Ale jest jeszcze 50% którzy w ogóle nie głosują i tu jest praca do wykonania. Zmiany są możliwe, nawet mając te socjalistyczne pokolenia przy urnach, co pokazuje przykład węgierski.Pacjent pisze: Niestety, ale zdemoralizowane w PRL-u rodziny (plemiona gatunku homo sovieticus) zostały szybko wtłoczone w system państwa opiekuńczego wymyślonego przez europejską socjaldemokrację. Tych ludzi jest bardzo dużo od postubecji do moherów Rydzyka i niestety głosują.
PRZYSTANEK WOODSTOCK
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
- Kingu
- weteran forumowych bitew
Re: PRZYSTANEK WOODSTOCK
Tu nie chodzi o JKM. PRL-bis już jest bankrutem i jedzie grecką autostradą, jedne długi spłaca następnymi. Gdy państwo zamiast przelewać na konta, zacznie z nich pobierać, to nastąpi cypryjskie przebudzenie. Grabież z OFE i lasów państwowych tylko potwierdza tą drogę.
Ty tak poważnie? Pytam, bo czasem się gubię co jest żartem, co szyderą, a co poważną oceną sytuacji?Kingu pisze:
Ale jest jeszcze 50% którzy w ogóle nie głosują i tu jest praca do wykonania. Zmiany są możliwe, nawet mając te socjalistyczne pokolenia przy urnach, co pokazuje przykład węgierski.
- Kingu
Przykład zmiany kierunku, w którym zmierza jedno z państw bloku wschodniego. Nie rozumiem Twojego pytania.
Jako przykład zmiany kierunku? Odetchnąłem z ulgą. Już sobie wyobrażałem, że to była jednocześnie tego kierunku aprobata. Swoją drogą lider opozycji posiada w swych szeregach zasłużonych działaczy, którzy bez problemu poradziliby sobie z wprowadzeniem czegoś podobnego. Basia i Ela tylko czekają. Dobrze, że koncert Mgła i reszta już w marcu, bo po następnym rozdaniu to jedynie sacrosong i Mietek Szcześniak pozostaną.
- Sybir
- mistrz forumowej ceremonii
Re: Odp: PRZYSTANEK WOODSTOCK
Tak właśnie, ponieważ teraz nie na możliwości zapisania się do LuxMedu, Polmedu, Medicoveru czy innego Enelmedu, gdyż podmioty takie nie funkcjonują na polskim rynku.Pacjent pisze:Tylko, że ci niepłacący mieliby jedynie to co gwarantuje obecnie NFZ czyli ratowanie życie + wizyty, a ubezpieczony miałby to co chce.Tymothy pisze:Trzy ci którzy płaciliby w pewnej chwili zauważyli by, ze ktoś ich rucha w dupę bo oni płacą a inni nie.
nicram pisze:Antichrist niszczy UaFM w pięć sekund.
Triceratops pisze:szczepic sie mozna na rzadko mutujace i w miare stale genetycznie wirusy, jak gruzlica, krztusiec, blonica czy np koklusz
- Tymothy
- postuje jak opętany!
Dobrowolne ubezpieczenie jest np w KRUS (do pewnej wielkosci gospodarstwa), ba anwet Ci ktorzy sa obowiazkowo objeci KRUSeM nie zglaszaja do ubezpieczenia chociazby czlonkow swojej rodziny, z ktorymi razem prowadza te gospodarstwo. I tyle w temacie ludzi z glowa na karku, moze w innym kraju, albo w innym czasie byloby to u nas mozliwe na dzien dzisiejszy z mentalnoscia taka jaka jest to nie przejdzie, bo ludzie mysla "eee tam jestem zdrowy to po chuja mi ubezpieczenie, bede uwazal to moze mi sie nic nie stanie"Pacjent pisze: Każdy człowiek z głową na karku wykupiłby ubezpieczenie prywatne lub jeśli go stać płaciłby za każdą usługę od ręki. Wreszcie coś nauczyłoby zdemoralizowaną socjalistyczną hołotę odpowiedzialności za własne życie.
A to dobre, myslisz, ze w firmach ubezpieczeniowych siedza debile? Ci ludzie przeswetliliby Ciebie i Twoja rodzine kilka pokolen wstecz zeby ustalic stopien ryzyka roznych chorob, nie daj boze okazalo sie ze istneije duze prawdopodobienstwo ze mozesz zachorowac na raka to gdybys chcial sie ubezpieczyc na jego okolicznosc dojebali by ci taka skladke ze przy zwyklych zarobkach nie bylbys w stanie jej oplacic.Pacjent pisze:Tylko, że ci niepłacący mieliby jedynie to co gwarantuje obecnie NFZ czyli ratowanie życie + wizyty, a ubezpieczony miałby to co chce.
Ja tam a socjalem nie jstem, ale pod tym wzgledm nic sie nie ruszy przez dlugie lata, myslisz ze ktokolwiek zaryzykuje calkowite rozjebanie systemu, zeby go zlozyc od podstaw na nowo?
Hello darkness, my old friend
- Kraft
WOŚP, Caritas, Budzik, jeden chuj. Wtedy ze świecą szukać Polaka który NIE złożyłby się na taki cel, a i lekarzy znalazłoby się bez liku, którzy pracowaliby tam po godzinach za grosze. Jestem w stu procentach przekonany, że prywatne fundacje, czy wręcz szpitale działające u boku podobnych organizacji zapewniłyby tym ludziom opiekę na znacznie wyższym poziomie od obecnej służby zdrowia, gdzie mogą liczyć najwyżej na umyślnie postawioną złą diagnozę i kopa w dupę.Raf pisze:całą rzeszę bezrobotnych, bezdomnych czy osób żyjących na granicy ubóstwa nie stać byłoby nawet na podstawową opiekę zdrowotną nie mówiąc już o bardziej skomplikowanym leczeniu - nawet się zdziwisz jak wtedy bardzo byłby potrzebny taki WOŚP.
- Sybir
- mistrz forumowej ceremonii
Re: Odp: PRZYSTANEK WOODSTOCK
Niesamowita znajomość funkcjonowania polskiej tzw. służby zdrowia, i jakże trafne argumenty. Najlepszy ten o stawianiu umyślnie błędnych diagnoz.
nicram pisze:Antichrist niszczy UaFM w pięć sekund.
Triceratops pisze:szczepic sie mozna na rzadko mutujace i w miare stale genetycznie wirusy, jak gruzlica, krztusiec, blonica czy np koklusz
- Kingu
Tymothy pisze: bo ludzie mysla "eee tam jestem zdrowy to po chuja mi ubezpieczenie, bede uwazal to moze mi sie nic nie stanie"
Przykład opieki zdrowotnej w Szwajcarii pokazuje, że obydwie kwestie można wyelimnować.Tymothy pisze:
A to dobre, myslisz, ze w firmach ubezpieczeniowych siedza debile? Ci ludzie przeswetliliby Ciebie i Twoja rodzine kilka pokolen wstecz zeby ustalic stopien ryzyka roznych chorob, nie daj boze okazalo sie ze istneije duze prawdopodobienstwo ze mozesz zachorowac na raka to gdybys chcial sie ubezpieczyc na jego okolicznosc dojebali by ci taka skladke ze przy zwyklych zarobkach nie bylbys w stanie jej oplacic.
1. Powszechny obowiązek podstawowego ubezpieczenia zdrowotnego.
2. Prywatne kasy chorych, które konkurują taryfami, modelami ubezpieczeń podstawowych i wariantami ubezpieczeń dodatkowych.
3. Rynkowe usługi medyczne. Za każdą usługą idzie rozliczenie z taryfikatora i rachunek, który pokrywają do spółki kasa chorych i ubezpieczony. Po przekroczeniu rocznej franczyzy (kwota kosztów leczenia w 100% pokrywana przez ubezpieczonego) udział ubezpieczonego w kosztach spada ze 100 do stałych 10%.
4. Żadna kasa nie może odmówić przyjęcia do ubezpieczenia podstawowego ani wymagać historii pacjenta związanej z tym ubezpieczeniem.
Pytanie wprawdzie nie do mnie ale pozwolę sobie zauważyć, że nikt tu nie będzie musiał nic rozwalać. Państwo samo padnie z niewydolności finansowej. Ta prosta przesłanka niestety wciąż nie dociera do wielu.Tymothy pisze: Ja tam a socjalem nie jstem, ale pod tym wzgledm nic sie nie ruszy przez dlugie lata, myslisz ze ktokolwiek zaryzykuje calkowite rozjebanie systemu, zeby go zlozyc od podstaw na nowo?
- Tymothy
- postuje jak opętany!
Przecież nie ma co porównywać Szwajcarii z Polska. Ludzie przecież nie da sie przenieść na grunt Polski rozwiązań z innego kraju, to tak jakby przez otwór w kształcie koła ktoś chciał włożyć sześcian.Kingu pisze: Przykład opieki zdrowotnej w Szwajcarii pokazuje, że obydwie kwestie można wyelimnować.
Widzisz nawet w przytoczonym przykładzie jest obowiązek ubezpieczenia sie chociażby w stopniu podstawowym.
Jak już wspomniałem trzeba też wziąć pod uwagę mentalność ludzką, bo wielu z naszych rodaków po prostu nie ubezpieczyłoby sie ponad wymagany stopień podstawowy, bo po co "tracić" kasę, ewentualnie kogoś mogłoby nie być stać na dodatkowe ubezpieczenie. Do lekarza z przeziębieniem przyjmą OK, ale operacji na staw już nie zrobią bo nie jest ubezpieczony, ba mogą takiej operacji nie zrobić nawet pomimo tego, ze ktoś jest ubezpieczony dodatkowo, ale akurat tej opcji przy zawieraniu umowy nie wziął pod uwagę, i co wtedy? Do Caritasu jak słodzę? Tylko podejrzewam, że wtedy w Caritasie zapisano by takiego delikwenta do kolejki na zabieg (takiej jak sa teraz) i czekałby sobie xx dni, a może i miesięcy az przyjdzie jego kolej bo takie "stowarzyszenia", tez nie są finansowo wydolne na tyle aby wszystkich od reki załatwić.
Dobra teraz z innej strony, załóżmy, że wszystko działa cacy jak koledzy opisują, ludzie sie ubezpieczają prywatnie, tych co nie stać obsługują Caritasy. I niby jeta fajnie, ale ... dlaczego ja mam dodatkowo bulic za ubezpieczenie ponad standard gdy sąsiad tego nie robi tylko sobie popierdala do Caritasu? No to ja tez pierdole i nie place dodatkowego ubezpieczenia, bo po co skoro mogę mieć coś za darmo, nie?
- Dragazes
- w mackach Zła
A dlaczego teraz trzeba bulić na NFZ nawet jak nie korzystasz albo masz inne lepsze ubezpieczenie prywatne?Tymothy pisze: Dobra teraz z innej strony, załóżmy, że wszystko działa cacy jak koledzy opisują, ludzie sie ubezpieczają prywatnie, tych co nie stać obsługują Caritasy. I niby jeta fajnie, ale ... dlaczego ja mam dodatkowo bulic za ubezpieczenie ponad standard gdy sąsiad tego nie robi tylko sobie popierdala do Caritasu? No to ja tez pierdole i nie place dodatkowego ubezpieczenia, bo po co skoro mogę mieć coś za darmo, nie?
Podstawową różnicą między zinstytucjonalizowaną państwową opieką, a charytatywną byłaby arbitralność w przyznawaniu usług. Jeśli fundacja sprawdziłaby, że tak naprawdę kogoś stać na prywatne ubezpieczenie albo zabieg to po prostu nie sfinansowałaby takiego leczenia albo ewentualnie sfinansowałaby tylko raz polecając ubezpieczyć się na przyszłość.
Poza tym instytucja charytatywne i inne nie muszą pomagać wszystkim. Kiedyś czytałem, że w USA są takie stowarzyszenia ubezpieczeniowe powiązane z lokalnymi kościołami, których członkowie mogą liczyć na pomoc w leczeniu chorób, które nie wynikają ze złego prowadzenia się (czyli np.: chorób wenerycznych, alkoholizmu, narkotyków).
Should the compact Disc become soiled by fingerprints, dust or dirt, it can be wiped with a clean and lint free soft, dry cloth. If you follow these suggestions, the Compact Disc will provide a lifetime of pure listening enjoyment.
- Tymothy
- postuje jak opętany!
No widzisz jest prawie tak samo jak w Szwajcarii, przymusowe bezpiecznie + dodatkowe :)Dragazes pisze: A dlaczego teraz trzeba bulić na NFZ nawet jak nie korzystasz albo masz inne lepsze ubezpieczenie prywatne?
A poważnie, to nie rozmawiamy o kulejącym Polskim systemie tylko debatujemy nad pewnymi utopijnymi marzeniami, które przedstawili nam niektórzy z forumowiczów.
- Kraft
Niedalej jak w styczniu Polska dostała zjebkę od ECSR za łamanie Europejskiej Karty Społecznej z powodu m.in. wyjątkowo długiego oczekiwania na wizytę, diagnozę i zabieg. U nas nagłaśnia się tylko medialne przypadki, jak faceta spod Krakowa, gdy od diagnozy nowotworu mózgu do radioterapii mija rok, a oni badali szereg różnych, bardziej powszechnych procedur.Tymothy pisze:Tylko podejrzewam, że wtedy w Caritasie zapisano by takiego delikwenta do kolejki na zabieg (takiej jak sa teraz) i czekałby sobie xx dni, a może i miesięcy az przyjdzie jego kolej bo takie "stowarzyszenia", tez nie są finansowo wydolne na tyle aby wszystkich od reki załatwić.
Zresztą, patrz na strukturę finansowania ochrony zdrowia. Środki prywatne już teraz stanowią ponad 50% całości wydatków. Ludzie nie mają złudzeń jeśli idzie o szybkość i jakość wykonywanych usług. Dlatego nie widzę powodu by dodatkowo 6% PKB Polski spuszczać w czarnej dziurze pt. publiczna służba zdrowia.
Patologia w postaci "darmowej służby zdrowia", musi się zakończyć. Nie może być tak, że płacący wysoką składkę, ma ten sam dostęp i standard usług, co ubezpieczony pełnoletni członek rodziny, niepłacący ani grosza.
- Bezdech
Zatem bez trudu znjadziesz insynuacje poczynione przeze mnie w tym temacie. Na razie są to gołe słowa z twojej strony. Tanie, więc rozdajesz hojnie.535 pisze:Napisał Główny Specjalista od Insynuacji, Domysłów i Poszukiwania Spisków na forum Masterful. Cieszę się, że masz jeszcze resztki poczucia humoru. To bardzo ważne.
They told them not to fear, they couldn't be prepared
Then came the day that not a single soul was spared
- Tymothy
- postuje jak opętany!
:)535 pisze:Patologia w postaci "darmowej służby zdrowia", musi się zakończyć. Nie może być tak, że płacący wysoką składkę, ma ten sam dostęp i standard usług, co ubezpieczony pełnoletni członek rodziny, niepłacący ani grosza.
- Kraft
Mamy XXI wiek, zatrzęsienie programów ekonomicznych w TV, zrozumiałych nawet dla kur domowych, Mao dawno zdechł, a wciąż mamy idiotów bredzących o dostawaniu czegoś za darmo od państwa... Ja pierdolę.
- Kingu
Różnica polega na konkurencji, jakości i przejrzystości systemu, a to diametralnie zmienia obraz sensowności obowiązku powszechnego ubezpieczenia zdrowotnego, wraz z jego wielowariantowością.Tymothy pisze: Widzisz nawet w przytoczonym przykładzie jest obowiązek ubezpieczenia sie chociażby w stopniu podstawowym.
W Polsce przez ćwierć wieku od zmiany systemu polityczno-gospodarczego państwa nie stworzono nawet centralnego rejestru usług medycznych, więc do kurwy nędzy, z czym do ludzi.
Nie dogadamy się i nawet nie dlatego, że ani leków, ani narkotyków nie zażywam, a piwa akurat dzisiaj nie piję. Po prostu nie umiem wejść w rolę węszącego wkoło, warczącego, obsikującego kwiatki, ale jednocześnie przerażonego okrutnym światem i życiem pinczera. Nie dam rady. Wybacz.Bezdech pisze:Zatem bez trudu znjadziesz insynuacje poczynione przeze mnie w tym temacie. Na razie są to gołe słowa z twojej strony. Tanie, więc rozdajesz hojnie.535 pisze:Napisał Główny Specjalista od Insynuacji, Domysłów i Poszukiwania Spisków na forum Masterful. Cieszę się, że masz jeszcze resztki poczucia humoru. To bardzo ważne.
- Bezdech
Tyle warte rzucane przez ciebie słowa - puste brzęczenie bez żadnego konkretu. Półsłówka, przysrywki i szarpanie nogawek. Podanie przykładu, sformułowanie argumentu, odpowiedź na pytanie - tego można u ciebie szukać z równym powodzeniem jak wieloryba na pustyni.
They told them not to fear, they couldn't be prepared