Przyszłość CD w dobie zagrożenia mp3rroryzmem

ogólne rozmowy o tym i owym... tylko metal prosimy....

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Morph
mistrz forumowej ceremonii
Kontakt:

Re: Przyszłość CD w dobie zagrożenia mp3rroryzmem

10-11-2010, 15:59

Triceratops pisze:
Scaarph pisze:no ale o co chodzi? przecież lossless to jeden chuj jak z kompakta. jedynie analogowe formaty mogą czynić różnicę (i czynią, i bardzo dobrze zresztą).
Nie dronizuj tylko przeczytaj jeszcze raz :) Z vinyla robia ripy w 96khz i 24 bitach, takiego losslessa nie rozkodujesz do zwyklego wav bo sie nie da fizycznie. Wav to tylko 16 bitow i 44100hz
Tric, pierdolnałeś taką głupotę że szkoda gadać, w .wav możesz zapisać dużo więcej niż 16/44.1 ;)
Give birth to something dead
Give birth to something old
Awatar użytkownika
Triceratops
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

10-11-2010, 16:01

Morph pisze:
Triceratops pisze:
Scaarph pisze:no ale o co chodzi? przecież lossless to jeden chuj jak z kompakta. jedynie analogowe formaty mogą czynić różnicę (i czynią, i bardzo dobrze zresztą).
Nie dronizuj tylko przeczytaj jeszcze raz :) Z vinyla robia ripy w 96khz i 24 bitach, takiego losslessa nie rozkodujesz do zwyklego wav bo sie nie da fizycznie. Wav to tylko 16 bitow i 44100hz
Tric, pierdolnałeś taką głupotę że szkoda gadać, w .wav możesz zapisać dużo więcej niż 16/44.1 ;)
Sprawdzam twoja czujnosc :lol: :lol: Ale to juz chyba bedzie jakas hybrydowa?
woodpecker from space
Awatar użytkownika
Morph
Kontakt:

10-11-2010, 16:02

Czesław pisze:
Triceratops pisze:Nie dronizuj tylko przeczytaj jeszcze raz :) Z vinyla robia ripy w 96khz i 24 bitach, takiego losslessa nie rozkodujesz do zwyklego wav bo sie nie da fizycznie. Wav to tylko 16 bitow i 44100.
Nie jestem technikiem dźwięku, ale przecież na sam przód musiałbyś mieć pewność w jakiej jakości była nagrana taśma-matka, z której wytłoczono winyl i czy odpowiadała ona jakości 96/24, a nawet jeżeli tak było - to czy nie lepiej ponownie masterować materiał właśnie z oryginalnej taśmy matki?
Jakby studia/wytwórnie tak chętnie udostępniały źródła to by nie było problemu o którym mowa ;)
Słyszałem też kiedyś o jakimś fantaście, który myślał że jak z mp3 wypali sobie audio, to od razu jakość dźwięku skoczy, toć ludzie...
No ba, są tacy dla których CD brzmi lepiej od zrobionego zeń FLACa bądź vice versa ;).

a o słuchaniu nawet najlepszej jakości formatu cyfrowego na komputerze, nawet nie skomentuję - no chyba że ktoś ma kartę dźwiękową odpowiadającą przeciętnemu choćby wzmacniaczowi.
Komputer tylko jako transport, a dalej do zewnętrznego DACa i ampa ;)
Awatar użytkownika
Morph
Kontakt:

10-11-2010, 16:05

Triceratops pisze:
Tric, pierdolnałeś taką głupotę że szkoda gadać, w .wav możesz zapisać dużo więcej niż 16/44.1 ;)[/quote]

Sprawdzam twoja czujnosc :lol: :lol: Ale to juz chyba bedzie jakas hybrydowa?[/quote]

Jaka hybrydowa?????? Wav jest 32-bitowym formatem zapisu i w tyluż bitach możesz kodować. Nie pamiętam jaki jest limit próbkowania ale 384kHz na pewno łyka, a i 768 chyba też.
Awatar użytkownika
Morph
Kontakt:

10-11-2010, 16:12

Drone pisze:
Morph pisze:
Słyszałem też kiedyś o jakimś fantaście, który myślał że jak z mp3 wypali sobie audio, to od razu jakość dźwięku skoczy, toć ludzie...
No ba, są tacy dla których CD brzmi lepiej od zrobionego zeń FLACa bądź vice versa ;).
Akurat przy robieniu cd z flaca mogą być różnice ;)
Jak ktoś ma zjebaną nagrywarkę to tak, mówię o ludziach którzy robią ripa do WAV'a, potem sobie robią z tego FLAC'a i nagle słyszą niebotyczne różnice. Do tego kiedyś na AS czytałem jakąś wypowiedź o najlepszych dyskach twardych do odsłuchu muzyki :D
Awatar użytkownika
Czesław
rasowy masterfulowicz

10-11-2010, 16:15

Morph pisze:
a o słuchaniu nawet najlepszej jakości formatu cyfrowego na komputerze, nawet nie skomentuję - no chyba że ktoś ma kartę dźwiękową odpowiadającą przeciętnemu choćby wzmacniaczowi.
Komputer tylko jako transport, a dalej do zewnętrznego DACa i ampa ;)
Tak, ale jeżeli podpiąłbyś kabelek bezpośrednio pod odtwarzacz cd w kompie i w ten sposób słuchał kompaktów.
Nie wiem natomiast jak jest z odsłuchem z twardego dysku, wtedy chyba jednak idzie to już przez kartę dźwiękową, a więc po ptakach.
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

10-11-2010, 16:17

o ile wiem to mozna przelaczyc na co idzie output z playera (foobara np.)
this is a land of wolves now
Awatar użytkownika
Morph
Kontakt:

10-11-2010, 16:18

Czesław pisze: Tak, ale jeżeli podpiąłbyś kabelek bezpośrednio pod odtwarzacz cd w kompie i w ten sposób słuchał kompaktów.
A kto tak robi :lol:?
Nie wiem natomiast jak jest z odsłuchem z twardego dysku, wtedy chyba jednak idzie to już przez kartę dźwiękową, a więc po ptakach.
Może jeszcze iść na wyjście SPDIF, wtedy po żadnych ptakach jeszcze nie jest. Poza tym w zasadzie każdy zewnętrzny klocek ma teraz wejście USB (często całkiem niezłej jakości), więc nie jest źle ;).
Awatar użytkownika
Czesław
rasowy masterfulowicz

10-11-2010, 16:21

Morph pisze:
Czesław pisze: Tak, ale jeżeli podpiąłbyś kabelek bezpośrednio pod odtwarzacz cd w kompie i w ten sposób słuchał kompaktów.
A kto tak robi :lol:?

Nie wiem, zdaje się jednak że przynajmniej połowa obecnych kibicuje formatom wirtualnym, nic mnie więc już nie zdziwi. :wink:
Awatar użytkownika
Scaarph
zahartowany metalizator

10-11-2010, 16:44

Riven pisze:o ile wiem to mozna przelaczyc na co idzie output z playera (foobara np.)
no właśnie. czy ja muszę robić coś specjalnego, żeby wysyłać muzykę bezpośrednio na dac'a? jeśli mam ustawiony output na podstawowy sterownik dźwięku, to czy muszę w windzie wyłączać głośniki laptopowe, żeby tak się stało? a może powinienem w output wybrać opcję dac?
ON TO RUPTURE

Obrazek
Necro Skins Society
Awatar użytkownika
Morph
Kontakt:

10-11-2010, 16:49

Scaarph pisze:
Riven pisze:o ile wiem to mozna przelaczyc na co idzie output z playera (foobara np.)
no właśnie. czy ja muszę robić coś specjalnego, żeby wysyłać muzykę bezpośrednio na dac'a? jeśli mam ustawiony output na podstawowy sterownik dźwięku, to czy muszę w windzie wyłączać głośniki laptopowe, żeby tak się stało? a może powinienem w output wybrać opcję dac?
Zaciągnij sobie do foobara WASAPI (na stronie foo, w komponentach), a potem w preferences wybierz output i ustaw na WASAPI (USB DAC).

WASAPI generalnie FTW ;)
Awatar użytkownika
Scaarph
zahartowany metalizator

10-11-2010, 16:57

Morph pisze:
Scaarph pisze:
Zaciągnij sobie do foobara WASAPI (na stronie foo, w komponentach), a potem w preferences wybierz output i ustaw na WASAPI (USB DAC).

WASAPI generalnie FTW ;)
chętnie, ale niestety jest niekompatybilny z moją wersją foobara. wiesz może, gdzie mogę dorwać komponenty pod wersję 0.9?
ON TO RUPTURE

Obrazek
Necro Skins Society
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

10-11-2010, 16:58

eee.. a to nie lepiej foobara update'owac? ;)
Awatar użytkownika
Scaarph
zahartowany metalizator

10-11-2010, 17:01

nie, bo pod 1.1 panels ui nie działa :)
ON TO RUPTURE

Obrazek
Necro Skins Society
Awatar użytkownika
Morph
Kontakt:

10-11-2010, 17:04

Nie mam pojęcia.
Awatar użytkownika
Deathless King
weteran forumowych bitew

10-11-2010, 17:24

Riven pisze:eee.. a to nie lepiej foobara update'owac? ;)
A Ty miales posluchac czegos i sie wypowiedziec, zapomniał?
Only duzo tremolo na nietlumionych strunach is true!
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

10-11-2010, 17:26

zapomnialem :D zara poslucham
Awatar użytkownika
Mol
zahartowany metalizator

10-11-2010, 17:46

Scaarph pisze:chętnie, ale niestety jest niekompatybilny z moją wersją foobara. wiesz może, gdzie mogę dorwać komponenty pod wersję 0.9?
no przeciez sa na oficjalnej stronie, zerknij tez tutaj
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Scaarph
zahartowany metalizator

10-11-2010, 17:53

Mol pisze:
Scaarph pisze:chętnie, ale niestety jest niekompatybilny z moją wersją foobara. wiesz może, gdzie mogę dorwać komponenty pod wersję 0.9?
no przeciez sa na oficjalnej stronie, zerknij tez tutaj
ja już wcześniej trafiłem na tę stronę, ale linki z niej prowadzą do najnowszych wersji wtyczek. a na oficjalnej stronie nie mogę znaleźć starych wtyczek.
ON TO RUPTURE

Obrazek
Necro Skins Society
Awatar użytkownika
Triceratops

10-11-2010, 18:34

Morph pisze:[Jaka hybrydowa?????? Wav jest 32-bitowym formatem zapisu i w tyluż bitach możesz kodować. Nie pamiętam jaki jest limit próbkowania ale 384kHz na pewno łyka, a i 768 chyba też.
No masz racje, takie sa mozliwosci, ja takiej wavy nie widzialem i mowie po prostu raczej o aspekcie uzytkowym. Z drugiej strony - dlaczego w takim wypadku nie da sie rozkodowac 24bit/96khz flaca do wav? Wedlug tego powinno sie dac a sie nie da za cholere.
woodpecker from space
ODPOWIEDZ