ALICE IN CHAINS

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ramonoth
rasowy masterfulowicz

Re: ALICE IN CHAINS

25-05-2013, 20:22

vicek pisze:bardzo wolny album
To źle? AiC to dostojne, rasowe granie, piękne riffy, spokój i elegancja. Tak jak Black Sabbath.

P.S. Czy AiC nagrali jakiś szybki album? :)
Awatar użytkownika
vicek
zahartowany metalizator

25-05-2013, 20:47

no ale były riffy bardziej metalowe no , chodziło mi raczej ze to jakoś się wlecze , zwyczajnie mi się nie podoba i tyle , poprzedni był natomiast zajebisty , sporo się różnią te albumy i tyle miałem inne oczekiwania .
Awatar użytkownika
ramonoth
rasowy masterfulowicz

25-05-2013, 20:57

Ja nie mam względem tej kapeli żadnych oczekiwań i to jest fajne.
Awatar użytkownika
Raagoon
weteran forumowych bitew

25-05-2013, 21:17

Bardzo dobra płyta. I słychać to od pierwszego przesłuchania. Kto ma z tym kłopoty, niech wróci do słuchania Depeche Mode.
Awatar użytkownika
vicek
zahartowany metalizator

25-05-2013, 21:33

depesz mod kupa
Awatar użytkownika
Gunman
weteran forumowych bitew

07-06-2013, 10:47

Po wielu przesłuchaniach podoba mi się bardziej niż poprzednia, może brakuje chociaż jednego szybszego, bardziej dynamicznego kawałka ale riff z Phantom Limb to rekompensuje. Przy pierwszym odsłuchu myślałem że po takim riffie perkusja wejdzie ze słusznym tempem a okazało się ono podobne do reszty płyty. Produkcja zdecydowanie lepsza niż BGWTB a realizowana przez te same osoby. Bardziej selektywnie to brzmi, słychać elegancko bas, perkusja lekko z tyłu ale to nie przeszkadza, całość nie robi wrażenia przytłoczenia. Dziwi mnie tylko trochę cisza w tym wątku ale sam też byłem tak zajęty słuchaniem tego albumu że dopiero teraz postanowiłem coś napisać.
Awatar użytkownika
nicram
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

21-06-2013, 17:31

Nowa płyta jest przezajebista. Nie miałem żadnych problemów, żeby mi podeszła. Pierwszy odsłuch i BACH! Byłem kupiony. Jest to na pewno najbardziej złożony i wymagający materiał Jerrego & spółki, ale sam nie wiem czy nie najlepszy. Duże zróżnicowanie w nastroju piosenek, tym chyba rekompensują słuchaczowi raczej wolne i średnie tempo płyty. Kapitalna muzyka. 67 minut a mija jak 20. :-)
all the monsters will break your heart
Maria Konopnicka

04-08-2013, 12:27

Miałem podobnie - weszła mi ta płyta od pierwszego przesłuchania. Nie spodziewałem się aż tak dobrego albumu - poprzedni mi się podobał, ale mam wrażenie, że tym razem jest jeszcze lepiej. Złożoności i wymagalności tej płyty specjalnie nie dostrzegam - wydaje mi się łatwa, przyjazna i przyjemna.
Awatar użytkownika
ramonoth
rasowy masterfulowicz

04-08-2013, 12:47

Zgoda, ale nadaje się jedynie jako doskonała muzyka tła.
Baton
weteran forumowych bitew

12-02-2014, 22:09

Lubię ALICE IN CHAINS - z całej tej grunge'owej gromady robią mi zdecydowanie najlepiej. Ponieważ nieco przypadkiem wybieram się na ich koncert, to zabrałem się za płyty z Murzynem, pełen bardzo negatywnego nastawienia i...
...bardzo mi się to podoba. Obie płyty bez Staleya są bardzo dobre i muzycznie raczej niewiele odstają od poprzednich - kompozycyjnie Cantrell jest w formie, żenady nie ma. Wokalnie, no cóż, wokale Staleya były na pewno znacznie bardziej charyzmatyczne i rozpoznawalne. Tutaj mamy specyficzne, alicjowe duety w znanej i lubianej manierze: pasują do muzyki, może się nie wybijają, ale nie są złe. Przejrzałem sobie też koncertowe nagrania z wykonywania starych numerów i herr murzyn radzi sobie z nimi bardzo ok, zresztą jadą na dwa wokale równo, mam wrażenie, że nie da się obecnie powiedzieć, że któryś jest dominujący.

A Stone to jest dojebany numer, głowa się sama urywa.
Fairies wear boots and now you gotta believe me
Yeah I saw it, I saw it, I tell you no lies
Awatar użytkownika
nicram

13-02-2014, 17:56

Zbyt mały ruch w temacie jak na obecną formę zespołu. Zespołu, który ZAWSZE dawał nam muzykę na najwyższym poziomie.
Baton pisze:
A Stone to jest dojebany numer, głowa się sama urywa.
Riffy w tym numerze rozpłaszczają.
Awatar użytkownika
flow
postuje jak opętany!

13-02-2014, 18:02

AIC z Muzina to kawałek dobrego grania jednak do płyt ze Staleyem lata świetlne.
Baton
weteran forumowych bitew

13-02-2014, 18:14

Zgoda, ale nigdy nie nagrali nic naprawdę słąbego albo chociaż średniego - w każdym przypadku jest to muzyka przynajmniej dobra/bardzo dobra.
Fairies wear boots and now you gotta believe me
Yeah I saw it, I saw it, I tell you no lies
Awatar użytkownika
flow
postuje jak opętany!

13-02-2014, 18:20

Po prostu mieli farta i wybrali odpowiedniego kandydata, nie będzie to już ta Alicja z czasów kraciastych koszul ale nadal mająca sporo fajnej muzy do zaoferowania. Muzycznie poziom światowy.
Awatar użytkownika
Żułek

13-02-2014, 19:50

Baton pisze:Lubię ALICE IN CHAINS - zabrałem się za płyty z Murzynem, pełen bardzo negatywnego nastawienia i...
...bardzo mi się to podoba. Obie płyty bez Staleya są bardzo dobre i muzycznie raczej niewiele odstają od poprzednich - kompozycyjnie Cantrell jest w formie, żenady nie ma. Wokalnie, no cóż, wokale Staleya były na pewno znacznie bardziej charyzmatyczne i rozpoznawalne. Tutaj mamy specyficzne, alicjowe duety w znanej i lubianej manierze: pasują do muzyki, może się nie wybijają, ale nie są złe.
miałem dokładnie to samo, pierwszy album centralnie zlałem, wyjatkiem był Check My Brain który raz słyszałem w radio (w sumie jeden ze słabszych na płycie)
na wysokości drugiego albumu radio ocipiało i kawałki leciały non stop (Hollow, Stone i Voices), ze uszy nie więdły to postanowiłem sprawdzic i spodobało mi się :)
minimalnie jednak wole pierwszy album ;)
Mocarne knury w butach biegają po lesie z połówkami melona na głowach wykrzykując pod adresem maciory jestem chomikiem z azbestu.

memberlist.php?mode=&sk=d&sd=d#memberlist
Awatar użytkownika
Sgt. Barnes
zahartowany metalizator

13-02-2014, 20:10

Żułek pisze:
Baton pisze:Lubię ALICE IN CHAINS - zabrałem się za płyty z Murzynem, pełen bardzo negatywnego nastawienia i...
...bardzo mi się to podoba. Obie płyty bez Staleya są bardzo dobre i muzycznie raczej niewiele odstają od poprzednich - kompozycyjnie Cantrell jest w formie, żenady nie ma. Wokalnie, no cóż, wokale Staleya były na pewno znacznie bardziej charyzmatyczne i rozpoznawalne. Tutaj mamy specyficzne, alicjowe duety w znanej i lubianej manierze: pasują do muzyki, może się nie wybijają, ale nie są złe.
miałem dokładnie to samo, pierwszy album centralnie zlałem, wyjatkiem był Check My Brain który raz słyszałem w radio (w sumie jeden ze słabszych na płycie)
na wysokości drugiego albumu radio ocipiało i kawałki leciały non stop (Hollow, Stone i Voices), ze uszy nie więdły to postanowiłem sprawdzic i spodobało mi się :)
minimalnie jednak wole pierwszy album ;)
Pierwszej płyty z Duvallem słuchałem rok z okładem, tej już, oprócz "Stone", "Voices", "Phantom limb" i tytułowego dinozaura, własciwie nie zapuszczam w całości.
Jakaś taka przytłaczająca jest, może przez tę przesadnie podbitą produkcję i zbolałe nakładki wokalne, od których można dostać rozwolnienia ...
Prawdziwy mężczyzna powinien być...ogolony i ciut, ciut pijany.
Bolesław Wieniawa-Długoszowski.
Awatar użytkownika
DST
rasowy masterfulowicz

13-02-2014, 23:03

Słucham tego pierwszy raz i jest cienko. Zobaczymy później. Dziwi mnie to tym bardziej, że poprzedni album całkiem mi się nie podobał - "Dirt" to to nie był, ale samo "Lesson Learned" czyniło ten krążek wartym posłuchania.
Awatar użytkownika
flow
postuje jak opętany!

13-02-2014, 23:22

Do Dirt niewielu było dane podskoczyć. Słuchaj dalej.
Awatar użytkownika
Sgt. Barnes
zahartowany metalizator

22-06-2015, 14:27

http://www.blabbermouth.net/news/duff-m ... biography/" onclick="window.open(this.href);return false;
Tak w ogóle to nowa płyta AiC ma wyjść jeszcze w tym roku...
Prawdziwy mężczyzna powinien być...ogolony i ciut, ciut pijany.
Bolesław Wieniawa-Długoszowski.
Awatar użytkownika
nicram

22-06-2015, 14:31

I jest to bardzo dobra wiadomość!
ODPOWIEDZ