sprzęt audio - potrzebna pomoc.

Dział techniczny - problemy, preferencje, porady.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

ODPOWIEDZ
Mane
zaczyna szaleć

Re: sprzęt audio - potrzebna pomoc.

10-06-2013, 08:52

Goregirl pisze:A tymczasem kompletujemy dalej, zasilacz bedzie chyba taki:
http://allegro.pl/zasilacz-atx-aerocool ... 71233.html
podobno bardzo cichy (okolo 16dB podczas intensywnej pracy).
Producent podaje 26dB, więc można się spodziewać nie mniej niż 26, a najpewniej więcej, bo wiadomo jak to jest z deklaracjami producentów dotyczącymi tego typu parametrów.

Czy aż taka elektrownia (450W) potrzebna do Atoma 330 i Nvidia ION?
Awatar użytkownika
Morph
mistrz forumowej ceremonii
Kontakt:

10-06-2013, 10:11

Jezu, właśnie, goregirl, wstrzymaj ten zasilacz. Do tego iOna jest dołączony zasilacz a'la laptop (90W), na kablu, bez wiatraka. U mnie ciągnie bezproblemowo SSD+HDD+napęd optyczny+dwa dyski na USB+mysz+klaw.
Give birth to something dead
Give birth to something old
Awatar użytkownika
Goregirl
rozkręca się

10-06-2013, 10:24

Dzieki chlopaki, jeszcze nie dokonałem zakupu:)
Awatar użytkownika
Goregirl
rozkręca się

18-06-2013, 18:01

Juz prawie skompletowalem media serwer, ale pojawilo sie jedno pytane - czy do instalacji systemu i aplikacji bede musial sobie zalatwic jakis monitor czy jest jakas inna mozliwosc instalacji tego?
Awatar użytkownika
Morph
Kontakt:

18-06-2013, 18:53

TV nie masz ;)?
Awatar użytkownika
Goregirl
rozkręca się

19-06-2013, 07:16

mam:) a wykryje tv bez systemu operacyjnego?
Awatar użytkownika
Morph
Kontakt:

19-06-2013, 10:20

A czemu ma nie wykryć? Mogą być małe problemy z HDMI, ale jak po zwykłym D-SUBie podłączysz to będzie git.
Awatar użytkownika
Goregirl
rozkręca się

25-06-2013, 06:25

Mam jeszcze jeden problem. Do obudowy nie zalaczono kabelkow zasilajacych. I w zwiazku z tym moje pytanie: czy obydwa elementy (plyta + obudowa) musza byc podpiete do pradu? Czy wystarczy sama plyta glowna? No i jesli zasilanie dysky SATA idzie z obudowy to chyba jednak trzeba bedzie dokupic kabelek do obudowy. Nie byle w stanie tego sprawdzic empirycznie gdyz czekam jeszcze na kostki ramu.

Edit: bylo dosc wczesnie jak pisalem tego posta i w miedzyczasie troche sie wyklarowalo:) Kabla zasilajacego przy obudowie oczywiscie nie ma, poniewaz nie ma zasilacza w komplecie. Jestem wiec zdany na zasilanie z plyty glownej. I tutaj pojawia sie problem poniewaz dysk ssd ktory kupilem to SATA 3, wiec ma ten nowy rodzaj gniazdka zasilajacego (czarne, plaskie, nieco podluzne), natomiast wtyk zasilajacy dysk w plycie jest starego typu (klasyczny podluzny bialy z czterema pinami). I teraz jak to cholerstwo podpiac?

Edit 2: juz chyba wiem w czym problem - do plyty glownej nie dolaczono zadnych kabli, a powinna byc jakas przejsciowka z wtyku molex na sata, zeby podpiac zasilanie do twardziela.
Awatar użytkownika
Goregirl
rozkręca się

25-06-2013, 16:31

Dokładnie to brakuje mi takiego kabelka jak na fotce poniżej i nie za bardzo wiem gdzie go dostac (zarowno koncowka molex jak i sata musi byc żeńska!):
Obrazek
Awatar użytkownika
Wódz 10
rasowy masterfulowicz

28-06-2013, 20:31

Kupilem sobie Rotela x 2, dwie duze kolumny i juz widze gdzie w przyszlosci moga byc problemy. Brzmi to wszystko roznie, raz super, raz slabo, raz lepiej, raz gorzej, raz inaczej, raz zupelnie tak samo. Z tym sprzetem chyba jest jak z kobietami - docenia sie je takimi jakie sa, a za idealem gonia tylko onanisci-swierszczykowcy...
I dream of colour music,
And the intricacies of the machines that make it possible
Agony
postuje jak opętany!

04-07-2013, 13:33

Ja mam to szczęście, że odnalazłem swój ideał w świecie audio. Jest nim szkoła brzmienia Marantza - zrównoważona, kulturalna i dokładna, z naturalnymi tonami średnimi i bez podbarwień na skrajach pasma.

Nie o tym chciałem jednak pisać, ale o moich doświadczeniach z kablami połączeniowymi i głośnikowymi. Być może moje uwagi okażą się pomocne dla ludzi kompletujących swoje muzyczne zestawy w oparciu o osobne elementy: odtwarzacze, wzmacniacze i kolumny.

Jak wiadomo, elementy te muszą być połączone kablami i sprawą dość oczywistą jest, że powinny być to przewody możliwie wysokiej jakości. Mnie wydawało się, że dysponuję przewodami o przepustowości wystarczającej do pełnego wykorzystania możliwości mojego zestawu, złożonego z elektroniki Marantza z serii 6003 i kolumn Mordaunt Short Mezzo 2. Jednakże w przypływie ułańskiej fantazji postanowiłem wymienić przewody na jeszcze lepsze, licząc na jedynie niewielką poprawę brzmienia. Kupiłem:

Kabel połączeniowy: Atlas Equator Mk III (0.5m, 60 GBP)
Kable głośnikowe: Audioquest FLX-SLIP 14/4 (2 x 3m, 5.80 GBP/m)

Jakież było moje zdziwienie, gdy po pewnym czasie (potrzebnym, jak się okazuje, aby przewody mogły się dogrzać i dotrzeć), mój budżetowy zestaw zaczął grać tak, że mógłbym uwierzyć, że właśnie przesiadłem się na wyższy model wzmacniacza i odtwarzacza. Na płycie Tori Amos ''The Beekeeper'' (2005), której uzywam jako albumu referencyjnego, zdecydowanie poprawiła się szczegółowość, dzięki czemu barwy stały się bardziej nasycone, instrumenty i partie wokalne zyskały większą separację i nabrały realizmu, jakiego wcześniej na tej płycie nie słyszałem. No i ten bas - dotychczas odnosiłem wrażenie, że jest to najsłabszy element mojego zestawu, tymczasem po wymianie okablowania zyskał on niewiarygodną głębię, sprężystość i kontrolę. Nie dostrzegam już jakichkolwiek braków w tym zakresie.

Z natury jestem sceptykiem, więc przyszło mi na myśl, że to nowe, wspaniałe brzmienie to moje subiektywne odczucie, wywołane odstawieniem leków nasennych, które mogły wcześniej w istotny sposób upośledzać i przytępiać zmysły, w tym słuch. Pozostałbym w tym przeświadczeniu gdyby nie jeden szczegół. Otóż od czasu wymiany kabli wzmacniacz grzeje się zdecydowanie mocniej, niż poprzednio. Widocznie poszerzony zakres częstotliwości, jakie płyną teraz z odtwarzacza (zwłaszcza w zakresie tonów niskich, gdzie zapotrzebowanie na moc jest największe), zmusza wzmaka do bardziej wytężonej pracy. Moim zdaniem, jest to wystarczający dowód empiryczny, świadczący o większej przepustowości nowych kabli połączeniowych.

Stąd płynie rada: kompletując zestaw muzyczny, zwracajcie uwagę na kable. To może przynieść korzyść w postaci brzmienia o klasę lepszego, przy pozostałych elementach zestawu niezmienionych.
In God We Trust
Awatar użytkownika
mrwth
zaczyna szaleć

13-07-2013, 22:36

Warto zainwestować w taki detal, jeśli zadbamy wcześniej o akustykę pomieszczenia. Wiele razy spotykałem się z nieprawidłowym rozmieszczeniem kolumn. Przy sprzęcie budżetowym już sam rozstaw i odległość od ściany mają znaczenie.

Odnośnie kabli do swojego zestawu to pociągnąłem od zwykłych ultralinków do takich węży ogrodowych:
http://www.ultralinkaccess.com/Excelsio ... _p_31.html

Jeśli dobrze dobierzemy kabel, różnica będzie słyszalna i poprawi nam zdecydowanie odbiór muzoli. Nawet jeśli od razu nie wychwycimy wszystkich zalet, to dajmy kablom i uszom trochę czasu na akomodacje, a po kilku tygodniach podepnijmy dla testu stare kable. Niejednemu odpadnie szczena.
Mane
zaczyna szaleć

15-07-2013, 12:24

@Wódz 10

Możesz się pochwalić jaki dokładnie sprzęt kupiłeś?
Awatar użytkownika
Wódz 10
rasowy masterfulowicz

15-07-2013, 12:54

Chyba wyżej pisałem - Rotel RA10 + RCD12 + KEF Q700. Kable nie wiem jakie, wziąłem co dawali (£40 chyba dałem). Pięknie to gra, najlepiej brzmią płyty wokalno-akustyczne, metal już różnie. To nie jest bardzo basowy sprzęt. Na niektórych płytach przydałoby się więcej basu, chociaż po 2 miesiącach używania brzmi lepiej niż na początku.

Jestem bardzo zadowolony.
I dream of colour music,
And the intricacies of the machines that make it possible
Awatar użytkownika
empir
zahartowany metalizator

28-07-2013, 11:51

Dokopałem się do trochę wiekowego sprzętu od ojca (fotki poniżej). Stoi nieużywany od lat. Jakieś 20 lat temu używałem go do słuchania kaset ale nie pamiętam jak to brzmiało. Gdybym chciał to przejąć to na pewno membrany są do wymiany, magnetofon wciągał kasety więc jakieś paski również.. Dokupić CD i gramofon i sprzęcik byłby kompletny.
Pytanie czy ten sprzęt (a więc przede wszystkim wzmacniacz i kolumny) wart jest uwagi?

SPRZĘT:
Kolumny Tonsil (tak mi się wydaje, brak logo) MildTon 80W
Wzmacniacz Diora WS442
Korektor Graficzny Diora FS042
Magnetofon Unitra M9115
Tuner Unitra Eltra T9015

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Silent_Sea
weteran forumowych bitew

28-07-2013, 11:59

Marzyłem, żeby to było miejsce spotkań kulturalnych ludzi.
Awatar użytkownika
empir
zahartowany metalizator

28-07-2013, 12:16

może więcej ale tu jest paru szpeców do których mam zaufanie. tam to różnie ;)
Barbapapa
rozkręca się

11-09-2013, 10:12

pytanko do magików od sprzętu, chcę złożyć coś do max 3600 zł, kolumny wstępnie padł wybór na monitor audio bronze bx2,
potrzebny mi do tego jeszcze jakiś amplituner stereo i cd, pomocy bo mózg mi puchnie
Awatar użytkownika
Silent_Sea
weteran forumowych bitew

10-10-2013, 18:22

Goregirl pisze:Mam jeszcze jeden problem. Do obudowy nie zalaczono kabelkow zasilajacych. I w zwiazku z tym moje pytanie: czy obydwa elementy (plyta + obudowa) musza byc podpiete do pradu? Czy wystarczy sama plyta glowna? No i jesli zasilanie dysky SATA idzie z obudowy to chyba jednak trzeba bedzie dokupic kabelek do obudowy. Nie byle w stanie tego sprawdzic empirycznie gdyz czekam jeszcze na kostki ramu.

Edit: bylo dosc wczesnie jak pisalem tego posta i w miedzyczasie troche sie wyklarowalo:) Kabla zasilajacego przy obudowie oczywiscie nie ma, poniewaz nie ma zasilacza w komplecie. Jestem wiec zdany na zasilanie z plyty glownej. I tutaj pojawia sie problem poniewaz dysk ssd ktory kupilem to SATA 3, wiec ma ten nowy rodzaj gniazdka zasilajacego (czarne, plaskie, nieco podluzne), natomiast wtyk zasilajacy dysk w plycie jest starego typu (klasyczny podluzny bialy z czterema pinami). I teraz jak to cholerstwo podpiac?

Edit 2: juz chyba wiem w czym problem - do plyty glownej nie dolaczono zadnych kabli, a powinna byc jakas przejsciowka z wtyku molex na sata, zeby podpiac zasilanie do twardziela.
Minęło już trochę czasu Goregirl - jak wrażenia z muzycznego pudła ? Zastanawiam się nad zmontowaniem podobnego źródła, konieczne zakupy to :
http://archiwum.allegro.pl/oferta/obudo ... 39955.html vs http://archiwum.allegro.pl/oferta/atx-o ... 36570.html faktycznie dwie zatoki konieczne ?
http://allegro.pl/asus-at3iont-i-deluxe ... 53018.html
http://allegro.pl/kingston-hyperx-ddr3- ... 40136.html jedna kość starczy ?
+ jakiś twardy
coś jeszcze ?
Marzyłem, żeby to było miejsce spotkań kulturalnych ludzi.
Awatar użytkownika
Zenek
weteran forumowych bitew

10-10-2013, 19:20

to już teraz wbudowane układy w płytę główną są Hifi Hiendowe? ;D myślałem, że potrzebne są cały czas karty dźwiękowe ;) sam mam wbudowany chipset na płycie głównej, na dźwięk nie narzekam, ale żeby składać kompa tylko do multimediów/muzyki bez karty dźwiękowej?
Obrazek
ODPOWIEDZ