Już się nad nim tak nie znęcaj. Przecież nie napisał, że "najlepsza", tylko "najbardziej ulubiona"... różnica jest dość wyraźna:-)Lykantrop pisze:Czekam na Twoje wyznanie, że Tiamat to najlepsza kapela ze Szwecji :)
TIAMAT
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
- nicram
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Re: TIAMAT
all the monsters will break your heart
-
- postuje jak opętany!
Parę ostatnich płyt Szwedów nie zrobiło na mnie wielkiego wrażenia. Z ostatniej posłuchałem pierwszego utworu, który ją promuje. I zniechęciłem się - na chwilę bieżącą - do pójścia dalej w ten las (a przywołując wcześniejsze porównanie - nie miałem ochoty wysiadać na tym peronie).
Bo na tym peronie niestety strasznie piździ, deszcz zacina, śmierdzi moczem i rzygowinami, ławki są połamane i zatrzymują się głównie pociągi towarowe. Też nie chciało mi się tam siedzieć.
- Skaut
- mistrz forumowej ceremonii
Kurwa, jakby nagrali płytę w takim klimacie, to bym bez wahania kupił, a tam raczej sami pizdanci i gotyki w tych wagonach siedzą.Maria Konopnicka pisze:Bo na tym peronie niestety strasznie piździ, deszcz zacina, śmierdzi moczem i rzygowinami, ławki są połamane i zatrzymują się głównie pociągi towarowe. Też nie chciało mi się tam siedzieć.
Coś tam było! Człowiek!
Hehe, faktycznie sam bym kupił - wyszedł mi opis dużo ciekawszy niż ostatni Tiamat :)
- Jimmy Boyle
- rasowy masterfulowicz
Trochę jestem pijany i słucham sobie Tiamat, własnie kończy się "The Astral Sleep" i chyba polecą dwie kolejne płyty, (więcej nie posiadam) bo alkoholu mam jeszcze całkiem spory zapas :)
- Triceratops
ja sobie lubie clouds czasami zapuscic, ma to swoj urok, zwiazany glownie ze wspomnieniami ale, ze jako jestem niesmialym i melancholijnym czlowiekiem o lagodnym usposobieniu to wlasnie lubie wspomnienia tamtych czasow i facle nie mam zamiaru sobie szukac zadnych kontekstow jak to teras modne. po prostu lubie i tyle
woodpecker from space
-
- postuje jak opętany!
Jestem pewien, że w tej drugiej opcji spokojnie można przejechać przez całą ich dyskografię, następnie przesłuchać kilka razy "Reinkaos" i zakończyć wieczór dowolnie wybraną płytą Amon Amarth :)535 pisze:Do Prey można, w miarę bezpiecznie, dojechać. Tym bardziej z alkoholem.
Reinkaos słucham z przyjemnością "na trzeźwo", a na AA jakoś nigdy nie miałem ochoty.Aegir pisze:Jestem pewien, że w tej drugiej opcji spokojnie można przejechać przez całą ich dyskografię, następnie przesłuchać kilka razy "Reinkaos" i zakończyć wieczór dowolnie wybraną płytą Amon Amarth :)535 pisze:Do Prey można, w miarę bezpiecznie, dojechać. Tym bardziej z alkoholem.
- megawat
- weteran forumowych bitew
Ja ostatnio też sobie odświeżyłem "Clouds". Nie obyło się oczywiście bez wielu momentów zażenowania, ale płytę ratuje to, że jest zajebiście Celtic-Frostowa. ;)Triceratops pisze:ja sobie lubie clouds czasami zapuscic, ma to swoj urok, zwiazany glownie ze wspomnieniami ale, ze jako jestem niesmialym i melancholijnym czlowiekiem o lagodnym usposobieniu to wlasnie lubie wspomnienia tamtych czasow i facle nie mam zamiaru sobie szukac zadnych kontekstow jak to teras modne. po prostu lubie i tyle
"Funkcjonariusze po wstępnych oględzinach poćwiartowanych i nagich zwłok stwierdzili, że morderca musiał być szczególnym zboczeńcem".
- Sgt. Barnes
- zahartowany metalizator
megawat pisze:Ja ostatnio też sobie odświeżyłem "Clouds". Nie obyło się oczywiście bez wielu momentów zażenowania, ale płytę ratuje to, że jest zajebiście Celtic-Frostowa. ;)Triceratops pisze:ja sobie lubie clouds czasami zapuscic, ma to swoj urok, zwiazany glownie ze wspomnieniami ale, ze jako jestem niesmialym i melancholijnym czlowiekiem o lagodnym usposobieniu to wlasnie lubie wspomnienia tamtych czasow i facle nie mam zamiaru sobie szukac zadnych kontekstow jak to teras modne. po prostu lubie i tyle
Najlepiej wypadają te pijackie chórki - tak sobie myślę, że na tej płycie Edlund opatentował najbardziej meliniarski wokal ever ;-)
Theeee sleeepiiing bjuuuutiiii - no, kurwa, jak jakiś Zdzisiek z pamiętnej "Arizony".
Prawdziwy mężczyzna powinien być...ogolony i ciut, ciut pijany.
Bolesław Wieniawa-Długoszowski.
Bolesław Wieniawa-Długoszowski.
Ha,ha,ha.Sgt. Barnes pisze: Theeee sleeepiiing bjuuuutiiii - no, kurwa, jak jakiś Zdzisiek z pamiętnej "Arizony".
- Triceratops
Mi tam sie slucha fajnie od poczatku do konca, bez zadnych zazenowan. Nie widze powodu dla ktorego mialbym sie czegos wyrzekac w imie czegos innego. Przeszlosci sie nie zmienia.megawat pisze:Ja ostatnio też sobie odświeżyłem "Clouds". Nie obyło się oczywiście bez wielu momentów zażenowania, ale płytę ratuje to, że jest zajebiście Celtic-Frostowa. ;)Triceratops pisze:ja sobie lubie clouds czasami zapuscic, ma to swoj urok, zwiazany glownie ze wspomnieniami ale, ze jako jestem niesmialym i melancholijnym czlowiekiem o lagodnym usposobieniu to wlasnie lubie wspomnienia tamtych czasow i facle nie mam zamiaru sobie szukac zadnych kontekstow jak to teras modne. po prostu lubie i tyle
woodpecker from space
- megawat
- weteran forumowych bitew
Nie mówię, żeby zaraz się czegokolwiek wyrzekać, ale to chyba naturalne, że 30-latek ma inną wrażliwość i podobają mu się już inne rzeczy niż 15-latkowi. :)
"Funkcjonariusze po wstępnych oględzinach poćwiartowanych i nagich zwłok stwierdzili, że morderca musiał być szczególnym zboczeńcem".
- Triceratops
hmm... no mi sie np ciagle podobaja osiemnastki a nie stare lampucery, wiec jednak bede obstawal przy swoim ;)
woodpecker from space
- Mistrz
- postuje jak opętany!
debiut to całkiem fajna i chyba dosyć oryginalna (z tego co pamiętam) płyta. kilka kolejnych mam gdzieś na kasetach ale jakoś nigdy nie chciało mi się tego przesłuchać. dużo straciłem?
-
- mistrz forumowej ceremonii
Skeleton skeletron to taka fajna barowa płyta.papieroski,kostki lodu,whisky,cycki,diabły,te sprawy.Lubię.
If any man should attempt to criticize Braun's actions, he should be thoroughly patronized for his obviously Jewish behavior
- Olo
- rasowy masterfulowicz
- Kontakt:
ja nie wiem co Wy macie z tym debiutem - przecież na tle całej ówczesnej Szwecji to to jest absolutna bieda, którą zmazali dopiero drugim, niezłym "The Astral Sleep". Dobrze wyczuli wtedy koniunkturę na klimaty i idealnie wstrzelili się potem z "Clouds", ale Mistrzu - jeżeli nie słuchałeś "Clouds" w "tamtych" latach to raczej dziś nie ma sensu tego odkrywać bo to płyta, którą przy życiu trzyma tylko sentyment - no chyba, że lubisz taki rachityczny, zalatujący tandetą gotycki doom. Sam dziś słucham tego albumu od czasu do czasu i cieszę się z posiadania go na półce, ale wszystko to tylko i wyłącznie sentymenty. "Wildhoney" jest natomiast świetną płytą na wiosenny czas. Fascynacja Floydami i początek odważniejszego kombinowania z klawiszami wykraczająca poza klasyczne, grube tła. "Deeper kind of slumber", którą wiele osób tutaj wspomina bardzo pozytywnie była i do dziś jest dla mnie kompletnym rozczarowaniem. Dla mnie ten album ma zaledwie jakieś tam momenty, które są w miarę OK, ale w ogólnym rozrachunku ta płyta jest po prostu nudna, piosenkowa, pozbawiona dramaturgii z "Wildhoney" i to w zasadzie pierwsza, tak bardzo oderwana od metalu płyta Tiamat (ale nie by to wtedy dla mnie jakiś argument na nie). Z dalszych poznawałem tylko pojedyncze kawałki i te ze "Skeleton..." wydawały mi się zawsze najlepsze.
Życie światów jest ryczącą rzeką, ale Ziemia jest sadzawką i stawem.
Znak zagłady jest wypisany na waszych czołach – jak długo będziecie się opierać ukłuciom szpilek?
Znak zagłady jest wypisany na waszych czołach – jak długo będziecie się opierać ukłuciom szpilek?
- Mistrz
- postuje jak opętany!
Nie no, debiut zrobił na mnie dobre wrażenie, bo swego czasu odpalając go miałem świadomość, że TIAMAT to zespół z rejonu tzw. "klimatów", gothic/doom te sprawy, więc kiedy usłyszałem dm z dosyć surowym brzmieniem i kilkoma całkiem porywającymi motywami to byłem mile zaskoczony. Nie mogę jednak powiedzieć, żeby jakoś specjalnie mi ta muzyka zapadła w pamięci (właściwie to w ogóle jej nie pamiętam - jedynie wrażenie, jakie pozostawiła), a było to raptem ze 3 lata temu.
Gotycki doom zalatujący tandetą to zdecydowanie nie moja bajka, moja edukacja muzyczna przypadła na trochę późniejsze lata i szczęśliwie ominęła te rejony. "Fascynacja Floydami" natomiast to zawsze dobra rekomendacja.
Gotycki doom zalatujący tandetą to zdecydowanie nie moja bajka, moja edukacja muzyczna przypadła na trochę późniejsze lata i szczęśliwie ominęła te rejony. "Fascynacja Floydami" natomiast to zawsze dobra rekomendacja.