Smartfon

Dział techniczny - problemy, preferencje, porady.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Awatar użytkownika
Riven
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Kontakt:

Re: Smartfon

17-03-2014, 15:34

Dobre wiesci dla posiadaczy pierwszej wersji Kindle Paperwhite - pare dni temu pojawila sie aktualizacja, ktora dodaje wszystkie nowe funkcje z 2 generacji. Czyli np. vocabulary builder (z ktorego sie cholernie ciesze). W tym momencie stary paperwhite rozni sie wiec od aktualnego juz tylko nieco gorsza jakoscia podswietlenia i ciut wolniejszym procesorem. Takze wypas. Wiecej info:

http://swiatczytnikow.pl/stary-kindle-p ... two-zmian/" onclick="window.open(this.href);return false;
this is a land of wolves now
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

21-04-2014, 10:42

mialem okazje pobawic sie moto g...ale zajebisty telefon. jesli chodzi o 'user experience' to niewiele odstaje od nexusa (o ile w ogole), soft - niemal czysty android, sprzet wydaje sie calkiem ok, ale przede wszystkim cena - relatywnie zajebista. na tej polce (ok 700 zl) cenowej nie ma zadnej konkurencji, a w sumie nie wiem czy nie wolalbym tego od jakiegos zawalonego samsungowym badziewiem high endu za 3x tyle. gdybym mial kupowac nowy telefon, to nie zastanawialbym sie ani chwili.

ale poki co wrzucilem kitkata i zaraz bede testowal ten nowy runtime androidowy (ART), ktory ponoc wyraznie poprawia wydajnosc, zobaczymy co z tego wyjdzie
Awatar użytkownika
chaos
w mackach Zła

21-04-2014, 20:18

czas na zmianę, nexus 5 czy htc one ?
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

22-04-2014, 06:14

Oczywiście, ze nexus
Awatar użytkownika
uglak
mistrz forumowej ceremonii

22-04-2014, 08:51

zalezy jakie masz priorytety
Guilty of being right
Awatar użytkownika
chaos
w mackach Zła

22-04-2014, 19:47

tez tak sądzę
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

23-04-2014, 11:02

one - piekna obudowa, zajebiste glosniki (jak na komorke), chujowy soft, nielogiczne rozlozenie przyciskow
nexus - bez porownania lepszy soft, solidna obudowa szybszy, ladny, i zdaje sie ze tanszy. ekran nie najlepszy, samsung to to nie jest, ale bez tragedii

wg mnie nie ma sie nad czym zastanawiac
Awatar użytkownika
uglak
mistrz forumowej ceremonii

23-04-2014, 14:42

http://www.phonearena.com/phones/compar ... /8242,8148" onclick="window.open(this.href);return false;

nexus nie jest szybszy (rozumiem, ze odnosisz sie do czystego androida, ale to jest zawsze mozliwe do zmiany, a sprzetowo wygrywa one). dodatkowo powinen dzialac minimalnie krocej na jednym ladowaniu niz htc.

co do nielogicznego rozlozenia przyciskow to jako uzytkownik G2 moge Cie zapewnic, ze w telefonach z wybudzaniem za pomoca stukania w ekran polozenie przyciskow przestaje miec jakiekolwiek znaczenie.

pozostaje kwestia ceny - one nie wydaje sie bardzo duzo lepszy od nexusa, wiec pozostaje pytanie czy chcesz na niego wydac tyle pieniedzy (narazie kosztuje dosc sporo)
Guilty of being right
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

25-04-2014, 10:11

1) nie kazdy chce sie bawic w custom romy. ja sie bawie i powiem szczerze mam tego dosc. wgralem wlasnie soft z KK i co prawda chodzi pieknie i megaszybko, ale zre baterie jak pojebany. a wszystko po to, zeby miec 'pure android experience'. tak wiec wolalbym kupic nexusa albo moto g niz bawic sie w te bzdury. natomiast Sense to gowno

2) aparat w one jest hujowy, pierdolenie o ultrapixelach to czysty chwyt marketingowy, do tego znane problemy z fioletowa poswiata i kiepskie zdjecia w ciemnych warunkach. n5 nie jest jakis zajebisty pod tym wzgledem, ale przynajmniej nie robi zdjec w 4 megapixelach jak nokia sprzed 50 lat.

3) mialem na mysli nie przycisk odblokowania (ktory faktycznie jest polozony w idiotycznym miejscu), tylko fakt, ze zamiast 3 przycisku walneli logo htc zostawiajac tylko dwa. kompletna glupota. also, htc one o ile wiem nie ma wybudzania za pomoca gestu, to jest opcja w one m8. chyba, ze dodadza ja w updacie software'u, co nie jest niemozliwe.

slowem - gdyby wgrac na one czystego androida, to pewnie stalby sie zajebistym telefonem. ma naprawde sliczna obudowe i dobre glosniki. ale jesli nie bedziemy sie w to bawic, to ze wzgledu na software nie ma porownania z nexusem. stock android jest po prostu lepszy niz te kolorowe badziewia z blinkfeedami. to jest fakt, a nie kwestia opinii.

edit: a ja wlasnie wgrywam cyanogenmod w nadzieji ze nie bedzie zarl baterii 20% na godzine jak slimkat...
Awatar użytkownika
chaos
w mackach Zła

25-04-2014, 20:30

no, ale nexus 5 za rok też nie będzie miał juz aktualizacji
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

26-04-2014, 06:39

A skad to wiesz? Jak na moje to bedzie mial aktualizacje przez najblizsze 5 lat, w przeciwienstwie do hujowego htc

Btw, wiecie jakie "zabezpieczenia" montuja idioci z htc? jak 10 razy zle wprowadzisz kod odblokowania to kasuje wszystkie dane z telefonu :D. serio - to nie zart - tez nie moglem uwierzyc. no po prostu kurwa genialne :D. a teraz najlepsze: tego nie da sie wylaczyc.
Awatar użytkownika
chaos
w mackach Zła

26-04-2014, 10:21

bo mam galaxy nexusa
https://support.google.com/nexus/answer/3468085?hl=pl" onclick="window.open(this.href);return false;

zastanawiam się jeszcze nad note 3 :D zastąpi chyba też czytnik
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

26-04-2014, 10:43

ale galaxy nexus to kompletnie inny telefon i nie ma zadnego zwiazku miedzy tymi modelami. poza tym z tego co pamietam, to gn nie dostal update'u ze wzgledu na dziwny SoC, nie polityke google'a

note3 spoko, chociaz oczywiscie trzeba by odrazu wyjebac ten paskudny soft samsunga, bo to sie do niczego nie nadaje
i nie zastapi czytnika z e-inkiem, kompletnie inne urzadzenia. z telefonu mozna sobie poczytac przez pare minut, ale na dluzsza mete kindle ftw

nie mam najmniejszych watpliwosci - nexus, motorola albo windows phone. reszta to gowno.

edit: przeczytalem info z linku. no ok, jesli tak robia to chujowo. ale lepiej przez 18 miesiecy miec normalny telefon niz jakies badziewie z sense czy innym touchwizzem. potem latwo wgrac custom rom, cos co i tak trzebaby zrobic odrazu kupujac samsunga, htc albo sony
Awatar użytkownika
chaos
w mackach Zła

26-04-2014, 10:53

zaraz jak się o tym dowiedziałem zainstalowałem cyanogenmod i wszystko chodzi super, więc tak czy inaczej oryginalny soft poleci do kosza

co do czytnika to w zasadzie czytam tylko na podświetlanym ekranie, na plażę nie chadzam, w dużym słońcu nie czytam, więc myślę że note spokojnie zastąpi mi czytnik
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

26-04-2014, 10:56

kindle paperwhite ma podswietlanie
przeczytalem pare ksiazek na tablecie z normalnym ekranem i nie ma porownania w ogole. e-ink to jest inna jakosc
Awatar użytkownika
chaos
w mackach Zła

26-04-2014, 11:10

http://www.techspot.com/review/744-goog ... page5.html" onclick="window.open(this.href);return false;

strasznie lipna bateria w nexusie

nie wiem, mi jakoś nie przeszkadza czytanie na nexusie (poza tym że mały), jak ekran jest podświetlony od dołu to co za różnica lcd czy eink
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

26-04-2014, 11:16

bo podswietlenie dziala na zupelnie innej zasadzie i nie meczy oczu ani troche
poza tym przy normalnym dziennym swietle wyglada to jak drukowany papier, nie ma takiej opcji na normalnym wyswietlaczu
Awatar użytkownika
chaos
w mackach Zła

26-04-2014, 12:07

podświetlenie to podświetlenie, dla mnie to samo na czytniku jak na telefonie, bez to trochę inna sprawa, ale w sumi nigdy nie czytam bez ...
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

26-04-2014, 12:10

a dla mnie schabowy to to samo co stek polkrwisty :D

nie bede sie klocil - to Twoja kasa i Twoje gadzety, ale dobrze Ci radze
sprawdz chociaz bo roznica jest ogromna. znow, to nie kwestia opinii - paperwhite "podswietla" w doslownym sensie, ekran komorki sie swieci. dwa rozne swiaty.

zwlaszcza, ze paperwhite kosztuje kolo 400 zl . w sumie to chyba najlepsze elektroniczne gowno jakie w zyciu kupilem.
Awatar użytkownika
chaos
w mackach Zła

26-04-2014, 12:21

nie wiem dlaczego mnie przekonujesz, piszę przecież, że mam czytnik z podświetleniem, czytam również na nexusie
i poza wielkością ekranu nie czuję dyskonfortu podświetlenie to podświetlenie, gdyby nexus miał matowy ekran to już całkiem było by to samo

zresztą dziwię się że nikt nie zrobił jeszcze smartfona z matowym ekranem, była taka szjba na laptopy z błyszczącą matrycą, dla mnie zawsze to było dziadostwo, miałem problem w pewnym momencie zakupić do pracy dobry matowy ekran, teraz coraz częściej matowe się spotyka, smartfon z matowym to było by coś ;)
ODPOWIEDZ