Tric, pierdolnałeś taką głupotę że szkoda gadać, w .wav możesz zapisać dużo więcej niż 16/44.1Triceratops pisze:Nie dronizuj tylko przeczytaj jeszcze razScaarph pisze:no ale o co chodzi? przecież lossless to jeden chuj jak z kompakta. jedynie analogowe formaty mogą czynić różnicę (i czynią, i bardzo dobrze zresztą).Z vinyla robia ripy w 96khz i 24 bitach, takiego losslessa nie rozkodujesz do zwyklego wav bo sie nie da fizycznie. Wav to tylko 16 bitow i 44100hz
Przyszłość CD w dobie zagrożenia mp3rroryzmem
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
- Morph
- mistrz forumowej ceremonii
- Kontakt:
Re: Przyszłość CD w dobie zagrożenia mp3rroryzmem
Give birth to something dead
Give birth to something old
- Triceratops
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Sprawdzam twoja czujnoscMorph pisze:Tric, pierdolnałeś taką głupotę że szkoda gadać, w .wav możesz zapisać dużo więcej niż 16/44.1Triceratops pisze:Nie dronizuj tylko przeczytaj jeszcze razScaarph pisze:no ale o co chodzi? przecież lossless to jeden chuj jak z kompakta. jedynie analogowe formaty mogą czynić różnicę (i czynią, i bardzo dobrze zresztą).Z vinyla robia ripy w 96khz i 24 bitach, takiego losslessa nie rozkodujesz do zwyklego wav bo sie nie da fizycznie. Wav to tylko 16 bitow i 44100hz
woodpecker from space
- Morph
- Kontakt:
Jakby studia/wytwórnie tak chętnie udostępniały źródła to by nie było problemu o którym mowaCzesław pisze:Nie jestem technikiem dźwięku, ale przecież na sam przód musiałbyś mieć pewność w jakiej jakości była nagrana taśma-matka, z której wytłoczono winyl i czy odpowiadała ona jakości 96/24, a nawet jeżeli tak było - to czy nie lepiej ponownie masterować materiał właśnie z oryginalnej taśmy matki?Triceratops pisze:Nie dronizuj tylko przeczytaj jeszcze razZ vinyla robia ripy w 96khz i 24 bitach, takiego losslessa nie rozkodujesz do zwyklego wav bo sie nie da fizycznie. Wav to tylko 16 bitow i 44100.
No ba, są tacy dla których CD brzmi lepiej od zrobionego zeń FLACa bądź vice versaSłyszałem też kiedyś o jakimś fantaście, który myślał że jak z mp3 wypali sobie audio, to od razu jakość dźwięku skoczy, toć ludzie...
Komputer tylko jako transport, a dalej do zewnętrznego DACa i ampaa o słuchaniu nawet najlepszej jakości formatu cyfrowego na komputerze, nawet nie skomentuję - no chyba że ktoś ma kartę dźwiękową odpowiadającą przeciętnemu choćby wzmacniaczowi.
- Morph
- Kontakt:
Tric, pierdolnałeś taką głupotę że szkoda gadać, w .wav możesz zapisać dużo więcej niż 16/44.1Triceratops pisze:
Nie dronizuj tylko przeczytaj jeszcze razZ vinyla robia ripy w 96khz i 24 bitach, takiego losslessa nie rozkodujesz do zwyklego wav bo sie nie da fizycznie. Wav to tylko 16 bitow i 44100hz
Sprawdzam twoja czujnosc
Jaka hybrydowa?????? Wav jest 32-bitowym formatem zapisu i w tyluż bitach możesz kodować. Nie pamiętam jaki jest limit próbkowania ale 384kHz na pewno łyka, a i 768 chyba też.
- Morph
- Kontakt:
Jak ktoś ma zjebaną nagrywarkę to tak, mówię o ludziach którzy robią ripa do WAV'a, potem sobie robią z tego FLAC'a i nagle słyszą niebotyczne różnice. Do tego kiedyś na AS czytałem jakąś wypowiedź o najlepszych dyskach twardych do odsłuchu muzykiDrone pisze:Akurat przy robieniu cd z flaca mogą być różniceMorph pisze:No ba, są tacy dla których CD brzmi lepiej od zrobionego zeń FLACa bądź vice versaSłyszałem też kiedyś o jakimś fantaście, który myślał że jak z mp3 wypali sobie audio, to od razu jakość dźwięku skoczy, toć ludzie....
- Czesław
- rasowy masterfulowicz
Tak, ale jeżeli podpiąłbyś kabelek bezpośrednio pod odtwarzacz cd w kompie i w ten sposób słuchał kompaktów.Morph pisze:Komputer tylko jako transport, a dalej do zewnętrznego DACa i ampaa o słuchaniu nawet najlepszej jakości formatu cyfrowego na komputerze, nawet nie skomentuję - no chyba że ktoś ma kartę dźwiękową odpowiadającą przeciętnemu choćby wzmacniaczowi.
Nie wiem natomiast jak jest z odsłuchem z twardego dysku, wtedy chyba jednak idzie to już przez kartę dźwiękową, a więc po ptakach.
- Riven
- Kontakt:
o ile wiem to mozna przelaczyc na co idzie output z playera (foobara np.)
this is a land of wolves now
- Morph
- Kontakt:
A kto tak robiCzesław pisze: Tak, ale jeżeli podpiąłbyś kabelek bezpośrednio pod odtwarzacz cd w kompie i w ten sposób słuchał kompaktów.
Może jeszcze iść na wyjście SPDIF, wtedy po żadnych ptakach jeszcze nie jest. Poza tym w zasadzie każdy zewnętrzny klocek ma teraz wejście USB (często całkiem niezłej jakości), więc nie jest źleNie wiem natomiast jak jest z odsłuchem z twardego dysku, wtedy chyba jednak idzie to już przez kartę dźwiękową, a więc po ptakach.
- Czesław
- rasowy masterfulowicz
Morph pisze:A kto tak robiCzesław pisze: Tak, ale jeżeli podpiąłbyś kabelek bezpośrednio pod odtwarzacz cd w kompie i w ten sposób słuchał kompaktów.?
Nie wiem, zdaje się jednak że przynajmniej połowa obecnych kibicuje formatom wirtualnym, nic mnie więc już nie zdziwi.
- Scaarph
- zahartowany metalizator
no właśnie. czy ja muszę robić coś specjalnego, żeby wysyłać muzykę bezpośrednio na dac'a? jeśli mam ustawiony output na podstawowy sterownik dźwięku, to czy muszę w windzie wyłączać głośniki laptopowe, żeby tak się stało? a może powinienem w output wybrać opcję dac?Riven pisze:o ile wiem to mozna przelaczyc na co idzie output z playera (foobara np.)
- Morph
- Kontakt:
Zaciągnij sobie do foobara WASAPI (na stronie foo, w komponentach), a potem w preferences wybierz output i ustaw na WASAPI (USB DAC).Scaarph pisze:no właśnie. czy ja muszę robić coś specjalnego, żeby wysyłać muzykę bezpośrednio na dac'a? jeśli mam ustawiony output na podstawowy sterownik dźwięku, to czy muszę w windzie wyłączać głośniki laptopowe, żeby tak się stało? a może powinienem w output wybrać opcję dac?Riven pisze:o ile wiem to mozna przelaczyc na co idzie output z playera (foobara np.)
WASAPI generalnie FTW
- Scaarph
chętnie, ale niestety jest niekompatybilny z moją wersją foobara. wiesz może, gdzie mogę dorwać komponenty pod wersję 0.9?Morph pisze:Zaciągnij sobie do foobara WASAPI (na stronie foo, w komponentach), a potem w preferences wybierz output i ustaw na WASAPI (USB DAC).Scaarph pisze:no właśnie. czy ja muszę robić coś specjalnego, żeby wysyłać muzykę bezpośrednio na dac'a? jeśli mam ustawiony output na podstawowy sterownik dźwięku, to czy muszę w windzie wyłączać głośniki laptopowe, żeby tak się stało? a może powinienem w output wybrać opcję dac?Riven pisze:o ile wiem to mozna przelaczyc na co idzie output z playera (foobara np.)
WASAPI generalnie FTW
- Riven
- Kontakt:
eee.. a to nie lepiej foobara update'owac? 
- Scaarph
nie, bo pod 1.1 panels ui nie działa 
- Morph
- Kontakt:
Nie mam pojęcia.
- Deathless King
- weteran forumowych bitew
A Ty miales posluchac czegos i sie wypowiedziec, zapomniał?Riven pisze:eee.. a to nie lepiej foobara update'owac?
Only duzo tremolo na nietlumionych strunach is true!
- Riven
- Kontakt:
zapomnialem
zara poslucham
- Mol
no przeciez sa na oficjalnej stronie, zerknij tez tutajScaarph pisze:chętnie, ale niestety jest niekompatybilny z moją wersją foobara. wiesz może, gdzie mogę dorwać komponenty pod wersję 0.9?
- Scaarph
ja już wcześniej trafiłem na tę stronę, ale linki z niej prowadzą do najnowszych wersji wtyczek. a na oficjalnej stronie nie mogę znaleźć starych wtyczek.Mol pisze:no przeciez sa na oficjalnej stronie, zerknij tez tutajScaarph pisze:chętnie, ale niestety jest niekompatybilny z moją wersją foobara. wiesz może, gdzie mogę dorwać komponenty pod wersję 0.9?
- Triceratops
No masz racje, takie sa mozliwosci, ja takiej wavy nie widzialem i mowie po prostu raczej o aspekcie uzytkowym. Z drugiej strony - dlaczego w takim wypadku nie da sie rozkodowac 24bit/96khz flaca do wav? Wedlug tego powinno sie dac a sie nie da za cholere.Morph pisze:[Jaka hybrydowa?????? Wav jest 32-bitowym formatem zapisu i w tyluż bitach możesz kodować. Nie pamiętam jaki jest limit próbkowania ale 384kHz na pewno łyka, a i 768 chyba też.
woodpecker from space