną stronę psychiki (przykładowo "Phantasm", "Decryption"). Dotyczy to także formy - więcej tu plam dźwiękowych i przestrzeni, natomiast same bity - choć bardzo wyraźne i dominujące, są znacznie subtelniejsze i mniej nachalne niż na Microgravity. Także jeśli kogoś odrzucał niemalże dyskotekowy charakter tamtej płyty, to co do dwójki nie powinno być obaw.According to Jenssen, the word patashnik is allegedly Russian cosmonaut slang for "a traveler" or "a goner", a cosmonaut who didn't return from a space mission because his security cable disengaged and he was lost in space. There seem to be no such word in contemporary Russian but such surnames exist,[5] and it still sheds light on Jenssen's intent with the title.
Jak pisałem, sam potrzebowałem sporo czasu, żeby ją załapać, w sumie nastąpiło to dopiero teraz. Wcześniej wydawała mi się trochę miałka - nie jest ani tak "ostra" jak house'owy debiut, ani tak radykalnie minimalistyczna jak Substrata. Ale to oczywiście nie może być wadą, tak więc biję się w pierś i gorąco polecam. Kto lubi kosmos i oniryczny klimat będzie wniebowzięty.
Miażdzące psyche "Decryption", w którym pojawia się w/w cytat z Cronenberga =>
Kapitalny The Shield z adekwatnym teledyskiem =>
Słuchać i wio na orbitę!
this is a land of wolves now
- Melepeta
- w mackach Zła
Brawo Riven, ładnie to wszystko zredagowałeś, aura wybitnie nie sprzyja tym klimatom ale może właśnie Geir pozwoli nam trochę "zmarznać" tej zimy.
Six o clock.
- Riven
- Kontakt:
Dzieki. A Biosphere dobre na kazda pore roku. Klne wlasnie, ze zapodzialem gdzies sluchawki, dzis za oknem idealny material pod "Cirque" (mimo, ze sniegu brak). Przymierzam sie tez do porzadnego zapoznania z N-Plants (album z 2011, zdaje sie ze ostatni LP poki co), za jakis czas dam znac, nie mniej pierwsze wrazenia bardzo pozytywne. Atomowa japonia.
- Riven
- Kontakt:
W lutym miala miejsce premiera "Patashnik 2":
" onclick="window.open(this.href);return false;
Previously unreleased tracks and mixes recorded between 1992 and 1994.
Doskonala okladka:

Trzeba zbadac, w koncu Patashnik rzadzi.
" onclick="window.open(this.href);return false;
Previously unreleased tracks and mixes recorded between 1992 and 1994.
Doskonala okladka:

Trzeba zbadac, w koncu Patashnik rzadzi.
-
- weteran forumowych bitew
Chyba zajarzyłem potęgę "Dropsonde". Przez ostatnie pól roku dosyć często słucham BIOSHPERE i moim dotychczasowym faworytem było zdecydowanie "Cirque". Wczoraj jednak wróciłem w łagodnie odmienionym stanie świadomości do domu, zapuściłem do snu dropsondę i mi zmiotło berecik. Wspaniały klimat. Obserwacja obcej planety z perspektywy chmur. Na niebie świecą dwa słońca, a gdzieś bardzo daleko w dole tętni sobie życie, które z ziemskim nie ma wiele wspólnego.
Album jest, nie da się ukryć, bardzo przyjazny i sympatyczny; z jednej strony mglisty, rozmarzony, z drugiej - pełen takiego podskórnego napięcia, w czym większośc udziału mają te jazzujące podkłady. Masa. W sumie za wcześnie na to, bo intensywną eksplorację planety pod kierunkiem komandora Jenssena doopiero zaczynam, ale nie zdziwię się, jeśli uznam za miesiąc że to jego najlepsza produkcja.
Album jest, nie da się ukryć, bardzo przyjazny i sympatyczny; z jednej strony mglisty, rozmarzony, z drugiej - pełen takiego podskórnego napięcia, w czym większośc udziału mają te jazzujące podkłady. Masa. W sumie za wcześnie na to, bo intensywną eksplorację planety pod kierunkiem komandora Jenssena doopiero zaczynam, ale nie zdziwię się, jeśli uznam za miesiąc że to jego najlepsza produkcja.
Fairies wear boots and now you gotta believe me
Yeah I saw it, I saw it, I tell you no lies
Yeah I saw it, I saw it, I tell you no lies
- Riven
- Kontakt:
Brawo ;). Z tą najlepszą płytą jest o tyle ciężko, że w zasadzie każde duże wydawnictwo jest utrzymane w innym klimacie, i ma inne priorytety. Ja wezmę wreszcie pod lupę N-plants. Poleciała dopiero parenaście razy, ale już widzę ogromny potencjał.
Sent from my Nexus 5 using Tapatalk
Sent from my Nexus 5 using Tapatalk