Smartfon

Dział techniczny - problemy, preferencje, porady.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Riven
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Kontakt:

Re: Smartfon

28-08-2013, 14:59

Ja tylko stwierdzam fakt - Kindle 4 rozni sie od 5 wylacznie kolorem obudowy. Wszystkie inne rzeczy wyszly w patchach dostepnych na oba urzadzenia.

Co do czytelnosci - moze kwestia gustu. Roznica przy pokojowym swietle/w pochmurny dzien jak dzis, przy jasnosci ~50% jest ogromna. Ekran PW wyglada w takich warunkach jak bardzo jasna kartka papieru. Bez podswietlenia tlo jest szare i tyle. Czy to wystarczy czy nie...no to juz jest calkowicie indywidualna kwestia. Dla mnie 800x600 przy 6" ekranie to zdecydowanie za malo, i zaczelo mi to przeszkadzac niedlugo po kupnie poprzedniego modelu. Jakby tutaj dali tak powiedzmy 1280x720, to bylby prawie-ideal, no ale nie ma co sie bawic w first world problems :).

Ogolnie rzecz biorac uwazam, ze Kindle jest rzecza na tyle przyjemna i wytrzymala (a support Amazona, poki co, wydaje sie doskonaly, wiec nie ma co za bardzo martwic sie ew. awariami), ze wydanie jednorazowo 20-30 dolarow wiecej nie jest jakas wielka fanaberia. Jesli ma to byc substytut ksiazki, to ekran powinien byc najlepszy z mozliwych. Do tej pory Kindle wygrywal z papierowymi wydaniami pod wzgledem wygody, ale na pewno nie wygladu tekstu - teraz i wyglad zbliza sie do idealu. Najlepiej niech kazdy porowna i zdecyduje (co niestety nie jest latwe, bo w sklepach u nas tego nie ma).

p.s. maly trick - jak ktos chce sie w legalny sposob za darmo pozbyc reklam. mi one osobiscie nie przeszkadzaly, ale z ciekawosci sprawdzilem, no i dziala. wystarczy wejsc do sekcji support na koncie w amazon, znalezc chat z obsluga techniczna i napisac, ze jest sie w cebulandii i "special offers" nie dzialaja. mily pan/pani z obslugi naciska przycisk i voila, reklam nie ma :).

p.s.2. cala powyzsza deliberacja odnosi sie sytuacji, gdy ktos chce kupic pierwszego kindla. jesli ma juz 4 lub 5, to faktycznie moze to byc troche na wyrost. ja mialem okazje kupic taniej (zaplacilem mniej niz za 4...) + odsprzedac swoj stary model, wiec sytuacja bez dyskusji. gdybym natomiast nie mial wczesniej zadnego, to mysle, ze i tak skusilbym sie na PW, nawet po cenie proponowanej przez polskich dystrybutorow.
this is a land of wolves now
Awatar użytkownika
uglak
mistrz forumowej ceremonii

28-08-2013, 23:06

Riven pisze:kupilem sobie kindle paper white bo byla super okazja (2x taniej nowka niz normalnie).
trzeba bylo oglaszac, ze jakas promocja :/
Guilty of being right
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

29-08-2013, 00:10

nie wiedzialem poki nie zobaczylem na polce, sorx
Awatar użytkownika
Rejwan
weteran forumowych bitew

30-08-2013, 17:16

Riven pisze:noo, 2 h dlubania i jest, idealny (na te chwile) setup androida:

Obrazek

a nie jakies kolorowe gowna z ajfona :)

uzyte: nova launcher, minimalistic text, missed it!, widget locker
czo to za widżet z kalendarzem?
To make a mistake is human but to really fuck things up you need a computer.
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

30-08-2013, 17:29

digical+
Awatar użytkownika
Rejwan
weteran forumowych bitew

30-08-2013, 17:32

thx
To make a mistake is human but to really fuck things up you need a computer.
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

03-09-2013, 16:05

cos dla milosnikow apple:

Obrazek

adekwatne do jakosci telefonu:))

p.s. microsoft kupil nokie
ciekawe czy uda im sie wyjsc poza ten procent udzialu w rynku czy ile tam maja. Zenek, z rok temu sie odgrazales, ze windows phone jeszcze wszystkim pokaze, gdzie sa wyniki ja sie pytam? zwlaszcza, ze windows rt tak mi sie podoba :)
Awatar użytkownika
Zenek
weteran forumowych bitew

03-09-2013, 19:01

No na razie to wyniki są w dupie, skoczyły ciut do góry ale są w dupie. co jak co to system jest spoko, po roku jeszcze nie wróciłem do androida.

Microsoft kupił dział telefonów Nokii, myślę że jak telefony z WP będą wychodzić pod marką Surface, Windows, Lumia, Asha albo jeszcze jakąś inną to sprzedaż w ogóle się pójdzie pierdolić, fiński VP od designu odchodzi - Lumie wyglądały ciekawie, wyróżniały się, zwłaszcza te nowsze np, 925 czy 1020, a Microsoft? Spójrzcie na Xboxa nowego. Lumie miały spoko hardware, wygląd, szybkość działania lepszą niż urzadzenia na androidzie z takim samym hardware i meganiską marżę. Microsoft zapowiada zwiększenie marży czterokrotnie - powodzenia ;D Ile tam kasy w to nie wrzucą to mam przeczucie, że utopią. Będzie klęska sprzedażowa jak z Kin, odtwarzaczem mp3 Zune i tabletem Surface.

Kupili pracowników działu telefonów, Marki Lumia, Asha, prawo do korzystania z patentów Nokii na 10 lat, i na 4 lata licencję na mapy Here. Nokia będzie robić hardware dla telekomów, zostanie jakiś dział od Map Here, chociaż niby w 2016 będą mogli znowu produkować telefony pod marką Nokia według tej umowy z Microsoftem, trochę wątpliwe jak sprzedali cały dział (32 000 pracowników), chociaż nigdy nie wiadomo, wystarczy pogadać z Googlem, wynająć chinoli (fabryki w finii, niemczech, węgrzech i rumunii już pozamykane) i będą lecieć Nokie z Androidem w 2016 roku i w taki sposób wycofają się rakiem z partnerstwa z Microsoftem za 7 mld ;) Chociaż za dwa lata to pewnie Samsung zostanie z ręką w nocniku, a Google będzie trzepać wszystkie telefony z Motorolą ;) A Nokia będzie trzepać osprzęt do nadajników GSM/UMTS/LTE dla opów, może też do kaloszy wrócą. Siemens nie robi już od dawna telefonów, Ericsson (tego mi najbardziej szkoda, Sony Ericsson to już nie było to samo) również.

Ps. 7 procent chyba, siedem razy tyle co jeden ;) zresztą pierdolę, mając w pamięci moją ukochaną Nokię 3510i uroniłem dzisiaj łezkę czytając tego niusa, lumie srumie reszta chuj, ale odeszła legenda, która zrobiła tak wiele dla urządzeń mobilnych. NOKIA RIP.
Obrazek
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

03-09-2013, 19:48

hehe no mogli w pore sie zreflektowac, wydac telefon z androidem i by teraz byla chwala:)
Lumie wyglądały ciekawie, wyróżniały się
no wyroznialy sie, ale czy na korzysc to jest kwestia przynajmniej dyskusyjna:
Obrazek
Obrazek

;)

samsung w zadnym nocniku raczej nie zostanie, android to nie jest jakis tam produkt google ktory google moze przestawic na innego dostawce. nowa motorola wyglada zajebiscie, ale jakos nie widze, zeby miala przez najblizszy rok-dwa pozmieniac cokolwiek w ukladzie sil (jesli juz to predzej w stanach, gdzie nadal dominuje apple - zreszta moto x w ogole nie wyjdzie poza ameryka polnocna...). natomiast udzial w rynku samsunga jest tak kolosalny, ze nie wiem czy to nie google powinien sie martwic, jak sobie koreance calkowicie sforkuja androida, albo co gorsza, przejda na ten zjebany tizen...

ogolnie to szkoda ze ms'owi sie nie udaje, potencjal maja ogromny. najwieksza tragedia to surface, ktory jest genialnym urzadzeniem, ale zabily go moim zdaniem dwie rzeczy a) jakby nie patrzec wygorowana cena b) kiepski marketing (nikt nie wiedzial/nadal nie wie o co w tym chodzi)
Awatar użytkownika
Maleficio
zahartowany metalizator
Kontakt:

04-09-2013, 00:09

Nowy Adroid będzie się nazywał.... KitKat :D http://www.android.com/kitkat/
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

04-09-2013, 00:15

:DDD

myslalem, ze to jakies jaja, ale nie.
However, Google told the BBC that it had come up with the idea and that neither side was paying the other.
"This is not a money-changing-hands kind of deal," John Lagerling, director of Android global partnerships, told the BBC.
nice
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

04-09-2013, 09:51

Tutaj kitkat robi sobie jaja z Apple :

Swoją drogą zajebista ta akcja, zabawna i bez kija w dupie jak w reklamach apple w których jony ive zachwyca się swoimi prostokątami z taką mina, że się słabo robi ;d
Bless this tongue
weteran forumowych bitew

04-09-2013, 23:38

Mam mały problem z netem w smartfonie. Do tej pory po właczeniu danych komórkowych miałem neta i płaciłem ze środków na koncie, teraz - po włączeniu danych komórkowych (a nawet wykupieniu pakietu neta) - nic. Działa tylko wifi.. Być może przypadkiem wyłączyłem jakąś opcje (ale jaką?). Wie ktoś o co może chodzić?
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

04-09-2013, 23:43

dziwne

na wszelki wypadek upewnij sie czy w ustawieniach nie ma wlaczonej jakiejs blokady / limitu danych (w roznych telefonach to jest roznie rozlokowane), jak nie to raczej pomoc techniczna operatora
Bless this tongue
weteran forumowych bitew

04-09-2013, 23:45

Dziwne tym bardziej, że na samym początku net przez dane komórkowe działał (mam smartfona od 3 miesięcy), a teraz tylko wifi
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

04-09-2013, 23:47

no to jesli jestes pewien, ze masz srodki na net, to pewnie operator cos pojebal;)
Bless this tongue
weteran forumowych bitew

04-09-2013, 23:52

czyli co, dzwonić?

edit:

Nie wiem o co chodzi, ale wystarczyło wyłączyć i włączyć tel. Tak czy inaczej - już działa
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

04-09-2013, 23:55

stary dobry reset. jakby to byl ajfon to by dzialalo bez problemu !!!!!11
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

06-09-2013, 00:56

Note 3:

Specs:

Exynos 5420 1.9 GHz (8 core) or Snapdragon 800 2.3 GHz (LTE) SoC's
5.7" Super AMOLED Full HD Display - 1080 x 1920
3GB RAM
13MP with UHD recording - 1080p @ 60 fps, with 2MP Front Camera
Android 4.3
3200mAh instead of 3100mAh battery
Weighs 168g
Ultra High Quality Audio (192KHz, 24 bit) support
8.3mm instead of 9.4mm thickness
32 or 64GB internal storage with microSD slot
USB 3.0

Release date: September 25th for 149 countries and globally in October.

Obrazek

Tak Zenek, lumia ;ddd
Patrząc na specsy i foty to znów rozjebali system

handson:
Awatar użytkownika
Zenek
weteran forumowych bitew

06-09-2013, 02:05

Jo! Tylko zamiast patrzeć na foty i specsy wolałbym pokorzystać żeby ocenić, czy czegoś wkurwiającego nie bedzie ;) na przykład ta pseudo skórka z tyłu jest mega chujowa, widziałem jak to po jakimś czasie wygląda w Blackberry Bold, brzydko panie, brzydko. To już wolę plastik fantastik. Zresztą nawet jak bedzie tam 8 rdzeni i 8 gb ramu to samsung wjebie tam tyle swojego gówna, że i tak andek będzie się ciął ;)

To nowe moto od google ma słabsze specsy a założę się, że będzie chodziło lepiej/porywnywalnie ;)
Obrazek
ODPOWIEDZ