POlitykowanie

Scena polityczna, konflikty wojenne, problemy globalne

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir

Regulamin forum
"Ludzie, którzy nie potrafią kontrolować własnych emocji, próbują kontrolować zachowania innych ludzi" - John Cleese
Awatar użytkownika
Ascetic
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

Re: POlitykowanie

22-10-2021, 10:49

empir pisze:
22-10-2021, 00:22
Ascetic pisze:
21-10-2021, 20:29

Bezrobocie na sierpień2021 : 5,8%

18 - 5,8 % = 12,2% różnicy

W tak poważnym temacie bądźmy precyzyjni. Różnica wynosi 12,2 p. p. a nie 12,2%.
W tym przypadku mamy spadek o 67,777%
Jak chcesz być już dokładny to się odnieś do wartości bezwzględnych, w mln.*

A samo wyciąganie z kontekstu parametrów słabe w uj. W stylu cymbałów którzy nie doczytali i nie zrozumieli i im stanął.

Jeszcze im może napisz bo ci pewnie z wyliczeń jak im wyszło, że spadek bezrobocia wynika z wieku emerytalnego LOL Albo z tego, że 3,5 mln osób się nie chce pracować - zgodnie z tezą dwóch kolesi.

* Nie mam w Twoim przypadku udowadniania kto ma racje, ale chyba nie będę musiał. Oby nie.
Ostatnio zmieniony 22-10-2021, 11:01 przez Ascetic, łącznie zmieniany 2 razy.
lys på slutten av lys
Pan_Kimono
rasowy masterfulowicz

22-10-2021, 10:51

Ascetic pisze:
22-10-2021, 10:48
Pan_Kimono pisze:
22-10-2021, 10:22
Co za szury, no nie Nicram?
https://www.nationalreview.com/news/nih ... uirements/
Konto nie zamknięte ?
ty wciaz nie na terapii?
KVLT lizania CZASZKI
Scorn
postuje jak opętany!

22-10-2021, 10:52

Z moich doświadczeń emigranta wynika, że słynna polska pracowitość to mit i najczęściej służy Polakom do leczenia kompleksów. Ile to razy słyszałem, że "Islandur" leniwy i głupi...
Ostatnio przez przypadek podsłuchałem rozmowę, z której wynikało, że w jakiejś firmie nie chcą zatrudniać Polaków bo za dobrze pracują. Facet opowiadał, kobieta skwapliwie podłapała i tak sobie stroszyli piórka. Mam setki takich przykładów. Generalnie takie oskarżenia nie mają pokrycia, a Polacy nie wyróżniają się jakoś szczególnie na tle innych. Mam doświadczenia z niezwykle pracowitymi Polakami, jak i Islandczykami, Azjatami, a nawet Anglikami.

Jeśli chodzi o "pracowitość" to z Polakami jest jeszcze jeden problem. Wielu z nich zapierdala, nawet jeśli nie ma akurat takiej potrzeby. Chyba próbują coś komuś udowadniać. Przez to często stwarzają niepotrzebną presję w miejscu pracy i po prostu psują atmosferę.

Dla mnie nie jest też pracowitością branie drugiego etatu i wyrabianie ponad 300 godzin miesięcznie, bo na coś tam się zbiera. Takich też spotkałem (a nawet sam przez kilka miesięcy pocisnąłem na 1,5 etatu, bo miałem określony cel) Wszystko to kosztem życia prywatnego, rozpadu więzi rodzinnych, zainteresowań, zdrowia fizycznego i psychicznego. Dla niektórych może to jest właśnie pracowitość. Nie wiem.

A co do Szwajcarii - chciałbym się mylić, ale uważam, że gdyby Polakom dane było startować z takiej pozycji ekonomicznej, to w niedługim czasie wszystko by rozkradziono, zgarnięto jak najwięcej dla siebie kosztem jakiegoś tam dobra ogółu czy kraju. Podobnie w Serbii, Macedonii czy Ukrainie. Nie ta mentalność.
heykvísl og ofn
Awatar użytkownika
Ascetic

22-10-2021, 10:55

Pan_Kimono pisze:
22-10-2021, 10:51
Ascetic pisze:
22-10-2021, 10:48
Pan_Kimono pisze:
22-10-2021, 10:22
Co za szury, no nie Nicram?
https://www.nationalreview.com/news/nih ... uirements/
Konto nie zamknięte ?
ty wciaz nie na terapii?
Są nieskuteczne. Jak widać po tobie. Płacze że zamyka, a jednak pierdoli dalej LOL
lys på slutten av lys
Pan_Kimono
rasowy masterfulowicz

22-10-2021, 10:59

Ascetic pisze:

Są nieskuteczne. Jak widać po tobie. Płacze że zamyka, a jednak pierdoli dalej LOL
Płacze? Flecie, zapytałem tylko gdzie jest guzik do usunięcia konta. Piękne projekcje. Żyj w swojej chorej glowie przykry pedrylu i spierdalaj. Z każdym swoim wpisem tylko potwierdzasz moja opinie o tobie :D a teraz wio na czarna liste śmieciu
KVLT lizania CZASZKI
Awatar użytkownika
Ascetic

22-10-2021, 11:03

Pan_Kimono pisze:
22-10-2021, 10:59
Ascetic pisze:

Płacze? Flecie, zapytałem tylko gdzie jest guzik do usunięcia konta. Piękne projekcje. Żyj w swojej chorej glowie przykry pedrylu i spierdalaj. Z każdym swoim wpisem tylko potwierdzasz moja opinie o tobie :D a teraz wio na czarna liste śmieciu

Aha.

Jak znajdziesz ten baton - ulżyj sobie i innym. Jednego prawackiego niedorozwoja będzie mniej 😀
lys på slutten av lys
535

22-10-2021, 11:23

Scorn pisze:
Z moich doświadczeń emigranta wynika, że słynna polska pracowitość to mit i najczęściej służy Polakom do leczenia kompleksów. Ile to razy słyszałem, że "Islandur" leniwy i głupi...
Ostatnio przez przypadek podsłuchałem rozmowę, z której wynikało, że w jakiejś firmie nie chcą zatrudniać Polaków bo za dobrze pracują. Facet opowiadał, kobieta skwapliwie podłapała i tak sobie stroszyli piórka. Mam setki takich przykładów. Generalnie takie oskarżenia nie mają pokrycia, a Polacy nie wyróżniają się jakoś szczególnie na tle innych. Mam doświadczenia z niezwykle pracowitymi Polakami, jak i Islandczykami, Azjatami, a nawet Anglikami.

Jeśli chodzi o "pracowitość" to z Polakami jest jeszcze jeden problem. Wielu z nich zapierdala, nawet jeśli nie ma akurat takiej potrzeby. Chyba próbują coś komuś udowadniać. Przez to często stwarzają niepotrzebną presję w miejscu pracy i po prostu psują atmosferę.

Dla mnie nie jest też pracowitością branie drugiego etatu i wyrabianie ponad 300 godzin miesięcznie, bo na coś tam się zbiera. Takich też spotkałem (a nawet sam przez kilka miesięcy pocisnąłem na 1,5 etatu, bo miałem określony cel) Wszystko to kosztem życia prywatnego, rozpadu więzi rodzinnych, zainteresowań, zdrowia fizycznego i psychicznego. Dla niektórych może to jest właśnie pracowitość. Nie wiem.

A co do Szwajcarii - chciałbym się mylić, ale uważam, że gdyby Polakom dane było startować z takiej pozycji ekonomicznej, to w niedługim czasie wszystko by rozkradziono, zgarnięto jak najwięcej dla siebie kosztem jakiegoś tam dobra ogółu czy kraju. Podobnie w Serbii, Macedonii czy Ukrainie. Nie ta mentalność.
Duże znaczenie ma jednak tak zwana kultura pracy. Mam wrażenie, że my jako naród dopiero w tej tematyce raczkujemy. To jest pokłosie mitu w stylu 600 procent normy połączonrgo z pospolitą biedą. Jednak żeby mieć cokolwiek więcej trzeba się nagimnastykować. Nie wystarczy zwyczajne chodzenie do pracy. To skutkuje różnego rodzaju zaburzeniami, a nawet patologią o której wspominasz. Ofiary okresu przejściowego być muszą. Pytanie tylko dokąd przejdziemy?
Awatar użytkownika
Ascetic

22-10-2021, 11:28

535 pisze:
22-10-2021, 11:23
Scorn pisze:

Duże znaczenie ma jednak tak zwana kultura pracy. Mam wrażenie, że my jako naród dopiero w tej tematyce raczkujemy. To jest pokłosie mitu w stylu 600 procent normy połączonrgo z pospolitą biedą. Jednak żeby mieć cokolwiek więcej trzeba się nagimnastykować. Nie wystarczy zwyczajne chodzenie do pracy. To skutkuje różnego rodzaju zaburzeniami, a nawet patologią o której wspominasz. Ofiary okresu przejściowego być muszą. Pytanie tylko dokąd przejdziemy?
Widzę to tak. Jak masz perspektywy do 50 tki, mieć kwadrat, wózek albo dwa, kilka stow luźnych pod emeryturę to może warto pozapierdalać? Dodam, że przy zacięciu i szczęściu może się to udać. Nawet w obsranym gównem państwem z kartonu.

Dodam, po doświadczeniu z tego tygodnia, ze warto być świadomy, w tym potencjalnych ryzyk. Jak z tym znajomym lekarzem co od poniedziałku lezy z zawałem w szpitalu. Gość mój rocznik.

Co do rozpadu rodziny. Mimo wszystko równie duże ryzyko jak nie ma na przysłowiowe buty dla dzieciaka. Kwestia podejścia. Ja tam zapierdalających rozumiem i szanuje.
lys på slutten av lys
Scorn
postuje jak opętany!

22-10-2021, 11:43

Ja nie krytykuję zapierdalających, bo wiem, że czasem inaczej się po prostu nie da. Bardzo dużo zawdzięczam ojcu, który po robocie jechał do innej roboty (pokrycia dachowe - w lato to jest kurwa udręka, wiem bo sam z nim czasem robiłem w wakacje). Ale dzięki temu mogłem np. iść na studia, moja siostra również. Ojciec prawie sam zbudował ładny dom, dzięki czemu mogliśmy wygodnie mieszkać, zamiast gnieść się w jakimś drewnianym kurniku.
Sami z żoną też własnymi siłami ciężko zapracowaliśmy, żeby kupić mieszkanie za gotówkę w PL.

Bardziej chodzi mi o te patologie właśnie - cisnąć dla samego ciśnięcia, bo ja Polak!
heykvísl og ofn
Awatar użytkownika
Ascetic

22-10-2021, 11:50

Scorn pisze:
Ja nie krytykuję zapierdalających, bo wiem, że czasem inaczej się po prostu nie da. Bardzo dużo zawdzięczam ojcu, który po robocie jechał do innej roboty (pokrycia dachowe - w lato to jest kurwa udręka, wiem bo sam z nim czasem robiłem w wakacje). Ale dzięki temu mogłem np. iść na studia, moja siostra również. Ojciec prawie sam zbudował ładny dom, dzięki czemu mogliśmy wygodnie mieszkać, zamiast gnieść się w jakimś drewnianym kurniku.
Sami z żoną też własnymi siłami ciężko zapracowaliśmy, żeby kupić mieszkanie za gotówkę w PL.

Bardziej chodzi mi o te patologie właśnie - cisnąć dla samego ciśnięcia, bo ja Polak!
Odnosze wrażenie, że nawet ci co maja gęby pełne sloganów, robią dla kasy. W robocie to mogą co najwyżej się wysrać, jak im się godziwie nie zapłaci. U mnie budowało się cv, wierzyło w ścieżkę rozwoju w ramach firmy a teraz same skoczki. Taki mam obraz. Raczej bumelanci i leserzy a nie kult pracy.
lys på slutten av lys
Awatar użytkownika
83koper83
rasowy masterfulowicz

22-10-2021, 11:56

Scorn pisze:

(...)

Mniej więcej się zgadza. Z Polakami za granicą jest tak, że jak przyjadą i złapią pierwszą pracę, to są tak zachwyceni, że faktycznie zasuwają za minimalną lepiej niż miejscowi - którym zwyczajnie nie chce się spinać w pracy typu sklep, myjnia, sprzątanie, bo traktują ją z reguły jako coś tymczasowego albo dodatkowego.

Nasi obserwują, porównują i wychodzi im, że np. Irlandczycy są leniwi. Nie, oni dają z siebie tyle, żeby nie wystawiać ponad umówmy, średni poziom. Ale wystarczy przeskoczyć choćby w "middle management" albo sektor prywatny, i okazuje się, że Irysy tyrają jak osły i rzadko mają w tygodniu dzień całkowicie wolny od pracy.

W kwestii Szwajcarii też mniej więcej o coś takiego mi chodziło. Trzeba swój kraj lubić i ufać swoim ziomkom, ufać państwu, żeby mieć motywację.
Kerosene keeps me warm.
Scorn
postuje jak opętany!

22-10-2021, 11:57

Ascetic pisze:
Scorn pisze:

Odnosze wrażenie, że nawet ci co maja gęby pełne sloganów, robią dla kasy. W robocie to mogą co najwyżej się wysrać, jak im się godziwie nie zapłaci. U mnie budowało się cv, wierzyło w ścieżkę rozwoju w ramach firmy a teraz same skoczki. Taki mam obraz. Raczej bumelanci i leserzy a nie kult pracy.
No to sam widzisz, że to mit.
Za granicą jeszcze bardziej to widać, przez ciągle podkreślanie swojej pracowitości, obrotności i sprytu, przy jednoczesnym umniejszaniu innym nacjom.
heykvísl og ofn
Awatar użytkownika
Ascetic

22-10-2021, 12:04

Scorn pisze:
22-10-2021, 11:57
Ascetic pisze:
Scorn pisze:

No to sam widzisz, że to mit.
Za granicą jeszcze bardziej to widać, przez ciągle podkreślanie swojej pracowitości, obrotności i sprytu, przy jednoczesnym umniejszaniu innym nacjom.
Niestety wiem. Jak ktoś nie wierzy to może zrobić sobie test. Zatrudnić osobę. Albo zatrudniać w ramach firmy gdzie pracuje*.Szybko mu wyjdzie wynik ujemny.

* W tym miejscu serdecznie nie zazdroszczę hrowcom, czy kierownikom zespołów. Oglądałem to przez kilka lat z boku. Co się żona naspinała to jej.
lys på slutten av lys
535

22-10-2021, 12:39

Zapierdalać można, a nawet zazwyczaj trzeba. Natomiast przychodzi moment na refleksję, czy aby na pewno jest to wszystko niezbędne i nie należy przypadkiem inaczej rozłożyć akcentów. I tu dochodzimy do wyrobienia sobie nawyków lesera. Wiem jak to brzmi. No ale taka jest u mnie tak zwana mądrość etapu, więc piszę bez owijania we folię .
Scorn
postuje jak opętany!

22-10-2021, 12:59

535 pisze:
22-10-2021, 12:39
Zapierdalać można, a nawet zazwyczaj trzeba. Natomiast przychodzi moment na refleksję, czy aby na pewno jest to wszystko niezbędne i nie należy przypadkiem inaczej rozłożyć akcentów. I tu dochodzimy do wyrobienia sobie nawyków lesera. Wiem jak to brzmi. No ale taka jest u mnie tak zwana mądrość etapu, więc piszę bez owijania we folię .
Też tak to widzę. Jeszcze pewnie przyjdzie mi pozapierdalać, ale na razie jestem na etapie ok. 35 godzin tygodniowo i taki stan rzeczy mi pasuje. Jest czas na rodzinę, muzykę, siłownię. Na pewno mógłbym zarobić więcej, ale zwyczajnie mi się nie chce. Za dużo poświęcenia. Na wiosnę biorę 3-4 miesiące ojcowskiego i tak się powoli żyje, na tej wsi.
heykvísl og ofn
Awatar użytkownika
empir
zahartowany metalizator

22-10-2021, 15:27

Ascetic pisze:
empir pisze:
Ascetic pisze:
21-10-2021, 20:29

Bezrobocie na sierpień2021 : 5,8%

18 - 5,8 % = 12,2% różnicy

W tak poważnym temacie bądźmy precyzyjni. Różnica wynosi 12,2 p. p. a nie 12,2%.

A samo wyciąganie z kontekstu parametrów słabe w uj. W stylu cymbałów którzy nie doczytali i nie zrozumieli i im stanął.

Jeszcze im może napisz bo ci pewnie z wyliczeń jak im wyszło, że spadek bezrobocia wynika z wieku emerytalnego LOL Albo z tego, że 3,5 mln osób się nie chce pracować - zgodnie z tezą dwóch kolesi.

* Nie mam w Twoim przypadku udowadniania kto ma racje, ale chyba nie będę musiał. Oby nie.
Ale ty się nie obrażaj tylko dlatego że ktoś Ci wytknął błąd.
Nie kwestionuję Twoich danych i nie wnikam czy są prawdziwe czy nie.
Chodzi tylko o to, że pomyliłeś różnicę procentową z punktami procentowymi.
Poczytaj na ten temat a się nie dąsaj. Nie bądź jak Adrian ;)
Awatar użytkownika
Ascetic

22-10-2021, 15:44

empir pisze:
22-10-2021, 15:27
Ascetic pisze:
empir pisze:

Ale ty się nie obrażaj tylko dlatego że ktoś Ci wytknął błąd.
Nie kwestionuję Twoich danych i nie wnikam czy są prawdziwe czy nie.
Chodzi tylko o to, że pomyliłeś różnicę procentową z punktami procentowymi.
Poczytaj na ten temat a się nie dąsaj. Nie bądź jak Adrian ;)

Spoko. Na spokojnie. Choć w trasie i nie bardzo mam czas na przepychanki z komputera.

Gdzie mamy tu p.p. ? Podaję w % (odnoszę się do parametrów tatki w % i tych z internetu w %), liczę jak idzie według tego klucza od %. Przyznam się, że zbyt mam do Ciebie duży pokład sympatii, aby drążyć, ale coś jest nie tak.

Obrazek

Obrazek

Przyjęta jest taka a nie inna metodologia. Choćby na potrzeby odniesienia się do danych, które zostały pierwsze podane przez użytkownika.

----------------------------------------------
ps. Zostawmy sprawę jak jest. Taka moja prośba.
lys på slutten av lys
Awatar użytkownika
Tatuś
weteran forumowych bitew
Kontakt:

22-10-2021, 16:09

Scorn pisze:

Mamy gen autodestrukcji. Jak już zacznie dobrze iść to zaczyna nam odpierdalać, robimy obrót i jest kierunek samounicestwienie. Tak było w XVII wieku, w latach 1918-1939 i teraz też. Jakieś bitwy, których nie da się wygrać, prywata i skłócenie ze wszystkimi dookoła.
Palę się do roboty jak ruska jednostka mobilizacyjna.
Awatar użytkownika
empir
zahartowany metalizator

22-10-2021, 16:32

Ascetic pisze:
22-10-2021, 15:44
Spoko. Na spokojnie. Choć w trasie i nie bardzo mam czas na przepychanki z komputera.

Gdzie mamy tu p.p. ? Podaję w % (odnoszę się do parametrów tatki w % i tych z internetu w %), liczę jak idzie według tego klucza od %. Przyznam się, że zbyt mam do Ciebie duży pokład sympatii, aby drążyć, ale coś jest nie tak.

Obrazek

Obrazek

Przyjęta jest taka a nie inna metodologia. Choćby na potrzeby odniesienia się do danych, które zostały pierwsze podane przez użytkownika.

----------------------------------------------
ps. Zostawmy sprawę jak jest. Taka moja prośba.
Ależ śpieszę wytłumaczyć na przykładzie z dupy na procentach i sztukach.
wartość A - 20% - 200szt
wartość B - 15% - 150szt
całość to 100% - 1.000szt
jeśli nastąpił spadek z A do B to mamy dwie opcje:
1. Spadek o 5 p.p.
2. Spadek o 25% - (50szt z 200szt)
Awatar użytkownika
Bloodcult
mistrz forumowej ceremonii

22-10-2021, 16:34

Weź jeszcze proporcje mu wytłumacz, może zrozumie :)
Grzegorz Braun to ruski agent

http://allegro.pl/uzytkownik/bloodcult
ODPOWIEDZ