Malarstwo
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
-
- weteran forumowych bitew
-
Re: Malarstwo
Odkryłem coś co mi zmiażdżyło mózg. Facet nazywa się Leszek Kostuj aka FrodoK i niszczy system:

To jest DOKŁADNIE to czego bym sobie życzył w malarstwie, a nie jakieś abstrakcyjne stolce, wymagające lampki wina i fantazyjnego szalika żeby móc je dystyngowanie komentowac i mówić "hm, hm, myślę że w tym odcisku dupy na płótnie chodzi o egzystencjalny lęk przed utratą dziewictwa". Żart oczywiście. Ale moje ignoranckie poczucie estetyki jest zaspokojone, już mi niczego nie trzeba; może tylko powiesić któryś z tych obrazów na ścianie. japierdolę, jakie ZAJEBISTE. Cała noc je będe oglądał.
Tu jest tego od groma:
http://frodok.deviantart.com/
http://www.kostuj.netgaleria.pl/

To jest DOKŁADNIE to czego bym sobie życzył w malarstwie, a nie jakieś abstrakcyjne stolce, wymagające lampki wina i fantazyjnego szalika żeby móc je dystyngowanie komentowac i mówić "hm, hm, myślę że w tym odcisku dupy na płótnie chodzi o egzystencjalny lęk przed utratą dziewictwa". Żart oczywiście. Ale moje ignoranckie poczucie estetyki jest zaspokojone, już mi niczego nie trzeba; może tylko powiesić któryś z tych obrazów na ścianie. japierdolę, jakie ZAJEBISTE. Cała noc je będe oglądał.
Tu jest tego od groma:
http://frodok.deviantart.com/
http://www.kostuj.netgaleria.pl/
Fairies wear boots and now you gotta believe me
Yeah I saw it, I saw it, I tell you no lies
-
- postuje jak opętany!
bdb!!!:-)
Kolega Baton idealnie utrafił w moje poczucie estetyki. W życiu bym nie przypuszczał, że byłbym skłonny wydać parę stów na obraz, aż tu nagle:
Kolega Baton idealnie utrafił w moje poczucie estetyki. W życiu bym nie przypuszczał, że byłbym skłonny wydać parę stów na obraz, aż tu nagle:
Baton pisze:![]()
- Bezdech
@ Baton
Jesteś zaznajomiony z polskimi ilustracjami z książek dla dzieci z poprzedniego ustroju?

Jesteś zaznajomiony z polskimi ilustracjami z książek dla dzieci z poprzedniego ustroju?

They told them not to fear, they couldn't be prepared
Then came the day that not a single soul was spared
-
W tym ustroju też są bardzo fajne ilustracje:

a co do malarstwa, ostatnio wpadłem na malunki tej pani: http://matyjaszkowicz.art.pl/malarstwo/
jestem zauroczon

a co do malarstwa, ostatnio wpadłem na malunki tej pani: http://matyjaszkowicz.art.pl/malarstwo/
jestem zauroczon
Grrrówno!
- Bezdech
Nie ma porównania - zwykłe komiksowe szkice. Mam ten bestiariusz i na żywo nie prezentuje się to lepiej, o treści nie wspomnę.
-
To prawda. "Duchy polskich miast i zamków" też bardzo ładnie wyglądają :)Bezdech pisze:Mam ten bestiariusz i na żywo nie prezentuje się to lepiej, o treści nie wspomnę.
Grrrówno!
- Bezdech
Widziałem to w spożywczym, ale okładka mnie wystarczająco zniechęciła. To ten sam "poziom"?
- Riven
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
- Kontakt:
Swietne te peerelowskie gusla, kojarze ogolny klimat, a i nie wiem czy gdzies przez mgle nie przebija ktorys z wklejonych przez Bezdecha obrazkow. Podobnie wspominam natomiast swietna skandynawska ksiazke obrazkowa SKRZATY. raz, ze jak bylem maly, to nabralem sie, ze to atlas faktycznie istniejacych stworow :D (opisane po kolej historia, zwyczaje, tryb zycia skrzatow), to jeszcze podane w typowo skandynawski sposob

To pewnie byl moj pierwszy kontakt z black metalem hehe

To pewnie byl moj pierwszy kontakt z black metalem hehe
this is a land of wolves now
-
O tyle o ile, te wklejone kojarzę więc musiałem mięc ksiązkę w ręce kiedyś, dawno temu. Bezbłędny klimat w każdym razie, takie bajklowe odloty są mnóstwo ok.Bezdech pisze:@ Baton
- Riven
- Kontakt:
Zgodnie z obietnica, wiecej folkowego mroku ze Szkocji:
James Guthrie - A hind's daughter

James Patterson - Autumn in Glencairn

William bell scott - una and the lion

Takie obrazki to ja lubie
James Guthrie - A hind's daughter

James Patterson - Autumn in Glencairn

William bell scott - una and the lion

Takie obrazki to ja lubie
this is a land of wolves now
- Bezdech
Zapomniałeś o:

;)

;)
- Riven
- Kontakt:
-
Chełmoński spoko, na tych żurawiach dobrze widać że fajnie głebię ujmował. W którymś muzeum, nie pamiętam oczywiście którym, widziałem jakiś jego obraz, którego tytułu też nie pamiętam (ale może sobie przypomnę!), który z grubsza przedstawiał płonące na stepie ognisko. I dym się tak fajnie snuł pod kątem gdzieś w głąb obrazu, na żywo czysty efekt 3d.
W sumie zawsze jak oglądam jakieś obrazy, na żywo zwłaszcza, to się zastanawiam, jakim cudem ci ludzie takie rzeczy robią. Ale może to wynika stąd, że jestem graficznie upośledzony i byle szympans rysuje lepiej niż ja.
Nieważne, bo ja nie o tym chciałem.
No więc czytam sobie ostatnio opowiadania Lovecrafta i w kultowych "W górach szaleństwa" są dosyć rozbudowane górskie opisy, w których uparcie powraca nazwisko malarza o imieniu Nicholas Roerich. Za pierwszym razem to zignorowałem, ale jak się ten Roerich pojawił drugi, trzeci, szósty raz, to stwierdziłem, że zerknę w google co to za gośc. Może istniał naprawdę? I oto co znalazłem:

A tu ogromna galeria z miliardami jego obrazów, posegregowana tematycznie:
http://www.wikipaintings.org/en/nicholas-roerich" onclick="window.open(this.href);return false;
Ja się zasadniczo bardzo nie znam, ale w tych himalajskich pejzażach jest rzeczywiście coś niesamowitego, wręcz metafizycznego. Góry są na tych obrazach takie nierzeczywiste, bajkowe, zawieszone gdzieś ponad światem, poza czasem i przestrzenią. Mistyka pełną gębą; powiesiłbym sobie coś takiego na ścianie w pokoju.
W sumie zawsze jak oglądam jakieś obrazy, na żywo zwłaszcza, to się zastanawiam, jakim cudem ci ludzie takie rzeczy robią. Ale może to wynika stąd, że jestem graficznie upośledzony i byle szympans rysuje lepiej niż ja.
Nieważne, bo ja nie o tym chciałem.
No więc czytam sobie ostatnio opowiadania Lovecrafta i w kultowych "W górach szaleństwa" są dosyć rozbudowane górskie opisy, w których uparcie powraca nazwisko malarza o imieniu Nicholas Roerich. Za pierwszym razem to zignorowałem, ale jak się ten Roerich pojawił drugi, trzeci, szósty raz, to stwierdziłem, że zerknę w google co to za gośc. Może istniał naprawdę? I oto co znalazłem:

A tu ogromna galeria z miliardami jego obrazów, posegregowana tematycznie:
http://www.wikipaintings.org/en/nicholas-roerich" onclick="window.open(this.href);return false;
Ja się zasadniczo bardzo nie znam, ale w tych himalajskich pejzażach jest rzeczywiście coś niesamowitego, wręcz metafizycznego. Góry są na tych obrazach takie nierzeczywiste, bajkowe, zawieszone gdzieś ponad światem, poza czasem i przestrzenią. Mistyka pełną gębą; powiesiłbym sobie coś takiego na ścianie w pokoju.
- Rattlehead
- zahartowany metalizator
Chodzi może o "Dymy. Jesień"Baton pisze:W którymś muzeum, nie pamiętam oczywiście którym, widziałem jakiś jego obraz, którego tytułu też nie pamiętam (ale może sobie przypomnę!), który z grubsza przedstawiał płonące na stepie ognisko. I dym się tak fajnie snuł pod kątem gdzieś w głąb obrazu, na żywo czysty efekt 3d.

support music, not rumors
-
O własnie, to to. Ale w wersji elektronicznej już nie ma tej głębi, chociaż efekt jakoś tam jest widoczny.
- Hatefire
- mistrz forumowej ceremonii
Z tamtych czasów najlepiej pamiętam, książkę z serii Baśnie narodów ZSRR. Ja dostałem za bajtla baśnie narodów zakaukaskich. Pięknie wydane, chyba na kredowym papierze, z niesamowitymi, kolorowymi ilustracjami, do tego orientalne baśnie, na długo, to moją wyobrażnią zawładnęło.Bezdech pisze:Jesteś zaznajomiony z polskimi ilustracjami z książek dla dzieci z poprzedniego ustroju?

Muszę to na allegro wyczić i oddać sie nastalgi :)
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
- 83koper83
- rasowy masterfulowicz
- Hatefire
- mistrz forumowej ceremonii
a masz?
ee widzę że na allgro chodzi za grosze, spoko.
ee widzę że na allgro chodzi za grosze, spoko.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
- longinus696
- zahartowany metalizator
Boże... o ile muzyki słuchasz bardzo dobrej, tak Twój gust wizualny mnie przeraża. Czego "ZAJEBISTEGO" można się dopatrzeć w tych obrazeczkach? Naprawdę tak Cię uwiodła ta pstrokacizna? Nie widziałeś w życiu lepszego malarstwa?Baton pisze:Odkryłem coś co mi zmiażdżyło mózg. Facet nazywa się Leszek Kostuj aka FrodoK i niszczy system:
[...]
Tu jest tego od groma:
http://frodok.deviantart.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.kostuj.netgaleria.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
The imagination is a muscle. It has to be exercised. Luis Bunuel
http://musicamok.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://musicamok.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;