Smartfon
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
- Riven
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
- Kontakt:
Re: Smartfon
paczta jakie fajne:
https://play.google.com/store/apps/deta ... oman.muzei
https://play.google.com/store/apps/deta ... oman.muzei
this is a land of wolves now
- chaos
- w mackach Zła
- Riven
- Kontakt:
@Zenek
jako ze posiadasz Lumie 625 -
znasz jakis program, ktory pozwala na szybki dostep do regulacji jasnosci? wchodzenie do menu i ustawien jest lekko upierdliwe
Ogolnie fajnie sie uzywa windows phone, ale wkurza mnie brak dostepu do ustawien. W Androidzie dzieli mnie jeden ruch palca od wszystkich waznych opcji, ktore zmienia sie na biezaco - jasnosc, wifi, polaczenie internetowe (to przede wszystkim), tethering etc., tutaj z tego co widze trzeba wlazic do menu. Znalazlem jakis program quick settings, ale nie widze w nim regulacji jasnosci.
Tak ogolnie to jednak sporo brakuje w tym WP poki co, chyba za duzo zebym myslal o przesiadce. Androida mam uszytego na wlasna miare - wszystko jest dokladnie tam gdzie tego potrzebuje, dzieki czemu spedzam minimalny czas uzywajac telefonu. Nie mniej jak mi sie nie daj boze rozwali aparat, to rozwaze jakas dobra Lumie. Gdyby nie rewelacyjne doswiadczenia z windows rt pewnie w ogole bym tego nie bral pod uwage.
btw, przenioslem sie z kalendarza gugla na outlooka ;). z tego prostego powodu, ze jebany google celowo wylaczyl activesync, czyli nie jest juz mozliwa obustronna synchornizacja. no ale na szczescie sam android idealnie obsluguje exchange, a funkcjonalnosc jest identyczna - dzieki temu mam kalendarz zarowno w telefonie, jak i na kompie w outlooku (ktory ma zajebisty interfejs i jest dostepny offline, w przeciwienstwie do googlowego). Ja wbrew pozorom nie jestem religijny wzgledem softu - jak Google idzie droga Apple wmuszajac mi swoj ekosystem, to ja ide do MS. Dobrze chociaz, ze Gmail dziala bezproblemowo na desktopie.
jako ze posiadasz Lumie 625 -
znasz jakis program, ktory pozwala na szybki dostep do regulacji jasnosci? wchodzenie do menu i ustawien jest lekko upierdliwe
Ogolnie fajnie sie uzywa windows phone, ale wkurza mnie brak dostepu do ustawien. W Androidzie dzieli mnie jeden ruch palca od wszystkich waznych opcji, ktore zmienia sie na biezaco - jasnosc, wifi, polaczenie internetowe (to przede wszystkim), tethering etc., tutaj z tego co widze trzeba wlazic do menu. Znalazlem jakis program quick settings, ale nie widze w nim regulacji jasnosci.
Tak ogolnie to jednak sporo brakuje w tym WP poki co, chyba za duzo zebym myslal o przesiadce. Androida mam uszytego na wlasna miare - wszystko jest dokladnie tam gdzie tego potrzebuje, dzieki czemu spedzam minimalny czas uzywajac telefonu. Nie mniej jak mi sie nie daj boze rozwali aparat, to rozwaze jakas dobra Lumie. Gdyby nie rewelacyjne doswiadczenia z windows rt pewnie w ogole bym tego nie bral pod uwage.
btw, przenioslem sie z kalendarza gugla na outlooka ;). z tego prostego powodu, ze jebany google celowo wylaczyl activesync, czyli nie jest juz mozliwa obustronna synchornizacja. no ale na szczescie sam android idealnie obsluguje exchange, a funkcjonalnosc jest identyczna - dzieki temu mam kalendarz zarowno w telefonie, jak i na kompie w outlooku (ktory ma zajebisty interfejs i jest dostepny offline, w przeciwienstwie do googlowego). Ja wbrew pozorom nie jestem religijny wzgledem softu - jak Google idzie droga Apple wmuszajac mi swoj ekosystem, to ja ide do MS. Dobrze chociaz, ze Gmail dziala bezproblemowo na desktopie.
- Zenek
- weteran forumowych bitew
Wiesz, jako, ze Lumia 625 dlugo trzyma na baterii jak na smartfona, to mam na stale srednie podświetlenie. Nie spotkalem sie jeszcze z kafelkiem ze skrótem do ustawień jasności w Marketplace. Do wifi i transmisji danych są np. Kafelki łączności, polska aplikacja, albo connectivity tiles, zresztą tego typu aplikacji jest sporo, i dają czesto możliwości konfiguracji panelu z kafelkami tak jak microsoft tego nie przewidzial. Są tez aplikacje do ingerencji w tapetę na lockscreenie, sam mam pogode i poziom baterii dodany, Lockmix sie to nazywa.
Sent from my Nokia Lumia 625 using Tapatalk

- Riven
- Kontakt:
OK. Co do jasnosci, mi nie chodzi o baterie, tylko o to, ze w swietle slonecznym dobrze jest dac na max, z kolej w nocy jak sie wyciaga telefon w ciemnosci, to daje po oczach jak latarka. Autobrightness nie dziala dobrze w zadnym dotychczasowym urzadzeniu. Dlatego tak cenie sobie te opcje w Androidzie.
No ale da rade przezyc. Bardziej by mnie meczyla klawiatura, ktora zla nie jest, ale do Swiftkey czy nawet AOSPowej po prostu nie ma startu.
No ale da rade przezyc. Bardziej by mnie meczyla klawiatura, ktora zla nie jest, ale do Swiftkey czy nawet AOSPowej po prostu nie ma startu.
- Zenek
A taki wysuwany toolbar ze skrótami jak w androidzie ma sie pojawic w aktualizacji do Windows Phone 8.1 gdzieś w tym roku, ponoc ma trafić na wszystkie urzadzenia z wp8. I maja swype do klawiatury dodać. To chyba najwazniejsze z nowych rzeczy, które zapowiadają.

- Riven
- Kontakt:
No to jesli tak, to super. Bo pasek powiadomien w Androidzie to rewelacyjna sprawa, i teraz jest to bardzo wielofunkcyjne narzedzie. Prawde mowiac nie wyobrazam sobie smartfona bez czegos takiego.
- Zenek
Ja juz sobie wyobrazam, ale jak mialem androida, gdzieś dwa telefony temu to bardzo sobie poważałem to rozwiazanie, w sumie przydaloby sie, i dobrze ze to wprowadza. Mam juz drugi telefon z WP i sie w sumie przyzwyczailem do wielu roznic w tych systemach. Ale z checia powitam i Swype i pasek powiadomień.

- Zenek
A i jeszcze Cortana, asystent glosowy ma sie pojawic, przy którym Siri jest jak cipka, przynajmniej tak to wygląda na przeciekach-filmikach o ile te przecieki byly reprezentatywne dla tego co ma sie pojawic.

- Riven
- Kontakt:
Google Now jest juz na bardzo wysokim poziomie, ale ja i tak nie uzywam tych funkcji.
Uzywales androida 2 telefony temu, od tego czasu notification bar strasznie sie rozrosl, pozwala np. na blyskawiczna odpowiedz na smsa bez otwierania aplikacji, podglad maila, roznego rodzaju informacje o telefonie, konfiguracje etc.
Do 90% tego co ja robie za pomoca jednego swipe'a w notification, w windows phone trzeba otwierac aplikacje i bladzic po menu.
Android pod katem funkcjonalnosci rozwija sie najszybciej z tych 3 osow. Najwolniej oczywisice iOs, ktory jest w plecy od kilku lat :).
Uzywales androida 2 telefony temu, od tego czasu notification bar strasznie sie rozrosl, pozwala np. na blyskawiczna odpowiedz na smsa bez otwierania aplikacji, podglad maila, roznego rodzaju informacje o telefonie, konfiguracje etc.
Do 90% tego co ja robie za pomoca jednego swipe'a w notification, w windows phone trzeba otwierac aplikacje i bladzic po menu.
Android pod katem funkcjonalnosci rozwija sie najszybciej z tych 3 osow. Najwolniej oczywisice iOs, ktory jest w plecy od kilku lat :).
- Riven
- Kontakt:
Klawy ten Lockmix, dzieki. Kurde, coraz bardziej kusi mnie windows phone. Co sie dzieje :((((.Zenek pisze:Wiesz, jako, ze Lumia 625 dlugo trzyma na baterii jak na smartfona, to mam na stale srednie podświetlenie. Nie spotkalem sie jeszcze z kafelkiem ze skrótem do ustawień jasności w Marketplace. Do wifi i transmisji danych są np. Kafelki łączności, polska aplikacja, albo connectivity tiles, zresztą tego typu aplikacji jest sporo, i dają czesto możliwości konfiguracji panelu z kafelkami tak jak microsoft tego nie przewidzial. Są tez aplikacje do ingerencji w tapetę na lockscreenie, sam mam pogode i poziom baterii dodany, Lockmix sie to nazywa.
Kiedy ma wyjsc ten 8.1?
- Zenek
Bodajże drugi kwartał, ale zanim wszyscy operatorzy przyklepią aktualizacje to może potrwać jeszcze z miech,dwa. Zwłaszcza play się opierdala w temacie, chyba od miesiąca zaczęła się aktualizacja wp 8 lumia black, a do dzisiaj jeszcze wszystkie słuchawki jej nie mają, prędzej czy później dostaną, ale zwłaszcza przez playa długo się to ciągnie.
jakbyś miał jakieś pytania to najlepiej pytać na grupie FB Windows Phone GEEKS sporo tam ludzi bardzo mocno oblatanych z WP i wszelakimi aplikacjami najróżniejszego sortu.
jakbyś miał jakieś pytania to najlepiej pytać na grupie FB Windows Phone GEEKS sporo tam ludzi bardzo mocno oblatanych z WP i wszelakimi aplikacjami najróżniejszego sortu.

- Karpisz
- starszy świeżak
polecam iphone 5s :)
- Riven
- Kontakt:
jakbym nie uzywal ios to moglbym sie nabrac na te marketingowe bzdury o solidnosci tego systemu :) to najmniej stabilny mobilny os z calej trojki, a o funkcjonlanosci nie ma sensu nawet pisac.
- Karpisz
- starszy świeżak
Mój poprzedni telefon to HTC desire (zwykły) wydany chyba w 2010 roku, także ciężko mi tutaj obiektywnie porównać androida do iosa, wiem tylko że zgodnie z moimi oczekiwaniami iphone 5s jest sprzętem niezawodnym, czyli przez te kilka miesięcy używania ani jednej ścinki, wszystkie aplikacje działają bardzo płynnie, bateria trzyma zajebiście, no ale tego chyba należy oczekiwać po firmowym, flagowym urządzeniu. Tego samego o swoim poprzednim telefonie powiedzieć nie mogłem, no ale ze względów oczywistych takie porównania można o kant dupska rozbić. Cóż, generalnie na każdym kroku ktoś próbuje mnie przekonać, że przepłaciłem za to cudeńko :D Może i tak jest, jednak 2,5 roku temu po zakupie flagowego ultrabooka od Samsunga, zaledwie 300 dolców tańszego od macbooka,
- Riven
- Kontakt:
postep w tej dziedzinie jest tak wielki (a przynajmniej byl przez ostatnie 3 lata), ze porownywanie htc desire (ktory, powiedzmy sobie szczerze, nie byl najlepszy juz w momencie premiery) do nowego ajfona to jak porownywanie wartburga z lat 70 do nowego bmw ;).
tak naprawde kazdy z 3 systemow jest na swoj sposob dobry i da sie go uzywac, ale iOs jest najbardziej wstecz jesli chodzi o funkcjonalnosc. zero innowacyjnosci. no ale Marketing jest, wiec spoko. ilosc mitow jakie kraza na temat tego systemu w internecie jest komiczna - tak samo jak tragiczna ogolna percepcja windowsowych rozwiazan, rowniez niezgodna z rzeczywistoscia. pozostaje miec nadzieje ze rada nadzorcza MS nie poslucha tych idiotycznych glosow i dalej beda inwestowac w Surface.
tak naprawde kazdy z 3 systemow jest na swoj sposob dobry i da sie go uzywac, ale iOs jest najbardziej wstecz jesli chodzi o funkcjonalnosc. zero innowacyjnosci. no ale Marketing jest, wiec spoko. ilosc mitow jakie kraza na temat tego systemu w internecie jest komiczna - tak samo jak tragiczna ogolna percepcja windowsowych rozwiazan, rowniez niezgodna z rzeczywistoscia. pozostaje miec nadzieje ze rada nadzorcza MS nie poslucha tych idiotycznych glosow i dalej beda inwestowac w Surface.
- Riven
- Kontakt:
podoba mi sie ten galaxy s5. tylu troche kontrowersyjny ale pewnie bedzie dobrze lezec w dloni. no i o dziwo wyglada na to, ze touchwizz przestal byc paskudny
-
- rasowy masterfulowicz
Co tam teraz ciekawego na rynku? przesiadka z one v, więc wszystko będzie klawe.
xperia z1 na tapecie, warto?
xperia z1 na tapecie, warto?
-
- mistrz forumowej ceremonii
bardzo,mam od października i jestem zadowolony z zakupu, wygodny w obsłudze,robi świetne zdjęcia, bateria trzyma dwa/trzy dni ,fajna zabawka, tylko duża,kwestia przyzwyczajenia.streetcleaner pisze:xperia z1 na tapecie, warto?
If any man should attempt to criticize Braun's actions, he should be thoroughly patronized for his obviously Jewish behavior
- Riven
- Kontakt:
Z2 teraz wychodzi i zapowiada się świetnie, radze sprawdzić dostępność