SATYRICON
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
- vicek
- zahartowany metalizator
Re: SATYRICON
wątpię , mózg mam wyjebany przez dragsy , to nieodwracalny proces
- yossarian84
- rasowy masterfulowicz
co to kurwa jest metamuzyka??!
- Lykantrop
- mistrz forumowej ceremonii
Muzyka grana przez koksów.
Only pierwsze bicia are real!
manieczki pisze:Proszę tutaj pana lykantropa nie denerwować dzisiaj już, bo wypił 5(pięć) piwek, d.o.k.u.r.w.i.l wor metalem i cisnienie jego wynosi tera 150/95
- vicek
przez koksów na koksie
- Plastek
- Kontakt:
O takich:

Ufoludku ufoludku zerżnij mnie. Ufoludku ufoludku zerżnij mnie. Zerżnij, zerżnij u-f-o-l-u-d-k-u mnie.
Jesteśmy Fisted Sister i lubimy się jebać!!!! Wyjebiemy nawet owcę!!!!
Wszyscy ręce w górę! Wszyscy ręce w górę!
Wolę kakaową dziurę!!
Wolę kakaową dziurę!!
- vicek
kurwa taki dzieciak a już przez kokę wyłysiał
- Kurt
- rasowy masterfulowicz
Re: Re:
No cóż, to nie świadczy najlepiej o ich obecnej formie zatem ;)Nerwowy pisze:Szczególnie w wypadku płyty, która jest w zasadzie podsumowaniem całej dotychczasowej działalności zespołu. Generalnie mamy tutaj prostotę i transowość znaną z trzech poprzednich albumów, dużo cytatów z RE jak również nawiązania do "leśnych" początków chociaż bardziej na zasadzie: fajne to było, ale teraz zagralibyśmy to tak.
No tak, a malarz tworzący dzisiaj w stylu impresjonistycznym jest metamalarzem, jego obrazy to zatem metaobrazy, no bo przecież to nic innego jak forma rozprawienia się z zagadnieniami malarskimi, na przykład z ich formą - malarstwo o malarstwie.longinus696 pisze:???? Sorry kolego, ale w tym miejscu to Ty wypisujesz bzdury. Niby dlaczego jakaś płyta ma nie zawierać "metamuzyki"? Przecież to nic innego, jak muzyka rozprawiająca się z zagadnieniami muzycznymi, na przykład z formą danego gatunku - muzyka o muzyce. Znakomitą część płyt hip-hopowych można nazwać metamuzyką (bo znajdują się tam duże ilości odniesień do kondycji gatunku i poprzednich dokonań popełnionych w jego ramach) oraz niemal wszystkie płyty plądrofoniczne.Kurt pisze:[Nadawanie jakiejkolwiek płycie przydomka "metamuzyki" jest nie tylko semantycznym nadużyciem tylko po prostu bzdurą.
Mówiąc inaczej, każda muzyka jest czymś inspirowana i w ten czy inny sposób do czegoś nawiązuje i tworzy różne odniesienia - jest zatem metamuzyką. Pytanie, czym w tym wszystkim jest ta nieszczęsna muzyka.
The madness and the damage done.
- Lykantrop
To wychodziłoby, że od co najmniej 20 lat wszystko jest metamuzyką, bo tworzy się tylko wariacje na temat, a innowacji w postaci tworzenia nowych gatunków nie ma.
Only pierwsze bicia are real!
manieczki pisze:Proszę tutaj pana lykantropa nie denerwować dzisiaj już, bo wypił 5(pięć) piwek, d.o.k.u.r.w.i.l wor metalem i cisnienie jego wynosi tera 150/95
- Kurt
- rasowy masterfulowicz
Punk też jest metamuzyką, bo się rozprawił z formą rocka progresywnego... czego to się człowiek może dowiedzieć na forum.
- yossarian84
- rasowy masterfulowicz
Raczej na METAmfetaminie. W Phoenix śpiewa Heisenberg.vicek pisze:przez koksów na koksie
- Kraft
- weteran forumowych bitew
Termin "metamuzyka" de facto istnieje, ale jest zarezerwowany dla procesów Hemi Sync, wymysłu Instytutu Monroe'a, w czasie których specjalnie preparowane podkłady muzyczne z dźwiękami na określonych częstotliwościach oddziałują na fale mózgowe, pomagają medytować, wzmagają koncentrację, a nawet sprzyjają osiąganiu innych stanów świadomości.
- vicek
czy oobe
- Rejwan
i-doser :/
To make a mistake is human but to really fuck things up you need a computer.
- Kingu
Te przymiotniki w odniesieniu do ostatniej płyty to zwykłe kłamstwo.hcpig pisze: W czasach kryzysu stary dobry solidny i sprawdzony Satyricon to zielona wyspa w morzu gówna.
- longinus696
W ogóle nie kumasz. Wszystko zależy od tego, jakie będą te obrazy - w jaki sposób będą rozprawiały się z problemem impresjonizmu. Nie wystarczy namalować obrazu w stylu impresjonistycznym żeby stworzyć metamalarstwo. Musiałyby to być obrazy, które w wyraźny sposób analizują ten styl - opowiadają o impresjonizmie (już trafniej chyba nie da się tego określić).Kurt pisze: No tak, a malarz tworzący dzisiaj w stylu impresjonistycznym jest metamalarzem, jego obrazy to zatem metaobrazy, no bo przecież to nic innego jak forma rozprawienia się z zagadnieniami malarskimi, na przykład z ich formą - malarstwo o malarstwie.
No oczywiście, że każda muzyka jest czymś inspirowana, a najczęściej inną muzyką. A mimo to nigdzie nie napisałem, że to wystarczy do stworzenia metamuzki, więc trochę nadinterpretujesz, albo raczej karykaturujesz moją wypowiedź.Kurt pisze:Mówiąc inaczej, każda muzyka jest czymś inspirowana i w ten czy inny sposób do czegoś nawiązuje i tworzy różne odniesienia - jest zatem metamuzyką. Pytanie, czym w tym wszystkim jest ta nieszczęsna muzyka.
Odpowiedź masz w pierwszym poście. Punk nie jest metamuzyką, tylko dlatego, że jego formuła stała w opozycji do rocka progresywnego. Punk nigdy nie miał ambicji analitycznych. Był "anty", ale nie był "o muzyce" (o żadnej chyba). No, chyba, że czegoś nie wiem.Kurt pisze:Punk też jest metamuzyką, bo się rozprawił z formą rocka progresywnego... czego to się człowiek może dowiedzieć na forum.
Jakoś niedorozwoju nie potrafiłeś odpowiedzieć na moje argumenty w temacie o DsO, więc teraz grzecznie zawrzyj zwieracz i nie dyskutuj.Plastek pisze:Ohoho Floyd Hemoroid przemówił.
The imagination is a muscle. It has to be exercised. Luis Bunuel
http://musicamok.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://musicamok.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
- Kurt
- rasowy masterfulowicz
Pewnie, wszystko zależy od odpowiedniego "uzasadnienia" takiego dzieła. Może będzie miał trochę szczęścia i zostanie nowym klasykiem, który w taki przewrotny sposób zobrazował impresjonizm. Pomijając wszystko, kto ma decydować o tym, czy obraz jest "dobry"? Jednemu się z tym będzie kojarzył, drugiemu nie - kto ma rację? Pierwszy się będzie upierał, że to metaobraz, bo ma wszystkie wymagane elementy, a dla drugiego to będzie zwykła szmira. No chyba, że są jakieś obiektywne kryteria - tutaj jednak jestem spokojny, że takowych nie ma.
Co do punka, dlaczego odmawiasz takiej świadomej trawestacji formy prog-rockowej racji bycia metamuzyką? Mieli dość skomplikowanych form, chcieli grać prosto i dawali temu wyraz w swój własny sposób - aż doszli do ściany i powstało You Suffer. Nie wiem co pominąłem, jest nawiązanie do formy, jest jej analiza i wreszcie twórczy upust, który nawiązuje (na zasadzie kontrastu) do punktu wyjścia. Ba, jest nawet przy tym nowa jakość. Gdzie się pomyliłem?
Co do punka, dlaczego odmawiasz takiej świadomej trawestacji formy prog-rockowej racji bycia metamuzyką? Mieli dość skomplikowanych form, chcieli grać prosto i dawali temu wyraz w swój własny sposób - aż doszli do ściany i powstało You Suffer. Nie wiem co pominąłem, jest nawiązanie do formy, jest jej analiza i wreszcie twórczy upust, który nawiązuje (na zasadzie kontrastu) do punktu wyjścia. Ba, jest nawet przy tym nowa jakość. Gdzie się pomyliłem?
- Knokkelmann
- postuje jak opętany!
Nie zwykłe, a wierutne.Kingu pisze:Te przymiotniki w odniesieniu do ostatniej płyty to zwykłe kłamstwo.hcpig pisze: W czasach kryzysu stary dobry solidny i sprawdzony Satyricon to zielona wyspa w morzu gówna.
This is where everything goes backwards.
- hcpig
A tam, właśnie po takich płytach jak s/t widać że Satyricon to prawdziwa marka, nie uwikłana w żaden chory układ wydawniczy, nagrywają kiedy chcą, czyli wtedy kiedy mają coś do powiedzenia, wystarczy dać im wolną rękę. Znowu dostarczyli coś nowego zachowując swój stary, unikalny vibe a wstecznorozwojowa konkurencja po raz n-ty została w tyle.
Yare Yare Daze
- Plastek
- Kontakt:
Dlaczego mnie nie dziwi, że tak to sobie tłumaczysz zakompleksiony pędzlu? Zwyczajnie nie chce mi się rozmawiać z takim piczokiem, ale jeśli sprawi to, że twoje wątłe ego nieco napuchnie, to tak to sobie tłumacz chłopaczku.longinus696 pisze: Jakoś niedorozwoju nie potrafiłeś odpowiedzieć na moje argumenty w temacie o DsO, więc teraz grzecznie zawrzyj zwieracz i nie dyskutuj.
Ufoludku ufoludku zerżnij mnie. Ufoludku ufoludku zerżnij mnie. Zerżnij, zerżnij u-f-o-l-u-d-k-u mnie.
Wolę kakaową dziurę!!
Wolę kakaową dziurę!!
- vicek
Darkthrone >Satyricon